Telefoane

[Review] YotaPhone 2, unul dintre putinele smartphone-uri cu adevarat originale!

YotaPhone este o marca ceva mai rara in Europa sau America, acest producator de telefoane venind tocmai din Rusia, iar in Romania cu siguranta aproape nimeni nu a auzit de ei, in afara de cei care sunt pasionati de aceast domeniu. Acest telefon este putin mai special in comparatie cu alte telefoane. In afara de ecranul din fata, pe partea din spate se mai gaseste inca un ecran e-ink!

Acesta este cel de-al doilea telefon a celor de la YotaPhone. Ca imbunatatiri fata de precedentul, acesta are un ecran cu o rezolutie mai mare, un design nou, specificatii superioare, si nu in ultimul rand, acum puteti folosi in totalitate ecranul E Ink, adica… pentru orice activitate. Am folosit telefonul o perioada destul de lunga, si pot spune ca este un dispozitiv interesant, dar destul de nisat, si probabil ca nu il va cumpara chiar oricine. Aceste este dedicat celor care citesc mult, care acum nu vor mai cara un ebook reader dupa ei.

Telefonul este unul premium si costa 700 de euro, dar nu are o carcasa din mageziu sau alt aliaj, telefonul fiind din plastic ranforsat cu fibra de sticla, iar fata si spatele telefonului sunt protejate de Gorilla Glass 3. Pe marginea telefonului, in partea dreapta se gaseste butonul de power, cele de volum, iar ca sa introduceti nano sim-ul trebuie sa scoateti… butoanele de volum! In partea de sus, se afla mufa jack pentru casti si microfon, iar in partea de jos se regasim portul USB pentru incarcare, un difuzor si un microfon. Logo-ul YotaPhone este scris foarte mic sub ecranul E Ink de pe spate.

Telefonul are un ecran de 5 inch cu o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli cu un panou de tip AMOLED care ofera 442 ppi, grosimea telefonului este de 8.9 mm si cantareste 145 de grame. Bateria telefonului are o capacitate de 2500mAh, si este capabila sa tina telefonul in viata mai mult de 3 zile, iar daca doriti sa folositi exclusiv panoul E-Ink si activati optiunea avansata de power saver, autonomia creste pana la… 7 zile!

Ecranul E Ink are o diagonala de 4.7 inch cu o rezoltie de 960 x 540 pixeli, este capabil sa afiseze pana la 16 nuante de negru, si ofera o densitate de 235 ppi. Noul soft ofera acum capabilitatea de a face mirroring, mai exact de a folosi intreaga interfata Android pe ecranul din spate, si puteti face practic aceleasi lucruri ca si pe ecranul frontal. Rata de refresh nu este suficient de mare, si din aceasta cauza vor exista momente cand o sa vedeti dublu pe el, dar are o functie automata care „curata” acele dubluri. Am incercat sa urmaresc un clip, sa ma joc jocuri de actiune, dar nu este posibil, toate acestea se misca cu lag, ecranul avand undeva pe la 10 FPS-uri, in schimb jocuri precum sah, 2048, sau altele asemanatoare nu fac probleme.

Camera telefonului este buna, dar nu exceleaza: aceasta are un senzor de 8MPx pe spate si unul de  2.1MPx in fata. Langa camera din spate se afla si un blit LED. Am observat o problema la camera, focalizarea manuala nu mergea, apasam pe ecran sa focalizaez, focaliza pentru o secunda dupa care imaginea se defocaliza, in schimb focusul automat mergea fara probleme. Aplicatia pentru camera este oferita de Google, mai exact Google Camera, care se poate descarca din App Store, iar problema ar putea sa fie nu de la telefon ci de la aplicatie. In conditii de lumina scazuta, calitatea imaginii lasa de dorit, din pacate.

Softul telefonului este Android 4.4.3, o varianta aproape stock, cu foarte putine modificari aduse, iar cei de la YotaPhone au promis Android 5.0 in viitorul apropiat. Cat timp am folosit telefonul, acesta a primit doua actualizari.

Procesorul acestui terminal este un quad core Snapdragon 800 tactat la 2.2GHz, cu 2GB RAM, 32GB pentru stocare si un GPU Adreno 330. Am testat telefonul in Asphalt 8 si Real Racing 3, iar aceste jocuri ruleaza fara probleme. Producatorii ar fi putut pune pe acest terminal Snapdragon 801 sau 805, dar dupa cum au declarat oficial au renuntat la aceste doua modele pentru ca temperatura mare degajata in timpul stresarii poate afecta ecranul E Ink. Si Snapdragon 800 se incinge, dar nu atat de rau incat sa deranjeze, si da, eu insumi am remarcat ca se incinge in partea stanga sus. Am testat si cu benchmark-uri sintetice iar rezultatele au fost urmatoarele:

  • Antutu – 37451 puncte
  • Quadrant – 18921
  • 3D Mark Ice Storm Unlimited – 15068
  • PC Mark – 3753

Pentru a vedea o comparatie cu alte telefoane, vizitati sectiunea TESTE COMPARATIVE de acest site. Ca si conectivitate acesta suporta dual-band 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, si evident, are si suport pentru GLONASS.

Concluzie

Am ajuns la final, si inca nu am vorbit despre partile mai putin bune: ecranul AMOLED se comporta destul de ciudat la diverse setari ale luminozitatii, el capata diverse tente de culoare de la verde pana la albastrui sau roz in unele situatii, si nu stiu care ar putea sa fie problema, dar este prima data cand intalnesc asa ceva. In rest, numai de bine! Felicitam producatorii pentru idea excelenta de a aduga ecranul e-ink, si de a fi facut din Yota Phone o aparitie originala intr-o piata care nu prea se mai remarca prin curaj in materie de inovatie.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button