PC

Review Synology DiskStation DS216play – Playback 4K la pret accesibil

In trecut am mai prezentat solutii NAS pentru stocare si media play, insa foarte putine dintre ele stiu sa decodeze fisiere la rezolutie 4K.

NAS-ul Synology DiskStation DS216play este capabil sa faca playback la fisiere 4K, acesta  avand la dispozitie un procesor STM STiH412 Dual Core tactat la 1.5GHz si 1GB RAM DDR3. In interior putem adauga doua HDD-uri de cate 10TB fiecare, sau doua SSD-uri. Din pacate acesta nu suporta acces rapid la stocare, fiind necesara dezmembrarea completa pentru a schimba un HDD sau un SSD. Desi suporta RAID 0, nu il recomandam deoarece exista riscul sa pierdeti toate datale daca unul in HDD-uri se defecteaza, cea mai buna metoda pentru back-up este RAID 1, care este salveaza aceleasi date pe ambele stocari.

NAS-ul suporta streaming pentru fisierele de tip MP4, MOV, M4V, MKV Remux, AAC, MP3 si multe altele. Puteti urmari fisierele video sau sa le ascultati pe cele audio folosind pe telefon aplicatii precum MX Player, Plex sau orice alta aplicatie cu suport pentru DLNA. Puteti urmari fisierele prin cloud chiar si de pe Xhos 360, PS 3 sau Xbox One. Evident daca telefizorul este unul smart sau are fucntie dlna, acesta va functiona fara probleme sau puteti eventual conecta un Chromecast.

Streamul video se va adapta automat in fucntie de dispozitivul conectat, asadar daca televizorul nu suporta 4K playback prin DLNA, dar filmul este 4K, NAS-ul va face automat transcoding la 1080p. In partea frontala regasim LED-urile care ne informeaza despre starea retelei sau a HDD-urilor, iar in partea din spate avem un ventilator de 92mm silentios care raceste procesorul si unitatile de stocare. Sub ventilator regasim mulfa LAN gigabite, un port USB 2.0, unul 3.0 si mufa pentru alimentare. Sistemul de operare este cel cu care Synology ne-a obisnuit, acestea seamana foarte mult cu o interfata desktop care este usor de accesat si instalat.

Evident avem acces si la Package Center de unde putem descarca diverse plugin-uri care sporesc utilitatea acestui NAS, exemplu il putem transforma in host web pentru a tine un website, sau il putem transforma in centru de download pentru torrent, fara a mai fi nevoie ca fisierele sa fie descarcate in PC apoi pe NAS. NAS-ul se descurca foarte bine, noi l-am echipat cu un HDD Seagate IronWolf de 4TB.

Vitezele de transfer au fost de peste 100MB/s, si nu am avut probleme cu suprasolicitarea procesorului. Synology DiskStation DS216play are un pret in jurul sumei de 1000LEI.

 

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button