Cat de potrivita este Sony ZV-1 pentru munca unui jurnalist tech?
Munca unui jurnalist tech include multa aparatura de care te folosesti zilnic. In mod evident, in rucsacul oricarui om din domeniu exista o forma sau alta de a face poze. In cazul meu este vorba despre aparate foto compacte cu care fac poze produselor pe care le primesc in teste. Astazi vom vorbi despre o astfel de camera: Sony ZV-1. La origini, este o camera de vlogging insa eu am folosit-o ca pentru mine.
Ce este Sony ZV-1?
Sony ZV-1 este o camera creata pentru vloggeri si creatori de continut. Asta inseamna ca impacheteaza foarte multa tehnologie intr-un pachet compact si usor de folosit. Poti face poze, poti filma la rezolutie 4K si dispui chiar si de un microfon destul de competent in pachet. Pentru mine insa, doar partea de poze este relevanta. Cam tot ce fac cu o camera este sa fac poze la produse; asta include poze close-up, detalii si imagini de ansamblu.
In pachetul trimis de Sony, n-am avut insa doar camera. Inclus alaturi de aceasta a fost si grip-ul Sony GP-VPT2BT. Acesta este un accesoriu multi-functional foarte interesant. Poate fi folosit pe post de grip pentru vloggerii care filmeaza in miscare, ori in cazul meu, pe post de trepied cu comenzi rapide. Asta s-a dovedit a fi util in special in momentul in care trebuia sa fac o fotografie cu subiectul aproape de obiectiv, astfel camera trebuia sa fie fixa. Aici m-au ajutat destul de mult butoanele de pe grip, deoarece am putut sa apas shutter-ul fara sa mai misc camera sau sa o fac sa vibreze in vreun fel.
Specificatii
Senzor | Exmor RS CMOS 1.0″ (0.52″ x 0.35″) Aspect 3:2 |
Numar de megapixeli | 20.1MP |
Senzitivitate ISO | 100 – 12.800 Auto-Selectabil, Multi-frame NR 100 – 25.600 |
Procesor de imagine | BIONZ X |
Inregistrare video | Pana la 4K 30FPS |
Microfon | Microfon cu trei capsule, directional |
Ecran LCD | Ecran ajustabil, touchscreen |
Cum am folosit aceasta camera?
Nu sunt mare fotograf; nici de departe. Skill-urile mele se limiteaza la Full-Auto, maxim ceva ajustare de luminozitate si contrast. In acest scenariu Sony ZV-1 a picat la fix. Pentru un incepator, este destul de usor de folosit incat sa pot face niste poze decente, fara foarte mari batai de cap. Astfel, am luat o placa video de pe platforma de test si am folosit-o ca subiect. Ce a iesit, vedeti in galeria de mai jos.
Din cauza pandemiei si a volumului de munca, n-am putut sa fac poze in vacanta cu Sony ZV-1. Am vrut insa sa prind si ceva verdeata pe geam, asa ca am profitat de vederea spre curtea din fata blocului. Un copac, un aer conditionat, stiti voi; chestii de le vezi cand scoti capul pe geam.
Calitatea pozelor, personal, pare ok. Aici intervine alta chestie: am in buzunar un Huawei P20 Pro. Acest telefon este un fost flagship care se concentreaza mult pe calitatea foto. Ei bine, cand vine vorba de poze facute „in natura”, cred ca micuta camera de la Sony este sub calitatea pe care mi-o ofera telefonul. Si nu din cauza faptului ca ar fi mai slaba la nivel hardware, ci din cauza faptului ca telefonul are software-ul de asa natura. Face totul pentru tine, iar tu apesi pe ecran si gata poza.
Dar aici cred ca ne rezumam la scenariul de utilizare. Sunt un incepator, deci pentru mine sunt irelevante cele nspe filtre pe care le pot utiliza si aplica pe imagine ca sa arate mai bine. Termeni precum expunere si ISO sunt destul de vagi si daca tehnic inteleg ce sunt, practic nu prea. Asadar telefonul este o alegere mai buna. Sony ZV-1 pe de alta parte s-a dovedit a fi ce trebuie pe fotografia de produs. Nici aici nu sunt un as, dar telefonul nu are atata detaliu in imagine; ii lipseste acel ceva care sa ma faca sa vreau sa pun poza aia pe site. Iar fiind o camera de vlogging, se pune accentul mai mult pe acest aspect. Alaturi de grip-ul optional si de filtrul pentru microfon, ai un accesoriu numai bun pentru a filma tot ce faci, oriunde faci.
Experienta de utilizare si calitatea constructiei
Nu am folosit foarte multe camere la viata mea, insa am apucat sa imi fac o idee. Stiu ce inseamna o camera de calitate si cum se simte una slaba. Ei bine, din punctul meu de vedere Sony ZV-1 pica undeva intre cele doua ca si calitate. Ca daily driver folosesc un Canon G7X Mark III, iar strict din perspectiva constructiei, modelul de la Sony sta mai prost. Camera se simte mai usoara si mai plasticoasa. Desigur, asta tine si de preferinte, astfel pentru unii utilizatori greutatea redusa este un plus.
Ca si experienta de utilizare, am umblat prin setari, m-am jucat cu ecranul ajustabil si am incercat sa folosesc cam tot ce avea pe ea. Din start trebuie sa zic ca software-ul nu este cel mai fericit. Se simte greoi, iar ecranul touch-screen este departe de rapid. Mi-a dat impresia de telefon touch-screen pre-smartphone, iar asta nu este chiar de asteptat de la o camera compacta de 3000+ RON lansata in 2020. Ca si functionalitate insa, totul a mers cum trebuie.
Pe partea de baterie, Sony ZV-1 ar trebui sa reziste undeva la 45 de minute in conditii de filmare 4K. Asta este bine, iar faptul ca bateria este reincarcabila direct in camera mi se pare un avantaj. Am mai vazut fotografi care umbla cu mai multe baterii dupa ei, in caz ca una cedeaza. In cazul acestei camere, poti avea o baterie portabila pe USB pe care sa o folosesti la mai multe dispozitive. Din pacate, conexiunea este pe mini-USB, nu pe Type-C, ceea ce inseamna ca probabil va trebui sa mai bagi un cablu in bagaj.
Concluzie
Pentru ce este creata, Sony ZV-1 este o solutie buna. Este o camera mica si usoara care incape fara probleme intr-un buzunar, filmeaza si fotografiaza bine si este destul de usor de folosit. Fie ca esti un vlogger, fie ca esti o mamica care vrea o camera pentru poze din vacantele cu familia, nu vei avea dificultati in a o folosi.
Singura problema pe care o vad in legatura cu modelul Sony este competitia. In special modelul amintit mai sus, pe care il folosesc zilnic. Canon G7X Mark III se vinde in acest moment la F64 la fix aceiasi bani cu ZV-1, ceea ce din perspectiva mea o face alegerea mai buna. Acum, nici eu nu sunt cel mai avansat utilizator, dar in acelasi timp, sunt fix genul de cumparator care va aprecia mai mult calitatea fizica a unui produs; omul care zice „ca mai bine dau aceiasi bani pe ceva care pare mai calitativ” decat pe ceva care poate teoretic, o fi mai bun.