ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMediaTECH

Review Sonos x IKEA Symfonisk – Arta vizuală întâlnește muzica cu bass

Când ajung în IKEA îmi asum că voi pierde minim trei-patru ore printre toate raioane. De la blaturi de birou până la meniul cu chifteluțe de la zona de restaurant, magazinul suedez are de toate. Și când spun de toate, chiar mă refer la orice; un exemplu bun este IKEA Symfonisk, o ramă de tablou cu o boxă Sonos în spate. Un mod elegant prin care arta vizuală îmbrățișează sunetul melodiilor tale favorite cu ajutorul tehnologiei.

Nici la muzeu n-am căscat gura așa

IKEA Symfonisk nu este o apariție nouă, acesta fiind numele unei întregi serii de produse comercializate de suedezi, doar că astăzi vorbim de cel mai nou membru al familiei. La prima vedere, pare că ai în față doar un tablou plictisitor cu o ramă curios de groasă, dar la o inspecție rapidă găsești butoanele de volum și play/pause alături de cele două alimentari (in/out) și un RJ-45 pentru conexiune la internet prin cablu.

Construcția este decentă, iar personal mi se pare că este fix în categoria de „IKEA build quality” care oferă un balans bun între preț, calitatea materialelor folosite și aspectul minimalist. Pe spate, alături de butoane și porturi, găsești și două agățătoare care îți permit să așezi tabloul fie în mod portret, fie landscape. Și tot pe spate găsim și niște șanțuri prin care poți ruta cablurile pentru a nu rămâne cu prea multe liane agățate de tabloul de pe perete.

Design-ul boxei este la limita dintre plictisitor și ușor de trecut cu vederea și personal (bine, nici pe Ovidiu) nu m-a impresionat cu absolut nimic. Arată fix ca un tablou random pe care l-aș vedea pe holul blocului pus de una dintre vecine. Numai că asta este primul tablou despre care pot să spun fără probleme că nu contează cum arată. Aici sunetul este ăla important, iar modul în care sună acest tablou…. mmmm, deliciu.

Review IKEA Symfonisk

Tablou, boxă, tabloxă wireless?

Deși gadget-urile astea smart home nu sunt neapărat specialitatea mea, îmi place să testez boxe. Și uite că așa am ajuns să scriu despre IKEA Symfonisk, un produs care a luat naștere din colaborarea magazinului suedez cu Sonos, un producător consacrat pentru soluțiile audio inteligente. Iar conceptul este unul foarte îndrăzneț, pentru că nu poți să scoți așa ceva pe piață și să-l faci să sune prost. Iar inginerii de la IKEA și Sonos au înțeles asta și au reușit să înghesuie o grămadă de sunet într-o incintă relativ mică și subțire.

Prima reacție (subsemnatul + Ovidiu) a fost comună: „De unde iese atâta gălăgie?” Însă la o inspecție mai amănunțită găsim un ansamblu complet la interior, cu un difuzor principal, un tweeter și o gură de bass. Împreună, reușesc să facă din Symfonisk o soluție audio foarte bună. Și partea cea mai tare este că am conectat și o a două boxă pentru un setup stereo. Iar unde o singură boxă din asta reușea să umple camera cu muzică, împreună reușesc să ofere un efect de sound stage destul de precis în care instrumentele pot fi deosebite între ele cu ușurință. Un exemplu bun avem în piesa Bohemian Rhapsody de la Queen. Corul de la început este dublat de vocea lui Freddy Mercury pe care l-am putut auzi cu ușurință din boxa stângă, în timp ce sunetul corului venea cu precădere din dreapta, astfel creând un efect de scenă.

Review IKEA Symfonisk

Deși mi-a plăcut cum sună, am avut și o mică chestie de ajustat la boxele astea. Bass-ul este mult prea apăsat și devine obositor după o sesiune mai lungă de ascultare, mai ales că are un ecou destul de pronunțat. Asta m-a făcut să trag de slider până pe la -7 din egalizatorul pe care l-am găsit în aplicația Sonos. Înaltele se aud bine, însă am simțit nevoia să-i dau un +2 și acolo. După aceste mici ajustări, sunetul a fost mult mai balansat și nu a mai fost obositor. Per total, boxa Sonos din această tabloxă sună foarte bine, mai ales pentru formatul pe care-l are și oferă o putere mult peste ce te-ai aștepta de la un astfel de produs.

Cum se integrează IKEA Symfonisk în casă?

Procesul de instalare este destul de „straight-forward” și este realizat din aplicația Sonos. Alimentezi boxa, deschizi aplicația și mai departe ești ghidat pas cu pas prin procesul de împerechere cu telefonul și conexiunea la internet. Am întâmpinat un mic hop la una dintre boxe, deoarece nu a vrut să-mi citească telefonul prin NFC nici în ruptul capului. Dar aplicația îți oferă și soluția clasică de a introduce manual codul PIN de pe spatele boxei pentru conectare. A doua boxa nu a avut probleme, deci se poate să fie vorba doar despre o unitate de review cu probleme.

Iar de aici, m-am conectat la boxe prin intermediul AirPlay pe iPhone și am ascultat muzică atât de pe YouTube, cât și de pe Spotify și SoundCloud. Este super ușor să redai conținut, mai ales că nu sunt văzute ca și difuzoare Bluetooth, ci ca boxe separate. Asta înseamnă că îți poți folosi telefonul în mod normal, singura legătură cu boxele fiind Spotify-ul care cântă în background.

Concluzie

Ideea celor de la IKEA este îndrăzneață și cel puțin pentru mine, este o noutate foarte interesantă. Ai un element de decor interesant, a cărui față merge înlocuită dacă design-ul original nu te atrage și faptul că amprenta la sol este zero, înseamnă că salvezi și spațiu. Într-o garsonieră ca cea în care locuiesc eu, orice spațiu in plus este bine-venit, așa că vreo două IKEA Symfonisk plantate prin casă nu mi-ar strica deloc.

Singură piedică pe care o pot găsi este prețul, iar o singură bucată costă 200 de euro. Asta se va traduce între vreo 1.000 – 1.200 de lei, un preț greu de digerat pentru mulți. Doar că este oarecum justificat de formatul și versatilitatea produsului si de calitatea audio oferită de Sonos. În plus, este complet compatibil cu celelalte produse ale companiei, ceea ce înseamnă că se vor integra perfect într-un eco-sistem deja existent.Review IKEA Symfonisk

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button