MORE

Roboții nu vor cuceri lumea, sau cel puțin nu încă

Un video de un minut cu roboții de la Boston Dynamics ne face să ne gândim la sfârșitul lumii, însă experții ne liniștesc și ne spun că nu e cazul. Încă.

Când vine vorba de scenarii în care omul creează roboții cu conștiință care realizează că problema e de fapt chiar omul și decid să îl… elimine din ecuație, vorbim de un subiect care nu a lipsit de la Hollywood sau în jocurile video. De fapt, până și la Bollywood poți vedea un exemplu sau două.

Videoul de mai jos, intitulat „Hei, prietene, poți să mă ajuți?”, în care un robot creat de Boston Dynamics este ajutat de un altul să deschidă o simplă ușă, a strâns peste opt milioane de vizionări într-o singură săptămână. Și, așa cum se face pe internet de obicei, comentariile au început să curgă, unele amuzante, altele care ne fac să ne gândim și noi la Skynet sau chiar la velociraptorii din Jurassic Park.

Deși vorbim de o acțiune simplă, David Held, profesor-asistent la Institutul de Robotică Carnegie Mellon’s School of Computer Science, a stat de vorbă cu BGR și ne-a liniștit pe toți, spunând că „un set de sarcini atât de general încât să poți transfera acele cunoștințe pentru alte sarcini – oamenii nu au putut să-și dea seama cu adevărat care sunt acele sarcini”. Cu alte cuvinte, nu au reușit, încă, să pună la punct un proces prin care roboții să poată învăța singuri, fără să fie programați.

Oamenii analizează, experimentează, iar apoi folosesc acea experiență pentru a învăța și face lucruri noi, pentru a depăși obstacole noi. Pentru roboți însă, nu există un algoritm capabil să transfere acea experiență și să-i ajute să privească lucrurile din diferite perspective, astfel încât să devină autonomi. Asta cumva nu face ca cei doi roboți de mai sus să pară mai puțin… dubioși.

„Poți învăța un robot umanoid să meargă?”, a mai adăugat Held, „Cum poți învăța ceva și transfera cuiva într-un context robotic este o mare provocare încă.”

Să luăm manipularea obiectelor, care în mare parte este făcută în ziua de azi de roboți în fabrici, în care știu exact ce obiecte vin pe bandă, orientarea lor și unde vor fi. Roboții sunt practic programați să facă mișcări precise pe care le repetă iar și iar. Dar, dacă vrei roboți care să îngrijească bătrâni, roboți care să ajute în zonele de dezastru sau lucruri de genul acesta – există atâtea tipuri de variații de care robotul va fi nevoit să ocupe. Și asta este o mare provocare pentru dezvoltarea unor noi metode robotice.

Acum, faptul că este „o mare provocare” nu ne liniștește prea mult și, dacă stăm să ne gândim mai bine, ne liniștește chiar prea puțin. Este mai degrabă o chestiune de „când”, nu de „dacă”. Așadar, nu trebuie să ne facem griji că aspiratorul ne va sugruma în somn pentru că s-a săturat să mai adune după noi. Nu încă.

[BGR]

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button