Tech&ITPCȘtiri

ASUS a arătat o mulțime de produse pentru profesioniști și gameri la CES 2023

Acum două zile am prezentat pe îndelete produsele noi pe care divizia Republic of Gamers a ASUS le-au arătat în cadrul CES 2022. Acum însă a venit rândul să ne uităm și la unele laptopuri, monitoare și nu numai pentru cei care caută ceva pentru muncă, nu pentru joacă (deși avem și câte ceva din tabăra gamerilor). Avem multe de vorbit, așa că hai să-i dăm bătaie.

Laptopuri pentru profesioniști

Încep să cred că cea mai populară categorie de produse prezentate la CES sunt laptopurile, pentru că fiecare producător arată o mulțime de astfel de dispozitive. Așa este, bineînțeles, și cazul ASUS, care vine în întâmpinarea profesioniștilor cu o armată de laptopuri care mai de care mai interesante și mai… ciudate.

Și o să încep cu ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604), o stație de lucru în toată regula cu un ecran 3D. În 2023. Sună așa blast from the past încât asta este ce mi-a atras mie atenția. Practic, pe lângă componentele puternice și calitatea construcției la cele mai înalte standarde, acest ProArt Studiobook are un sistem care poate converti orice imagine 2D într-una 3D vizibilă fără ochelari speciali cu ajutorul unui tehnologii numite ASUS Spatial Vision (despre care sunt sigur că vom afla mai multe curând).

Încă îmi aduc aminte vremurile când televizoarele 3D erau ridicate în slăvi și numite „tehnologia viitorului”, dar uite că am ajuns să trăim într-o lume unde asta a rămas doar atât: o amintire. Dar se pare că laptopurile cu ecrane 3D sunt acum „viitorul”. Pe lângă asta, ASUS ProArt Studiobook vine și cu un procesor Intel Core i9-13980HX de generația a 13-a, placa grafică din seria NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop, capacitatea expandabilă a memoriei până la 64 GB, stocare ultra-rapidă și o rată de refresh a ecranului de 120Hz. În acest moment, ASUS a spus că această tehnologie nu va ajunge pe rafturi decât în cel de-al doilea trimestru al anului cel mai devreme.

Dar să revenim în lumea pământenilor cu ASUS Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ), pe care compania îl numește „cel mai rapid Zenbook de până acum”. Și asta datorită unei noi tehnologii numită ASUS Supernova System-on-Module (SoM) care reduce zona principală a plăcii de bază cu 38%, crescând eficiența răcirii sistemului și, implicit, și a performanțelor.

Acest design apelează la materiale similare unui substrat cu pierderi reduse și scurtează distanța dintre procesor și memorie prin plasarea ambelor componente pe placa de circuit, permițând memoriei să atingă o frecvență foarte mare de 7500 MHz. În plus, laptopul utilizează un compus termic cu metal lichid, reducând temperatura cu 7°C în modul de performanță ridicată, putându-se atinge un TDP total de până la 155 W. Vine echipat cu un Intel Core i9-13905H, o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop și 32 GB de RAM. Ecranul nu este nici el mai prejos, și vorbim despre un panou OLED 2D cu rezoluție 3.2K la o rată de refresh de 120Hz.

Dacă ești un profesionist mai mereu pe drumuri și poate un laptop greu de 16 inch nu este ceea ce cauți, atunci ASUS are ceva și pentru tine. ASUS Zenbook 14 OLED (UX6404) și Zenbook 14X OLED (UX3404) sunt două laptopuri gândite să nu-ți rupă spatele atunci când le cari după tine peste tot, dar care și oferă o performanță demnă de un laptop performant.

Ambele modele au sub capotă un procesor Intel Core i9-13900H din generația a 13-a, alături de un GPU de nivel studio din seria NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop, 16 GB de memorie RAM rapidă DDR5 (expandabilă pe un slot SO-DIMM până la 32 GB) și un SSD de 2 TB. De asemenea, laptopurile includ cea mai recentă tehnologie WiFi 6E, care este îmbunătățită cu ASUS WiFi Master Premium și ecrane OLED HDR de rezoluție 2.8K la 120Hz rată de refresh.

În continuare, vreau să vorbesc despre un laptop în pas cu timpurile. ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403CVA) este primul laptop ASUS metalic care folosește o tehnologie de producție ecologică. Acest proces de fabricație prietenos cu mediu înconjurător ajută la reducerea materialelor de producție cu până la 29% și scurtează timpul de fabricație cu până la 75% pentru a maximiza eficiența energetică.

asus expertbook

Acest laptop folosește un procesor Intel din a 13-a generație care acceptă platforma Intel vPro®, are un display OLED îmbunătățit cu rezoluție 2,8K și un raport ecran-corp de 90%, un sistem de răcire inteligent format din două ventilatoare cu îndepărtarea inteligentă a prafului pentru a reduce zgomotul ventilatorului, o cameră web FHD IR și un touchpad mai mare cu 26,8% decât generația anterioară.

Gaming cât cuprinde

Pe lângă multitudinea de laptopuri pentru profesioniști și business, ASUS au lansat și câteva modele din cunoscuta lor serie TUF. ASUS TUF Gaming A16 Advantage Edition (FA617) este o mașinărie echipată doar cu componente cheie AMD, concepută pentru cei care doresc să facă streaming și să joace cele mai recente titluri. Dispune de cel mai recent procesor Ryzen 9 Zen 4, un GPU până la Radeon RDNA3 și AMD Smart Access Graphics.

Ecranul este un panou QHD cu o rată de refresh de 240Hz, numai bun pentru bătăliile alea crâncene pe dust2. Mai mult, acest laptop oferă suport hardware de nouă generație cu USB4®, stocare PCIe 4.0 x4 de până la 2 TB și RAM DDR5 la 4800 MHz. Toate modulele de memorie și sloturile de stocare sunt complet accesibile. Finisajul Sandstorm de inspirație militară de la ROG, o baterie mare de 90 Wh și suportul USB-C Power Delivery sunt toate integrate într-un șasiu robust.

O altă opțiune arătată de producător la CES 2023 este ASUS TUF Gaming F15/17 și A15/17. Dacă alegi să mergi pe modelul F15/17, atunci e bine să știi că va veni echipat cu un procesor Intel Core i9-13900H pe când varianta A16/17 are un procesor AMD Ryzen 9 Zen 4. Indiferent de opțiunea ta, ambele platforme vin cu plăci video din familia RTX 40 de la NVIDIA, deci performanța nu va fi niciodată o problemă.

Vine era ChromeOS

Un alt segment pe care ASUS a pus accent la CES 2023 este cel bazat pe ChromeOS. Sistemul de operare pare să prindă din ce în ce mai mult avânt iar producătorii încep să se înghesuie pe piață cu noi modele de laptopuri și desktopuri.

Pe parte de laptopuri, ASUS Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA) redă imagini incredibil de realiste și oferă performanțe excepționale atât pentru experiențe de gaming în cloud de neegalat, cât și pentru productivitate mobilă non-stop. Acest model remarcabil oferă o experiență de joc captivantă, cu un afișaj WUXGA 16:10, cu o rată de refresh de 144 Hz și un raport ecran-corp de 83%.

Bazat pe un procesor ce urcă în gamă până la Intel Core i7 din generația a 12-a și pe 16 GB de memorie RAM, ASUS Chromebook Vibe CX34 Flip oferă performanță și un răspuns rapid, recomandându-se utilizatorilor drept cel mai bun dispozitiv pentru jocuri în cloud, muncă și nu numai. Cu el pot fi accesate cu ușurință peste 1400 de jocuri prin platforme de gaming în cloud, precum și Google Workspace și alte aplicații de productivitate de pe Google Play.

Dar asta nu e tot, pentru că ASUS a ales să iasă pe piață și cu un desktop ce rulează ChromeOS. Noul ASUS Chromebox 5 oferă performanțe ridicate într-un design modern subtil. Are un șasiu subțire care încorporează o soluție termică eficientă pentru funcționarea fiabilă și o încărcare fără fir convenabilă. Actualizările automate ale sistemului, porturile I/O bine organizate și suportul pentru montare VESA îl fac ideal pentru acasă, birou sau școală.

ASUS Chromebox 5 are un procesor Intel Core din a 12-a generație și include Intel WiFi 6E AX211 pentru performanțe wireless excepționale. Are chiar și un încărcător fără fir de 15 W încorporat, permițând utilizatorilor să încarce cu ușurință dispozitivele compatibile prin simpla așezare a acestora pe capacul superior al lui Chromebox 5.

Monitoare perfecte pentru profesioniști

Că tot am vorbit despre laptopuri și un desktop, ar fi bine să ai și un monitor pentru ele. Iar ASUS sare în ajutorul profesioniștilor cu ProArt Display OLED PA32DCM, un monitor RGB Stripe OLED 4K de 31,5 inchi, cu o luminozitate maximă de 700 niți8 și o gamă DCI-P3 de 99% pentru un contrast incredibil de ridicat și imagini HDR detaliate, realiste, care vizează certificarea VESA DisplayHDR True Black 500.

ASUS ProArt Display OLED PA32DCM are un aspect rafinat din aluminiu și un suport compact, putând fi montat pe o partiție pentru sau pe un perete, fie în orientare portret, fie vedere. În plus, PA32DCM are opțiuni extinse de conectivitate, inclusiv Thunderbolt 4.

Dacă un monitor OLED de 31,5 inch nu e pentru tine, ASUS ProArt Display PA279CRV este o alternativă bună. Avem de-a face cu monitor 4K HDR de 27 inchi conceput pentru profesioniștii în editarea video. Acest afișaj Calman Verified are o gamă largă de culori cu acoperire de 99% DCI-P3 și 99% Adobe RGB, fiind calibrat din fabrică la Delta E < 2 pentru o acuratețe excepțională a culorilor. PA279CRV este cu 30% mai subțire decât predecesorul său, iar baza sa este cu 33% mai mică, astfel încât ocupă mai puțin spațiu pe birou.

Pentru un plus de confort, portul USB-C® integrat oferă suport DisplayPort™, transferuri de date super-rapide și o alimentare la 96 W printr-un singur cablu. Pe lângă modelul PA279CRV de 27 inchi, seria include și un model ProArt PA248CRV de 24 inchi și un ProArt PA329CRV de 32 inchi. Fiind fabricate în mod sustenabil, toate cele trei monitoare îndeplinesc standardele globale de mediu, folosesc din plastic PCR 85% și au ambalaje din hârtie pentru o reciclare ușoară.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button