ReviewsGamingPC&ConsolesRSS PaginaDeMedia
Trending

Review PlayStation 5 – E momentul sa ne temperam asteptarile

Atat amar de vreme am asteptat niste detalii sau un ceva, orice despre noile console. Sa ne spuna si noua un nenea de la Sony cu ce se mananca PlayStation 5 sau ce ne putem juca pe el. Si chiar daca asteptarea a fost lunga, pe masura ce Microsoft tot scuipa informatii pe banda rulanta, Sony astepta cumintel sa ii vina randul. Iata ca a sosit si am folosit noua consola deja de vreo saptamana, iar astazi vorbim despre noua generatie; ce aduce nou, ce stie sa faca si cel mai important ce si cum ne jucam?

Despre PlayStation 5 am mai vorbit in unboxing-ul de acum o saptamana, dar pe atunci nu am avut voie sa-mi dau cu parerea decat despre aspect si alea cateva informatii pe care le aveam. De data aceasta am libertatea sa vars tot, asa ca ne vom concentra mai mult pe interfata, functiile noi, cat de rece si silentioasa este consola si alte aspecte pe care le-ati vrut inca de data trecuta. Nu voi respecta o ordine anume, ci mai de graba voi trece prin aspectele care mi s-au parut mie interesante.

O Marie pe steroizi, cu aceeasi palarie

Cand pornesti consola pentru prima data esti intampinat de o interfata familiara. Noua interfata grafica arata si se simte intr-o oarecare masura cam la fel ca cea de PlayStation 4 dar are cateva elemente care o fac sa fie diferita. In plus, se misca muuuult mai fluid, timpul pierdut intre tranzitiile meniurilor fiind acum inexistent. Totul merge din prima si se misca foarte rapid; exact cum ar trebui sa fie. Din nefericire, meniul de setari a ramas la fel de ambiguu si intortocheat pe cum il stim, iar daca pentru unii poate parea usor de navigat mie mereu mi-a fost peste mana.

Lucrand in acest domeniu, o buna parte din meseria mea este sa ma joc pentru a-mi putea da cu parerea despre diverse titluri. Asta include si sa fac capturi de ecran, iar PlayStation 5 a primit un meniu dedicat pentru asta. Odata ce ai apasat butonul de Share, iti apar trei optiuni. Fie sa realizei o captura de ecran statica (screenshot) pe care mai apoi o poti edita si distribui pe retelele de socializare, fie sa inregistrezi secvente video din joc. Cea de-a treia optiune este si ea interesanta si iti permite sa capturezi ultimele cinci minute din joc. Este numai buna cand joci un multiplayer si vrei sa le arati si prietenilor ce Ace! ai scos.

O functie faina mai este cea de Switcher. Ai un meniu de unde poti schimba foarte rapid jocul. Sa spunem ca esti in Spider-Man si vrei sa intri rapid in Astro’s Playroom ca sa le arati ceva prietenilor. Nu mai esti nevoit sa te duci in meniul principal, sa inchizi jocul si sa astepti sa incarce celalalt. De acum intrii direct in Switcher, selectezi ce joc vrei sa lansezi si tranzitia dureaza vreo 5-10 secunde.

PlayStation 5 introduce cateva caracteristici foarte interesante pe care generatia anterioara nu le avea. La finalul zilei insa, nu cred ca aduce destule schimbari cat sa o pot numi o experienta noua. Mai de graba este un refresh al interfetei de pe generatia anterioara. Iar asta este o schimbare in bine si imi place ca Sony a preferat sa nu induca fanii in eroare cu o interfata cu totul noua, cand multi dintre cei care vor cumpara noua consola au avut-o si pe cea dinaintea ei.

Cand dai 2000 de lei, asteapta-te la performanta de 2000 de lei!

Am urmarit fel si fel de discutii pe diverse platforme, de la Facebook la reddit si forumuri. In multe dintre aceste discutii trebuie sa vina acel nebun visator care urla mare si tare: „Ha, ha, PlayStation 5 duce jocuri 4K 60FPS cu Ray-Tracing! Ce e aia RTX 3080?!” Insa am si eu o nedumerire, iar aceea este legata de modul in care unele persoane se asteapta ca o consola care costa putin sub jumatate din pretul unei placi video noi ar putea in vreo frantura de imaginatie sa ofere performante asemanatoare.

Unboxing PlayStation 5

Pentru acei oameni trebuie sa vin cu un reality check. PlayStation 5 este o consola; si inca una de 2.000 de lei. Si nu, aia de 2.500 are doar un Blu-Ray Drive in plus. Insa chestia este ca nu poti avea cine stie ce asteptari de la ceva care are un pret de lansare cu mult sub un PC de gaming care poate rula jocurile asemanator. Si nu o zic in sensul rau, ci chiar este bine deoarece in 2.000 de lei abia iti permiti un PC cu Intel Core i3 si GTX 1650, intr-un caz fericit. Jucaria celor de la Sony ruleaza Spider-Man Miles Morales la rezolutie 4K cu Ray-Tracing la 30FPS stabil. Ori renunti la Ray-Tracing si scazi rezolutia pentru un gameplay fluid la 60FPS. Dar despre performanta vorbim mai tarziu.

Acum vreau sa adresez o chestiune foarte controversata si este vorba de stocare. Sony a dezvoltat un SSD special pentru PlayStation 5 cu o capacitate de 825GB. Deja de aici pana la 1TB este o diferenta, iar cand iei in considerare si faptul ca in realitate ai mai putin de 670GB pentru jocuri nu prea mai suna asa bine. Bine, consola ascunde sub carapacea alba si un slot M.2 pentru a extinde stocarea, dar nu stiu exact daca vei putea folosi orice SSD ori vei fi limitat la cine stie ce parteneriate va semna producatorul japonez. Pentru jocurile de PlayStation 4 poti folosi un mediu de stocare extern pe USB. Adica poti instala The Last of Us Part II si Ghost of Tsushima pe un HDD extern pe USB si acesta va fi citit direct de PS5.

Racirea este si ea foarte interesanta intrucat Sony a folosit un sistem custom cu o turbina imensa si un radiator si mai mare. Asta rezulta intr-o operatiune foarte silentioasa si nu am avut momente in care consola sa intre in throttle sau sa se supra-incalzeasca, desi am tras pe ea ore bune. Acesta este un alt atuu comparativ cu generatia trecuta, dar are si o parte mai putin buna: dimensiunea consolei.

PlayStation 5 este consola perfecta pentru a te bucura de cele mai noi jocuri de PS4

Lansarile de console obisnuiau sa fie insotite de lansari de jocuri pe masura. Generatia asta situatia nu mai sta atat de roz, iar cel mai important titlu de lansare este Spider-Man Miles Morales. Haideti sa luam o pauza scurta in care sa vorbim despre acest joc. Povestea il urmareste pe Miles Morales, unul dintre prietenii lui Peter Parker in joc. Acesta imbraca costumul legendar si preia fraiele orasului. Misiunea ta este de a pastra ordinea pe strazi fara ajutorul omului care obisnuia s-a faca pana atunci. Povestea nu este neaparat un punct forte al jocului, astfel eu l-am privit mai de graba ca pe o demonstratie de forta din partea celor de la Sony. Pe buna dreptate de altfel, intrucat jocul scoate untul din PlayStation 5 cu grafica imbunatatita de Ray-Tracing.

In plus, Spider-Man Miles Morales se foloseste si de capabilitatile noului DualSense, iar pe partea de vibratii se simte mult mai bine in mana comparativ cu vechile controllere. Cat despre performanta, ei bine avem parte de doua moduri de joc: Fidelity si Performance. Personal am preferat sa-l joc pe modul Fidelity pentru a ma bucura de grafica, chiar daca Performance ruleaza la 60FPS. Diferenta grafica este imensa intre cele doua setari si cred ca Fidelity este cea mai bun modalitate de a juca acest titlu.

Despre Spider-Man: Miles Morales voi mai vorbi intr-un review separat odata cu lansarea oficiala. Pana atunci sunt limitat doar la anumite informatii si prefer sa mai petrec ceva timp cu jocul pana sa imi pot da parerea finala. Dar ce altceva te mai joci in afara de asta, Demon Souls si Astro’s Playroom? Pai, poti incerca unul dintre jocurile multi-platform, ori unul mai vechi care a primit un upgrade patch pentru PlayStation 5. Pe aici se numara Days Gone si Watch Dogs: Legion  Ori te poti folosi de functia de backwards compatibilty ca sa te joci majoritatea colectiei de titluri de pe PlayStation 4.

Am testat si o mana de jocuri backwards compatible: FIFA 21, UFC 4, Mortal Kombat 11 si Ghost of Tsushima. Venind de la un PS4 Slim schimbarea a fost imensa, insa am descoperit cu stupoare ca eu rulam versiunea de PS4 Pro a jocului. Se pare ca jocurile de PS4 nu vor incepe sa ruleze ca prin minune mai bine pe noua consola, ci vor avea nevoie de un upgrade special. Performanta pe titlurile backwards compatible este decenta, insa nu m-a facut sa ma simt de parca ma joc pe o consola lansata la sapte ani distanta de predecesoarea ei.

DualSense schimba regulile jocului

Cred ca cel mai mare upgrade pe care il aduce noul PlayStation 5 vine sub forma controllerului. DualSense preia stafeta de la batranul DualShock, insa pastreaza elementele cele mai bune. Forma este aceiasi in mare parte, desi la o scara mai mare, conferindu-i un nivel ridicat de confort. Aranjamentul butoanelor ramane simetric, dar de aceasta data stick-urile sunt mai indepartate si nu te vei „impiedica” atat de mult de ele. Touchpad-ul isi face aparitia si de aceasta data fara vreo schimbare notabila. Nu prea m-a atras si mi se pare in plus pe un controller de consola, dar poate unii il apreciaza.

Dar haideti sa vedem si diferentele. Cel putin in cazul meu, cea mai importanta schimbare o reprezinta capacitatea bateriei care este aproape dubla la 1500mAh. DualShock 4 ma scotea din sarite deoarece se descarca super rapid si fix cand aveam nevoie de el. Cu DualSense se schimba situatia si va fi mult mai comod sa incarci controllerul chiar si la o saptamana, in loc de aproape la doua zile. Bine, asta tine si de gradul de utilizare al fiecaruia. Dupa aceea, in ordinea importantei ar fi noile motorase pentru vibratii. Noul sistem face controllerul sa vibreze mai natural, astfel imersiunea cu jocul este dusa la un cu totul alt nivel. Cel mai bine am putut sa resimt asta in Spider-Man: Miles Morales, chiar pe la inceput cand actiunea se petrecea in metrou si ma simteam de parca eram si eu intr-un Metrorex gratie vibratiilor controller-ului.

Butoanele au mai suferit schimbari, atat ca si numar cat si ca functii. In primul rand, a disparut butonul de PlayStation rotund pe care il stiam cu totii. Acesta a fost inlocuit de un buton cu aceeasi functie, dar cu o alta forma. Personal nu apreciez schimbarea si nici modificarea pozitiei acestuia. Acum este prea sus si nu il pot apasa cu degetul mare de la mana dreapta prea usor. In schimb, tot ating tampenia aia de switch de mute pentru microfon care este fix dedesubt.

Unboxing PlayStation 5

Revenind la jocurile backwards compatible, se pare ca acestea vor oferi utilizatorului sansa sa le joace folosind controller-ul pentru care au fost gandite. Deci nu va aruncati DualShock-ul, sau daca aveti mai multe mai puteti pastra unul prin casa. Nu se stie cand aveti chef de un Uncharted 4 si puteti folosi direct controller-ul vechi. Momentan nu am reusit sa fac conexiunea intre PS4 si DS4, nici pe cablu, nici wireless, dar cred ca odata cu lansarea vei putea face oricum mai multe pe consola.

Next-gen ar fi o exprimare corecta daca nu ar exista PC-ul

Uitati, nu vreau sa par nesimtit sau sa ii jignesc pe cei care prefera sa se joace pe consola. Ba chiar ii apreciez pentru ca nu pleaca capul la toate prostiile cu care se confrunta un gamer pe PC, dar nu pot sa nu ma ambalez putin cand aud stanga-dreapta numai next-gen. Ce e mai nene asa next-gen la consola asta? Un controller nou, un SSD si faptul ca poate rula jocuri 4K la 30FPS? Alo, facem asta de vreo cinci ani pe PC. Stiu, stiu, SSD-ul din PlayStation 5 este unul foarte capabil si toate cele, dar serios. Hai sa nu ne imbatam cu apa rece. La finalul zilei ramane o consola de 2.000 de lei si atat. Nu va spala rufele, nu va face mancare, nu va rula jocuri 4K 60FPS timp de cinci ani de-acum inainte.

PlayStation 5

Dar pentru o consola de 2.000 de lei, este a naibii de buna! Si asta vine de la unu’ care-si face veacul si pe Facebook la 144Hz pe PC, deci cu anumite pretentii vis-a-vis de performantele unui produs hardware nou aparut. Dar vedeti voi, parca experienta de gaming din canapea este altfel. Momentul in care te-ai relaxat pe moale, parca alea 30FPS nu mai zgarie asa tare. Parca nici rezolutia nu mai e asa nasoala de la doi metri distanta. Dar pe cine pacalesc aici? Destepti tot vor fi, certuri tot vor aparea.

Eu unul va zic asa: daca vreti sa va jucati linistiti pe un TV 4K (pe care multi il aveti deja) si nu va intereseaza prea mult detalii grafice si framerate-uri de peste 60FPS, luati un PlayStation 5. Cumparati si vreo doua-trei jocuri, chiar daca sunt mai scumpe. Le-ati terminat, le dati la schimb cu prietenii. Asta e frumusetea unei console de gaming. Iar in combinatie cu o tableta/laptop sau un PC, ai tot ce-ti trebuie ca sa poti sa te distrezi si sa fii si productiv, la un pret accesibil.

PlayStation 5 nu a fost ceva care sa ma dea pe spate, insa conceptul din spatele unei console de gaming si in special, ceea ce primesti contra pretului cerut reprezinta un pachet prea bun ca sa-l poti ignora. Eu unul stiu ca isi va gasi un loc de cinste pe raftul de sub TV, asta doar ca sa nu ziceti ca sunt eu elitist pe PC cu hardware moca de la producatori care sustine ca nu ai ce face cu o consola. Pana una alta, ne vedem online dupa lansare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button