ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMediaTECH

Am testat noul Samsung Neo QLED QN95A și m-am jucat pe Xbox Series S (REVIEW)

Uite că am ajuns în cea de-a doua jumătate a lui 2021 și fără vreo lansare majoră pe aria mea de expertiză, adică jocurile video, mă văd nevoit să îmi ocup timpul cu tot felul de produse. Și nu pot să zic că mă deranjează, mai ales după ce am dezvoltat o oarece pasiune pentru televizoare odată cu testarea unor modele high-end. Iar astăzi vreau să povestim despre noile televizoare Samsung Neo QLED QN95A, adică noua serie de flagship-uri ale producătorului.

Marea noutate introdusă de Samsung Neo QLED QN95A este tehnologia Mini LED. Seria este compusă din patru modele a căror mare diferența este diagonala (55, 65, 75 și 85 de inch) cu panouri la rezoluție 4K (3840 x 2160) și o pletoră de alte tehnologii și caracteristici extra al căror scop este să-ți ofere o experiență vizuală și auditivă cât mai clară și apropiată de realitate.

Și nu va gândiți că am uitat să mă joc, ci doar am mai explorat platforme noi, iar după ce în recenzia lui LG C1 am avut un setup de simulator auto legat la un PlayStation 5, de această dată am primit în teste un Xbox Series S. Așa că am luat cea mai ieftină consolă next-gen, am legat-o la televizorul de la Samsung și m-am pus pe treabă. Rămâneți cu mine în acest review pentru a vedea ce poate unul dintre cele mai tari televizoare de anul acesta și de ce cred că producătorul coreean s-a întrecut pe el însuși cu această lansare.

Întrebare: cât televizor poți înghesui într-un șasiu subțire?

Noul trend atunci când vine vorba despre televizoare este să avem modele din ce în ce mai subțiri, cu margini inexistente dacă se poate și diagonale cât mai mari. Iar Samsung Neo QLED QN95A încearcă să se încadreze în aceste standarde, iar într-o oarecare măsură chiar reușește să facă asta. Din păcate tehnologia care îl face special este și cea care are un impact negativ asupra aspectului său. Deși există pe piață televizoare mult mai subțiri (vezi LG C1), tipul de panou și modul în care este integrat înseamnă că mai subțire de atât nu putea ieși; cel puțin nu cu ajutorul tehnologiei actuale.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Televizorul este destul de gros, însă încearcă să suplinească treaba asta prin marginile aproape inexistente și pentru a păstra consistența formatului, Samsung a inclus așa numitul Slim One Connect box. Iar cutia asta este cu dus și întors. Pe de-o parte îmi place faptul că o legi la TV prin intermediul portului proprietar, iar mai departe, tot ce ține de conexiuni se face prin intermediul ei. Asta deschide posibilități pe zona de management al cablurilor și te lasă să muți după bunul plac cutia I/O mai aproape de sistemul audio, consola de jocuri sau orice altceva mai ai în setup-ul multimedia. Dar unii utilizatori ar putea fi deranjați de faptul că au de instalat încă ceva pe lângă televizor.

Slim One Connect box care însoțește Samsung Neo QLED QN95A oferă o conectică destul de generoasă: 4x HDMI (dintre care unul cu suport eARC), 3x USB (dintre care unul suportă HDD extern), RJ45, intrare pentru cablu de TV, intrări audio (main + sub), intrare audio optică, o interfață common pentru diverse accesorii și portul de conectare la televizor. Adică cam tot ce ai putea avea nevoie pentru a lega o mulțime de dispozitive.

 

Iar pentru aceia care în continuare nu sunt convinși de faptul că Samsung și-a dat silința să înghesuie cât mai mult televizor în acest format, trebuie să ținem cont și de sistemul audio integrat. Adică pe lângă panoul Mini LED, în cei 15mm de șasiu mai găsim și opt difuzoare care alcătuiesc sistemul audio 4.2.2. Iar pentru a susține un așa televizor, standul trebuia să fie și el destul de solid. Astfel cu o bază metalică solidă și un sistem de prindere din plastic, ai garanția că animalul o să rămână pe poziție în cazul în care-l atingi din greșeală, fie el și cu bălăngăneala de rigoare.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Samsung Neo QLED QN95A este noul vârf de gamă al producătorului

Producătorul coreean nu este străin de televizoare high-end, însă noul Samsung Neo QLED QN95A este un model ceva mai diferit. Acesta se laudă cu cea mai bună calitate a imaginilor 4K de până acum și vine cu un set de specificații extrem de interesante: tehnologie Quantum Matrix, procesor mult mai puternic, Quantum HDR 2000, panou anti-reflexii și unghiuri de vizionare extrem de strânse.

Pe lângă detaliile tehnice care îl fac unul dintre cele mai interesante televizoare de pe piață, noul QLED de la Samsung se axează puternic și pe zona de gaming. Panoul acestuia suportă o rată de refresh de până la 120Hz la rezoluție 4K, iar pentru o experiență de joc și mai fluidă, ai parte de tehnologia FreeSync Premium Pro de la AMD, însă am testat și cu o placă video NVIDIA și funcția G-Sync a funcționat ireproșabil. În plus, primești și meniul Game Bar care te lasă să îți personalizezi și mai mult sesiunile de gaming.

Specificații generale

Tipul panoului QLED
Rezoluție 4K (3840 x 2160)
Diagonală (inch) 55
Diagonală (cm) 140
Rată de refresh 120Hz
HDR HDR10+, Quantum HDR2000
Smart TV Da
Sistem de operare Tizen
Procesor Neo Quantum 4K

Audio

Ieșire sunet (RMS) 70W
Difuzoare 8
Subwoofer Da
Sistem de boxe 4.2.2
Surround Da
Suport sunet Dolby Dolby Digital Plus

Conectivitate

HDMI 4 (unul cu suport eARC)
USB 3
Ieșire de căști Da
LAN RJ-45 Da
Wireless Wi-Fi 5
Bluetooth Bluetooth 4.2

Caracteristici fizice

Dimensiune (cu suport) 1446.3 x 891.4 x 285.4 mm
Dimensiune (fara suport) 1446.3 x 829.3 x 25.9 mm
Greutate (cu suport) 30.3 Kg
Greutate (fara suport) 23.3 Kg
Consum 180W
Consum stand-by 0.5W
Suport VESA 400 x 300

Toate aceste specificații se îmbină armonios cu tehnologiile adiționale și fac din Samsung Neo QLED QN95A un adevărat vârf de gamă. Și nu pot trece la următoarea parte a materialului fără să fac un rezumat al tehnologiilor pe care Samsung le-a inclus în acest model:

  • Tehnologia Quantum MatrixControlează cu precizie panoul Mini LED și ajustează precis lumina pentru a scoate în evidență detaliile în orice fel de scenariu, fie în cadre întunecate, cât și în imagini luminoase.
  • Procesor Neo Quantum 4KProducătorul a inclus un procesor care se bazează pe inteligența artificială pentru a-ți învăța obiceiurile, astfel îți oferă cea mai bună experiență de utilizare. Indiferent de modul în care îți folosești televizorul, noul procesor va ști cum să ajusteze cât mai bine imaginile și va scoate ce e mai bun din rezoluția 4K.
  • Quantum DotO tehnologie creată de Samsung pentru a-ți oferi cea mai bună imagine, Quantum Dot preia lumina și o transformă într-o culoare uluitoare care îți oferă o experiență cât mai apropiată de realitate.
  • Panou Anti-ReflectionO chestie de care m-am plâns în cazul altor televizoare a fost suprafața care reflectă lumina din jur, dar în cazul acestui model nu vei mai fi distras de lumina din cameră sau de un LED care e aprins undeva prin spate, ci vei fi absorbit de imaginile afișate.
  • Object Tracking Sound+ și Q-SymphonyEfectul de sound stage este foarte pronunțat și vei putea ști mereu unde se află emițătorul unui sunet într-o scenă grație celor opt difuzoare. Iar dacă nu-ți sunt de ajuns, cu ajutorul tehnologiei Q-Symphony vei putea uni extrem de simplu difuzoarele televizorului cu un soundbar.

Xbox Series S – Cea mai bună consolă ieftină, sau cea mai ieftină consolă bună?

După cum poate bine știți, Microsoft nu există oficial în România pe zona de gaming. Din păcate, opțiunile pe care le ai sunt limitate și cea mai bună combinație rămâne în continuare un cont localizat pe Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Și chiar dacă nu am primit de la Xbox consolele, comunitatea ne-a sărit în ajutor odată în cazul lui Series X și a făcut-o din nou în cazul lui Series S. Iar pe această cale vreau să îi mulțumesc încă o dată lui Bogdan Man care a fost destul de drăguț să ne trimită consola, cu tot cu memoria suplimentară de 1TB de la Seagate și un cont încărcat cu jocuri, Xbox Live Gold și Xbox Game Pass.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Și trebuie să vă spun o treabă: știam cum arată consola, dar nu aveam habar cât de mare sau mică este. Iar momentul în care am scos Xbox Series S din cutie am pufnit în râs. Chestia asta este extrem de mică și în comparație cu Series X arată de parcă este puiul său, ori varianta inevoluată a Pokemonului. Și cu toate astea îmi place mai mult aspectul consolei mai mici. Este mai finuță, culoarea albă este mai atrăgătoare, iar formatul îți permite să o integrezi extrem de simplu într-un setup multimedia.

Când te uiți la dimensiunea consolei te aștepți automat să fie gălăgioasă și să devină insuportabilă destul de repede, dar în sesiunea mea de teste nu am auzit-o absolut deloc. Da, se cam încinge, dar atâta timp cât funcționează bine-mersi în condițiile astea nu am nimic de comentat. Iar când vrei să o faci parte dintr-un setup în camera de zi, ăsta este un avantaj destul de mare.

Performanța este direct proporțională cu dimensiunea

Pe cât de mult mi-a plăcut aspectul consolei și modul în care se potrivește în orice fel de configurație, îmi este extrem de greu să numesc Xbox Series S o consolă next-gen. Pe hârtie, consola de 300 de euro de la Microsoft este mai slabă decât Xbox One X, dar odată ce începi să compari tehnologiile și diferențele arhitecturale dintre ele realizezi că nu contează doar puterea brută. Unde Series S are un coeficient de performanță (TFlops) mai mic decât consola din generația trecută, procesorul construit plecând de la o arhitectură mai nouă și mai eficientă, combinat cu stocarea mult mai rapidă (HDD vs SSD NVMe) și suportul DirectX 12 Ultimate cu Ray Tracing o fac alegerea mai bună.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Pentru a vedea ce poate am testat câteva jocuri la rezoluție 4K. Am început cu Forza Horizon 4 care în comparație cu versiunea de PC părea să meargă la setări Medium-High, iar framerate-ul a fost stabil la 60FPS. Dar aici vorbim de un joc dezvoltat de un studio al Microsoft și optimizat pentru consolă. Odată ce am trecut la jocuri 3rd party, situația s-a schimbat iar titluri precum Watch Dogs Legion și Cyberpunk 2077 s-au văzut pur și simplu prost. Bine, asta pentru gusturile mele de gamer pe PC. Însă pe măsură ce am folosit-o mai mult, mi-am dat seama care e de fapt treaba cu ea: este un upgrade pentru cei care folosesc fără probleme Xbox One S, nu neapărat un pas important spre următoarea generație de console. Pentru asta ai Xbox Series X.

Iar cel mai bun scenariu pe care-l văd pentru Series S este gamingul casual, care include un mix de jocuri esports, titluri mari din anii trecuți care funcționau prost pe Xbox One S și pentru cei nu foarte pretențioși, o platformă numai bună pe care să te joci cele mai noi titluri apărute pe piață. Iar la un preț de 1.600 de lei, nici că ai ce să-i ceri mai mult.

Xbox Series S plus un abonament Xbox Game Pass Ultimate este cea mai bună alegere

Deși este o consolă ceva mai slabă decât celelalte modele ale generației din care face parte, Xbox Series S are un mare atu pe care un PlayStation 5S nu l-ar fi putut oferi: Xbox Game Pass Ultimate. Adică dai 60 de lei pe lună și ai acces la peste 100 de jocuri foarte bune plus titluri disponibile chiar în ziua lansării, primești și Xbox Live Gold alături de beneficiile aferente, ai și EA Play inclus în banii ăștia, gaming în Cloud și diverse beneficii și reduceri exclusive.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Cu asta elimini nevoia de a-ți cumpăra jocuri, iar pentru cei care se plâng că e mult și nu știu ce, gândiți-vă doar că abonamentul pe un an costă 720 de lei dacă plătești lunar, ori vreo 600-650 dacă iei direct un cod de 12 luni. Iar un joc next-gen costă 70 de euro, adică 340 și ceva de lei. Calculul cred că este destul de simplu, iar dacă iei în considerare faptul că multe jocuri AAA ajung pe Xbox Game Pass chiar în ziua lansării, nu cred că există pe piață o variantă mai bună decât asta. Bine, există oricând PC-ul însă prețurile sunt cu totul diferite și nu îți oferă comoditatea pe care o primești de la o consolă.

Să punem panoul Mini LED de 120Hz la treabă!

Deja știți povestea: am legat atât invitatul special de astăzi, Xbox Series S și după aceea am băgat mâna într-un PC din redacție și am stors tot ce puteam scoate din panoul lui Samsung Neo QLED QN95A. Testele au început, ca de obicei, cu o sesiune de gaming. Am petrecut câteva ore în fața ecranului și am trecut prin diferitele setări și opțiuni ale televizorului. Unde Xbox Series S-ul a fost factorul limitator al acestei sesiuni, am putut observa diferențele de calitate ale imaginii cu și fără HDR, plus modul în care imaginile la rezoluție 1080p din anumite jocuri au fost afișate pe panoul 4K.

Adevărata desfășurare de forțe a început în momentul în care am legat PC-ul cu NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti și am intrat într-o sesiune de jocuri cu Ray Tracing, DLSS și ăia 120Hz despre care vorbeam și vai de mine, ce experiență super am avut în DOOM și Apex Legends! Nici dacă îmi rezervam trei zile de muncă pentru task-ul ăsta nu aș fi reușit să mă satur de jucat pe televizorul de la Samsung, mai ales după ce mi-am legat și un controller de Xbox la PC și am scăpat liber în librăria de pe Steam.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Și partea cea mai tare este faptul că panoul este de tip LCD, ceea ce înseamnă că nu e cazul să-ți faci griji pentru burn-in și alte chestii de genul. Iar experiența de gaming este îmbogățită cu tot soiul de tehnologii: în primul rând avem VRR (variable refresh rate) cu suport pentru AMD FreeSync Premium Pro și NVIDIA G-Sync. După care mai pui la socoteală și tehnologia ALLM care detectează automat dacă ești pe o consolă și bagă televizorul în Game Mode. Iar dacă ai impresia că îți sacadeaza imaginea și vrei să îi conferi un plus de fluiditate, poți folosi modul Game Motion Plus. Iar dacă te joci pe PC, cu funcția de format al ecranului poți selecta rezoluții ultrawide (21:9) sau super ultrawide (32:9).

Toate aceste setări le faci din Game Bar, o funcție pe care Samsung Neo QLED QN95A a inclus-o pentru pasionații de jocuri, pentru a uni sub același meniu toate setările menite să-ți îmbunătățească experiența de gaming. Cât despre cum se văd jocurile în sine, odată ce ai setat toate cele, culorile bogate ale panoului în combinație cu HDR și VRR fac totul să arate și să se simtă extrem de bine. Mai, mai că m-au încuiat băieții în birou când am scăpat în Forza Horizon 4, mai ales că e greu să mai distingi ce e real și ce nu odată ce te-ai cufundat în lumea jocului.

Review Samsung QN95A Xbox Series S

Nu poți să mai lansezi un TV în 2021 fără să-l faci „smart

Cred că este de la sine înțeles faptul că Samsung Neo QLED QN95A este un televizor inteligent, iar producătorul folosește platforma proprie pentru a oferi utilizatorului funcționalitățile smart. Este vorba despre Tizen, un sistem dezvoltat și folosit de Samsung care are la bază o formă de Linux. Nu sunt un mare fan al acestui sistem și mi s-a părut mereu puțin peste mână în comparație cu Android TV sau webOS, dar aici vine într-o formă ceva mai light și se mișcă extrem de bine.

Meniul poate părea cam întortocheat la prima vedere, dar odată ce te prinzi pe unde vine fiecare chestie și cum funcționează, navigarea va deveni extrem de intuitivă. Setările sunt greoaie și îți va lua ceva timp să îți personalizezi complet experiența, dar partea bună este că odată ce ai terminat cu configurarea nu prea mai ai motive să revii în această interfață.

Review Samsung QN95A Xbox Series S
Telecomanda din pachet este ceva mai specială și elimină nevoia de a folosi baterii. Se alimentează fie prin USB-C, fie cu ajutorul mini panoului solar de pe spatele acesteia.

Tot pe partea asta smart mai avem și funcția de screen mirroring cu telefoane mobile (indiferent că vorbim de terminale cu Android sau iOS) și suport pentru tehnologii precum Amazon Alexa, Samsung Bixby și chiar Siri prin intermediul Apple AirPlay 2. Iar dacă vrei să folosești aplicațiile televizorului ai la îndemână cam orice platformă de streaming video și audio: Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, YouTube, Spotify, etc.

Cât de bine se vede un panou Mini LED?

Samsung Neo QLED QN95A se folosește de tehnologia Mini LED care conține LED-uri mult mai mici decât generațiile trecute de panouri. Acestea nu mai au nici stratul protector și nici lentila din jurul diodei, astfel pot fi înghesuite mai multe pe aceeași zonă. Desigur, creșterea densității zonelor de iluminare și înmulțirea numărului acestora necesită putere de procesare ceva mai mare, dar pentru asta avem la îndemână sistemul Quantum Matrix care se ocupă de ceea ce înseamnă coordonarea zonelor de iluminare și scoaterea în evidență a detaliilor din scenele întunecate.

Pentru a insufla și mai multă viață și detalii în imagini, noul QLED de la Samsung oferă tehnologii care sporesc intervalul dinamic precum HDR10, HLG și HDR10+ Adaptive. Televizoarele din seria QN95A pot oferi până la 2.000 de nits în modul de imagine Dynamic și până la 1.600 de nits în modul Filmmaker. Iar pe ăsta din urmă nu îl pot recomanda destul. Chiar dacă pe modul Standard culorile sunt vii și imaginile mustesc detalii, în modul Filmmaker primești totul în concordanță cu viziunea regizorului care s-a ocupat de film/serial.

Desigur, meniul de setări este destul de bogat încât să îți poți regla imaginea după propriile gusturi, dar modurile prestabilite de pe Samsung Neo QLED QN95A sunt mai mult decât am avut nevoie și nu cred că vor fi prea mulți cei care se vor apuca să-și creeze un mod doar al lor.

Rezoluția 4K are multe de oferit

Chiar dacă există televizoare 4K și sub 2.000 de lei, asta nu înseamnă neapărat că imaginile oferite de acestea reușesc să captureze adevărata calitate a acestei rezoluții. În cazul de față însă, Samsung a reușit să scoată tot ce e mai bun din adunătura de pixeli și orice fel de conținut, de la cel upscaled până la cel nativ, va arăta superb. Procesorul din Samsung Neo QLED QN95A poate face upscale foarte bine de la conținut FullHD sau chiar mai slab până la un 4K artificial, dar odată ce ai redat conținut nativ situația se schimbă în foarte bine.

Un minus pentru acest model ar fi lipsa tehnologiei Dolby Vision, dar Samsung are propriile trucuri de îmbunătățire ale imaginii și îți garantează că orice fel de conținut ai urmări, va ieși în evidență. Mie unul îmi place să testez ecrane folosindu-mă de Big Buck Bunny (disponibil 4K pe YouTube), iar astăzi a fost o premieră pentru Dan și Carol care mi-au fost parteneri de film și cred că sunt de acord cu mine când spun că a fost una dintre cele mai calitative experiențe vizuale pe care le-am avut în ultima vreme.

Samsung Neo QLED QN95A are opt difuzoare pentru un sunet bogat

Când rostești cifra opt nu pare mult, asta până începi să numeri pe degete câte difuzoare are Samsung Neo QLED QN95A în timp ce te uiți la cât de gros este și abia atunci realizezi de fapt cât de multe chestii a reușit să înghesuie producătorul în acest televizor. Iar aceste opt difuzoare vin într-o configurație 4.2.2 cu o putere totală de 70W. Nu e rău pentru un televizor, nu e rău deloc.

Sistemul audio creează un sound stage foarte larg și cu ajutorul Object Tracking Sound Plus (OST+) reușește să-ți ofere indicii auditive atunci când încerci să vezi în imagine emițătorul sunetului. Și nu face asta doar prin utilizarea de canale multiple pentru sunet, ci prin analizarea și alinierea sunetului cu imaginea afișată. Vocile se aud și ele extrem de clar mulțumită difuzorului central care se ocupă în mod special de redarea acestora, astfel indiferent că e vorba de muzică sau filme, vei auzi mereu ce se vorbește.

Dacă soluția integrată nu îți este de ajuns și vrei ceva mai puternic, cu ajutorul tehnologiei Samsung Q-Symphony poți conecta un soundbar prin HDMI sau intrarea optică și acesta va deveni parte din sistemul audio. Cele opt difuzoare integrate și bara de sunet vor deveni un tot unitar și vor genera sunet împreună, astfel îmbogățind și mai mult detaliile din filme, muzică și jocuri.

Evoluția televizoarelor a atins un nou nivel

Am vorbit despre modul în care conceptul de televizor a evoluat masiv într-un review precedent, dar pe măsură ce testez din ce în ce mai multe modele, ajung să mă minunez mai mult de toată tehnologia pe care unii producători precum Samsung și LG reușesc să o înghesuie în formate din ce în ce mai subtile și arătoase, continuând să inoveze cu fiecare generație lansată.

Samsung Neo QLED QN95A este o gamă de televizoare spectaculoasă care oferă pentru prima dată tehnologia Mini LED la această scară și însumează o listă impresionantă de tehnologii adiționale care reușesc să ofere o consistență video și audio cum nu am mai văzut până acum. Poate că nu este cel mai subțire televizor pe care l-am testat până acum (distincție deținută de LG C1) și nici nu m-a surprins în mod special la capitolul construcție și aspect, însă performanța oferită este ceva de care producătorul poate fi mândru și care dovedește încă o dată că Samsung este unul dintre jucătorii care trebuiesc luați în seamă într-un joc continuu al evoluției tehnologice, fie că vorbim de televizoare, telefoane sau alte dispozitive smart care încep să ne înconjoare din ce în ce mai mult.

Noile televizoare Samsung Neo QLED QN95A sunt deja disponibile în magazinele din România, iar modelul testat de noi, adică cel de 55″ poate fi cumpărat la 8.800 de lei (la momentul redactării acestui review) fiind unul dintre cele mai interesante propuneri din perspectiva raportului preț/calitate. Iar cei care știu cu ce se mănâncă astfel de televizoare și sunt dispuși să plătească peste 2.000 de euro pe unul serios vor avea dificultăți în a găsi o alternativă mai bună în aceiași bani, mai ales că Samsung s-a mișcat repede cu lansarea Mini LED.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button