ReviewsGamingPC&Consoles

ROG Ally X vs ROG G16 – Handheld sau laptop de gaming?

Dacă te afli în căutare de un dispozitiv pentru joacă, e bine să știi că în ultima vreme opțiunile tale s-au înmulțit. Până nu demult, variantele erau simple: dacă voiai putere absolută îți luai un desktop pentru acasă, iar dacă voiai mobilitate te orientai către un laptop… și atât. Ei bine, în ultimii ani am asistat la o creștere foarte mare a segmentului de console portabile handheld, revoluție mânată de Switch-ul celor de la Nintendo, dar care s-a extins și la console care rulează alte sisteme de operare, gen Linux sau venerabilul Windows.

Și brusc, dacă vrei o mașinărie de jocuri pe care să o cari după tine mai ușor, pe lângă laptop au mai apărut și astfel de console, deci întrebarea „care-i mai bun?” este una firească de care mulți se lovesc. Ei bine, în materialul de azi voi încerca să răspund acestei întrebări, luând câte un reprezentant din fiecare tabără. În colțul new-age avem ROG Ally X, cea mai puternică și mai avansată consolă de jocuri portabilă a producătorului, iar în colțul celălalt ROG Zephyrus G16, un laptop de gaming tradițional care poate face mai multe, într-un format mai mare.

ROG Ally X vs G16

ROG Ally X

Înainte să discutăm punctual care-i mai bun și pentru cine, vreau să trecem rapid în revistă jucăriile de azi, ca să știm de unde plecăm. Și vom începe cu ROG Ally X, care este poate cea mai bună consolă de jocuri de genul pe care o poți cumpăra. Are un chipset Ryzen Z1 Extreme suficient de puternic pentru mai toate titlurile de pe piață, inclusiv cele AAA dacă nu te deranjează să scazi setările grafice. Nah, trebuie să fii realist și să îți dai seama că nu ai cum să te joci ultimele jocuri cu buget mare la detalii maxime pe o consolă portabilă.

Cu un display de 7 inch la rezoluție FullHD, mai mult decât suficientă pentru dimensiunile astea, ROG Ally X este o plăcere de folosit în jocuri. Textul se vede foarte clar iar calitatea panoului nu e rea deloc, deși avem de-a face cu un LCD și nu cu un OLED. Contrastul este ok, culorile sunt vii și plăcute iar rata de refresh de 120Hz este folositoare în jocurile mai vechi care pot profita de asta. 500 de niți este luminozitatea maximă, suficientă pentru a fi folosit în aproape toate scenariile. Lumina directă a soarelui poate provoca mici probleme, în special dacă te joci ceva cu multe scene întunecate, dar îți faci treaba liniștit cu el.

ROG Ally X vs G16

De menționat aici este că pentru acest test am vrut să luăm cel mai de seamă candidat din banca consolelor portabile, deci nu ne-am oprit la orice ROG Ally, ci la modelul cu X în coadă. Asta înseamnă că avem o variantă cu o baterie de două ori mai mare, mai multă memorie RAM și stocare și alte câteva optimizări, dar dacă ești un gamer mai orientat către buget, modelul original nu e deloc de ignorat.

ROG Zephyrus G16

Iar reprezentantul laptop-urilor este ROG Zephyrus G16, un laptop pe care l-am mai avut în teste în trecut și care de fiecare dată ne-a impresionat. Este construit cu simț de răspundere, are un ecran OLED superb, numai bun pentru joacă. Modelul de aici are un procesor Ryzen AI 9 HX 370 cuplat la o placă grafică NVIDIA RTX 4070, deci avem suficientă putere brută pentru toate jocurile moderne.

ROG Ally X vs G16

În plus, ca orice laptop care se respectă, ROG Zephyrus G16 vine la bord și cu o grămadă de AI gândit să îți facă viața mai ușoară. Materialul ăsta nu e un review al laptop-ului, avem deja așa ceva și găsești link în descriere, alături de review-ul lui ROG Ally X, deci aruncă un ochi acolo dacă vrei să afli mai multe detalii tehnice, impresii și păreri despre dispozitive însele.

Care-i mai bun și la ce?

Iar asta ne aduce perfect la discuția inițială: ce ar trebui să alegi între o consolă de jocuri portabilă și un laptop de gaming? Și, așa cum se întâmplă deseori în viață, răspunsul nu e atât de simplu pe cât pare. Și am să încep prin a enumera avantajele consolei, iar primul și cel mai important este schema de control. ROG Ally X (și orice altă consolă for that matter) vine cu un controller de jocuri integrat, cu două joystick-uri și toate butoanele de care ai nevoie pentru joacă.

ROG Ally X vs G16

Asta îl face clar mașinăria mai dedicată pentru asta, și în cazul lui Ally X cel puțin, hardware-ul de la bord e impresionant. Am remarcat calitatea bună a butoanelor și a joystick-urilor și în review-ul nostru inițial, și încă îmi susțin părerea, chiar și acum când am pus mâna a doua oară pe așa ceva. Sunt precise, plăcut de folosit și complimentează bine experiența, indiferent de ce alegi să joci.

Al doilea, și poate la fel de important într-o discuție ca asta, e portabilitatea. Știu că și un laptop e portabil, dar o consolă de genul este încă și mai portabilă decât atât. E mai mică din aproape toate unghiurile, și mai presus de asta este și mai ușoară, deci o poți arunca în orice ghiozdan fără grija că îți va rupe spatele. Dar nu doar despre asta e vorba, ci și despre cum folosești consola atunci când te joci.

ROG Ally X vs G16

De pildă, e cam greu să încinzi o partidă serioasă de gaming în avion. Nu ai suficient loc să te desfășori cum trebuie, și devine enervant destul de repede. Pe un ROG Ally X în schimb e o plăcere, și recunosc că am avut câteva zboruri de vreo 12 ore care au trecut mai repede datorită faptului că am putut să mă las absorbit de joc, fără să îmi bat capul cu locul prea puțin sau cu poziția incomodă.

Și deși te poți juca și pe un laptop din pat, hai să fim sinceri că experiența ar fi mai bună din aproape toate punctele de vedere pe o consolă handheld. Nu stai cu ceva greu și fierbinte în poală, nu ai nevoie de un mouse separat și întreg ansamblul e comod de ținut în mână, chiar și pentru perioade mai lungi. Și spre deosebire de o consolă normală, nici nu ocupi televizorul din dormitor, deci e win-win pentru toată lumea.

ROG Ally X vs G16

Last but not least, prețul. La 4.500 de lei, ROG Ally X nu e chiar ieftin, dar tot este mai puțin costisitor decât un laptop de gaming mid-range așa cum este modelul de azi. Și dacă ești genul care are deja un laptop mai vechi sau de la muncă cu care îți satisfaci nevoile de browsing și lucru, opțiunea asta ar putea fi mai prietenoasă cu buzunarul.

În numele corectitudinii am să menționez și un dezavantaj, deoarece categoria asta de produs suferă de unul destul de serios, și nici măcar nu e ceva ce producătorii pot rezolva. Vorbesc, bineînțeles, despre sistemul nostru de operare cel de toate zilele, Windows. Windows nu a fost gândit să meargă pe astfel de sisteme, fără mouse și tastatură, și câteodată te poți lovi de unele probleme atunci când trebuie să te loghezi pe diferite platforme, sau atunci când te confrunți cu capriciile inerente sistemului de operare de la Microsoft.

ROG Ally X vs G16

E mai greu să faci troubleshooting, să cauți prin fișiere și să înlocuiești .dll-uri pe un touchscreen, și vorbesc din experiență că astfel de situații în care ești nevoit să repari jocuri apar din când în când, în special dacă vrei să arunci și niște mod-uri în ecuație. ASUS încearcă să mitigheze puțin lucrurile cu programul Armoury Crate, care include un launcher pentru jocuri și câteva opțiuni utile. Dar chiar și așa, exceptând momentele când te joci propriu-zis, orice alt task e mai greoi și mai dificil de îndeplinit pe ROG Ally decât pe laptop.

În contrast direct, asta nu e o problemă pe Zephyrus G16, cu a sa tastatură full-sized și trackpad. Asta înseamnă și că, pe lângă performanța în jocuri în general mai bună, despre care vom vorbi imediat, poți face și alte lucruri pe un laptop tradițional. Poate ai de scris un mail, de aranjat ceva într-un Excel, sau cine știe ce alte situații în care un touchscreen nu ar fi de ajuns. Desigur, și prețul este mai mare, dar un laptop este un jack of all trades, care îți poate satisface nu doar nevoile de gaming, ci și altele pe lângă.

ROG Ally X vs G16

Jocuri

Dar hai să lăsăm astea la o parte și să ne concentrăm puțin pe jocuri, principala activitate nobilă pe care o vei efectua pe aceste dispozitive. Și ca să punem ambele dispozitive la treabă am decis să instalăm, pentru început, Cyberpunk 2077 pe amândouă. Jocul celor de la CD Projekt RED nu mai este cel mai nou și cel mai arătos titlu de pe piață, dar rămâne unul dintre cele mai solicitante, și totodată este și foarte popular în continuare.

Și, exact cum ne așteptam, laptop-ul spulberă ROG Ally X într-o competiție head-to-head. La rezoluție 1080p, cu setările date pe High și FSR pe Quality am înregistrat 33fps pe consola portabilă, clar sub cerințele celor mai hardcoriști gameri dar cu sigurantă Cyberpunk 2077 e jucabil pe Ally. Dacă dai FSR mai jos, pe Balanced, și ești ok să scazi setările grafice pe Medium te poți aștepta la peste 45fps, deloc rău pentru un device al cărui chip consumă maximum 25W.

ROG Ally X vs G16

În schimb, laptop-ul cu al său GPU care doar el consumă până la 105W, deci de vreo cinci ori mai mult, a scos la aceleași setări 100fps. În combinație cu panoul foarte bun de pe Zephyrus G16, tactat la 240Hz, jocul a arătat și s-a văzut grozav, fără stutter sau lag. De curiozitate am ales să activăm și ray-tracing pe laptop, iar cu DLSS Quality și ray-tracing Low, la rezoluție nativă de 2560 x 1600 de pixeli am obținut 47fps.

Al doilea titlu de pe listă este Ghost of Tsushima, un joc lansat chiar anul ăsta pe PC și care arată senzațional. Astfel, cu profilul grafic setat pe High și FSR Quality al nostru ROG Ally X a scos aproximativ 40fps. Am remarcat faptul că aceste 40fps au fost foarte stabile, cu un frametime consistent între ele, deci în ciuda faptului că suntem sub cifra magică de 60fps, jocul se simte responsive și fluid.

ROG Ally X vs G16

La aceleași setări, ROG Zephyrus G16 scoate 104fps în Ghost of Tsushima la rezoluție 1080p. E o diferență mare de la 40fps la 100fps, cu asta sunt de acord, dar performanța consolei portabile e impresionantă dacă iei în calcul și consumul de energie. Pentru că da, te poți juca la framerate-uri mari pe laptop, dar laptop-ul respectiv trebuie să fie conectat la o priză pentru a-și putea întinde picioarele cum trebuie, pe când ROG Ally X se poate juca pe baterie câteva ore bune, în funcție de cât de solicitant e titlul pe care îl încerci.

Ca să simulăm și un scenariu realist pentru laptop, am dat graficile încă și mai sus pe Very High, am băgat în ecuație DLSS setat pe Quality și am crescut rezoluția, de la 1920 x 1080 la valoarea nativă de 2560 x 1600, iar rezultatul este un cinstit 65fps.

Concluzie

În final, e vremea să tragem și niște concluzii și să răspundem întrebării din intro: consolă handheld sau laptop de gaming? Ei bine, depinde foarte mult de ce fel de persoană ești și ce așteptări ai de la produsul pe care îl cumperi. ROG Ally X nu este o mașinărie pentru muncă, se împotmolește în task-uri în care ai nevoie de mouse separat și, dacă pe lângă gaming mai vrei să faci și niște browsing, să te uiți la un film sau să lucrezi puțin, ia-ți un laptop. E mai practic, mai util și știe să facă mai multe.

ROG Ally X vs G16

Dacă, în schimb, tot ce vrei de la noua ta jucărie este să te joci în deplasare, atunci o consolă handheld precum ROG Ally X este cea mai bună variantă pe care o ai. De banii pe care îi plătești primești un device gândit from the ground up cu gaming-ul în minte, care vine la pachet cu propriul controller foarte bun, un ecran frumos și toate funcțiile și artificiile pe care un gamer le caută.

Nu am cum să mă ascund după deget, așa că am să spun că Windows rămâne în continuare o problemă pentru aceste dispozitive, dar pe măsură ce adopția lor e tot mai mare, mă aștept ca și Microsoft să vină cu o soluție pentru a mai reduce din fricțiunile de care te lovești în situația actuală.

În plus, vreau să amintesc și despre preț, un factor peste care am trecut razant mai devreme. Așa cum spuneam, ROG Ally X costă 4.500 de lei, dar un ROG Zephyrus G16 în configurația noastră costă vreo 13.000, deci de vreo două ori și jumătate mai mult. Și dacă pui pe hârtie și calculezi cât plătești per fps, s-ar putea să ai o surpriză. La 33fps în Cyberpunk, pe ROG Ally X te costă puțin peste 136 de lei un singur fps, în timp ce plătești 130 de lei pentru același fps pe Zephyrus G16.

Diferența e suficient de mică încât să nu simți ca și cum ai plătit prea mult pentru nivelul de performanță oferit de Ally, deci dacă îți dorești de mult timp o consolă handheld de genul dar ți s-au părut prea scumpe pentru ce oferă, uite că în realitate nu e chiar așa.

ROG Ally X vs G16

Ce vreau să spun este că suntem în punctul în care consolele de jocuri portabile nu doar că au revenit, dar rivalizează cu laptop-urile în materie de performance per dollar. În plus, un handheld de genul este mai comod de ținut în mână, te poți juca perioade mai lungi de timp fără să fie nevoie de o priză și ocupă mai puțin loc în bagaj, un plus imens pentru cei care călătoresc mult și vor un device pentru joacă.

Desigur, nici laptop-urile nu sunt de lepădat, iar dacă vrei performanță cât mai bună, tot mai câștigat ești cu un laptop. Ba mai mult, un laptop poate executa și alte task-uri mult mai ușor decât o consolă portabilă, dar dezavantajul este consumul mare, și implicit faptul că nu te poți juca cum trebuie fără o priză pregătită, și nu tot timpul ai așa ceva prin apropiere.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button