PC

Review Sapphire R9 380X Nitro – O placa grafica excelenta in 1080p si 2K, la bani rezonabili

Sapphire R9 380X Nitro este cea mai noua aditie in portofoliul companiei. Aceasta placa video foloseste chipul video Antigua XT, chip cu care AMD spera sa ocupe un loc lasat liber intre placile mid end si high end. Antigua XT este un chip performant. Memoria vRAM are o capacitate de 4GB de tip GDDR5 cu un BUS pe 256 biti si o latime de banda de 192GB/s.

Eticheta „Nitro” de pe placa video a celor de la Sapphire ne indica faptul ca aceasta vine cu o solutie de racire custom, plus alte diferentiatoare fata de restul placilor din gama. Pe spatele placii regasim un backplate metalic, care, pe langa protectie, ofera si racire suplimentara pentru regulatoarele de voltaj. Racirea activa este compusa din doua ventilatoare de 10cm produse de Apistek care au o turatie maxima de 2500RPM. Pentru o racire eficienta, Sapphire a ales sa foloseasca patru heatpipe-uri cu o grosime de 6mm si o baza din cupru.

Chipurile RAM si etajul de alimentare sunt in contact cu radiatorul de aluminiu folosind thermal pads. Etajul de alimentare este compus din cinci VRM-uri capabile sa ofere pana la 250W in full load. Pentru alimentarea din sursa sunt necesare doua mufe PCI-Express cu cate 6 pini. Din punct de vedere al dimensiunilor, placa este rezonabila, aceasta ocupand putin spatiu in carcasa. Pentru conectivitate avem o mufa Display Port, un HDMI 1.2a si un DVI.

AMD recomanda placa pentru jocurile in rezolutie 1080p si 2K, asadar ne-am pus pe treaba si am testat placa in jocuri la aceste rezolutii. Pentru testare am folosit GTA 5, Metro Last Light si Tomb Raider. In GTA 5 cu setarile pe High placa reuseste cu succes sa obtina o medie putin peste 60 de FPS-uri, dar puteam scoate si mai mult daca renuntam la Anti Aliasing, dar am preferat sa il folosim la 2x. La rezolutia 2K FPS-urile scad in jurul valorii medii de 40 cu un minim de 30, dar cine doreste sa mai castige putina performanta poate opri Anti Aliasing-ul. In Tomb Raider placa se descurca dupa cum ne asteptam. Aceasta a obtinut o medie de 70 FPS-ui cu setarile pe Ultra. La rezolutie 2K cu setarile pe Ultra am obtinut o medie de 48 FPS-uri. In Metro Last Light, la rezolutie 1080p cu setarile pe High placa a reusit sa scoata o medie de putin peste 50 FPS-uri iar la rezolutie 2K media a fost de 30 FPS-uri.

In concluzie, placa isi merita pozitia pe piata, ea descurcandu-se foarte bine in rezolutiile recomandate de catre AMD si este probabil cea mai buna alegere la pretul sau.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close