ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Aruncăm o privire la Surefire, un brand de gaming de la Verbatim (review)

În călătoria mea prin lumea jocurilor video, Verbatim a fost un nume care însemna adesea bucuria unui nou început. Cum vedeam un DVD pe care era scris cu marker-ul „Jocuri” simțeam că sunt gata de o nouă încercare. Dar vechile discuri au devenit obsolete în timp, iar în locul lor au prins avânt mediile de stocare externe pe USB, ori în ultimii ani, stocarea în cloud. Astăzi vom arunca o privire la produsele Surefire, un brand de gaming al taiwanezilor de la Verbatim, ori după cum îl cunosc mulți, producătorul de DVD-uri pe care scriam jocuri când eram puștani.

Să fiu complet sincer, nu am mai auzit de Surefire așa că momentul în care mi s-a propus acest review am fost puțin sceptic. Însă nu știam că în spatele acestei companii se află un producător care in trecut obișnuia să îmi inspire încredere. Așa că am trecut peste preconcepția de brand la început de drum și am pus mâna nu pe unul, ci pe două produse: un HDD Gaming Bunker de 2TB și un SSD Gaming Bunker cu capacitate de 1TB.

Cele două medii de stocare de la Surefire sunt marketate către gameri, către oamenii în continuă căutare de spațiu în plus, pentru care 512GB oferiți de o consolă nu sunt de ajuns și ale căror librării pot ocupa lejer o duzină de astfel de medii externe, nu doar două. Iar cu asta în minte, vreau să vedem ce nivel de performanță oferă și cum se mai descurcă Verbatim în aproape 2022-ul stocării în cloud.

Surefire Gaming Bunker

HDD-ul extern a îmbătrânit urât, dar rămâne în continuare fiabil

PC-ul personal nu a mai fost încântat de prezența unui HDD de mai bine de cinci ani de zile, trecerea pe SSD fiind un punct de referință pentru mine. Așadar a fost interesant să primesc la test un HDD extern pentru că m-a învățat să apreciez mai mult vitezele gigantice de care mă bucur acum, în comparație cu limitările mediilor de stocare ale anilor trecuți. Surefire Gaming Bunker a fost o călătorie în trecut, atât din perspectiva performanței, dar și a tehnologiei în sine.

Cum am conectat HDD-ul extern la PC, am primit feedback auditiv sub forma sunetului generat de învârtirea platanelor de stocare. Un sunet pe care nu credeam că-l voi mai auzi curând și de care tre’ să recunosc că mi-a fost dor. Următorul lucru care m-a lovit și mi-a atras atenția a fost iluminarea. Nu am citit specificațiile de pe cutie atunci când am desfăcut-o, așa că dungile de lumină de pe HDD au fost o surpriză… nu știu dacă plăcută, dar cu siguranță o surpriză.

Zis și făcut: am conectat la USB, a pornit discul, mi-a rupt privirea cu iluminarea și pare că acum așteaptă cuminte să-i ofer ceva date de ronțăit. Așa că am selectat folderul cu înregistrări din Forza Horizon 5 (24GB) și i-am dat un copy/paste pe Surefire Gaming Bunker ca să văd ce viteză obține. De-a lungul celor aproximativ 3 minute în care a copiat filmările, viteza a fost constantă și s-a învârtit în jurul valorii de 135MB/s.

SSD Extern Surefire Gaming Bunker 1TB

Aceeași situație s-a repetat și în CrystalDiskMark, unde viteza de citire maximă a fost de 140.20MB/s, în timp ce fișierele au fost copiate pe HDD-ul extern cu o viteză maximă de 157MB/s. Din această perspectivă, Surefire Gaming Bunker 2TB este un mediu de stocare extern numai bun, care reușește să păstreze viteze constante și oferă o capacitate de stocare destul de mare. Partea bună este că vitezele de citire și scriere sunt destul de mari încât să poată susține un joc, astfel o consolă precum PlayStation 4 sau Xbox One ar beneficia la maxim de cei 2TB de stocare. Mai ales că toate produsele din seria Gaming Bunker sunt compatibile cu consolele de jocuri și permit extinderea stocării acestora.

SSD-urile externe au dus vitezele la un alt nivel

După ce am testat HDD-ul extern și am înțeles că tre’ să fiu recunoscător pentru modul în care a evoluat tehnologia, a venit timpul să pun la treaba și SSD-ul Surefire Gaming Bunker 1TB. Acesta oferă viteze de scriere și citire de până la 430-450MB/s, cel puțin dacă dăm crezare paginii oficiale, astfel urma ca sesiunea mea de teste să fie ceva mai scurtă.

La fel ca mai devreme: am conectat cablul, nu s-a mai auzit sunetul de platane, m-a orbit lumina, am înjurat și am trecut la treabă. Primul test a rămas identic, iar cei 24GB de înregistrări din Forza Horizon 5 au fost transferați ceva mai repede pe SSD-ul extern.

SSD Extern Surefire Gaming Bunker 1TB

În cazul SSD-ului Surefire Gaming Bunker 1TB, rezultatele au fost destul de slabe. Unde viteza de scriere a punctat în standardele stabilite de producător, partea cu „până la 430MB/s scriere” s-a cam transformat într-o așteptare ireală. Din nefericire, viteza maximă pe care am înregistrat-o în această categorie a fost de 301.14MB/s, o diferență mare comparativ cu specificațiile.

Am încercat să folosesc și alt cablu USB, chiar și alte porturi de pe placa de bază. Cine știe? Poate făceam eu ceva prost. Rezultatele au fost asemănătoare pe fiecare port, diferențele variind între 0 și 10MB/s. Iar cu această posibilitate dată la o parte, am zis că poate prețul îi va face dreptate produsului, iar vitezele dezamăgitoare se vor resimți și în cele trei cifre atașate cutiei.

Surefire, adică Verbatim, adică Surefire

Surefire Gaming BunkerÎn momentul de față putem spune că vorbim despre o serie incipientă, o modalitate cu care producătorul testează piața de medii de stocare externe și periferice de gaming. Surefire Gaming Bunker este o serie cu o denumire care ar putea să bage potențialii clienți în eroare. Mi-ar fi plăcut să văd HDD-ul și SSD-ul separate, așa cum este și normal, dar am încredere în producătorul taiwanez și sper că odată ce va căpăta ceva experiență în această piață nouă, să poată deveni un nume precum HyperX. Competiția aduce inovație, până la urmă. Haideți să încheiem aici și să tragem o concluzie. Despre HDD-ul extern Surefire Gaming Bunker de 2TB nu am decât de bine de spus. Este un produs corect care oferă fix performanța pe care o promovează pe cutie. Sună bine, dar prețul este puțin mai mare decât te-ai aștepta. Bine, primești RGB ceea ce poate reprezenta un plus. SSD-ul pe de altă parte, are un preț ceva mai competitiv și se regăsește in jumătatea de jos când vorbim despre prețurile produselor similare de la alte branduri.

O chestie este sigură: chiar dacă primele produse nu impresionează cu nimic în mod special, Surefire are potențialul de a deveni o alegere foarte bună într-o categorie de preț care de multe ori este dominată de branduri cu mai puțină experiență și pe care o poate cuceri doar prin greutatea numelui Verbatim. Până atunci, produsele sunt corecte, prețurile destul de competitive și cel puțin pentru încurajare, merită atenția voastră dacă sunteți in căutarea unui HDD sau SSD extern.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button