Gaming

Riot vs Faker: Riot nu da doi bani pe streamerii neoficiali!

Cei de la Riot – pare-se – una zic, alta fac. O situatie bizara a aparut recent intre un streamer de pe Twitch, serviciul de streaming Azubu, un jucator profesionist de League of Legends si „tata’ lor”, adica Riot!

Streamer-ul StarLordLucian inregistreaza in prezent, in modul spectator si folosindu-se de un client tert denumit OP.GG si acceptat de Riot Games, meciurile jucatorului profesionist Sanghyuk „Faker” Lee si le transmite impreuna cu propriul sau stream. Numai ca Faker are contract exclusiv cu serviciul de streaming Azubu, pentru transmisiunea meciurilor sale din competitii.

Azubu a considerat de cuviinta sa-i trimita lui StarLordLucian o notificare prin care il instiinteaza ca incalca drepturile de autor in transmisiunile sale pe Twitch, Faker oferindu-i lui Azubu, dupa cum am spus, dreptul exclusiv la imagine. Mai mult decat atat, Faker si echipa sa, SK Telecom, au publicat o declaratie prin care cer ca stream-ul lui Lucian sa fie inchis. StarLordLucian sustine insa ca nu incalca nicio regula si are dreptate, de vreme ce pe site-ul Riot scrie negru pe alb ca „toate drepturile in si asupra contului sunt si vor fi intotdeauna detinute de si in beneficiul Riot Games”. Ceea ce vrea StarLordLucian sa spuna este ca actiunile sale pe Twitch nu sunt ilegale si nici impotriva termenilor stipulati in regulile LoL:

„Riot poate sa-si schimbe oricand regulile. Si Riot poate sa-mi inchida oricand stream-ul pe motiv ca incalc drepturile de autor, pentru ca doar ei au puterea de a termina orice IP sau proiect legat de joc”.

Partea amuzanta e ca cei de la Riot o cam dau cotita, seful studioului, Mark Merrill, sustinand ca Lucian a transmis meciurile lui Faker fara sa-i ceara acestuia acordul si fara sa-i ofere drept la replica.
„Asta miroase a hartuire si insolenta – Azubu vs Twitch nu prezinta relevanta din punctul meu de vedere. Daca nu-ti poti da seama cum aceasta situatie ii poate dauna lui Faker si/sau oricarei alte persoane aflate in aceasta situatie, atunci, cu atat mai mult, noi trebuie sa luam masurile care se cuvin pentru a proteja jucatorii de acest tip de situatie”, i-a scris Merrill lui Lucian, pe Reddit.

Raspunsul sefului de la Riot Games este surprinzator din doua puncte de vedere: in primul rand, cum poate o astfel de transmisiune sa fie „insolenta” si, in al doilea rand, Azubu si Twitch sunt parti interesate in toata treaba asta cu LoL-ul (mai ales ca meciurile competitive din acest joc sunt transmise mereu pe Twitch) si, in general, in business-ul streamingurilor.

„Stiu ca unii oameni nu sunt de acord cu asta si vorbesc despre etica, dar eu cred ca aici e ceva mai mult decat o simpla chestiune care-l priveste pe Faker. Este vorba despre Riot, care nu pune in aplicare proprii sai termeni legali. Este vorba de coproprietarul lui Riot Games, care n-are nicio legatura cu e-sport-ul si cu modul spectator. Este vorba de o companie (Azubu), care a emis o notita DMCA (Digital Millenium Copyright Act, n.r.) falsa, pentru continut pe care nu il detine. Acestea sunt chestiuni care vor afecta viitorul jocului si modul spectator. Acest lucru trebuie sa fie dezbatut pentru viitorul jocului League of Legends si al e-sport-ului, in general”, a scris Lucian in ultimul sau mesaj.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button