Business

Rivian crește pentru a 8-a zi consecutiv, cu o ascensiune amețitoare a cotației de 76%

Rivian (RIVN) este vedeta începutului de iulie pe bursa americană în urma acestei serii de creșteri impresionante. Compania a fost cel de-al treilea producător de automobile care a încheiat o înțelegere cu Tesla (TSLA) pentru a putea utiliza stațiile de încărcare rapidă ale acesteia din urmă dar și că vor dota propriile mașini cu portul de încărcare Tesla începând cu 2025.

Asta se întâmpla pe 20 iunie iar acțiunea a coborât zilele următoare de la o cotație de 15,50 dolari sub 13,50 de dolari. Dar apoi, pe 2 iulie, Rivian a prezentat datele despre producția și livrările celui de-al doilea trimestru al anului iar cotația a sărit precum popcornul în tigaie: compania a produs 13.992 de mașini la uzina din Illinois – cu 4.597 de mașini mai mult decât trimestrul anterior, din care s-au livrat 12.640 de mașini în timp ce estimările erau undeva pe la o medie de 11.000 de mașini.

Iar modelul R1T a devenit pick-upul electric cu cele mai mari vânzări în prima jumătate a anului cu un număr de aproape 16.500 de unități livrate, situându-se pe locul al patrulea în clasamentul general al vânzărilor de electrice după modelele Tesla 3 și Y și Chevy Bolt-ul electric. În mod evident, o super performanță pentru compania ce dorește să devină o certitudine în rândul producătorilor electrici de mașini.

Iar ținta de 50.000 de unități produse anul acesta devine din ce în ce mai sigur de realizat după ce anul trecut s-a confruntat cu probleme de aprovizionare a componentelor iar asta se traduce prin faptul că pentru Rivian viitorul nu mai este atât de sumbru, ba dimpotrivă. Tot săptămâna aceasta Amazon a anunțat că va începe să utilizeze van-urile companiei la livrările din Germania, prima țară din Europa; reamintesc că Amazon are un mega contract cu Rivian pentru livrarea de 100.000 de van-uri electrice până în 2030.

Pe termen scurt, sunt toate șansele să avem ceva marcări de profit după aceste creșteri impresionante care au fost și pe volume ridicate de tranzacționare iar, pentru a nu schimba trendul crescător, cotația nu trebuie să coboare sub 16-17 dolari per acțiune; pe termen mai lung însă, mă aștept ca prețul să performeze, mai ales dacă și livrările trimestrului trei vor fi bune, iar ca target nivelul de 40 de dolari spre final de an nu mai pare chiar atât de îndepărtat.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button