Reviews

Roborock Q5 Pro – curățenie trainică la un preț accesibil (review)

În secțiunile de comentarii ale review-urilor noastre de aspiratoare, fie ele robot sau tradiționale, tot mai mulți oameni întreabă fervent când testăm ceva de la Roborock, și se pare că din ce în ce mai mulți consumatori sunt atrași de brand-ul ăsta, și nu e greu de înțeles de ce.

În general, aspiratoarele robot de la Roborock sunt un middle ground bun de funcții și preț în piață, și nu trebuie să scoți din buzunar sume astronomice pentru unul, dar nici nu trebuie să te mulțumești cu un produs slab, fără prea multe funcții și dotări. Iar fix despre un aspirator de genul, care nici nu sparge pușculița dar nici nu e spartan, vom vorbi astăzi.

Roborock Q5 Pro este numele modelului și bazat pe avalanșa de comentarii legate de acest brand, sunt sigur că materialul care urmează va fi de maxim interes pentru mulți dintre voi. Are niște funcții cu adevărat inteligente, gândite să eficientizeze cât mai mult procesul de curățare, are un motor puternic și un sistem de perii optimizate pentru a aspira totul de pe pardoseală, iar prețul e surprinzător.

Design și construcție

Dar toate la timpul lor, și voi începe prin a spune că Roborock Q5 Pro are un design elegant și minimalist, full black. Este construit dintr-un plastic care chiar dacă la prima vedere nu pare nimic ieșit din comun, este al naibii de ușor, ceea ce-ți permite să-l ridici de jos fără prea mare efort, deci nu trebuie să te complici prea mult dacă rămâne blocat sub un fotoliu sau pur și simplu vrei să-l muți dintr-un loc în altul.

Roborock Q5 Pro5

Nu pot să zic că are luminițe fancy sau alte elemente de genul, unicele pete de culoare prezente pe șasiul său fiind logo-ul Roborock și cele trei butoane, cel de Start/Stop, de docking și de spot clean. Vă spun sincer că prefer un look de genul, mai sumbru și elegant, în detrimentul aspiratoarelor robot albe care ies în evidență în casă, iar stilul understated este completat de un dock pentru încărcare făcut din același plastic negru.

Aplicație și funcții

Înainte să trecem la performanțele la aspirare, navigare și așa mai departe, un alt aspect ce trebuie menționat este aplicația Roborock, care este evident necesară pentru a folosi robotul. Ea se găsește atât pe App Store cât și pe Play Store, și se descarcă cât ai clipi. Procesul de creare a unui cont Roborock nu este complicat, și mai există și opțiunea de conectare automată cu contul de Google sau Facebook, deși recunosc că mi-ar fi plăcut să văd o aplicație care nu te obligă să te loghezi pentru a-ți folosi noua jucărie.

Roborock Q5 Pro5

O dată ce ți-ai făcut cont, procesul de asociere a robotului cu aplicația merge strună. Doar trebuie să-l conectezi la aceeași rețea de internet ca și cea a telefonului, să treci prin câteva meniuri, să alegi câteva setări și poți să-ți începi liniștit treaba. Ca o mică paranteză, din testele noastre am aflat că Roborock Q5 Pro nu se poate conecta la retele de 5 Ghz, dar acesta nu este un caz izolat, și pot spune că am întâlnit această problemă și la modele considerabil mai scumpe.

Și nu înțeleg de ce unii producători aleg să facă asta. Adică sure, înțeleg argumentul că rețeaua de 5GHz și așa e foarte aglomerată de mai toate produsele pe care le folosești în mod activ, cum ar fi telefoane, laptop-uri și PC-uri, televizoare, console de jocuri etc. Dar mi-ar plăcea să primesc o înștiințare cum că aspiratorul robot ar fi mai potrivit pe 2.4GHz și să decid eu după unde să îl conectez, decât să fiu obligat din oficiu.

Roborock Q5 Pro5

Revenind la lucruri mai bune, despre interfața aplicației pot spune că este suficient de interactivă, și dumb-proof, deci mă îndoiesc că-i va da bătăi de cap cuiva. Nu vine cu cine știe ce features care să te dea pe spate, dar nu consider asta ca pe un minus, ba chiar opusul. Nu te încarcă cu programe și moduri de funcționare pe care nu le vei folosi niciodată, dar ce este acolo e util din cale afară.

În primul rând, în aplicație ai acces la o hartă destul de detaliată a casei tale, de unde poți trimite robotul în misiune. Nimic revoluționar sau nemaivăzut, dar implementarea de aici este bine pusă la punct, utilă și ușor de folosit. Robotul poate detecta locurile periculoase, precum marginile scărilor sau dedesubtul unor elemente de mobilier și poate sugera automat crearea unor zone pe unde el să nu meargă, poți configura mobila din casă în așa fel încât să știe unde să aibă grijă și ce să evite și poți inclusiv să îi setezi ruta prin casă, dacă vrei să înceapă în dormitor, apoi să treacă prins sufragerie și să termine în bucătărie, spre exemplu.

Roborock Q5 Pro5

Tot în aplicație am mai găsit o funcție mișto denumită Fast Cleaning, care face exact ce spune pe cutie. Practic, dacă robotul are harta făcută și știe bine locul, poți activa un mod care curăță cu 30% mai rapid, cu riscul ca unele zone mici să fie ratate. Ce știe Roborock Q5 Pro să facă și nu prea am mai văzut pe la alți producători ceva similar este curățarea pe direcția pardoselii.

În traducere liberă, în camerele cu parchet sau gresie pe jos robotul poate trece în direcția plăcilor, ceea ce înseamnă că face o treabă mult mai bună atunci când vine vorba de murdăria din rosturi. Și cred că funcția asta înglobează perfect etosul acestui robot: adiții smart dar nu foarte complicate, care rezolvă problemele cele mai arzătoare într-un mod eficient și fără bătăi de cap.

Tot în aplicație am mai găsit și alte setări interesante, cum ar fi aia în care robotul se încarcă doar în intervalele orare în care gradul de utilizare al rețelei de curent este la un nivel redus, ceea ce te-ar putea ajuta să salvezi niște bani și ești și mai eco-friendly pe deasupra. În aplicație poți vedea și gradul de uzură al filtrelor și al periilor de pildă, deci știi tot timpul când e vremea pentru mentenanță și ce componente ale aspiratorului au nevoie de puțină atenție. Per total, își face treaba bine și nu am întâlnit erori, motiv pentru care primește o bilă albă din partea mea.

Experiența în utilizare

Acum că am discutat despre cum arată și despre software-ul de control, a venit momentul să vorbesc despre experiența de utilizare, și cum se mișcă robotul atunci când este pus la treabă. Lucrurile pe care le-am apreciat cel mai mult au fost că nu este exagerat de zgomotos și că reușește să curețe suprafețele bine, fie că vorbim despre pardoseli, mochete sau covoare. Chestia asta cu zgomotul e mai importantă decât pare, pentru că nu ai vrea ca noul tău aspirator robot să îți deranjeze colegii de pe Teams sau să trezească copiii mici din alte camere atunci când dă o tură de sufragerie.

Roborock Q5 Pro5

Se mișcă destul de rapid chiar și în modul standard, nu mai vorbim de cel Fast Cleaning, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aștepți o eternitate ca să îți faci curat în casă. Ce n-am apreciat, însă, a fost că robotul pare să se blocheze preț de câteva secunde în anumite momente pesemne degeaba, până își amintește ce are de făcut. Măcar nu se întâmplă foarte des, și robotul trece înapoi la treabă fără vreun input din partea ta. De asemenea, este genul acela de robot care trebuie să se lovească destul de zdravăn de un obstacol și în general detectarea obiectelor din cameră putea fi mai bună. Asta poate cauza probleme dacă dă peste, să zicem, peste un obiect fragil ce poate să cadă și să se spargă.

Nici docking-ul nu este cel mai eficient, pentru că robotul pare să depună mai mult efort decât în cazul altor modele până se conectează la stația de încărcare. Acest proces poate să dureze chiar și un minut, minut în care Roborock Q5 Pro lovește stația de docking de câteva ori până iși dă seama pe ce parte trebuie să se conecteze. Nu ajută faptul că dock-ul este ușor, și nu este unul cu self-cleaning, așa cum am mai văzut pe la alte modele în general mai scumpe.

Roborock Q5 Pro5

Despre încărcare nu pot spune că-i tocmai rapidă, pentru că a durat câteva ore ca să se încarce de la 0 la 100%, dar ce-i drept, dacă nu ai o casă cât Palatul Parlamentului, nu cred că îl vei încărca mai mult de o dată sau cel mult de două ori pe săptămână. Poate că despic prea mult firul în patru, că doar e un mid-ranger și nu cel mai inteligent robot de pe piață, dar chiar și așa consider că se putea lucra puțin mai mult pe partea aceasta a lucrurilor.

Dar acum hai să vorbim mai aprofundat despre curățare, pentru că modelul aici de față are câteva chestii interesante sub capotă. În primul rând vreau să punctez sistemul de perii, două la număr, construite exclusiv din cauciuc. La prima vedere, unii ar spune că asta nu e așa grozav, dar vreau să îi contrazic. Nu doar că motorul este suficient de puternic pentru a aspira mai tot ce îi vine în cale, faptul că nu există perii tradiționale în care părul lung sau blana animalelor să se încurce e un plus mare pentru curățare și mentenanță. În plus, nu am văzut să existe probleme cu adunatul murdăriei de pe jos, deci chiar nu ai de ce să îți faci griji că Roborock Q5 Pro nu și-ar face treaba bine.

Roborock Q5 Pro5

Particulele mici, medii și mari nu prezintă o provocare pentru aspirator, și am remarcat că a făcut o treabă foarte bună cu mai sus menționatul păr de animale, pe care a reușit să îl extragă foarte eficient din țesătura covorului. Asta e o veste bună pentru cei cu animale de companie, deoarece mulți alți roboți din categoria asta de preț dau rateuri serioase la capitolul ăsta. Cât costă vă spun imediat.

Dar robotul ăsta nu știe doar să aspire, ci poate fi și un mop destul de util și de eficient. Mai exact, pe partea inferioară se poate atașa un modul special cu o cârpă și un rezervor pentru apă, iar dat fiind faptul că mopul este așezat în spatele periilor pentru aspirare înseamnă că le poți face pe amândouă deodată. Bine, asta e o sabie cu două tăișuri pentru că acel modul poate fi atașat și scos la loc doar manual, deci ar fi indicat să evite covoarele ca să nu le ude cu mopul. Asta înseamnă că oricum va trebui să facă mai multe drumuri prin casă, o problemă pe care alte aspiratoare mai scumpe cu mopuri retractabile automat au rezolvat-o. Nu e un capăt de țară, e doar ceva de luat în vedere.

Roborock Q5 Pro5

Bateria este și ea generoasă, iar Roborock se laudă cu până la patru ore de utilizare continuă fără oprire. Recunosc că nu am testat asta, deoarece nu avem un spațiu atât de mare încât să necesite patru ore timp de curățare, dar e bine de știut că atât acumulatorul cât și recipientul pentru praf sunt mari și folositoare.

Concluzie

Ne apropiem de final, deci e vremea să discutăm și despre preț. Iar cu ocazia ofertelor de Black Friday încă în desfășurare, poți pune mâna pe un Roborock Q5 Pro, cu ale sale funcții inteligente și curățare eficientă pentru prețul de 1.192,69 de lei până pe data de 20 noiembrie, iar la banii ăștia sunt puține alte produse care știu să facă ce face și ăsta, la fel de bine. Am testat de-a lungul timpului aici tot felul de aspiratoare, inclusiv modele ultra high-end care costă de 4-5 ori cât ăsta, și deși nu se ridică la standardele ălora, vă spun sincer că am rămas impresionat de raportul calitate-preț oferit de Roborock Q5 Pro.

Roborock Q5 Pro14

Are și câteva minusuri cu siguranță, și partea de tracking și evitare a obstacolelor ar putea fi mai bună, dar chiar și așa este un companion numai bun la curățenie, care să mențină ordinea între sesiunile tale de aspirare manuală. Pentru că da, indiferent de cât de bun ar fi un astfel de robot, scopul lor este mai mult pentru întreținere, nu pentru curățare în profunzime. Iar în cazul în care ești în căutare de un robot de genul, accesibil și puternic, Roborock Q5 Pro este un model pe care trebuie să îl treci pe listă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button