ReviewsRSS PaginaDeMediaTelefoane

Am testat realme 8 5G – O rachetă la purtător deghizată în chilipir

Nu a trecut multă vreme de când am avut ocazia să ne jucăm cu realme 8 și realme 8 Pro, niște modele interesante, care au reușit să atragă atenția prin performanțele lor la un preț surprinzător de accesibil. Dar cum ne aflăm în anul 2021, într-o familie de telefoane trebuie să existe cel puțin un model 5G, pentru că 5G-ul este standardul actual, iar noi de apropiem de următoarea fază a planului care ne va oferi cea mai rapidă conexiune la Internet… De până acum.

Și uite așa, realme 8 5G și-a făcut apariția, cel mai nou membru al familiei mid-range. Iar la capitolul „5G”, excelează. Nu numai că este un vitezoman, dar, la momentul actual, este și cel mai ieftin smartphone 5G de pe piață. Poate că scârțâie pe anumite părți, dar realme 8 5G este un forțos care a reușit să ne surprindă. Cu bune și cu mai puțin bune, haideți să le luăm pe rând. Și începem cu…

… Racheta de buzunar a fiecărui fan SpaceX

Știu, sună puțin comic, dar aș spune că vorbim despre o asemănare interesantă. Dacă, prin SpaceX, Elon Musk vrea să taie din costurile de producție a rachetelor, preferând în schimb modele reutilizabile și puternice, realme 8 5G oferă o conexiune la Internet uluitoare, adică piața smartphone-urilor 5G și-a găsit propria rachetă.

Testând acest lucru folosind abonamentul meu, pe realme 8 5G am atins o viteză de *drumroll* 440 Mbps! Iar viteza asta pare a fi din altă lume, dacă ne raportăm la un model extrem de accesibil. Măi să fie, deja 5G-ul nu mai este un concept utopic sau desprins dintr-un roman cyberpunk. Până la urmă, aproape toate sarcinile noastre sunt efectuate folosind Internetul, în special prin intermediul telefonului, deci este de bun simț să poți beneficia de viteze crescute și de stabilitate. Cu un abonament decent și cu realme 8 5G, ai practic SpaceX la purtător. Așa da!

Realme 8 5G

Despre un ecran fluid

Avem, deci, un display Full HD+ 2400 cu 1080 de 6.5 inch, la 90Hz, adică destul de mare, iar singura diferență majoră dintre acesta și cele de pe frații mai mari ai lui realme 8 5G este caracteristica LCD IPS, spre deosebire de cele două Super AMOLED-uri. Bine, poate și luminozitatea maximă de 480 de niți, dar este suficient. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar hei, este o idee mai măricel. Iar în zona aceasta a display-urilor LCD, racheta noastră se mișcă foarte bine.

Am jucat pe el Asphalt 9, totul a mers brici, se mișcă foarte bine, după cum spuneam, culorile sunt vibrante iar clipurile de pe YouTube și filmele se văd excelent, deci nici nu se mai pune problema de imagini.

Realme 8 5G

realme 8 5G este ceva mai discret

Într-un fel, sunt atras de acele design-uri pătrățoase, futuriste și impunătoare, dar am o slăbiciune și pentru un aspect discret, elegant și minimalist. Iar realme 8 5G se încadrează în această ultimă categorie. Spatele telefonului nu mai este asaltat de logo-ul imens și lucios, dezvoltatorul alegând în schimb un branding finuț și micuț pe stânga jos. Același spate este realizat dintr-un policarbonat curățel, care se simte bine și oferă o tentă luxoasă, dar care este un magnet pentru amprente, deci n-ar strica să aveți la îndemână o lavetă pentru ochelari, de exemplu.

Modulul de camere a primit și el un mic retuș, transformându-se într-un dreptunghi amplasat discret în stânga sus, iar rama este întretăiată de butonul de power din dreapta care încorporează totodată și senzorul de amprente. O alternativă bună pentru senzorul under-display din categoriile mai cu moț. 

 

Apoi pe stânga ai butoanele de volum, iar jos ai grila difuzorului, portul USB C de încărcare și nelipsitul jack de căști, toate acompaniate de un singur difuzor destul de zgomotos. Ai suport pentru card micro SD cu slot dedicat pe tray-ul care poate adăposti două SIM-uri, iar treaba asta cu micro SD-ul de până la 1TB vine ca un fel de păsuire pentru faptul că realme 8 5G nu are chiar cele mai bune variante de stocare: 64GB/128GB.

Sub capotă…

Iată o chestie surprinzătoare: modelul acesta este alimentat de un procesor Mediatek Dimensity 700 pe 7nm. Contrar tradiției ca un telefon mai ieftin să vină cu o putere de procesare mai slăbuță, „inima” lui realme 8 5G a obținut în Geekbench 5 un scor de 1783 de puncte, cu 100 peste realme 8 Pro cu Snapdragon 720G și realme 8 cu Helio G95 (tot Mediatek). În plus, acest Dimensity 700 beneficiază de un sistem isteț de gestionare a consumului, care dă dovadă de o sinergie impresionantă cu autonomia telefonului.

Bateria a primit un upgrade, ajungând la 5000mAh, deci putem pune un semn de egalitate între realme 8 5G și realme 8 standard. Cu toate acestea, viteza de încărcare (18W) pălește în comparație cu ceea ce au de oferit frații mai mari.

Ce anume poți sacrifica pentru a avea un telefon rapid și ieftin?

Scurt pe doi, este vorba de camere. Și nu neapărat despre calitatea imaginilor sau a videoclipurilor, ci mai mult despre modul în sine. Unde rudele mai înstărite se laudă cu senzori principali de 108MP și 64MP, realme 8 5G ne întâmpină cu o cameră de 48MP ,de 26mm cu f1.8. Iar ca întăriri, ți se oferă două obiective, unul macro și unul de adâncime, fiecare a câte 2MP. Nu este mult, dar își fac binișor treaba. Imaginile sunt clare și corecte, iar aplicația integrată îți dă posibilitatea să realizezi fotografii high-res, turând la maximum toți acei 48 de megapixeli de pe camera principală. Cât despre camera selfie, aceasta vine sub forma unei lentile wide de 16MP, așezată în stânga sus.

Realme 8 5G

Pe partea de video, va trebui să ne mulțumim cu niște mici limitări. Filmările nu pot depăși pragul de 1080p la 30FPS, deci puneți puțin pe „hold” planurile de a putea filma concertele preferate la rezoluție 4K. Aici, realme 8 5G demonstrează într-adevăr că este mezinul familiei sale, și că putea fi loc de și mai bine. Nu este neapărat un downgrade înfricoșător, dar este acolo, și trebuie să fii conștient de el.

realme 8 5G este o rachetă 5G la 1000 de lei

Na, că v-am spus în sfârșit cât costă un astfel de model. Efectiv vorbim aici despre un chilipir. Chiar și dacă ai alege versiunea ceva mai dotată, cu 6GB RAM și 128GB stocare, la exact 1130 de lei, poți spune că ții în mână cel mai ieftin smartphone 5G de pe piață. Iar odată ce modelul standard (4GB/64GB) se va afla inevitabil la reducere, atunci chiar că ai dat lovitura cu un telefon mai mult decât decent, unde procesorul și ecranul îi oferă niște atuuri serioase pentru publicul său țintă. Ia, uite că avem și un preț pentru precomandă, aici.

Acestea din urmă aproape că îl fac să se ia la trântă cu rivalii serioși din categoria mid-range, dar odată cu o mare putere vine și o mică-mare compensare, adică o viteză de încărcare mai slăbuță și câteva limitări pe partea de camere foto. Chiar și așa, dacă ajungi să-l vezi prin magazine redus la 900 de lei, nu este o escrocherie. Este un chilipir, dar unul cu baterie mare, procesor puternic ajutat de un power management inteligent și conectivitate 5G care îți arată că am sărit de multă vreme din paginile cărților SF.

Realme 8 5G

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button