MORE

Review Zone IT Seagate FireCuda 2TB si Synology DS115j

DS115j este o solutie NAS de la Synology dedicata utlizatii pentru acasa sau in mediu small office, in special unde este necesar back-up zilnic. NAS-ul este cel mai mic si cel mai ieftin oferit de catre Synology, iar acesta are suport pentru o unitate de stocare de 2.5 sau 3.5 inch fie SSD sau HDD.
Pretul pentru aceasta unitate este in jurul sumei de 400 LEI, dar odata cu taiera pretului, compania a taiat si din performante, dupa cum era de asteptat.

DS115j vine echipat cu un procesor single core de 800MHz si 256MB RAM, din fericire partea software este identica cu cea gasita pe versiunile mai scumpe. Asadar avem un software versatil, cu posibilitzatea de a folosit acest NAS si pe post de web server, download server, etc… fiind disponibile o gama larga de aplicatii. Instalarea unui HDD sau SSD dureaza cateva minute, iar setarea totala in jur de zece minute.

Inters acesta suporta un HDD de 6TB, dar se mai pot aduga inca doua unitati externe folosind porturile USB 2.0, la care se poate conecta o imprimanta sau un dongle wifi. Din pacate nu dispune de cel putin un port USB 3.0, asadar vom fi limitati la viteza de maxim 35MB/s. Pe langa cele doua porturi USB gasim evident si o mufa LAN Gigabite. Tot pe spate regasim un ventilator pentru racire, care poate fi controlat din soft, chair si cu turatia data la maxim, acesta este silentios;.

Pentru testare am utilizat un HDD Seagate FireCuda de 2TB. Ca si metodologie am copiat 41 de fisiere de pe un SSD. Fisierele ocupa un spatiu de 33.58GB. Viteza maxima pentru sciere a fost de 60MB/s si cea minima de 30MB/s, aceasta osciland la o medie de 52MB/s, durata de copiere a celor 33.58GB a fost de aproximativ 10 minute. Viteza este limitata de procesor care a stat tot timpul 100%, HDDul fiind mult mai rapid. Testul de citire a fost efectuat folosind aceiasi metoda, am copiat cele 41 de fisiere de pe NAS inapoi pe SSD, de aceasta data am avut parte de viteze cuprinse intre 70.5MB/s si 80MB/s, media fiind in jurul valorii de 74MB/s, cei 33.58GB au fost copiati in jur de 7 minute.

Si in acest caz procesorul a stat la 100%, iar memoria RAM la maxim 60%. Pentru a fi siguri ca rezultatele nu sunt afectate de aplicatiile instalate pe NAS, acestea au fost dezactivate. Per total avem parte de un NAS bun, tinand cont de pretul cerut, si faptul ca acesta poate reda fisiere video 1080p fara probleme si versatilitatea de care dispune pe parte software.

 

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button