ReviewsGamingPC&Consoles

Review Sniper Ghost Warrior Contracts 2 – Un băiat și-o lunetă

Platformă de test: PlayStation 5 (joc pentru PlayStation 4)

Acum vreo două weekend-uri stăteam în casă plictisit și scrollam prin librăria de pe Steam în căutare de ceva de jucat. La un moment dat, am ajuns în folderul de jocuri shooter și am redescoperit Sniper Ghost Warrior 2 pe care l-am terminat într-o după-amiază și trei beri. O serie de care uitasem, dar care avea ca foarte curând să revină în atenția mea, iar astăzi scriu despre cea mai nouă intrare în franciză: Sniper Ghost Warrior Contracts 2.

Jocul a fost lansat acum circa o săptămâna, pe data de 4 iunie 2021 și marchează al șaselea titlu dintr-o serie care a început cu stângul în 2008 odată cu lansarea lui Sniper: Art of Victory. Momentul în care seria a decolat s-a întâmplat în 2013, atunci când SGW2 a fost lansat folosind motorul grafic CryEngine, adică același din spatele francizei Crysis. Adevărata revoluție s-a produs însă în 2019, când am primit primul Contracts; jocul lua franciza așa cum o știam și o transforma dintr-un fel de open-world, într-un titlu în care trebuia să te concentrezi pe contracte. Un sistem asemănător cu ce vedem în jocuri precum Grand Theft Auto cu ale sale misiuni de asasinare.

Primul Contracts a avut succes moderat, dar destul încât să îi motiveze pe cei de la CI Games să creeze un sequel numit foarte creativ, Sniper Ghost Warrior Contracts 2. Iar dacă jocurile shooter tactice în care trebuie să gândești mult până să nimerești un glonț de la peste un kilometru sunt pe placul tău, rămâi alături de mine ca să descoperim împreună dacă merită cumpărat cel mai nou joc din seria Sniper.

Review Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 nu excelează printr-o componentă narativă bine dezvoltată, însă…

…nu ai neapărată nevoie de un motiv pentru a ieși la vânătoare de răufăcători. Povestea lui Sniper Ghost Warrior Contracts 2 nu prea merită menționată: ești un lunetist american (duh) și ieși la vânătoare prin Orientul Mijlociu unde o grupare de teroriști zguduită de moartea liderului său se zbate să supraviețuiască. Adică îți oferă cadrul perfect să elimini capii grupării unul câte unul, până ajungi la soția răposatului, pe care ai misiunea s-o trimiți lângă el. Și chiar dacă îmi plac jocurile care oferă o structură narativă complexă și spun o poveste frumoasă, chiar o pot trece cu vederea aici.

Libertatea de mișcare oferită de Sniper Ghost Warrior Contracts 2 poate fi combinată cu mai multe niveluri de dificultate a misiunilor, ceea ce face din acest joc o experiență destul de dificilă, mai ales dacă alegi să îl parcurgi fără tehnologiile ajutătoare, precum micul punct roșu care apare atunci când bate vântul pentru a-ți oferi un indiciu vizual.

Review Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Selecția de arme este mare, iar de-a lungul celor câteva contracte vei avea destul timp cât să experimentezi cu fiecare și să descoperi loadout-ul potrivit ție. Personal prefer să plec la drum cu un sniper, orice pică ca și a doua armă și un pistol puternic pe care să-l folosesc în momente tensionate în care adversarii mă găsesc după un glonț ratat. Iar adrenalina care începe să apară atunci când ești căutat de peste 10 adversari nu se compară cu cea pe care o întâlnești în alte shootere, aici fiind într-adevăr expus în fața armelor automate pe care aceștia le mânuiesc.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 este un joc amuzant. Nu te pune să te gândești la motivele pentru care vânezi inamici și nici nu-ți dă mustrări de conștiință dacă până la boss-ul nivelului alegi să pui la pământ toți acoliții acestuia. Alegerea este a ta și fix această libertate de mișcare mi se pare cel mai puternic punct al jocului. Poți aborda misiunile așa cum dorești. Fie că îți place să stai la distanță și să elimini adversarii unul câte unul, ori ești fan Call of Duty care folosește sniperul la distanță mică și preferă mai de grabă un AK-47, alegerea este a ta. Mi-ar fi plăcut să văd ceva mai mult accent pe elementele stealth, însă fiind liber să alegi abordarea, îți poți alege și modul în care elimini țintele.

Un alt punct care mi-a plăcut la Sniper Ghost Warrior Contracts 2 au fost gadget-urile. De la drona cu care poți survola o zonă pentru a colecta informații, locațiile adversarilor și cu care poți sabota diverse electronice, până la sniperul controlat prin telecomandă care îți servește de multe ori ca și partener de luptă, ai o selecție măricică. Și mi-a plăcut modul în care aceste gadget-uri au fost implementate. Nu sunt nici overpowered încât să îți ofere un avantaj enorm, dar nu sunt nici inutile, astfel va trebui să îți calculezi puțin mișcările chiar și la dificultate mai mică.

Review Sniper Ghost Warrior Contracts 2
Jocul îți oferă și un skill tree în care poți debloca abilități extra care să te ajute în misiuni. Nu este o adiție foarte importantă, însă se va dovedi folositoare la dificultate mai mare.

Grafica este decentă, însă mă așteptam la ceva mai mult în 2021

Din nefericire, am testat versiunea de PlayStation 4 a lui Sniper Ghost Warrior Contracts 2 și chiar dacă am jucat pe PlayStation 5, nu m-am simțit de parcă am în față ceva lansat în 2021. Texturile sunt curate, iar anumite medii arată foarte bine și te vei minuna puțin la peisajul deșertic destul de plictisitor de altfel. Și chiar dacă nu excelează, nu arată nici foarte rău. Am mai întâlnit ici-colo texturi care păreau reciclate din ceva lansat prin 2015, iar în anumite momente consola pur și simplu a refuzat să mai ruleze jocul. Nu o să judec foarte mult acest aspect, mai ales că in mod normal ar fi trebuit să-l joc pe PlayStation 4 Slim-ul din dotare, dar dacă tot aveam consola next-gen la îndemână, am zis că ar fi mai bine să joc acolo ca să storc la maxim grafica din noul Sniper.

Dar ce este mai important la un joc despre lunetiști decât armele? Păi, cam nimic, iar dezvoltatorii au înțeles asta și armele din Sniper Ghost Warrior Contracts 2 arată foarte bine și câteodată regret că n-am un buton de „Inspect Weapon” cu care să stau să mă holbez la țeava matahalei din dotare. Dar o să îi iert pe cei de la CI Games când vine vorba de acest aspect pentru funcția de Bullet Cam. Atunci când nimerești un adversar de la distanță medie spre mare, jocul îți va arăta călătoria glonțului și daunele pe care acesta le provoacă.

Mi-a plăcut la nebunie cât de mult gore este în acest titlu, iar un glonț bine plasat pe capul unui nefericit îl poate face pe acesta cu vreo 20 de centimetri mai scund pe măsură ce impactul îi vaporizează tărtăcuță sau o împrăștie prin vecinătatea corpului care se prăbușește inert. Poate pentru unii, chestia asta este deranjantă și vă pot înțelege, dar în același timp nu mă mai satur să văd cum las câte un inamic fără mandibulă cu un glonț plasat în bătaia vântului de la vreo doi kilometri distanță.

Basca-n cap, ochiu-n lunetă

Într-o piață plină de jocuri cu misiuni și poveșți demne de Hollywood, câte o lansare precum Sniper Ghost Warrior Contracts 2 pare rudimentară, însă frumusețea acestui tip de jocuri este atenția la detaliu pe care o acordă anumitor aspecte. Iar ce au reușit cei de la CI Games aici m-a mulțumit din plin: nu-ți pasă de poveste, nu prea îți pasă nici măcar de arma secundară, ci ești doar tu cu luneta ta și o armată de inamici din care tre’ să faci dispăruți doar unul-doi ca mai apoi să te cari repede către un punct de extracție, înainte ca potera să te prindă în bătaia țevii, sau în cazuri mai extreme, sub un obuz de mortar.

Review Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Pe bune că mi-a plăcut și mă bucură să mai pun mâna pe câte un joc de genul, mai ales că este o zonă destul de nișată a pieței pe care nu o explorează prea mulți producători. Și știu că nu e frumos, însă trebuie să apreciez seria Sniper a celor de la CI Games la fel de mult pe cât apreciez și Sniper Elite de la Rebellion. Pasiunea mea pentru armele long-range a pornit odată cu faimoasa misiune din Call of Duty 4: Modern Warfare în care alături de Cpt. MacMillan explorezi un Pripyat devastat de accidentul din 1986. Iar de atunci, mereu am căutat jocuri care pun accentul pe această disciplină militară, așa că din partea mea, Sniper Ghost Warrior Contracts 2 primește o mare bilă albă și abia aștept să-l duc până la capăt ca să deblochez arma cu a’ mai tare țeavă și s-o echipez cu cea mai șmecheră lunetă. Așa că dacă mă căutați zilele astea, sunt prin deșert la vânătoare.

Verdict!

Poveste - 6
Gameplay - 8
Grafică - 7

7

Decent

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 este un joc interesant, care nu se ia prea mult în serios când vine vorba de poveste, dar care reușește să-ți ofere câteva ore bune de distracție și vânat de adversari de la distanțe amețitoare.

User Rating: Be the first one !

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button