ReviewsGamingPC&Consoles

ROG Ally X – tăticul handheld-urilor pe Windows a revenit, mai mare și mai bun! (review)

Până nu demult, consolele portabile pentru jocuri erau considerate de domeniul trecutului, rezervate doar pentru experimentele unor companii cu mulți bani de spart și fără prea multe perspective de viitor. Fast forward până în luna februarie 2022, atunci când Steam Deck a luat cu asalt piața de gaming într-un mod cum foarte puțini îl anticipau.

Consola portabila a celor de la Valve a deschis apetitul oamenilor pentru joacă în mișcare, poate și mai mult decât Switch-ul celor de la Nintendo. Dar Steam Deck rulează SteamOS, care este doar o versiune glorificată de Linux, cu toate limitările impuse de sistemul de operare. Astfel, gamerii voiau să aibă acces la întreaga lor librărie de jocuri, nu doar la titlurile testate și validate de Valve. Bine, sunt puțin negativist acum, și adevărul este că gaming-ul pe Linux s-a schimbat mult de la Steam Deck încoace, și problemele majore de la început nu prea mai există, dar dacă ești amator de jocuri retro sau îți place să îți petreci timpul în cine știe ce titlu obscur de care doar tu ai auzit, există în continuare puține șanse să îl faci să meargă cum trebuie pe Linux.

Rog Ally X

Aici intră în scenă consolele portabile care rulează venerabilul Windows: mai versatile, mai puternice și mai familiare gamer-ului obișnuit, dar vin și cu o problemă masivă: Windows nu este optimizat să meargă bine pe astfel de sisteme. OS-ul celor de la Microsoft nu a fost gândit pentru așa ceva, și majoritatea producătorilor își includ propriile lor soft-uri menite să facă navigarea prin librăria de jocuri și schimbarea setărilor esențiale mai ușoară din controller, dar este o abordare neelegantă care oferă o experiență diferită de la brand la brand.

În schimb, avantajul major al unui Steam Deck este fix SteamOS-ul, pentru că e o platformă proiectată from the ground up pentru gaming, și se vede. Experiența este mult mai omogenă, nu trebuie să sari prin n meniuri și programe ca să schimbi jocul sau ca să scazi luminozitatea și reprezintă o alegere mai bună pentru cei care vor ceva plug & play, în timp ce pe Windows trebuie să îl bibilești și să îl atingi unde trebuie ca să meargă.

Rog Ally X

Față în față cu ciudățeniile și limitările impuse de Windows pentru un sistem de genul, primul ROG Ally a fost unul dintre deschizătorii acestui drum, și deși a reprezentat un succes la lansare, în mare parte datorită performanțelor bune și a ecranului de calitate, tot venea cu niște minusuri importante caracteristice unui produs aflat la prima generație. Nah, nu ai cum să o nimerești perfect din prima, și încă de atunci am sperat la o versiune actualizată care să rezolve o bună parte dintre neajunsurile consolei inițiale.

And lo and behold, a venit! ROG Ally X este aici și exact așa cum îi spune și numele, nu este ROG Ally 2, deci o generație complet nouă, ci mai mult un upgrade în mai toate zonele care contează: baterie, butoane, stocare, RAM și conectică. Și performanța în sine a văzut niște îmbunătățiri, nu cele la care poate mulți se așteptau și vom discuta imediat de ce, dar până atunci rămâneți cu mine ca să vedem împreună ce e de capul noii console portabile ROG.

Rog Ally X

Înainte de toate însă, produsul de azi este un engineering sample, deci nu o versiune finală, astfel nu am cum să vă spun valori absolute pentru fps, dar putem discuta despre cum mi s-a părut mie din timpul petrecut cu el. Totuși, merită menționat că lucrurile se mai pot schimba la lansare, și vom reveni cu un clip plin de rezultate de toate felurile altă dată.

Ce e nou

Începem așadar cu noutățile, că doar de asta suntem aici. Și prima și poate cea mai importantă dintre ele este bateria, care a primit un boost masiv de capacitate. Și când spun masiv, I mean it! Știți cum unii producători de telefoane se laudă cu acumulatori cu 10% mai mari decât cei de anul trecut? Ei bine, ASUS nu s-au jucat și bateria lui ROG Ally X este DE DOUĂ ORI mai mare decât cea de pe originalul ROG Ally. Da, ai auzit bine, de două ori mai mare!

Rog Ally X

Asta se traduce într-o autonomie net superioară, și rezolvă unul dintre principalele minusuri ale originalului Ally. Foarte puțini s-au plâns de putere sau de experiență cu vechea consolă, dar problema cea mare era că nu te puteai bucura prea mult de jocurile tale preferate fără să fii nevoit să te conectezi la o priză. Chiar dacă pe hârtie avem o baterie de două ori mai mare, autonomia în viața reală crește cu vreo 80%, ceea ce nu e deloc de neglijat.

O altă zonă unde vedem un dublaj este la stocare, iar acum consolele noi vin cu un SSD de 1TB full. Ba mai mult, ASUS au ales să lase în urmă standardul vechi de SSD M.2 2230 în favoarea M.2 2280, un standard mult mai comun unde poți găsi mai multe variante de SSD-uri pentru upgrade, și la un preț mai mic decât în alte formate mai mici. Asta e binevenit pentru cei care au multe jocuri instalate și nu vor să ducă lipsă de spațiu.

Rog Ally X

Următorul upgrade masiv a avut loc la RAM, iar capacitatea totală sare de la 16GB la 24GB. Nici 16GB nu erau puțini, dar dat fiind faptul că jocurile moderne cer din ce în ce mai mult VRAM pentru GPU iar cantitatea totală este împărțită între procesor și placa video, boost-ul este binevenit și sesizabil în destule titluri AAA demanding. Nu am să mă plâng vreodată de mai mult RAM, și totul de la jocuri la experiența generală în utilizare se simte mai bine pe noul model. La asta ajută și viteza, care crește acum la 7.500MHz, deci ai mai mult RAM, mai rapid.

O altă zonă care a văzut îmbunătățiri este design-ul și ergonomia. Din punct de vedere al aspectului în sine nu sunt prea mari schimbări, dar am apreciat faptul că noul Ally X are niște colțuri mai rotunjite, menite să o facă mai ușor și mai comod de ținut în mână. După un timp mai lung de joacă, consola veche putea să devină dureros de ținut în mână pentru unii, deci mă bucur să văd problema rezolvată complet.

Rog Ally X

Tot la capitolul design vedem o schimbare notabilă, și anume culoarea. Vechiul Ally venea doar într-o singura variantă de culoare: un alb mat care nu arăta rău deloc atunci când dispozitivul era nou, dar care atrăgea murdăria repede și care necesita o curățare constantă dacă voiai să păstrezi aspectul imaculat. Ei bine, acum noul Ally X este disponibil tot într-o singură culoare, dar de această dată vorbim despre un negru care ar trebui să reziste mult mai bine în fața uzurii prelungite. Recunosc faptul că îmi plăcea mai mult cum arăta consola pe alb, era mai aproape de look-ul specific ROG, dar clar nu mă plâng nici cu negru.

Și modul cum interacționezi cu jocurile tale preferate a fost îmbunătățit, iar acum Ally X vine cu niște joystick-uri regândite. Sunt mai rezistente, deci nu ar mai trebui să îți faci probleme de drift, și cică ar fi și mai ușor de înlocuit pe modelul nou, în cazul în care cele vechi se strică sau dacă vrei să treci la niște joystick-uri speciale cu senzor hall-effect. Astea din urmă nu fac contact pentru a înregistra un input și se bazează exclusiv pe magneți, deci în teorie ar trebui să fie cele mai rezistente din câte există. Nu avem așa ceva din cutie, dar mă bucur să aud că este mai simplu ca niciodată să faci un upgrade de genul.

Rog Ally X

Și butoanele A, B, X și Y au fost schimbate, și am sesizat că acum sunt mai precise, rapide și plăcut de folosit. Feedback-ul tactil pe care îl primești de fiecare dată când apeși un buton este mai plăcut, așa cum se întâmplă și cu triggerele de pe spate, care vin acum cu o formă mai ergonomică și cu un arc mai puternic decât pe modelul precedent. Și butoanele macro de pe spate au fost redesenate pentru a fi mai mici, și deci mai greu de apăsat accidental în timpul sesiunilor frenetice de joacă. Nice!

Toate astea sună bine, și recunosc că am fost foarte entuziasmat atunci când am citit prima oară fișa de specificații a noii console acum vreo lună, dar încă de atunci m-am întrebat: cum sunt dimensiunile afectate de toate aceste upgrade-uri precum bateria de două ori mai mare? Ei bine, spre mirarea mea, aproape deloc. ROG Ally X este cu vreo 10% mai grea decât modelul vechi și insignifiant mai groasă, iar dacă nu ai amblele console side-by-side să le compari nici nu vei sesiza diferențele. Ally X păstrează portabilitatea pe care mulți, inclusiv noi, au apreciat-o, un lucru deloc rău într-o piață unde există alde Lenovo Legion Go care este aproape prea mare pentru a fi cărat după tine într-un mod practic și ușor.

Rog Ally X

Un alt plus notabil este înlocuirea portului XG Mobile cu un Thunderbolt 4, mult mai versatil și mai folositor. Pe modelul vechi, portul XG Mobile putea fi folosit doar pentru a conecta o placă video externă, un use case în care nu mulți posesori se află ținând cont că vorbim totuși despre o consolă portabilă. Ei bine, acum nu doar că poți conecta un GPU separat, așa cum puteai și înainte, dar poți să te folosești la maxim de portul USB-C și pentru alte lucruri, nu mai ești limitat la unul singur care se ocupă oricum atunci când bagi consola la încărcat.

Și răcirea a primit niște atenție, și a fost regândită pentru a acomoda bateria mai mare din interior și pentru a mai reduce din greutate. ASUS spun că, în ciuda faptului că lamele ventilatoarelor sunt mai mici, airflow-ul din carcasă este cu peste 20% mai mare, fapt care ar reduce temperaturile resimțite pe suprafața display-ului cu până la 6 grade, și tind să îi cred. Nu mi s-a părut că vechiul Ally s-ar încinge prea tare, dar am sesizat o diferență de temperatură simțită, deci e clar că modificările își fac treaba..

Rog Ally X

Ce nu s-a schimbat

Cum până acum am vorbit despre noutățile aduse lui ROG Ally X, acum e vremea să discutăm și despre lucrurile care au rămas la fel, începând cu chipset-ul. În continuare vedem același AMD Z1 Extreme de pe generația trecută, în mare parte datorită faptului că AMD nu au scos ceva mai rapid momentan, deci cei de la ASUS au avut cumva mâinile legate aici.

Nu este un chip rău, iar în combinație cu memoria RAM mai multă și mai rapidă, există ceva boost-uri de performanță, dar nu este un salt imens în materie de fps așa cum poate se așteptau unii. That being said, modelul pe care l-am primit în teste este un engineering sample așa cum ziceam la început, deci performanța de aici nu este cea finală și se mai poate schimba până la lansare. Asta înseamnă și că nu putem să dăm valori concrete de fps sau diferențe între modelul vechi și nou, pentru asta va trebui să mai așteptăm puțin până când ASUS ne vor trimite un dispozitiv final. Merită spus și faptul că ROG Ally X nu mai este disponibil și cu chip-ul Z1 normal, fără Extreme în coadă, dar ăla oricum nu era suficient de puternic pentru a rula bine jocuri AAA moderne, deci nu o consider o pierdere mare.

Rog Ally X

Prima mea oprire în materie de joacă pe ROG Ally X a fost Ghost of Tsushima, care a primit recent un port reușit pe PC, și aș putea să mă bucur de el liniștit cu setările date pe medium. Se mișcă ok și nu am remarcat aproape deloc stutter-uri, întreaga experiență a fost cât se poate de smooth și de jucabilă. Cam la fel au stat lucrurile și cu Cyberpunk 2077, fără probleme de lag.

Am încercat să mă joc atât în modul de 15W cât și în cel de 20W, și există o diferență simțitoare în materie de performanță, dar cu un cost mai mare la baterie. Recomand să te joci pe cea mai înaltă setare atunci când ești acasă și ai o priză la îndemână, dar dacă ai nevoie să storci și ultimul minut de gameplay din consolă, la un zbor lung cu avionul de pildă, atunci îți poți face treaba și pe setarea intermediară.

Revenind la lucrurile care au rămas la fel de anul trecut, display-ul nu a văzut vreo modificare notabilă. Este același panou IPS 1080p la 120Hz de 7 inch, cu strălucire de 500 de niți. Nu mă plâng, și overall calitatea ecranului este foarte bună, cu un contrast profund pentru un IPS și culori plăcute. Este și suficient de rapid, deci navigarea este o plăcere iar jocurile indie care pot merge la framerate-uri mai mari se vor simți grozav.

Rog Ally X

Concluzie

E greu de tras o concluzie fără să avem în ecuație și valorile reale ale performanței, dar de dragul conversației propun să facem un round-up al plusurilor aduse. Bateria de două ori mai mare este clar în centru reflectoarelor, așa cum sunt și stocarea și memoria RAM îmbunătățite. Avem plusuri notabile și pe parte de ergonomie, și acum te poți juca mai mult, mai comod.

Dar toate astea vin la un preț. La lansare, ROG Ally în variantă cu Z1 Extreme costa 699 de dolari în Statele Unite, iar noua consolă are un preț de plecare de 799, deci cu 100 de dolari mai mult. Părerea mea e că, dacă ai deja un ROG Ally aproape nou, nu are sens să faci eforturi și să ți-l iei pe ăsta. Performanța este similară și cu toate că bateria nu ține la fel de mult, tot îți permite să te bucuri de titlurile tale preferate în condiții bune preț de câteva ore.

Dacă ai avut răbdare și nu ai sărit cu portofelul înainte pe primul val de console portabile dar vrei una, atunci ROG Ally X se anunță a fi cea mai robustă și completă opțiune. Păstrează toate punctele forte ale modelului vechi dar aduce multe modificări benefice greu de ignorat, chiar dacă la un preț o idee mai mare.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button