ReviewsPCTECH

Review Windows 11 – Următorul pas în evoluția sistemului de operare de la Microsoft

Microsoft are un istoric foarte interesant de lansări atunci când vine vorba despre sistemele de operare. Încă de pe vremea lui Windows 98, compania s-a făcut remarcată pentru sistemul „una bună, una rea” pe care l-a folosit, iar fiecare lansare reușită era aproape inevitabil urmată de una mai puțin fericită. Am avut Windows 2000, urmat de excelentul XP. Acesta a fost precedat de Vista, care i-a făcut loc lui Windows 7. Continuarile acestuia nu au fost neapărat fericite, întrucât 8 și 8.1 nu au prins foarte bine la public. Dar și acestea din urmă au pavat un drum interesant pentru Windows 10… iar acum este timpul să vorbim despre Windows 11, sistemul care pare că a rupt blestemul Microsoft.

L-am instalat și îl folosesc de vreo cinci luni de zile, adică sunt un early-adopter. Așa că m-am decis să vă povestesc cum a fost experiența de utilizare a celui mai nou sistem de operare de la Microsoft, să vă dezvălui câteva secrete care s-ar prea putea să va fie folositoare și să vedem, odată pentru totdeauna, dacă tiparul stabilit de Microsoft a luat sfârșit odată cu venirea lui Windows 11.

Review Windows 11

Cei care ne urmăresc s-ar putea să-și amintească de aventurile mele în lumea neiertătoare a Linux-ului. Și trebuie să recunosc: mi-a luat mai mult decât m-aș fi așteptat până să revin la Windows. Iar când am făcut-o, nu am mers că un om normal pe Windows 10, că na’, ăla era stabil la momentul respectiv și era logic să-l aleg. Am instalat încă de pe la început Windows 11, iar după el, fie că au vrut sau nu, au urmat și colegii mei. Ori mai de grabă, sistemele de editare video din birou. Și iaca’ se-mplinesc mai bine de 90 de zile de când tot ce e Windows în birou are 11 în coadă.

Dar cred că înainte de a începe să vorbim despre tehnicități, ar trebui să vă spun care este treaba cu Windows 11. După lansarea lui Windows 10, Microsoft credea că a nimerit combinația câștigătoare. Să nu uităm cum ne promiteau marea cu sarea; ba că vor fi actualizări dese și importante, ba că îl vor repara, ba că nu știu ce. Și până la urmă, 10 a avut destul de multe probleme. Asta i-a afectat imaginea și publicul a început să privească sistemul pe care Microsoft îl credea revoluționar cu ochi destul de critici.

Și pe bună dreptate, întrucât în anul 2021, Windows 10 încă avea reminiscențe de 98, cu meniurile pătrate, cu colțuri ascuțite, cu o interfață pe care s-a cam pus praful de-a lungul anilor și până și distribuții gratuite de Linux ajungeau să fie mai eficiente și funcționale din punct de vedere la interfeței grafice. Și cu toate astea în minte, echipa de la Microsoft s-a apucat de treaba pentru ceea ce urma să fie cel mai mare update pentru sistemul de operare. Dar pe măsură ce creștea lista de schimbări, a devenit evident că e nevoie de o lansare nouă, nu doar un refresh.

De aici a pornit o întreagă discuție despre cum Microsoft nu inovează, ci doar folosește niște asset-uri deja existente pentru a scoate niște bani în plus de la oameni. Dar a venit lansarea, a venit și upgrade-ul gratuit care funcționează pe licență deja existentă, au venit și primele păreri mai avizate, iar la finalul zilei, Windows 11 nici măcar nu arată atât de rău. Și cu o interfață mult mai atent finisată și ceva îmbunătățiri care vor să facă din Windows, în general, o platformă mai primitoare și orientată spre noul public cu putere de cumpărare: gamerii.

Trecerea la Windows 11 a fost extrem de lejeră

Windows 11 se instalează ca orice alt sistem de operare de la Microsoft. Scrii un stick USB, bootezi mașinăria, bagi CD-Key-ul și aștepți 10-20 de minute. Dar după cum istoria ne-a învățat și trecerea de la 7 la 10 s-a întâmplat printr-un update, povestea se repetă și de această dată. Și așa, nu a trebuit să mai reinstalez niciun software de la zero ori să fac cine știe ce configurări inițiale minuțioase. Am deschis Control Panel, am instalat cele mai noi actualizări și după un restart, a devenit disponibilă opțiunea de upgrade la Windows 11.

Toată treaba a durat în jur de 15 minute, după care nu a trebuit decât să-mi bag PIN-ul la pornire și gata. Aveam în față un desktop ceva mai diferit, toate aplicațiile în cotinuare instalate; ba chiar rămăsesem logat și cu toate conturile pe Google Chrome, deci pașii de urmat post-upgrade au fost săriți cu totul. Așa da! Numai că nu a durat prea mult până când am realizat că unele lucruri nu prea sunt la locul lor. De exemplu, meniul care apare atunci când apeși click dreapta. Dar și astea din urmă sunt niște chestii ușor de reparat, despre care vom vorbi mai târziu.

Review Windows 11

Până atunci trebuie să reușim să-l instalăm. Și chiar dacă PC-urile puternice pe care lucrăm zi de zi pe la Zona nu au avut nicio problemă în a rula 11, compatibilitatea a fost un măr al discordiei încă dinainte de lansare. Problema cu Windows 11 provine din faptul că Microsoft a implementat un nou sistem de securitate care este dependent de funcția TPM a sistemului. Și că să facă lucrurile și mai complicate, sistemul de operare necesită TPM 2.0, adică un modul și mai nou pe care-l întâlnim doar pe platformele lansate recent.

TPM ăsta, pe numele lui întreg de Trusted Platform Module, este un chip de securitate adițional, care până nu demult era folosit în mare parte în mediul business și venea drept o componentă suplimentară a PC-ului. Dar odată cu evoluția tehnologiei, procesoarele au devenit mai inteligente, mai potente și cu timpul au început să integreze TPM. Pe lângă asta, există două variante ale sistemului de protecție, una fizică și una logică, sub formă unui software. Iar de aici apar problemele, pentru că majoritatea sistemelor moderne au funcția asta, dar oamenii care folosesc sisteme de ultima generație nu formează o majoritate.

Chiar dacă este posibilă, Microsoft nu recomandă instalarea lui Windows 11 pe sisteme mai vechi; cel puțin nu momentan. Așadar, dacă ai un procesor Intel Core 8th Gen sau mai nou, ori AMD Ryzen din a doua generație, nu vei putea instala noul sistem de operare în condiții optime. Există variante ocolitoare, dar personal, aș aștepta confirmarea producătorului. Dar asta este cazul meu, un om pentru care PC-ul este o unealtă de serviciu și de pe urma căruia îmi câștig banii. Pentru cei care vor să se distreze și să testeze noul Windows, o mașină virtuală ori un workaround simplu va permite instalarea fără multe bătăi de cap. Până la urmă, baza este tot Windows 10, iar dacă îți merge ăla, cu siguranță vei reuși să-l rulezi și pe ăsta.

Procesor Două sau mai multe nuclee cu frecvență de 1GHz+ și arhitectură 64-bit
RAM 4GB
Stocare 64GB
Firmware UEFI, Capabilități Secure Boot
TPM Trusted Platform Module (TPM) versiunea 2.0
Placă video Compatibilă cu DirectX 12 cu driver WDDM 2.0

Un design mai actual, care scoate Windows din epoca de piatră

Cea mai mare plângere pe care am avut-o de la Windows 10, chiar și cu ultimele update-uri, a fost interfața grafică. Indiferent pe cine întrebi prin birou, de la pasionați de macOS și până la masochiști iubitori de Linux, părerea este aceeași: Windows a rămas în urmă în departamentul UI și eficiența în utilizare. Așa că refresh-ul adus de 11 este bine-venit și chiar dacă mulți nu sunt încă pregătiți să accepte schimbarea asta, trebuie să admit că este benefică.

Încă de cum deschizi pentru prima dată PC-ul, după instalare, vei observa că totul este mai aerisit. Opțiunile de initializare sunt mai la îndemână, iar tot sistemul se simte mai modern. De la taskbar-ul cu iconițele pe centru, până la colțurile rotunjite ale elementelor de sistem și ale ferestrelor de toate felurile, senzația este de grijă, de ceva mai multă atenție acordată elementelor mici care au un impact asupra utilizatorului.

Să începem cu ce vedem prima dată, anume desktop-ul. Lăsând la o parte noile imagini de fundal, care nu se vor ridică niciodată la statutul de legendă a vechiului Bliss de pe XP, avem de ales dintre două opțiuni de interfață: Light și Dark. Iar Dark Mode-ul asta din urmă s-a dovedit a fi o adiție bună, care urmează trend-urile actuale. Am văzut-o pe Android, pe iOS, până și pe Linux, iar acum trecerea în partea întunecată s-a întâmplat și pe Windows. Iar de dată asta este cum trebuie și totul, de la wallpaper, până la elementele ornamentale ale sistemului, se înnegresc de supărare atunci când activezi Dark Mode.

Review Windows 11

După ce ai văzut noul desktop, care nu e atât de nou, cât e doar puțin machiat, este timpul să deschizi meniul Start. Și aici vei observa una dintre cele mai mari schimbări introduse de Windows 11. Pe lângă faptul că butonul este undeva în mijlocul ecranului, meniul în sine este diferit. Ai mult mai multe spații pentru a da pin unor scurtături, bara de căutare este în vârful acestui meniu și este scoasă bine în evidență, ai o categorie de fișiere și foldere recomandate, iar butoanele sunt puse ceva mai la îndemână utilizatorului.

Nu prea foloseam meniul de Start nici pe versiunile precedente de Windows, deci nu o să mă afecteze atât de tare schimbarea asta. Partea cea mai importantă a rămas acolo: apeși tasta Windows și scrii direct ce cauți. Atâta timp cât funcția asta o să funcționeze așa cum trebuie, n-au decât să-l facă roz cu picățele din partea mea și să-mi arunce acolo reclame la mâncare de pisici, că tot nu aș băga de seamă; ori nu m-ar deranja la cât de rar ajung să fac ceva în Start.

Însă am observat rapid o absența importantă din taskbar. Este vorba despre meniul de context care apărea în urmă unui click dreapta. Acum, ai o singură opțiune, aia care te duce spre setările barii de activități. Iar acum, tot ce înseamnă Task Manager, Device Manager și alte softuri implementate în sistem le găsești în urmă unui click dreapta pe butonul de Start. Meniul contextual care îți este afișat aici, este ceva mai aerisit și aplicațiile sunt separate de niște despărțitoare. În partea de sus ai diverse setări, alături de unelte de baza. Un distanțier mai departe, ai scurtături petnru Task Manager, File Explorer, Run și astea uzuale, iar jos de tot ai meniul de Shut Down și opțiunea de a afișa desktop-ul. Iar ca un mic truc, pentru cei care vor să acceseze Task Manager mult mai rapid, combinația CTRL + Shift + ESC încă funcționează.

Review Windows 11

O chestie pe care toate elementele de până acum o au în comun, este reprezentată de colțurile rotunjite. Meniul de Start le are, meniurile de context sunt și ele rotunde, iar asta este o chestie omniprezentă în Windows 11. Și chiar dacă nu pare mare schimbare, va face totul să se simtă ceva mai bine. Animațiile sunt mai fluide, mai ales pe un ecran rapid, iar colțurile rotunde parcă taie mai ușor prin pixeli. Bine, asta din urmă este o preferință care ține de fiecare, cam ca tot ce înseamnă direcția artistică a unui produs, așa că unde mie îmi place, unora dintre voi s-ar putea să vă displacă.

Însă sursele de inspirație sunt evidente, iar Microsoft a împrumutat de la Apple fix ce trebuia să împrumute. Și după ce a încercat marea cu sarea odată cu introducerea interfeței Metro din Windows 8, compania americană a înțeles care este direcția pe care trebuie s-o apuce pentru a mulțumi fanii. Și Windows 11 chiar este un caz fericit în această direcție, iar opțiunile de personalizare implementate de producător au fost îmbrățișate repede de cei care au făcut trecerea.

Unele elemente vor necesita o perioadă de acomodare, precum noile ferestre de setări, însă schimbările aduse au reușit să se dovedească utile și mi se pare că acum găsești orice cauți mult mai ușor. De exemplu, vă mai amintiți cât trebuia să căutați în Windows că să schimbați rata de reîmprospătare a ecranului? Acum ai direct un meniu drop-down că în aplicația NVIDIA Settings de unde alegi la câți Hz să îți funcționeze ecranul și gata.

Review Windows 11

Una peste alta, design-ul păstrează destule elemente din Windows 10 încât să nu fie o experiență cu totul diferită față de ce știu oamenii. În același timp, aduce și destule schimbări încât să se simtă ca ceva nou, o trecere la un ceva mai modern care te va face să simți că folosești un sistem de operare din 2021-2022, nu ceva care încă folosește o interfață popularizată de Windows Vista în 2007.

Arată și se mișcă la fel ca un sistem modern, deci este unul

După ce am lămurit-o pe asta cu aspectul, trebuie să vedem și de ce au apărut aceste schimbări. Totul duce la același numitor comun: ușurință în utilizare. Iar Microsoft a investit ceva în treaba asta și se vede. O să fac la fel că mai devreme și o să mă leg puțin de fiecare aspect mai important, iar primul este taskbar-ul.

Windows 11 vine cu iconițele centrate, iar asta este prima modificare importantă cu care oamenii vor trebui să se obișnuiască. După peste 20 de ani în care știai direct că stânga-jos este poziția default pentru butonul de Start, acum îl vei regăși în mijlocul șandramalei. Și pe măsură ce bara se aglomerează, poziția butoanelor se modifică pentru a le păstra centrate. Dar aici apare și o plângere pe care o am la adresa noului design. Totul este mai mic în taskbar, inclusiv iconițele și idicatoarele, iar acum este mai greu să-ți dai seama la o privire rapidă ce rulează și ce nu. Aplicațiile deschise pe ecran sunt marcate cu o linie groasă, iar cele care rulează în background sunt marcate cu un punct. Și oricât ai fi de as în ale PC-urilor, nu prea te prinzi din prima care e treaba cu indicatoarele.

Dar ceva care îmi place aici, este modul în care bară se descurcă cu aplicațiile care deschid mai multe ferestre. Dacă ești ca mine și folosești trei instanțe de Chrome cu câte nșpe tab-uri pe fiecare, doar ține cursorul peste iconiță din taskbar și vei putea alege pe care fereastră să pice focus-ul pentru a putea continua munca.

Și o altă chestie care mi-a plăcut foarte mult este diversitatea de modalități de mulți-tasking. Mulți nu știu de acest meniu rapid, dar odată ce ai deschisă o fereastră, stai cu mouse-ul peste butonul de Maximize din dreapta sus, lângă cel de închidere. După circa o secundă, vei avea șase opțiuni de așezare a aplicațiilor pe ecran, astfel poți să le redimensionezi super comod și rapid. Când ți-ai terminat treaba, doar tragi de fiecare în parte și va reveni la dimensiunea originală.

Despre Start am vorbit deja și nu este prea spectaculos, așa că haideți să trecem la elementele cu adevărat îmbunătățite. Iar File Explorer este un exemplu foarte bun. Panoul de control din stânga a fost regândit, iconițele sunt mult mai curate și ușor de deosebit între ele, meniul care găzduiește uneltele este mai aerisit și ușor de folosit, iar toate astea duc la o experiență mult mai plăcută. Va fi mai ușor să îți aranjezi fișierele, să îți accesezi rapid folderele importante și să efectuezi tot felul de modificări.

Review Windows 11

O altă noutate din Windows 11 este meniul de widget-uri. Popularizate în Windows Vista, dar uitate de lume pe vremea lui Windows 10, widget-urile au revenit acum. Și au primit chiar și un spațiu dedicat în interfața grafică. Vei găși aici cele mai noi știri, informații despre vreme, evoluția stocurilor, scoruri din sporturile favorite și multe altele. Nu este ceva revoluționar, întrucât am avut News and Interests și în Windows 10, dar acum vei putea adăuga și widget-uri third party.

Meniul de comenzi rapide a fost și el modificat și a devenit mai util. Apeși pe indicatoarele de rețea și volum și vezi cum se ridică un meniu familiar, dar în același timp diferit de ce eram obișnuiți. Comenzile rapide sunt mai mari și mai ușor de deosebit între ele, volumul și luminozitatea ecranului sunt acum niște slidere de care poți trage cu mouse-ul cum vrei, iar notificările au fost mutate într-o altă interfață pentru a păstra curățenia între setările rapide. Iar dacă vrei să vezi notificările, apeși pe dată și oră, adică lângă meniul de comenzi rapide. Aici nu sunt modificări mari, iar pe lângă calendar, nu ai nimic care să obstrucționeze vederea. Poți controla ce notificări vin și cum, iar întreagă experiență a devenit mai de telefon.

Review Windows 11

Cea mai mare schimbare pe partea de aspect o regăsim însă în setări. Windows 10 s-a confruntat cu o problema masivă. Pe lângă Control Panel-ul cu care suntem obișnuiți de pe vremea lui Windows XP, am văzut și introducerea unei aplicații de setări noi-nouțe. Asta a creat multă confuzie între utilizatori și s-a ajuns la punctul în care aveai mai multe cai de a ajunge la aceleași setări. În Windows 11, toată șarada asta este aproape rezolvată.

Noua aplicație de setări este mult mai bine structurată decât vechiul Control Panel și mi se pare că îți permite să găseșți mult mai ușor ceea ce cauți. Ba chiar are și o bară de căutare, la fel că setările de pe Android și iOS, astfel dacă ești în dubii, poți căuta direct ce vrei să modifici. Nu funcționează mereu și poate să te îndrume greșit, dar de cele mai multe ori face ce îi ceri. Singurele elemente vechi care au rămas, sunt unele ferestre pop-up care controlează elemente specifice. De exemplu, dacă vrei să ajungi în proprietățile unui dispozitiv audio, va trebui să lucrezi tot în interfața veche. Dar drumul până acolo este mai simplu, grație noului panou de control. Dacă ești însă fanul vechiului Control Panel, îl găsești și pe ăsta cu o căutare în Start.

În Windows 11, o atenție mai mare a primit-o una dintre cele mai tari aplicații introduse de Windows 10. Este vorba despre Snip & Sketch, unealtă cu care poți face capturi de ecran. În nouă versiune a sistemului de operare, această unealtă a primit chiar și o funcție de countdown, care îți oferă câteva secunde de aranjat înainte de a face o captura de ecran. Poți să selectezi o anumită fereastră pentru poză, poți să decupezi tu spațiul pe care-l vrei salvat, iar mai apoi ți se deschide captura într-un editor care îți oferă un minim de unelte. Folosesc intensiv unealta asta și îmi pare bine că a trebuit să renunț la aplicații third-party pentru a-mi salva linșitit două-trei screenshot-uri de care aveam nevoie.

Windows Store a devenit, în sfârșit, mai util

Una dintre cele mai mari probleme pe care magazinul Windows le-a întâmpinat a fost lipsa de încredere din partea utilizatorilor. Când vii de pe telefoane, unde Google Play Store și Apple App Store funcționează aproape impecabil, e greu să înțelegi de ce ai vrea așa ceva și pe PC. Mai ales când aici există platforme precum Steam și Epic, prin intermediul cărora poți instala jocuri și aplicații. Ori servicii precum Ninite, care îți instalează tot ce-ai nevoie cu un singur click.

Windows 11 introduce ceva care va face, în sfârșit, diferența. Este vorba despre suportul pentru aplicații de Android. Și în felul asta, PC-ul tău va putea rula software dedicat dispozitivelor cu Android, iar acest software va fi disponibil în Microsoft Store. Văd cu ochi buni această mișcare, întrucât ai mai multe opțiuni când vine vorba despre sursele din care îți procuri aplicațiile favorite.

Review Windows 11

Iar dacă tot a venit vorba de aplicații, trebuie să vorbim și despre cele prestabilite din sistem. Aplicația de poze a primit un refresh însemnat și acum include și un editor cu adevărat util. Groove Music Player știe să ruleze muzică în format FLAC, aplicația Paint 3D a primit unelte noi, cea de Mail în sfârșit rămâne actualizată și conectată la platformele externe și o atenție sporită au primit până și Notepad sau Media Player. Acestea două au fost modificate de curând, odată cu ultimul update de Windows 11, iar Microsoft nu se va opri aici. Pe măsură ce lucrează la actualizări, compania va îmbunătăți și mai multe aplicații default.

Nu mă deranjează să primesc aplicații stock mai utile, astfel nevoia de a-mi instala soluții third-party scade și mă pot obișnui cu o interfață universală, care este similară în toate softurile create de Microsoft. Adică la fel cum pe macOS folosesc soluțiile de la Apple ca daily drivere pentru că pur și simplu merg așa cum ar trebui s-o facă.

Un sistem de operare creat pentru gaming si performanță

Pe lângă noutățile aduse în zona de aspect și de ușurință în utilizare, Windows 11 se concentrează foarte tare pe noul public care s-a format în jurul vechiului PC: gamerii. Iar de când Microsoft a renunțat la exclusivitatile de Xbox și a ales să le aducă și pe PC, atât prin intermediul magazinului propriu, dar și via Steam, această activitate a devenit un punct de interes pentru compania americană.

Acum va fi mult mai ușor să-ți folosești sistemul de gaming în regim de consola, grație aplicației Xbox. Această îți oferă acces la toate jocurile oferite de Xbox Game Pass și activează serviciul Xbox Cloud Gaming, cu ajutorul căruia poți să te joci în cloud. În acest fel, sistemul tău devine un Xbox în toată puterea cuvântului, doar că tu alegi ce hardware rulezi.

Noutățile în zona de gaming sunt și ele importante, astfel Windows 11 a rezolvat una dintre cele mai enervante probleme din 10. Suportul HDR este implementat mai bine, grație funcției Auto HDR care detectează ce jocuri pot beneficia de tehnolgia HDR și o activează automat.

Review Windows 11

Iar o chestie cu care noile console s-au lăudat foarte mult, a fost includerea de SSD-uri că medii principale de stocare. Și cu ajutorul DirectStorage, se pare că PC-ul a făcut un pas și mai departe. Această tehnologie sare peste partea în care procesorul verifică fișierele din jocuri și le expedieaza direct către placa video, care le stochează în memoria ei. Asta duce la timpi de încărcare mult mai mici și în combinație cu un SSD NVMe PCIe 4.0 va pune la respect orice altă platformă.

Contrar miturilor create de unii oameni de pe Internet, performanța în gaming nu este îmbunătățită masiv, ori schilodită. Comparativ cu Windows 10, diferențele sunt isesizabile și de cele mai multe ori vor fi determinate de faptul că o instalare „pe curat” se comportă mai bine decât un sistem cu câteva luni și câteva zeci de softuri extra la activ. Pe viitor, balanța performanței s-ar putea înclina în favoarea Windows 11, întrucât dezvoltatorii de drivere și software se vor concentra pe sistemul de operare cel mai folosit și promovat de Microsoft.

Tips & Tricks și chestii care-ți vor face viața mai ușoară

Pe măsură ce am folosit PC-ul cu Windows 11 am început să descopăr din ce în ce mai multe diferențe, ori mici chestii pe care le voiam înapoi și noutăți de care abia așteptăm să scap. Așa că am răscolit netul în lung și-n lat până le-am dat de cap la toate, iar după vreo două ore de thinkering ca găină fără cap, am reușit să „repar” ce considerăm eu stricat la noul sistem.

Prima chestie pe care am simțit nevoia să o schimb, a fost meniul click dreapta. Microsoft a introdus un meniu care cică ar fi mai îndemănos și chiar i-am crezut pe cuvânt; până am vrut să dezarhivez niște poze și mi-am dat seama că nu găsesc 7zip în meniul ăla. Și da-i și caută, întoarce monitorul pe toate părțile, scutură mouse-ul, unde mama naibii o fi? După ce m-am calmat și am citit fiecare rând, fix ultimul spune așa: Show More Options (Shift + F10). Păi cum adică?

Cum să revii la vechiul meniu de context?

Stau acum să apăs de fiecare dată pe Shift și F10 când vreau să dezarhivez o tâmpenie sau când vreau să dau refresh de plictiseală pe desktop? INADMISIBIL! Așa că am început să caut și să caut și am descoperit într-un final cum faci să apară vechiul meniu de context pe click dreapta.

  • Deschizi meniul Start și scrii „regedit” apoi deschizi Registry Editor.
  • Cu ajutorul meniului din stânga, navighezi până la folderul: HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID
  • Faci click dreapta, selectezi New, după care Key. În câmpul care îți va apărea, trebuie să introduci următorul nume, cu tot cu paranteze: {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}
  • Selectezi intrarea nou creată cu click stânga, după care apeși click dreapta și selectezi New, urmat de Key. De această dată, intrarea se va numi: InprocServer32
  • În acest punct, bara de navigare din partea de sus a ferestrei ar trebui să afișeze următoarea adresă: Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32
  • Este momentul să facem dublu-click pe intrarea cu numele (Default). Odată apărută fereastra cu valoarea câmpului, apăsăm Enter pentru a-l lăsa gol. Închizi Registry Editor și repornesti PC-ul. Voila! Meniul de context de pe Windows 10 revine în 11.

Cum să muți iconițele din taskbar în partea stângă?

Iar cu asta rezolvăm una dintre cele mai enervante schimbări din Windows 11. Însă nu a fost singura plângere pe care au avut-o cei care au făcut trecerea. Dintre plânsetele comunității a-tot-nemulțumite, multe s-au îndreptat către iconițele centrate pe taskbar. Dar pentru nostalgicii care încă nu au trecut psihologic peste episodul intitulat Windows 7, există soluții:

  • Click dreapta pe taskbar, apoi deschidem Taskbar Settings;
  • Căutăm categoria Taskbar Behaviors;
  • Prima opțiune se numește Taskbar Alingment. Din meniul de selecție din dreapta, alegem opțiunea Left.

Review Windows 11

Cum editezi butoanele din meniul Quick Settings?

Tot pe taskbar regăsim și meniul Quick Settings. Acesta este similar cu cel de pe Android și iPhone, permițându-ți să activezi/dezactivezi tot ce înseamnă Wi-Fi, Bluetooth, Locație, Accesibilitate, etc. În Windows 11 îl poți modifică și pe acesta și chiar dacă soluția este extrem de simplă, mulți utilizatori fie nu o observă, fie sunt prea speriați să apese butoanele acelea crezând că strică ceva.

  • Click pe zona care găzduiește indicatoarele de rețea și sunet;
  • Odată apărut meniul, apăsăm pe pictograma în formă de creion;
  • De aici poți adăuga sau elimina butoane și să le modifici ordinea.

Adaugă scurtături către diverse foldere, direct in meniul Start

Dar zic să lăsăm în pace taskbar-ul și să trecem la meniul de Start. Windows 11 are un meniul cu totul nou, centrat, puțin mai inutil decât cel vechi, însă destul de personalizabil. Și fix asta din urmă a fost chestia care mi-a plăcut cel mai mult. Personal, nu folosesc iconițe pe desktop, preferând să-l am mereu curat. În acest fel, iconițele de quick access pe care mi le-am pus în Start au picat la fix și pot deschide My Computer sau Downloads cu un singur click.

  • Apăsăm pe Start;
  • Facem un click pe pictograma de Setări, în formă de roată dințată;
  • Mergem la meniul Personalization, după care apăsăm pe categoria Start;
  • Odată ajunși aici, din meniul Folders putem selecta direct ce scurtături să apară în meniul Start.

Ce v-am arătat aici este doar vârful iceberg-ului, iar aceste câteva ajustări sunt cele care m-au interesat pe mine. Însă că de fiecare dată, Windows are mult mai multe de oferit, iar o pletoră de funcții încă sunt ascunse pe undeva, așteptând să fie descoperite. Așa că nu vă pot încuraja destul: mergeți și explorați, apăsați pe chestii, trageți de chestii și descoperiți ce puteți modifica astfel încât să faceți din acest sistem o extensie software a voastră.

Era și timpul pentru un Windows nou

Windows 11 este sistemul care a picat în locul potrivit, la momentul potrivit. După parcursul destul de prăpăstios al lui Windows 10 și încrederea destul de fragilă pe care i-au acordat-o utilizatorii de PC-uri din toată lumea, o nouă iterație care să preia frâiele era mai mult decât necesară. Asta și în condițiile în care macOS și Linux, chiar dacă nu amenință poziția lui Windows, câștigă ceva mai multă atenție și asta poate duce la migrări ceva mai numeroase decât în trecut.

Însă Microsoft a făcut alegerea corectă și chiar dacă Windows 11 nu este perfect, este o baza bună pe care să lucreze. Și pân’ la urmă și la coadă, 11 în sine este doar un 10 cu multe update-uri și o mulțime de fix-uri aplicate de-a lungul celor șapte ani în care a defilat pe piață. Adică o versiune bună a unui sistem decent, care va primi în continuare actualizări și are potențialul de a se ridica la nivelul de stabilitate și popularitate pe care le-au atins XP și Windows 7.

Partea cea mai bună pentru Microsoft este că Windows 11 a picat și într-o perioadă benefică, în care PC-ul devine o destinație atractivă și populară, iar cererea nu dă semne de oboseală. Iar cu un ecosistem atât de mare, în care ai și cel mai popular sistem de operare care îți rulează toate jocurile posibile și imposibile, și pe lângă asta ai și Xbox, una dintre cele două mari console de pe piață, e clară direcția.

Toate acestea fac din Windows 11 un fel de două feluri, întrucât oferă toate uneltele necesare unui utilizator casnic, poate fi personalizat și pentru diverse domenii de activitate precum nu știu, marketing, finanțe, modelare 3D, ori poate fi utilizat sub forma celui mai versatil sistem multimedia și entertainment pe care l-am putut avea vreodată în față noastră. Iar după ce Microsoft a achiziționat Activision, în cea mai mare mutare din istoria industriei de gaming, sunt sigur că vom vedea din ce în ce mai multe inovații și îmbunătățiri dedicate ultimei categorii de utilizatori.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button