Samsung Galaxy Buds 2 & Galaxy Watch 4 Classic – O poveste cu măsline și ceasornicari (review)
Samsung a reușit să-și dezvolte un ecosistem foarte interesant și practic, iar asta se simte nu numai în funcțiile uzuale ale telefoanelor sale, ci și în accesoriile producătorului sud-coreean. De la căști la ceasuri inteligente, Samsung pare că inovează constant, iar ideea de SmartThings sau Galaxy Wearable începe să adoptată de tot mai mulți utilizatori.
Dezvoltatorul a lansat o nouă iterație a popularelor căști wireless Galaxy Buds, alături de cea de-a patra generație a Galaxy Watch-ului nostru cel de toate zilele. Sunt niște upgrade-uri simțitoare, ale căror capabilități sunt dezlănțuite cu atât mai mult cu cât deții un smartphone Samsung. Partea tare este că, la finalul testelor, am rămas cu impresia că astfel de accesorii fac o treabă foarte bună în a te ghida prin această epocă a vitezei și a informației aglomerate. Haideți să vă spun cum am ajuns la concluzia asta!
Galaxy Buds 2 – „Nu te aud, nu vezi că ascult la măsline?!”
Samsung nu este străin de ingineria audio, astfel încât Galaxy Buds 2 pășește pe urmele predecesoarelor sale, dar aducând o îmbunătățire a calității sunetului și o mai bună optimizare pentru serviciul Galaxy Wearable. Sunt niște bobițe tare simpatice, iar culoarea perechii pe care am testat-o, alături de forma propriu-zisă a căștilor m-a determinat să le ung cavalerește cu titlul de măsline.
Caracteristici – cheie:
- Sistem audio dinamic two-way, format din câte un tweeter și un woofer pentru fiecare cască;
- Funcție Active Noise Cancelling, cu trei trepte de control al sunetului ambiental;
- Calitate audio din timpul apelurilor îmbunătățită, datorită AI-ului;
- Earbud fit test realizat prin intermediul aplicației Galaxy Wearable – Poți verifica potrivirea corectă în urechi a căștilor;
- Integrarea opțiunilor de control a căștilor în seria Galaxy Watch 4;
- Conectare ușoară la dispozitivele noi;
Design și construcție
Măslinele se odihnesc într-o carcasă magnetică, destul de compactă, iar primul lucru de care te lovești atunci când o deschizi ca să le scoți este textura poate prea fină și glossy a acestora. Este un design finuț și plăcut, dar uneori îți va fi mai greu să le scoți și să le manevrezi dacă ai degetele transpirate sau nu ai răbdarea necesară pentru a le trata cu blândețe.
Chiar și așa, căștile sunt comode și se potrivesc ușor în urechi, iar dacă nu-ți iese din prima, probabil n-ar strica să încerci și perechea suplimentară de dopuri incluse în pachet. Șmecheria este că Samsung a făcut în așa fel încât măslinele să se și asigure că stau bine înfipte în peșteri, iar testul poate fi realizat în aplicația Galaxy Wearable. Este o adiție importantă care se leagă inclusiv de acel Active Noise Cancelling, dar le vom discuta în secțiunea următoare.
Design-ul este conceput pentru a te bucura de căști vreme îndelungată, fără eventuale disconforturi. Construcția light a căștilor nu pune presiune pe canalul auditiv și nici nu te trezești că-ți pică din urechi dacă faci sport sau dai din cap pe sonorități îngrijorătoare. O mențiune importantă ar fi faptul că acestea nu sunt făcute să reziste prea mult la apă, căci Buds 2 sunt certificate doar IPX2, deci adio scuba diving cu muzică ambientală.
Experiența de utilizare
„Binecuvântați fie aceia cu Samsung, căci ei vor moșteni toate funcțiile Galaxu Buds 2″… Sau ceva de genul. Înțeleptul care a venit cu dictonul respectiv știa el ce știa, căci perechea este gândită pentru a lucra în armonie cu ecosistemul producătorului. Nu zice nimeni că nu le poți folosi și cu alte modele de telefoane, însă capabilitățile sale, alături de optimizările de rigoare, sunt valorifcate cel mai bine în combinație cu un telefon proprietar.
Conectarea se face foarte ușor, prin intermediul platformei Galaxy Wearable. Acolo îți configurezi și gestionezi toate dispozitivele Galaxy, iar căștile și-au găsit loc în repertoriu cât ai clipi. La început, îți va fi sugerat să efectuezi testul prin care se verifică dacă ți-ai potrivit bine căștile în urechi. Acestea vor emite un sunet în funcție de amplasare, iar pe telefon vei fi informat dacă trebuie să le infigi mai cu simț de răspundere.
Testul este oarecum important, pentru că ANC-ul, adică izolarea zgomotului de fundal, devine inutil dacă măslinele nu intră bine în ureche. Și că veni vorba de ANC, Samsung spune că acesta izolează aproape 98% din zgomotul de fundal. Păi, nu prea mi se pare. Într-adevăr, rezultatul se simte și îți dă impresia că plutești în derivă prin spațiu, dar parcă nu „surzești” de-a binelea.
Chiar și așa, este un experiment realizat cu succes. ANC-ul izolează, într-adevăr, o parte din zgomotul de fundal, iar gălăgia metroului mi-a fost teren de joacă. Am testat funcția în mai multe moduri: activă, activă + muzică dar și cu filtrare parțială cu și fără muzică. În toate aceste situații, am fost mulțumit de rezultate. Poți diminua hărmălaia din jurul tău, dar poți să-ți asculți și interlocutorul fără să fii nevoit să-ți scoți căștile.
Lucrurile stau bine și în cazul apelurilor. Samsung a îmbunătățit tehnologia prin care convorbirile sunt mai clare, iar ANC-ul funcționează bine și în acest caz. Asta se datorează unui layout de trei microfoane care au rolul de a detecta sunetele din exterior și de a le filtra inteligent.
În mare, calitatea audio este fantastică. Poate că nu se ridică la rangul de artă desăvârșită care să le facă pe plac audiofililor pur-sânge, însă Samsung știe cum stă treaba în această privință vis-a-vis de Galaxy Buds 2. Performanța acestora este echilibrată aproape în totalitate, oferind o experiență seamless. Sunetul stereo te înconjoară plăcut, bass-ul este profund, iar sunetele medii și ridicate sunt redate clar.
Aș fi preferat ca Samsung să fi acordat aceeași atenție și sunetelor mai joase, însă performanța generală este mai mult decât onorabilă, pe toate preset-urile egalizatorului inclus. Este suficient de echilibrată încât să mă las pierdut vreme îndelungată în playlis-urile pe care le-am scos la înaintare, de la hip hop și electronică până la obscuritățile pe care nu le voi numi, de dragul integrității psihice.
Toate acestea sunt gestionate și configurate via Galaxy Wearable, printr-o interfață plăcută și intuitivă. Galaxy Buds 2 se conectează automat în momentul în care deschizi capacul micului case, iar tu ai acces și la informații privind starea bateriei căștilor și carcasei. Buds 2 pot fi personalizate și din punct de vedere al controlului. În funcție de unde anume și de câte ori le apeși, poți controla volumul muzicii și redarea acesteia.
Desigur, acestea pot fi schimbate dacă, să zicem, vrei să ai la îndemână comutatorul ANC-ului sau al asistentului vocal. Poate că era de mai mare ajutor ca Samsung să integreze caracteristica asistentului vocal automat, pentru a nu mai umbla la telefon sau la căști dacă vrei să activezi Google sau Bixby.
Asta nu este mapărat o tragedie, și am observat că Samsung lansează periodic update-uri de firmware care finisează din ce în ce mai mult comportamentul căștilor și experiența de utilizare. Un mare „bravo” din partea mea pentru astfel de preocupări. Oh, și le poți seta astfel încât să-ți recite notificările primite pe telefon
Totodată, te poți folosi de funcția Find My Buds în cazul în care ți-ai pierdut bobițele și le cauți cu înfrigurare. Totuși, pentru asta ai nevoie de un cont Samsung și de aplicația SmartThings Find, dar apoi te vei putea orienta după sunetele emise de căști sau ajutat de alți posesori de Samsung din apropiere.
Autonomie și alte chițibușuri
Sincer, una din cele mai tari adiții în ceea ce privește Galaxy Buds 2 este suportul pentru încărcarea wireless. Luând la puricat această pereche după multă vreme în care m-am chinuit cu niște Skullcandy pe un micro-usb din Epoca de Piatră, măslinele acestea vin cu un port Type-C dar și cu mărețul wireless charging printr-un Qi compatibil.
Autonomia este surprinzător de mare chiar și atunci când combini redarea muzicii/apelurile cu ANC-ul. În situația în care asculți muzică și ai și ANC-ul pornit, beneficiezi de o durată de viață de vreo 5 ore și puțin mai mult fără ANC, un rezultat impresionant pentru o utilizare intensivă. Pentru apelurile cu ANC-ul pornit, vorbim despre aproximativ trei ore și jumătate. În cele din urmă, carcasa oferă trei cicluri complete de încărcare până să fie necesar să o resuscitezi și pe ea. Lăsată în plata Domnului, carcasa beneficiază de o autonomie de 29 de ore, un lux, aș putea spune.
Preț și concluzie
Galaxy Buds 2 au reușit să mă surprindă plăcut datorită capabilităților sale. Acestea sunt valorificate cel mai bine dacă deții un smartphone Samsung, însă de poți bucura de un design compact, simpatic și comod, de sunetul plăcut și echilibrat și de o parte din funcțiile sale și pe alte modele de telefoane.
La momentul actual, pe site-ul oficial, Galaxy Buds 2 sunt oferite la prețul de 650 de lei. Într-un fel, este o sumă decentă, destul de blândă cu buzunarul pentru ceea ce oferă micile căști. Dacă ești în câutarea unei achiziții înțelepte, nu ești cel mai pretențios audiofil dar vrei să beneficiezi de funcții interesante și practice, cuplate cu un sunet frumos, Măslinele sunt pentru tine. Acei 650 de lei sunt și mai decenți dacă folosești deja un telefon Samsung. Unde mai pui că pot fi și controlate direct prin Galaxy Watch 4!
Galaxy Watch 4 Classic – Tic, tac, eu cu atâtea funcții ce fac?!
Ceasurile inteligente au evoluat extraordinar de rapid, astfel încât ne-am trezit cu fel de fel de artificii care deja nu mai au legătură cu ideea de ceas! Ele ne monitorizează starea de sănătate, ne țin evidența pentru diferite sarcini, ne arată mesaje și apeluri și tot felul de alte bazaconii. Și ce?! Chiar dacă uneori te pierzi în atâtea lucruri, ele sunt foarte mișto!
Pe ideea aceasta se pare că a mers și Samsung atunci când a adus în fața publicului Galaxy Watch 4, de altfel primul specimen în care producătorul a injectat un nou sistem de operare. Acesta reprezintă fuziunea dintre OS-ul in-house Tizen și WearOS al celor de la Google. Mai dai și o versiune nouă de One UI și iată cum avem la… Îndemână (ha,ha…) un smartwach solid, cu mai mulți cai-putere decât ar fi necesar și cu o droaie de funcționalități de parcă zici că te-ai conectat la matrice cu mâna stângă (în cazul meu).
Caracteristici – cheie:
- Construcție: carcasă din oțel inoxidabil;
- Greutate: 52 grame (pentru modelul de 46mm);
- Dimensiune (mm): 45.5 x 45.5 x 11 (pentru modelul de 46mm primit la test);
- Ecran: 14 inci 450 x 450 Super AMOLED, Full Color, Always On Display, protecție Corning Gorilla (pentru modelul de 46mm primit la test);
- Procesor: Exynos W920 Dual Core 1.18 GHz
- Memorie: 1.5 GB RAM;
- Stocare internă: 16GB
- Baterie: 361 mAh (pentru modelul de 46mm) + încărcare wireless;
- Sistem de operare: Wear OS Powered by Samsung;
- UI: One UI Watch 3;
- Conectivitate: LTE, Bluetooth, Wi-Fi, NFC, GPS;
- Senzori: Senzor Samsung BioActive (ritm cardiac optic + conducere electrică a inimii + analiză de impedanță bioelectrică), accelerometru, barometru, senzor giroscopic, senzor geomagnetic, senzor de lumină.
Joaca de-a bogații
Samsung nu dezamăgește cu design-ul lui Galaxy Watch 4. Varianta Classic primită de noi la test își etalează opulența printr-o construcție solidă, dar elegantă și discretă. În plus, ai acel bezel rotativ foarte chic cu care poți naviga prin labirintul virtual de funcții și afișaje. Asta îi conferă ceasului un aspect premium, carcasa din oțel inoxidabil completând formula aceasta luxoasă. Nu este un aspect țipător, ci este un accesoriu care chiar face trimitere la vremurile când ceasurile își etalau eleganța prin simplitatea lor.
Cureaua nu este nici ea mai prejos, însă ochiul meu are drag mai degrabă de negru decât de nuața de gri de pe acest model. Indiferent de preferințe, întregul ansamblu denotă eleganță și rezistență, la o greutate relativ redusă. Ecranul este și el încântător, un Super AMOLED la rezoluție 450 x 450. Nici prea mare ca să rupi din greșeală oglinzile mașinilor pe lângă care treci, nici prea liliputan cât să îți mijești ochii privind spre numere și cuvinte.
Animațiile sunt fluide și plăcute și nici culorile nu-s mai prejos. În momentul în care urmărești cu satisfacție tranzițiile meniurilor și dai stânga-drepta sau sus-jos cu degetul pentru a accesa diverse opțiuni vei știi că operezi pe un ecran fenomenal.
Despre cum mi-am croit drum prin labirintul virtual
Refresh-ul adus sistemului de operare vine cu un upgrade atractiv în materie de opțiuni și compatibilități. La fel ca în cazul Galaxy Buds 2, capabilitățile ceasului sunt valorificate în proporție de 100% pe un smartphone Android. Zis și făcut. În mod similar, ceasul se conectează foarte ușor, iar gestionarea acestuia se realizează tot prin intermediul aplicației Galaxy Wearable.
De aici, totul devine o joacă, iar tu îți poți personaliza ceasul după bunul plac. Tu alegi ce date să fie sincronizate, ce notificări să fie afișate, cum să fie afișate. În combinație cu opțiunile intergrate în Galaxy Watch 4 poți, de exemplu, s-o configurezi pe Bixby, poți să îți adaugi pozele preferate într-un minialbum (nu știu cu ce poți umple 16GB de stocare, dar mă rog), sau, de ce nu, să faci o mare combinație, adică să conectezi Galaxy Buds 2 și să apelezi direct din interfața ceasului. Aproape totul este integrat în acest ecosistem, iar ceea ce am enumerat aici este doar o mică parte din întregul arsenal, la rândul său distinct de multitudinea de funcții fitness.
Atât timp cât telefonul și ceasul sunt într-o fuziune perfectă, lumea este a ta. Nu, pe bune, cred că una din cele mai tari adiții este posibilitatea de a te ghida spre destinația dorită prin intermediul Google Maps-ului proiectat direct pe ceas. Locația și căutările recente sunt și ele sincronizate, deci poți accesa rapid ceea ce te interesează. Vrei plata contactless prin NFC? Ai și d-aia. Vrei să folosești ceasul chiar și când nu ești lângă telefon? Se poate, mulțumită LTE-ului. Setează-ți planul celular și vei reuși să te folosești independent de funcții precum apelare sau activarea datelor mobile. Foarte tare! La fel de mișto sunt lucrurile și în cazul conversațiilor scrise.
Notifcări de la mesagerie, Facebook, WhatsApp, acestea pot fi vizualizate în literally no time. Și pe lângă asta, sunt afișate inclusiv imaginile trimise, alături de portretul interlocutorului. Cum vrei să răspunzi? Păi, prin emoticoane, prin înregistrarea de mesaje vocale, printr-o mini-tastatură, prin fraze pre-generate sau customizate de tine, chiar și prin desen. Gen. Desen, desenezi literele cu degetul pe ecran iar ele sunt convertite în text.
Alături de acestea regăsim și un meniu generos de aplicații, precum cea dedicată căștilor Buds, Play Store, dar și Gallery, Maps, Bixby, Health, you name it. Uneori te poți încurca în aplicațiile „generaliste”, din cauza lipsei denumirii via text, dar cel mai ușor și mai rapid truc este să atribui funcția/serviciul preferat shortcut-ului accesat prin glisare sau prin bezel-ul rotativ. Este mult mai rapid și îți poți crea propria suită care să te servească la nevoie.
Dacă te obișnuiești cu astea, vei avea parte de experiență interesantă redată printr-o interfață relativ intuitivă. Ești ajutat și de micul tutorial de când pornești pentru prima oară ceasul, așa că nu-ți mai rămâne decât să te decizi cum vrei să-ți organizezi viața, ca să zic așa. Acestea nu sunt neapărat ceva nemaivăzut, însă profită la maximum de refresh-ul adus sistemului de operare. Acest WearOS revitalizat și adus la zi este cel care face diferența.
La programele de fitness și funcțiile de monitorizare a sănătății mi-am cam prins urechile. Sunt foarte multe și te poți pierde cam ușor printre ele. Samsung chiar a vrut ca sportivii din noi să fie asigurați grație versatilității lui Galaxy Watch 4, dar există câteva instanțe în care setările sunt peste mână (pun intended). Ai zeci de programe pentru diferite antrenamente (jogging, hiking, diferite sporturi), pe care le poți configura să-ți ofere informații detaliate cu privire la performanța ta. Ai tot felul de bazaconii care te lasă să-ți conectezi ceasul la Smart TV-urile Samsung compatibile. Dar serios, uneori sunt greu de controlat, și cine face asta în viața de zi cu zi?!
Mai degrabă aș merge pe ideea unor capabilități care te ajută în alte moduri. Măsurarea nivelului de stres și de oxigen din sânge, senzorul de detectare al grăsimii corporale, funcțiile care știu când să apeleze serviciile de urgență, acestea sunt cele pe care doresc să le văd bine implementante. Știu, astea există cam pe orice ceas inteligent, însă îmi pare că Samsung a reușit să le îmbunătățească simțitor pe Galaxy Watch 4. Senzorii sunt mai preciși și oferă informații mai detaliate și cred că este un avantaj important pentru unele persoane care au nevoie să-și monitorizeze constant nivelul de stres, tensiunea arterială sau mai știu eu ce.
În plus, una din șmecheriile de-a dreptul life saving este acel Fall Detection. Dacă aluneci, te împiedici sau cazi în Marele Canion, ceasul va ști că trebuie să dea SOS-uri, apelând automat serviciile de urgență. Acest concept îl regăsim și pe telefoanele Pixel de la Google, și îmi place să văd cum Samsung s-a gândit să ne-ar prinde bine să avem așa ceva și pe Galaxy Watch 4.
În mare, noua generație de ceasuri inteligente ale producătorului îți oferă șansa de a-ți organiza mai bine viața. De la convorbiri, navigare, controlul dispozitivelor asociate la zeci de programe de fitness și senzori isteți, Galaxy Watch 4 Classic este deosebit. Învață să-l folosești si-ți vei ușura cea mai mare parte din sarcinile cotidiene.
Puterea ceasului sacrifică bateria
Dezavantajul major al acestui model l-ar reprezenta bateria. Cu cât un produs este mai sofisticat și mai puternic, cu atât trebuie bateria să facă față potopului de procese și solicitări. Din nefericire, Galaxy Watch 4 nu este cel mai longeviv model de ceas, iar la utilizare medie spre intensiv, bateria nu rezista mai mult ce o zi și un pic.
Utilizarea zilnică a ceasului a presupus configurarea acestuia pentru a se sincroniza și afișa notificările de pe social media, conversațiile scrie prin intermediul shortcut-urilor aferente dar și uzul repetat de Maps. În combinație cu senzorii care permit ca ceasul să fie activat constant atunci când ridic mâna și cu o luminozitate crescută, Galaxy Watch 4 dispune de o autonomie oarecum mediocră. Există, totuși, și alternative prin care poți salva destulă baterie (atâta vreme cât nu ești un maniac dependent de nșpe mii de funcții), dar în competiție există modele care-l depășesc sesizabil la acest capitol.
Preț și verdict
Samsung Galaxy Watch 4 reprezintă un refresh interesant și avantajos al rețetei clasice. Este primul model care beneficiază de fuziunea dintre Tizen și WearOS, un mix versatil și potent. Dacă înveți cum stă treaba în configurarea și în utilizarea acestuia, ai la dispoziție o jucărie pe care te poți baza în diferite aspecte ale vieții. Dacă ceasurile nu mai sunt ce-au fost, măcar să fie bune în ceea ce fac, nu?
Prețul, pe de altă parte, poate fi descurajant, mai ales în raport cu performanța slabă pe partea de autonomie. La prețul actual de 2100 de lei, Galaxy Watch 4 este un model chipeș și isteț, dar pe care ți l-ai cumpăra doar dacă ești fan Samsung pe toate planurile și îți dorești să faci parte dintr-un ecosistem captivant.