Review Ulefone Metal 4G – Android 6, octacore, 3GB RAM, corp din metal la putin peste 100 de dolari!

Ulefone este o marca care si-a facut aparita in Romania in urma cu ceva vreme, compania producand telefoane mobile ieftine, performante si cu o calitate crescuta, acestia fiind competitori directi cu Xiaomi. Spre testare am primit modelul Ulefone Metal, si multumim pe aceasta cale celor de la Gearbest.com, care ne-au pus la dispozitie un sample.
Constructia lui Ulefone Metal este una foarte solida, care depaseste cu mult asteptarile, tinand cont de pretul foarte competitiv de 119$ (aproximativ 500LEI), in momentul scrierii acestui review, pretul poate varia. Carcasa nu prezinta semne de imbinare nereusita, cum am observat la alte telefoane. Peste 80% din carcasa este din aluminiu prelucrat prin metoda CNC, bucatiile de plastic din partea de sus si de jos sunt reservate pentru antene, prin urmare nu vom avea probleme de semnal, si oricum insertiile de plastic sunt comune la telefoanele unibody din aluminiu.
Pe langa carcasa din alumiuniu, partea frontala este protejata de o sticla Gorilla Glass 3 curbata pe margini, acest tip de sticla este cunoscuta si sub numele de 2.5D. Combinatia dintre sticla 2.5D si carcasa de metal, ofera un aspect si un feel premium la utilizare. Si ca totul sa fie ca la carte, Ulefone au inclus in pachet si o sticla temperata, evaluata la standardul de rezistenta 9H. Ecranul vine din fabrica cu o folie normala, dar va recomandam schimbarea ei cu cea temperata, deoarece este rezistenta si la amprente, datorita unui strat oleofobic. Tot pentru protectie, mai regasim in pachet si un flip case, dar personal nu utilizez asemenea carcase, prefer telefonul „dezbracat”.
Acum sa ne indreptam atentia catre cel mai vizualizat punct al telefonului, adica ecranul. Ulefone Metal are un ecran cu o diagonala de 5 inch, o dimensiune minima, sub care personal nu as scadea, ecranele sub 5 inch fiind prea mici pentru tipul de continut existent astazi, dar gusturile nu se discuta. Panoul IPS cu care vine echipat are o rezolutie HD 720p, care raportat la dimensiunea de 5 inch ne ofera o densitate a pixelilor de 294 PPI. Calitatea acestuia este foarte buna, iar pe perioada testarii nu am simtit nevoia de mai mult. Merita mentionat si faptul ca ecranul este OGS, adica nu exista spatiu intre panoul LCD si sticla de protectie, asadar avem parte de culori mai vii, unghiuri de vizualizare mai bune, luminozitate mai mare in spatii luminoase, iar ca bonus senzatia de utilizare este una placuta, deoarece nu mai exista acel spatiu vizibil intre panoul si sticla de protectie. Din fabrica avem la dispozitie softul MiraVision, care ne permite sa reglam dupa bunul plac contrastul, saturatie, luminozitatea, claritatea, temperatura sau contrastul dinamic. Daca nu va pricepeti la setarile avansate puteti selecta modul predefinit numit Vivid, pentru dezactivare alegeti modul Standard. Am dori ca aceasta optiune sa fie disponibila pe cat mai multe dispozitive direct din fabrica, fara sa ne mai complicam cu procedee precum Root, si instalarea de aplicatii terte.
In pachet regasim un incarcator de 5V cu 1A, si trebuie mentionat ca telefonul nu suporta quick-charge la 9V, dar se poate incarca mai repede folosind un incarcator de 5V cu 2A. Personal am utilizat incarcatorul de la LG G4, si am observat ca telefonul se incinge ceva mai mult decat in mod normal, dar timpul de incarcare este redus, plus ca daca utilizam telefonul in timp ce este la incarcat, acesta se va incarca oricum mai rapid decat incarcatorul care ofera doar 1A. Producatorul nu specifica care este amperajul maxim suportat pentru incarcare, asadar faceti acest lucru pe riscul vostru. Bateria are o capacitate de 3050mAh, si este produsa de catre Sony. Am utilizat telefonul in regim normal, adica am stat pe 9gag, browser, Youtube, Facebook, Messenger, Gmail, am instalat si aplicatia Accuweather, care a fost setata sa actualizeze vremea la fiecare ora, in telefon am avut doua cartele SIM, iar GPS-ul si WiFi au fost mereu pornite. Cu toate acestea bateria a reusit sa ofere o autonomie de 8 ore si 10 minute, ramanand incarcata 24% la finalul zilei.
Ne-a bucurat faptul ca telefonul beneficieaza de WiFi pe 5GHz, aceasta banda fiind mai larga, asadar avem parte de viteze bune pentru decarcare. Semnalul pentru GPS este bun, si nu am intampinat probleme la navigare folosind Google Maps. Ca si conectivitate acesta mai dispune de radio FM, Bluetooth 4.0, GSM 2G/3G si 4G LTE. Conexiunea 4G este disponibila in frecventele 800, 900, 1800, 2100 si 2600 MHz. Din pacate nu suporta 4G pe banda 38, dar nu il putem considera un dezavantaj, oricum reteaua Digi se extinde si pe frecventa de 2100MHz cu o banda recunoscuta de mai toate telefoanele existente, iar  Ulefone Metal functioneaza perfect in 4G pe aceasta banda. Avantajul retelei 4G, este viteza mai mare de download, pana la 150Mb/s si consumul mai mic de energie. Desi este dual-sim avem la dispozitie un singur tray, unde avem posibilitatea de a folosi un SIM si un card de memorie sau doua cartele SIM, fara card de memorie, in mod neoficial le putem folosi pe toate trei in acelasi timp, sunt tutoriale pe Youtube cum sa faceti acest lucru, dar il faceti pe raspunderea voastra.
Camera principal este un alt aspect foarte important pentru utilizatori. Ulefone Metal utilizeaza un senzor Sony IMX149, care este superior in comparatie cu multe telefoane din aceasta gama de pret. Senzorul are o rezolutie nativa de 8MP, dar in soft exista optiunea de a face poze pana la 13MP. Aceasta optiune se numeste interpolare si se realizeaza software, din acest motiv nu o recomandam, si am preferat sa lasam camera la rezolutia sa nativa de 8MP, aceasta fiind suficienta pentru orice imprimare consumer. Blocul optic este format din cinci elemente, si ofera o claritate a imaginii de la un capat la altul, cu exceptia micilor efecte de „purple fringing” care apar in zonele unde dinamica este foarte mare, acest efect este intalnit chiar si la camerele DSLR cu obiective relativ scumpe, dar se poate rezolva usor in Photoshop sau Lightroom cu o singura apasare de buton. Din soft avem posibilitatea de a realiza poze si HDR, pentru un contrast si o dinamica crescuta. In setari avem o multime de optiune care ne da posibilitatea de a obtine o imagine dupa bunul plac, dar va recomandam sa le folositi pe cele cu care vine telefonul din fabrica, imaginile rezultate fiind foarte bune. Tot in setari se regaseste un intervalometru, care ne da posibilitatea de a realiza un video de tip timelapse. Filmare se poate realiza la o rezolutie 1080p. Desi nu dispune de un stabilizator optic de imagine, in setari regasim optiunea de a activa stabilizarea electronica, care se realizeaza prin software, aceasta este buna, dar la miscari mai bruste apare efectul de „jeleu”, efect care se regaseste pe toate telefoanele care folosesc acest tip de stabilizare, chiar daca este un telefon high end. Pentru cine doreste o calitate ceva mai mare, va recomandam folosirea aplicatiilor terte care ofera posibilitatea de a salva pozele la calitate 100% in loc de 90% sau 75%, cum este nativ din Android, sau posibilitatea de a salva pozele in format PNG. Din pacate nu avem acces la poze de tip RAW, deoarece nu este implementata in software Camera API 2, desi senzorul este capabil de poze RAW in 14 biti. Poate in viitor va primi un update pe aceasta tema.
Performantele lui Ulefone Metal sunt garantate de procesorul Mediatek MT6753, care dispune de opt nuclee ce pot urca pana la 1.3GHz, de randarea video se ocupa un Mali-T720. Procesorul este putin mai bun decat un Snapdragon 615, iar ca si avantaje, acesta se incinge mai putin, semne de caldura fiind sesizate in zona cutitorului de amprente, unde cel mai  probabil este pozitionat chipsetul, oricum datorita carcasei din aluminiu, caldura este disipata rapid, si raceste procesorul in mod pasiv. In utilizarea de zi cu zi, telefonul nu are urme de lag, desi am avut chiar si zece aplicatii deschise, cei 3GB RAM, si cele opt nuclee isi fac treaba excelent, de asemneaa sa nu uitam si de optimizarea sistemului de operare. Am incercat si cateva jocuri, Plant Vs ZombiesHeroes, Lego Star Wars si Fifa Mobile. Acestea ruleaza excelent, fara lag, si arata foarte bine datorita rezolutiei de 1280 x 720 pixeli. Am incercat si Antutu, unde acesta a obtinut un scor de peste 36000 de puncte, dar este putin relevant, deoarece este un test sintetic.
Pe partea de software, acesta dispune de actualizari de tip OTA, ultima actualizare datand din 24.10.2016. Felicitam producatorul pentru faptul ca se ocupa si de partea software a telefonului, spre deosebire de alti producatori care nici acum nu au lansat Android 6 pentru terminalele lor. Interfata sistemului de operare este cea de Android stock, dar cu mici modificari la aranjarea si icoanele din setari. Interfata este foarte fluida, si nu am intampinat probleme de lag pana acum. Cautand de curiozitate, am descoperit faptul ca se poate face si root, dar nu credem ca este cazul, deoarece sistemul de operare este bine optimizat, si nu am simtit nevoia de modificari suplimentare. Un aspect care va poate dezorienta la inceput, depinde ce telefon ati avut anterior, sunt butoanele fizice, acestea sunt inversate, butonul de back fiind in partea dreapta, in loc de partea stanga, dar va puteti obisnui repede cu acest aspect. Ne bucura faptul ca butoanele sunt fizice si nu software, pentru ca avem mai mult spatiu pe ecran. Un alt aspect important pentru o anumita gama de utilizatori este limba meniului, si trebuie sa mentionam ca aici regasim si limba Romana, pentru cine nu se descurca cu Engelza.
Este placut ca regasim pe acest telefon si un cititor de amprente, care este pozitionat pe spate imediat sub camera principala. Din soft aveti posibilitatea de a asigna pana la cinci amprente. Rapiditatea de deblocare este de la 0.1 pana la 0.5 secunde. Din pacate exista momente cand cititorul nu recunoaste amprenta, si este necesara atingerea de mai multe ori.
Difuzorul este pozitionat pe spate, acesta nu exceleaza, dar este decent. Cand am ascultat prima data o melodie, aceasta se auzea incet desi volumul era dat la maxim, dar am descoperit in setari optiunea „Sound enhancement”, care ne permite sa dam un mic boost volumului pentru difuzor dar si pentru casti.
In concluzie suntem foarte incantati de acest telefon, si nu am simtit nevoia de mai mult, dar poate ca in viitorul model vom vedea o imbunatatire pe partea de sunet, incarcare rapida, o stocare de 32GB si USB Type C, chiar daca pretul va fi putin mai mare.
Varianta video a review-ului va fi disponibila in emisiunea de Sambata pe TVR1 la ora 10:30.
Sună cam prea bine, ceva nu e în regulă băieți!!!
Utilizat toata ziua de la 8 dimineata pana acum, inca mai are 37% din baterie :)).
Sunt curios cum va functiona dupa 4-5 luni de utilizare, si daca intradevar nu-i gen allview sau eboda merita achizitionat.
Subtilitatea reclamei ma uimeste.
Revenim asupra lui.
Astept cu nerabdare,daca este de calitate, va fi urmatoate achizitie a mea 🙂
Ma puteți ajuta cu un sfat? UMi plus e, Xiaomi note 4 sau elephone s7? Xiaomi si elephone la 4 gb ram, UMi 6 gb
Helio P20 (UMI Plus E) este mai slab decat X20 (Xiaomi Note 4 si Elephone S7). Cred ca 4GB RAM sunt suficienti.
Mulțumesc. Cred ca voi merge pe Xiaomi
Dumitru Mihai sari
Pe cand avem Elephone s7 edge si in Romania??
Folosesc un Ulefone Paris de un an si merge brici. Doar bateria s-a umflat putin dar functioneaza fara probleme. Am comamdat totusi cu 33 de lei cu una originala. Eu personal sunt foarte incantat desi la inceput am fost sceptic.
Ulefone Metal sau Xiaomi Redmi 3s?