Telefoane

Review-ul cardurilor microSDXC ADATA Premier si XPG

In review-ul de azi ne uitam la seria de carduri microSDXC ADATA, cu cardul XPG de 64GB si cardul Premier de 128GB.

Poate cea mai importanta forma de stocare in ziua de astazi este reprezentata de cardurile de memorie de tip microSD. Le folosim intr-o sumedenie de dispozitive, de la telefoane sau camere foto pana la laptop-uri, iar dimensiunea lor le face dispozitivul de stocare mobil preferat – atata timp cat nu le pierdem.

Modelul ADATA Premier este orientat catre utilizatorii telefoanelor mobile, mizand pe faptul ca poate sustine o rata de 1400 operatiuni simultane de citire si pana la 100 operatiuni de scriere, cu o viteza maxima de 50MB/s.

Modelul XPG este orientat mai degraba pasionatilor de fotografie/video sau profesionistilor, si beneficiaza de memorii flash de tip MLC NAND, ca si SSD-urile Samsung din seria EVO ce ofera viteze de pana la 95MB/s citire si 90MB/s scriere.

Am testat cardurile atat in telefoane cat si in PC si o camera foto/video. In cazul telefoanelor am folosit un Samsung Galaxy S4 Mini – sperand ca aceste modele de card sa accelereze un pic aplicatiile – cat si intr-un Sony Xperia Z5 Premium, unde am facut poze peste poze si inregistrari video FullHD de cadre pe secunda. Pe telefon, am folosit A1 SD si SD Tool pentru a testa viteza, iar cele doua aplicatii au raportat viteze foarte diferite, rezultand in descalificarea rezultatelor.

Review ADATA Premier si XPG microSDXC (8)

Mai exact, A1 SSD a raportat viteze de citire de pana la 17MB/s si de scriere de 11MB/s, pe cand SD Tool a raportat cifre de citire de pana la 150MB/s si scriere de aproximativ 45MB/s. Viteza suspicios de mare in SD Tool ne face sa credem ca aplicatia a confundat cardul microSD cu memoria interna, intrucat acea viteza de citire chiar nu e realista. Cat despre A1 SD, vitezele sunt atat de mici incat am decis sa renuntam la folosirea telefonului pentru masuratori, si sa testam vitezele intr-un cititor de carduri.

Asadar am folosit pe Windows CrystalDiskMark pentru a testa cardul ADATA Premier de 128GB, care a raportat niste cifre mult mai apropiate de cele declarate de producator.

Test viteze ADATA microSD 128GB SDXC UHS-I Class 10

Aceste cifre sunt respectabile. Sunt sub viteza maxima declarata pe pachet, lucru care este de asteptat – orice echipament ale carui specificatii sunt dependente de tipul de utilizare nu va putea fi descris adecvat folosind o singura cifra.

In esenta, rezultatele din testul de mai sus evidentiaza vitezele de scriere si citire ale unui segment de date de 1GB, testat in 5 repetitii. Pentru acest segment de date s-a testat viteza de scriere si citire in patru ipostaze de transfer, si anume:

Viteza secventiala de scriere si citire folosind blocuri de date de 128KB cu operatiuni multiple este de peste 44MB/s citire si 31MB/s scriere. Asta este viteza la care va puteti astepta in momentul transferului de fisiere de dimensiuni medii spre mari, gen poze, fisiere audio sau video, inclusiv inregistrarea de material video.

In cadrul citirii si scrierii in blocuri de 4KB aleatorii folosind operatiuni multiple, viteza de citire este in jurul a 3.6MB/s iar cea de scriere in jurul a 1.3MB/s. Acesta este scenariul in care faceti multi-tasking pe dispozitiv – poate aveti cardul in telefon si formatat ca memorie interna, si un telefon suficient de rapid incat sa efectuati multitasking pe el, executand simultan multiple operatiuni, precum ascultat muzica, download de fisiere si facut fotografii sau inregistrat video.

In final, ultimele doua teste ilustreaza o operatiunie secventiala liniara cu blocuri de date de 1MB si o operatiune aleatorie liniara cu blocuri de date de 4KB. Ce se poate observa in aceste doua cazuri este faptul ca viteza este mult sub cea oferita de operatiunile multiple, exemplificand clar ca aceste card vor fi dezavantajate de un dispozitiv ce executa operatiuni liniare.

Este important de tinut minte ca un card SDXC nu este compatibil cu dispozitive mai vechi, ce suporta doar tehnologii SD sau SDHC. Deasemenea important este ca pentru a putea beneficia de intreaga viteza a card-ului, dispozitivul in care acesta este folosit trebuie sa fie compatibil cu standardul UHS, altfel viteza maxima a acestuia va fi limitata la 25MB/s.

Viteza cardurilor ADATA Premier le face perfect utilizabile pentru inregistrari video FullHD. Viteza de scriere masurata de peste 30MB/s ne face sa credem ca aceste carduri ar putea fi folosite si pentru inregistrari 4K, dar din pacate nu am avut pe mana un echipament cu care sa testam aceasta teorie.

In ce priveste card-ul XPG de 64GB, acesta a oferit viteze mai mult decat duble pe toate fronturile, si in unele situatii aproape triple.

Test card 64gb

Intai de toate se poate observa ca modelul XPG nu mai sufera de penalizari remarcabile de performanta in momentul utilizarii pentru operatiuni individuale, ceea ce il face mult mai interesant pentru aplicatii gen fotografie si inregistrari video de inalta rezolutie, inclusiv in format RAW. In al doilea rand, vitezele sunt in mod consistent apropiate de viteza maxima declarata.

La capitolul pachet, cardurile ADATA microSDXC Premier si XPG vin intr-un ambalaj simplu si descriptiv.

Review ADATA Premier si XPG microSDXC (1)

Se specifica clar capacitatea, clasa de viteza din care face parte, impreuna cu viteza maxima estimata si tipul de material pentru care e potrivit (adica video fullHD). Deasemenea prezenta pe ambalaj este si mentiunea ca aceste carduri sunt destinate smartphone-urilor, cat si numarul de operatiuni simultane de care sunt capabile.

In final, pe fata ambalajului apar insemnele de rezistenta la apa, soc, magneti, raze X si raza de temperatura (intre -25 si 85 de grade Celsius) precum si garantia (care este in teorie pe viata, dar practic la noi in tara este de 10 ani).

In concluzie, cardurile ADATA Premier microSDXC de 64GB si 128GB sunt carduri de mare capacitate, la pretul unor SSD-uri de dimensiuni echivalente, cu o viteza foarte buna si perfecte pentru destinatii precum utilizarea in tablete sau smartphone-uri, si pentru inregistrarea de material video.

Cardul Premier este mai potrivit utilizarii in smartphone-uri sau alte dispozitive ce efectueaza operatiuni multiple, iar cardul XPG este perfect pentru utilizarea in device-uri precum camere foto/video profesionale, sau orice alt context ce necesita viteza de top.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button