PCReviewsRSS PaginaDeMedia

Roccat Vulcan 120 AIMO: tastatura de gaming ieșită din tipare!

Pe o piață inundată de produse de gaming, chiar și segmentul high-end, este din ce în ce mai dificil să mai vii cu ceva nou zilele noastre, să surprinzi. Tastatura de gaming nu face excepție de la această regulă: zi de zi vedem cam aceleași tipare – switch-uri mecanice, iluminare RGB, mai o rotiță în stânga, mai un efect de curcubeu în dreapta, taste pentru macro-uri, dar aproape nimic cu adevărat wow.

”German Design & Engineering since 2007”. Ei bine, ză germans did it again – la mai bine de un an de când ne-am jucat cu monstrul de mouse: Kone AIMO (literalmente, și la figurat), a venit vremea să ne uităm mai de aproape la cel mai nou produs din gama AIMO, tastatura de gaming mecanică Vulcan 120 AIMO.     

Design: ROCCAT Vulcan stands out from the crowd!

Roccat Vulcan 120 AIMO - o tastatură mecanică cu un design deosebit
Tastatura de gaming Roccat Vulcan 120 AIMO –  un design deosebit

1. Capacele (Key Caps)

Când am văzut cutia produsului în redacție pentru prima dată, am reușit să mă entuziasmez peste măsură, crezând ca am de-a face cu o tastatură mecanică low-profile (preferatele mele). Dar de unde greșeala? Seria Vulcan AIMO abordează diferit design-ul, funcționalitatea și performanța tastaturii, ieșind imediat în evidență din oceanul de tastaturi. Și să începem cu vinovații, care au reușit să mă inducă atât de adânc în eroare: keycap-urile sau pe înțelesul tuturor, capacele tastelor. Da, acestea au o înălțime extrem de mică, acoperind puțin spre deloc plasticul transparent al switch-urilor. Și, privite din lateral, aceste capace par să plutească deasupra tastaturii. Și îți dau iluzia că ai de-aface cu o tastatură mult mai subțire decât în realitate.  

capacele tastelor, extrem de subțiri, lasă la vedere carcasa switch-urilor
Capacele tastelor, extrem de subțiri, lasă la vedere carcasa switch-urilor

2. Iluminare RGB prin carcasa transparentă a switch-urilor

Legat tot de design, carcasa transparentă a switch-urilor nu este îngropată în carcasa tastaturii, ci este pur și simplu instalată pe suprafața plăcii de aluminiu, șasiul carcasei. Iar acestă decizie, de a instala switch-urile mai sus decât o fac majoritatea producătorilor, a avut un țel destul de clar: aduce și mai multă lumină în casele oamenilor. La propriu. Lumina ce se revarsă pe lângă taste va cinda gamerii în două tabere: cei care vor iubi la nebunie acest design, această adevărată explozie de lumini, și cei ce vor urî această tastatură, cei ce vor luminițe doar prin decupajul literelor. În orice caz, vă promitem că această tastatură va întoarce priviri. Pentru că da, este al naibii de sexy. 

Roccat Vulcan - o supernovă RGB
Roccat Vulcan – o supernovă RGB

3. Tastele multimedia

Aici nu avem foarte multe elemente de menționat, din păcate. Dar mi-a plăcut nespus de mult potențiometrul old-school cu feedback, și care, în funcție de butoanele apăsate din stânga sa, are rolul de a schimba nivelul volumului sunetului sistemului sau, dacă apăsăm butonul FX, putem opri iluminarea tastaturii, putem schimba intensitatea iluminării tastelor, ori tipul de iluminare (depinde ce setare a fost aleasă în aplicația Roccat SWARM).

Potențiometru multifunctional, o idee pe cât de simplă, pe atât de elegantă. Și ergonomie nota 10.
Potențiometru multifunctional, o idee pe cât de simplă, pe atât de elegantă. Și ergonomie nota 10.

4. Palm-restul

Switch-urile fiind poziționate atât de sus (în zadar sunt keycap-urile scurte, dacă switch-urile au înălțime standard și nici nu sunt îngropate parțial în corpul tastaturii), se simte nevoia acută a unui palm rest. Existența acestui Palm Rest se oprește la modelul 120, modelele 80 și 100 AIMO vin fără acest accesoriu. Pentru cei care din motive necunoscute de mine evită palm-rest-urile, se vor bucura de Vulcan 100 AIMO, ușor mai ieftină din acest motiv decât 120 AIMO, în rest tastatura este identică. fac o paranteză și voi evidenția faptul că modelul Vulcan 80 are și alte ”downgrade-uri” pe lângă lipsa palm restului: are iluminarea simplificată (albastră) , a căpătat taste multimedia dar a pierdut pe drum potențiometrul. Oricum, este o soluție potrivită celor care încă refuză să îmbrățișeze din ce în ce mai omniprezentul RGB. 

Dar să mă întorc la palm restul care vine în cutia modelului Vulcan 120 AIMO. Am apreciat ușurința cu care se atașează de mothership – magnetic. Și, ca și tastatura, pe partea inferioară are două benzi de cauciuc, care transformă întregul ansamblu într-unul foarte stabil. Nu, această tastatură nu va fugi nicăieri de sub mâinile voastre în timpul sesiunilor intense de gaming.    

Palm rest din plastic dur, nimic senzational, in schimb confera extra stabilitate si se conecteaza magnetic.
Palm rest din plastic dur, nimic senzational, in schimb confera extra stabilitate si se conecteaza magnetic.

Tastatura de gaming Vulcan AIMO mai are încă un as din mânecă: Switch-uri mecanice TITAN!

După ce ne-am jucat cu tastatura de gaming Vulcan 120 AIMO, putem afirma cu tărie că da, switch-urile mecanice ale acesteia reprezintă un atu major. Vorbim de switch-uri mecanice tactile TITAN, dezvoltate in-house de către Roccat, ce se evidențiază imediat. Dacă mă întrebați, acestea aduc cel mai mult cu Cherry MX Brown. Seamănă, dar nu răsar.

Cursa totală a switch-urilor TITAN este de 3,6mm, distanță cu 10% mai scurtă decât a celor Cherry MX brown (4mm). Punctul de activare este și el redus tot cu 10%, de la 2mm la Cherry MX la doar 1,8mm la TITAN. 

Cursa totală a switch-urilor TITAN este de 3,6 mm vs 4 mm la Cherry MX . Punctul de activare la 1,8 mm față de 2 mm la Cherry MX.
Cursa totală a switch-urilor TITAN este de 3,6 mm vs 4 mm la Cherry MX. Punctul de activare la 1,8 mm față de 2 mm la Cherry MX.

Bump-ul acela specific switch-urilor tactile MX Brown (rezistența opusă la apăsare) există, dar diferă punctul la care se realizează – la Vulcan ne întâmpină imediat această rezistență, la MX Brown există o mică cursă (distanță) până apare această rezistență, din momentul în care începe forța exercitată de degete pe taste. În plus, switch-urile TITAN opun mai puțină rezistență, sunt mai ușor de apăsat. Pentru mine, a fost o experiență foarte plăcută. Și la gaming, și la tastat articole, m-am obișnuit destul de repede cu tastele și forma capacelor (unele convexe, majoritatea concave). Tastele se apasă rapid și foarte important, precis.

Switch-urile TITAN dezvoltate inhouse de ROCCAT aduc un aer fresh binevenit pe piata tastaturilor mecanice.
Switch-urile TITAN dezvoltate inhouse de ROCCAT aduc un aer fresh binevenit pe piata tastaturilor mecanice.

Roccat SWARM –  The Software

Roccat SWARM completează perfect noul Vulcan AIMO. Este o aplicație destul de bine structurată, din care nu puteau lipsi setările de iluminare per tastă, dar nici crearea sau selectarea unor macro-uri pre-înregistrate de producător, de la Photoshop la World of Tanks, de la PUBG la WarFrame, de la Fortnite la MineCraft. Până și jocul meu favorit, Path of Exile se regăsește pe lista lungă, de peste 40 de macro-uri predefinite. Pentru a înregistra și păstra la loc bun toate macrourile, tastatura vine cu o memorie internă de 512 kb.

Roccat SWARM - software destul de intuitiv, setari bogate, mai ales pe partea de macro-uri si presetari iluminare
Roccat SWARM – software destul de intuitiv, setari bogate, mai ales pe partea de macro-uri si presetari iluminare

În loc de încheiere: o cumpărăm?

În zona asta de preț, între 650-800 Lei concurența este de temut, cu siguranță. Însă frumusețea asta de tastatură credem că poate ține piept cu brio valului de atacuri, având în mânecă suficienți ași pentru a o clasa printre favoritele zilei. Construcția sa este de bună calitate, switch-urile aduc ceva fresh, iluminarea poate fi considerată artistică. Călcâiul lui Ahile este lipsa butoanelor multimedia, lipsa unui port USB pass-through, dar cam atât. A, și butoanele de macro. Slavă Cerului, acestea au fost eliminate. Pentru mine, cel puțin, asta e un plus. Mi-a plăcut nespus de mult butonul de volum (potențiometrul), care este mult peste acele rotițe orizontală de pe majoritatea tastaturilor high-end.

Scurt și la obiect, ce să mai atâta, nouă ne-a plăcut această tastaură. Mult de tot.   

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button