Telefoane

Review Zona IT Moto Z si Moto Mods

Motorola este un brand care a pus practic bazele telefoniei mobile in anii ’70. In Romania, brandul Motorola a devenit cel mai popular odata cu lansarea modelului RAZR, iar in acea vreme existau trei marci pe piata, Nokia, Motorola si restul. Din pacate compania a avut un declin, aceasta fiind achizitionata la un moment dat de catre Google, care insa nu a facut mare lucru, iar recent de catre Lenovo.

Odata cu achizita de catre Lenovo,a cestia au promis ca telefoanele vor reveni la origini, si nu vor schimba nimic, dar Lenovo au incalcat aceasta promisiune, si schimbare a fost in foarte bine, in luna Septembrie luand nastere un telefon modular numit Moto Z. Moto Z promite  clientiilor, ce au promis ai alte companii care au lansat astfel de telefoane, si anume modularitate si flexibilitate, dar acest concept nu a fost avut  succes, oare Motorola va reusi sa se impuna pe aceasta piata? Ramane de vazut in review-ul de astazi unde am testat telefonul alaturi de cateva moduri: Hsselblad True Zoom, JBL SoundBoost si Incipio offGRID Power Pack.

Telefonul are o constructie solida la care nu ne asteptam tinand cont la cat de subtire este acesta, si anume 5.2mm.  Pretul pentru telefon este in jurul sumei de 2400LEI, o suma acceptabila pentru ceea ce ne ofera.  Moto Z are o inaltime ceva mai mare in comparatie cu alte telefoane care au un ecran de 5.5 inch. Sub ecran regasim un cititor de amprente patrat, care nu poate fi folosit ca si buton de home decat daca ii faceti root. Acest aspect nu ne deranjeaza, dar poate unii utilizatori sunt obisnuiti de la alte modele de telefoane, sa apese acel buton. Desi exista spatiu gol langa cititor, Motorola a alaes sa nu foloseasca butoane capacitive pentru navigare, aceasta ramanand software, era interesant totusi o asemenea abordare, in schimb in acel spatiu regasim un senzor de proximitate care odata activat, pe ecran este afisat ceasul si notificarile. Tot pe marginea respectiva regasim doua gauri mici e par a fi microfoane pentru noise cancelation, un asemena microfon este amplasat si pe spate, dar odata ce instalati modurile, acesta este putin obstuctionat.

Marginea telefonului este realizata din metal, care se imbina in partea superioara cu o bucati mica din plastic, sub care cel mai probabil este ascunsa o antena. Imbinare este realizata foarte bine, incat nu deranjeaza deloc din punct de vedere estetic, si poate trece chair si neobservat. In partea dreapta regasim butoanele pentru power, si volum iar in partea de jos avem o mufa USB Type C. Telefonul duce lipsa unei mufe jack de 3.5mm, si stiti ce? Nici nu ne deranjeaza acest lucru, noi fiind adeptii sunetului wireless, asadar avem mai putin cabluri in viata de care sa ne incurcam, dar totusi cine inca doreste casti pe fir, trebuie sa mentionam ca au aparut pe piata casti cu conexiune USB Type C de la JBL, InnerFidelity chiar si LeEco, si cel mai probabil in 2017 vor aparea o multime de astfel de produse, asa cum este si in cazul celor pe port Lighitng. Avantajul acest conexiuni este posibilitatea producatoriilor de a integra in casti propriul amplificator si DAC, astfel vom vedea o imbunatatire drastica in calitatea audio pe telefoane in urmatorii ani.

In partea superioara avem un speaker, care din pacate nu se aude foarte tare, dar este bine ca dispunem de modulul JBl SoundBoost. Cu acest modul ve-ti beneficia de o calitate superioara in comparatie cu orice alt difuzor de pe alte telefoane, nici cele de la HTC sau alte modele de la Motorola ca vin cu doua difuzoare frontale nu se compara cu calitatea acestuia. Discutam aici de un ansamblu de doua difuzoare stereo cu o dimensiune de 27mm, care ofera o putere de 3W per canal, asadar avem un pachet cu o putere totala de 6W capabil sa redea frecvente de la 200Hz pana la 20KHz. Sunetul este impresionant, iar experienta JB in domeniul boxelor portabile isi face prezenta foarte tare si clar.

Odata ce adaugati modulul, greutatea telefonului creste cu inca 145 de grame, dar noi spunem ca merita tot efortul, mai ales cand plecati in vacanta, sau cand stati la birou, aceasta optiune este binevenita. Prin acest difuzor va fi redirectionat tot sunetul produs de catre telefon, si avem optiunea de utilizare si pe post e speaker. Un alt aspect foarte important, si probabil de unde apare si greutatea mai mare a modulului, este bateria integrata care are o capacitate de 1000mAh, care ofera o autonimie de 10 ore. Incarcare modulului se realizeaza printr-un port USB Type C aflat pe interior. Este placut acest aspect, deoarece nu se consuma din bateria telefonului. Pretul acestui modul este de 79.99$, pe site-ul oficial Motorola.

Odata cu subtirimea telefonului, diverse aspecte ies la suprafata, cum ar fi camera foto de pe spate. Aceasta este ca un disc, si care iese in exterior cativa mimiletrii, in trecut lumea a primit cu ura acest mod de asaptare a camerelor, dar era imposibil de integrat o camera cu focalizare automata si stabilizare optica, si un senzor mare, intr-un spatiu foarte ingust. Intre timp lumea s-a obisiuni cu aceasta ideie, si nici pe noi nu ne deranjeaza, dar dezavantajul apare odata ce puneti telefonul pe masa, air lentila sau suportul respecitv se poate zgaria. Din fericire avem la dispozitie in pachet si la vanzare o multitudine de capace, care practic egalizeaza spatele, camera ne-mai iesind in exterior.

Desigur tinand cont de modulele ce se pot atasa, aceasta poate fi ferita oricand, mai ales cand instalam modulul Hasselblad TrueZoom. Aici isi facea paritia magia foto/video, si speram ca in viitor sa apara si mai multe module de acst gen, mult mai performante. Hasselblad este un producator de camere profesionale extrem de scumpe, si este surprinzator sa vedem ca isi face aparitia pe segmentul consumator. Si nu un segment oarecare, unul mobil sub forma de adaptor. TrueZoom are o greutate de 145 de grame, la fel ca si modulul de la JBL, doar ca in acest caz nu beneficiem de o baterie dedicata, modulul utilizand bateria telefonului pentru alimentare. Greutatea acestuia este data de setul de lentile care ne asigura un zoom optic de 10x si pana la 40x folosind optiunea digitala. Lentilele au o deschidere de la f3.5 pana la f6.5, spre deosebire de camera telefonului care are o deschidere de f1.8.

Senzorul din modulul Hasselblad are o dimensiune de ½.3 inch, in timp ce senzorul nativ a lui Moto Z are o dimensiune de 1/3.06  inch. Asadar avem parte de un senzor mai mare daca utilizam adaptorul, prin urmare pozele vor  avea o calitate mai buna. Camera de pe telefon vine echipata cu doua LED-uri pentru flash in doua culori, pentru un balans de alb cat mai corect, dar modulul Hasselblad are un bit xenon, care ofera o putere mai mare. In timp ce camera telefonului filmeaza la o rezolutie 4K, camera din modul suporta maxim1080p. Odata conectat modulul, interfata camerei se schimba, si avem acces la optiuni diferite de control. Aplicatia este simpla, dar pare nefinalizata, parca lipseste ceva din ea, speram ca pe viitor aceasta sa fie finisata si sa adauge optiuni noi de fotografiere pe langa cele existente. Ca si optiuni de fotografiere acesta dispune de Photo, panorama, video, professional, night landscape, night portrait, sports, day landscape si back light portrait.

Camera poate realiza fotografi in modul RAW + JPEG, pentru cei care prefera sa isi editeze pozele intr-un mod profesional. O problema am observat la modul, iar aceasta se refera la focalizarea automata, ea fiind cam lenta si cateodata desi apare ca a focalizat, fotografia finala nu este in focus. Speram totusi ca este un bug, si ca va fi rezolvat pe viitor. Modulul are si un grip, asadar este usor de tinut in mana, dar din pacate nu are prindere pentru trepied. Sensibilitatea ISO a acestuia este de la 100 pana la 3200, cu posibilitatea de setare manuala sau automata. Calitatea pozelor este discutabila aici, fiind avantaje si dezavantaje de ambele parti.  Unul din dezavantaje ar fi consumul mai crescut de curent si lipsa unei bateri integrate in modul. Ca tot vorbim despre baterie. Moto Z are una integrata de 2600mAh, care promite o zi de utilizare, insa putem extine aceasta durta de utilizare folosind unul dintre cele doua module de baterie.

Cine doreste poate  achizitiona un modul produs de catre Mophie care ofera o capacitate de 3150mAh extra, ajungand sa dispunem de 5750mAh in total, sau avem la dispozitie un modul mai subtire care ne ofera inca 2220mAh. Modulul se numest Incipio offGRID Power Pack. Daca utilizam acest modul putem beneficia de o capacitate totala de 4820mAh. Desi este mai putin decat in cazul utilizatii modulului de la Mophie, tot este cu mult peste media telefoanelor high end existente pe piata. Modulul este foarte usor, acesta cantaring doar 79 de grame sau 85 de grame in azul modelului cu suport pentru incarcare wireless. In interiorul modului avem un buton cu care putem verifica puterea ramasa in baterie. Odata conectat pe telefon, avem la dispozitie doua moduri de functionare: Default, care incarca permanent bateria telefonului, tinand-o mereu la 100%, sau Efficiency Mode, caretine incarcata tot timpul bateria telefonului la 80%. Capacitatea bateriei din mod este afisata si in setari.

Acestea au fost cele trei modrui primite pentru testare, iar in viitor speram sa primim si Moto Insta Share Projector. Acesta transformand practic telefonul intr-un proiector capabil sa afiseze o imagine cu o diagonala maxima de 70 inch.  Am discutat despre moduri si ce fac ele, adr pentru cei interesati vom pune pe lista si specificatiile acestuia. Moto Z are un procesor Snapdrgon 820  cu 4GB RAM si 32GB sau 64GB pentru stocare, cu posibilitatea de a adauga un card mciro SD. Ecranul este de tip AMOLED cu o rezolutie de 2560 x 1440 de pixel, care are la suprafata o sticla de protectie Gorilla Glass 4. Sistemul de operare este Android 7, care se misca extrem de fluid, si are preinstalate foarte putine programe bloatware. Suntem extrem de incantati de aceasta aparitie pe piata, si din acest motiv ocupa si locul 3 in top 10 cele mai bune telefoane din 2016.

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button