Samsung Galaxy Tab A7 Lite și S7 FE – Cum se prezintă Android în lumea tabletelor iOS?

Am ajuns în punctul acela în care denumirea de „tabletă” se metamorfozează în ideea de a deține un iPad, pentru că Apple are tendința de a domina (și) acest segment. Comparativ cu iOS, tabletele Android au devenit niște exemplare oarecum rare, în sensul că mulți producători preferă să se concentreze pe smartphone-uri, în detrimentul suportului pentru tablete.
La capitolul acesta, Samsung pare a fi singurul titan rămas în picioare, într-o piață care rămâne încet-încet fără opțiuni. De altfel, la momentul actual, aș putea spune că Samsung și Apple sunt singurele tabere care jonglează cu ideea de tablete, dar asta nu înseamnă că cel dintâi trebuie să înghită praful, nu?
Avem, deci, două modele de tablete Android: Samsung Galaxy Tab A7 Lite și S7 FE, prima fiind cea de buget, în timp ce a doua țintește către buzunarele mai dolofane. Sunt niște tablete interesante, cu specificații la fel de interesante, așa că haideți să vedem ce are de oferit androidul în lumea tabletelor iOS.
Sasmsung Galaxy Tab A7 Lite
Să începem cu varianta accesibilă. Sasmsung Galaxy Tab A7 Lite este din start un model impresionant din două motive: preț și dotări. La momentul redactării acestui material, am văzut că tableta s-a învârti pe undeva pe la 800-850 de lei și îndrăznesc să spun că este de departe cea mai bună tabletă Android pe care o poți cumpăra la banii ăștia. Și dacă ții cont de faptul că rulează pe Android 11, ai putea spune că este un best buy. Sigur, nu se compară cu ultimul iPad Pro, sau chiar cu Galaxy Tab S7 la ecran și performanțe, dar nici nu trebuie să te lipsești de un rinichi pentru a face rost de ea.
Este un A7 mai mic, cu un ecran de 8.7 inch de rezoluție mai scăzută. Dar ecranul nu e rău deloc: un TFT de 1340 cu 800 de pixeli, cu margini înguste, care reușește să fie destul de imersiv în ciuda dimensiunilor și a rezoluției. Mai pe scurt, filmele se văd excelent pe el, și la senzația de confort contribuie din plin și dimensiunile… Minione ale tabletei.
Este ușoară, fără să fie… flimsy, 366 de grame, iar spatele este din aluminiu, deci fără scurtături aici, ceea ce o face extrem de solidă și bine închegată. De fapt, că să fiu sincer, ecranul este mult mai bun și mai strălucitor decât lasă specificațiile să se înțeleagă și trebuie s-o vezi că să crezi. Mie personal îmi place clar mai mult decât A7, deși aia este un 10 inch, și mi se pare și că ecranul este net mai bun.
Iată și un avantaj extra pentru cei care vizionează filme, seriale și care se joacă. Pe lângă ecranul promițător, suntetul face casă bună cu Galaxy Tab A7 Lite. Este stereo, emis prin două difuzoare, alături de un jack de 3.5mm pentru căști. În teorie, există suport și pentru Dolby Atmos, și pentru o tabletă din gama de buget, sunetul nu este rău deloc.
Specificații și camere
Totuși, prețul este reflectat de către specificații. Avem un octa-core MediaTek Helio P22T pe 12nm, o alegere „de mijloc”, flancat de 3GB sau 4GB de RAM cu 128GB sau 256GB de stocare, aceasta putând fi extinsă cu ajutorul unui card microSD. La aproape 900 de puncte în Geekbench 5, clar nu este o rachetă, nu obliterează multitasking-ul și nici nu excelează în jocuri, dar vorbim aici de o tabletă de 170 euro pe varianta Wi-Fi și aproape fix 200 de euro varianta LTE.
În ceea ce privește camera, Samsung Galaxy Tab A7 Lite nu este în niciun caz un DSLR, la ai săi 8MP pe spate și 2MP pe față, pentru selfie. Tableta pare gândită să fie folosită în modul portet, camera frontală este poziționată pe marginea de sus, și mie personal nu mi se pare cea mai inspirată poziționare, dacă ținem cont de destinația ei, adică un pic de productivitate, ceva școală, din astea. În fine. Sistemul de operare este Android 11 cu One UI 3.1 peste, deci… the usual Samsung experience.
Regăsim și o baterie de 5100 mAh, un monstruleț mai mult decât suficient pentru un astfel de ecran de nici 9 inci cu TFT și cu un procesor ceva mai slăbănog. Avem un fast charing la 15W, eliminând din ecuație viteza luminii, ceea ce este justificabil în contextul de față.
Trăgând linie, Samsung Galaxy Tab A7 Lite este un chilipir pentru cei care vor să aibă și o tabletă în casă. Nu se poate aduce în discuție excelența în jocuri sau în multitasking, dar specificațiile decente și prețul aferent (sub 200 de euro versiunea Wi-Fi standard și cam atât cea LTE) se asigură că vei putea să stai fără probleme pe social media, să asculți muzică sau să te uiți la filme.
S7 FE, adică fratele mai cu moț
Odată cu Galaxy Tab A7 Lite, Samsung a mai lansat și un S7 FE, care este cu totul altă socoteală. Vorbim aici despre niște specificații impresionante. ecran și toate cele. Ni se prezintă un display 12.4-inch la rezoluție 2560 x 1600, cu un procesor Snapdragon 750G pe 5G, cu 6GB de RAM.
De data aceasta, bateria imensă de 10.000 se încarcă rapid la 45W iar S7 FE, cu ale sale patru difuzoare, te mănâncă de 650 de euro sau mai mult. Din start, se pune problema unui lux, deci trebuie să te gândești bine înainte să investești o asemenea sumă.
Din păcate, Samsung nu a trimis încă o mostră în România, așa că nu aș avea cum să îmi aștern aici experiența de utilizare. Cel puțin momentan. Până atunci, alegerea unei tablete Samsung ceva mai high-end se oprește la clasicele Tab S7 și S7 Plus, care au mai făcut în trecut turul redacției. Sunt modele solide și eficiente, care își păstrează relevanța într-o lume a tabletelor iOS.
Ca un bonus, aș vrea să povestesc puțin și despre un accesoriu interesant, care completează partea aceasta de productivitate pe tablete și pe alte dispozitive. Iată un Samsung Trio 500, care vine cu o abordare extrem de interesantă, în sensul că te-ai aștepta ca o tastatură pentru o tabletă să vină într-un design minimalist specific. Nah, Trio 500 aduce mai mult a ceva încercare maximalistă, gândită în primul rând pentru funcționalitate.
Este destul de mare și de greuță, are taste mari și bine spațiate, care o fac să semene mai degrabă cu o tastatură de Commodore 64, hai un laptop sau un PC actual. Poate fi conectată simultan la 3 dispozitive, precum telefon, tabletă și PC, cu comutare între ele, ca la Logitech-uri, are buton dedicat pentru Dex, o adiție simaptică, dar în același timp asta înseamnă că este oarecum Samsung only și se alimentează rusește cu două baterii triplu A.
Dacă nu ești fan iPad, Galaxy Tab-urile sunt alternativa
La final de zi, noile tablete lansate de Samsung vin ca un memento al faptului că nu doar Apple vrea să se mențină în acest joc. Sigur, poate nu va fi vorba de fel de fel de modele și oferte flexibile în viitorul apropiat, dar, pe de o parte, ai Galaxy Tab A7 Lite, efectiv un chilipir dacă ești în căutarea unui device cu un ecran ceva mai mare decât al unui telefon, doar ca să te uiți la filme sau să stai pe social media (170-200 de euro ar trebui să spună multe).
Pe de altă parte, ai o variantă mai high-end, cu un preț pe măsură (650 de euro pe puțin), dar care îți vâră sub nas conectivitate 5G și niște specificații vânjoase. Până când va ajunge și pe la noi, Samsung Galaxy Tab S7 poate fi admirat mai mult în poze, și personal îmi oferă un reminder că nu este așa rău să citești cărți pe ecranul unei tablete, în cazul în care nu ești pasionat de dispozitivele Kindle.