TECHRSS PaginaDeMedia

Xiaomi continuă cu moda Asimov – Producătorul se avântă în robotică și îl lansează pe CyberDog

Sunt sigur că mulți dintre voi ați făcut deja cunoștință cu Spot, cățelul-robot al celor de la Boston Dynamics. Este o mașinărie simpatică și versatilă, dar a sosit vremea ca Spot să-și întâlnească nașul. Aici intră în scenă Xiaomi cu al său CyberDog, o variantă mai intimidantă a roboțelului gălbejiu, cu o pereche de camere pe post de privire glacială.

Cățelul în sine reprezintă primul pas făcut de Xiaomi către industria roboticii… Patrupede, iar CyberDog a fost vedeta unei prezentări oarecum caraghioase, care a evidențiat flexibilitatea de care acesta este capabil.

Șezi, culcat, rostogol, băiatu’!

Xiaomi a făcut ieri anunțul-surpriză, CyberDog intrând în lumina reflectoarelor cu o serie de mișcări acrobatice. Robotul este capabil să execute manevre rapide și, de ce nu, să facă și tumbe, însă partea interesantă se leagă de opțiunile oferite de acesta și de componentele adăpostite sub „blăniță”.

CyberDog poate atinge o viteză de până la 3 m/s, mișcările acestuia fiind asigurate de 11 senzori, de o serie de servomotoare proprietare și de platforma Nvidia Jetson Xavier NX, adică o soluție AI care integrează două motoare deep learning, 384 de nuclee CUDA și 48 de nuclee Tensor.

Xiaomi le oferă curioșilor posibilitatea de a-i da comenzi vocale roboțelului, precum cuvinte de activare și instrucțiuni diferite. La asta se adaugă și controlul lui CyberDog prin intermediul unei aplicații pentru telefoane.

Xiaomi CyberDog

Inginerii CyberDog: „Câți senzori vrei să integrăm?”

Xiaomi: „Da”

Producătorul menționează că robotul are în componență mult mai mult decât acei 11 senzori. Restul arsenalului este reprezentat de senzori tactili, de camere foto-video AI, lentile diverse, precum cele fish-eye, binocular și utlra-wide, module de adâncime și GPS, dar și senzori GPS.

Dacă vorbim mai în detaliu despre camere, acestea sunt echipate cu un procesor AI capabil de object tracking, pentru ca CyberDog să poată localiza și eticheta obiectele, toate acestea în timp ce evită cu precizie obstacolele atunci când se deplasează. Acestea se întâmplă în timp real, însă adevărata calitate de animăluț de companie se datorează faptului că CyberDog dispune de recunoaștere facială, pentru a-și putea urmări stăpânul, fără să-l lase să se joace liniștit Candy Crush de pe tron.

Producătorul aduce pe piață un concept interesant al roboților open-source

Xiaomi menționează că CyberDog este construit pe o platformă open-source, fapt care le-ar oferi utilizatorilor posibilitatea de a adăuga funcții noi, precum senzori LIDAR, proiectoare și camere panoramice. Robotul dispune chiar și de două porturi Type-C și de o intrare HDMI pentru ca dezvoltatorii să poată instala add-on-uri pentru soft mai rapid.

Nu este clar dacă Xiaomi va pune la dispoziția utilizatorilor codul-sursă al CyberDog, însă faptul că robotul se bazează pe algoritmi open-source nu face decât să extindă plaja de posibilități în domeniul roboticii. Dezvoltatorul a produs deja 1000 de unități CyberDog, punându-le la dispoziția doritorilor și nu pot decât să-mi admit interesul față de acest subiect.

Xiaomi CyberDog

Lăsând pentru moment glumele, sunt curios cum anume va putea fi utilizat CyberDog, în alt scop decât aducător de ziar dimineața sau măsuță de cafea. Versatilitatea sa este cu atât mai mare cu cât platforma open-source poate deveni casă pentru tot felul de opțiuni practice și creative. La polul opus, Spot (Boston Dynamics) este deja disponibil pentru public, mai multe exemplare aducându-și aportul în ameliorarea impactului negativ al pandemiei.

Am putut observa în decursul lunilor cum Spot a fost folosit în parcuri și pe străzi pentru a le aduce oamenilor aminte de necesitatea distanțării fizice, la fel cum a fost folosit în clinici și în spitale pentru a ușura procesul de triere al pacienților. Aici răsare o întrebare: Pe măsură ce tehnologia avansează cu pași repezi, iar idei fascinante fie din cărțile lui Asimov, fie din blockbustere tongue-in-cheek precum Terminator, cum ne pot ajuta roboții? Cât de creativi putem fi noi astfel încât relația om – inteligență artificială să fie una benefică de ambele părți.

Da, poate am mers cam departe cu speculațiile, dar uneori e mai bine să brodezi pe marginea unei idei precum CyberDog, decât să râzi de Xiaomi că nu a făcut decât să-ți pună în brațe o roomba cu picioare.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button