Samsung Galaxy A33 5G și Samsung Galaxy A53 5G – doi jucători serioși în zona de prețuri medii
Am menționat în repetate rânduri cât de mult țin la design-urile simple și curate, iar noile Samsung Galaxy A33 5G și A53 5G nu sunt vreo excepție. În acest articol o să vă prezint cele două telefoane și ce impresie mi-au făcut, în speranța că vă ajută să vă decideți dacă merită cumpărate. Să nu mai zăbovim, deci.
Design și construcție
Telefoanele sunt îmbrăcate Într-un plastic zdravăn și au acea greutate satisfăcătoare nici prea-prea nici foarte-foarte. În plus, plasticul de pe spate este mat, aspect de care mă declar satisfăcut. Culorile sunt chiar frumoase, în cazul de față Awesome Peach pe A33 5G și Awesome Blue pe A53 5G. Ha? Nu știu exact care este treaba cu awesome asta, iar spatele mat se simte plăcut la atingere și nici nu adună prea multe amprente. Îmi place și decizia de a integra modulele de camere direct în spatele telefoanelor. Este o direcție pe care am mai observat-o și pe la alți producători, și mi se pare ok, face telefonul mai compact.
Este o curbură subtilă, care lasă în urmă modulele mari și agresiv inserate care ies prea mult în relief. Integrarea asta mai elegantă nu doar că arată mai bine și oferă un aspect mai curat, dar face și că telefoanele să fie ceva mai stabile pe suprafețe plane, adică să nu mai fie atât de wobbly în cazul în care nu utilizezi o husă. Cât despre rame, ele sunt curbate subtil la colțuri și sunt suficient de dure cât să bați cuie cu ele. Deși chiar mi-aș dori să încerc.
Pe laterala dreapta găsim butoanele de power și de volum. Și unde butonul de power, în bună tradiție a telefoanelor din acest segment ar fi trebuit să dubleze și ca senzor de amprentă, surpriză, el este… doar un buton de power.
Dap, asta înseamnă că ambele modele au senzorii de amprentă inserați în ecran, o chestie care arată că au ceva pretenții premium. Marginile inferioare adăpostesc difuzoarele și porturile de încărcare prin USB-C, câte un difuzor de căciulă dar… ceva lipsește: jack-ul de căști. Da chiar, sunt extrem de curios: măi oameni buni, voi mai vreți jack de căști pe telefon în 2022 și dacă da, de ce, dacă nu, de ce? Hai să facem un sondaj. Mai departe dăm peste primul diferențiator: A53 permite extinderea stocării cu un mediu extern de până la 1TB. Hopa!
Trecând acum la ecrane, era cumva de așteptat că nouă generație de mid-range-uri Samsung să ofere display-uri bune. Și există și aici mici diferențiatori, chiar dacă nu neapărat semnificativi. Începem cu A33 5G și un Super AMOLED de 6.4 inci la rezoluție FHD+ cu rată de refresh de 90Hz. Desigur, pe asta o poți seta în funcție de situație, dacă vrei să conservi bateria telefonului sau să te bucuri de tranziții mai fluide și mai rapide.
Același display, doar că oleacă mai mare, 6.5 inch, este prezent și A53 5G, însă la o rată de refresh de 120Hz. Iar pe ecranele astea, diferențele de la rată standard la high refresh rate, indiferent că-s 90 sau 120 de herzi, sunt simțitoare. Ambele display-uri se văd bine, imaginile se derulează fluid, culorile sunt vii și corecte, iar dacă optezi pentru A33, adică modelul mai ieftin, zic eu că nu vei regreta, pentru că diferența dintre cele două rate de refresh nu este un deal breaker.
Unii chiar consideră 90 un fel de sweet spot, mai ales dacă nu ții musai să decartezi niște bani în plus pentru niște valori mai mari. Parcă marginile lui A33 sunt mai pronunțate, în special bărbia de jos, dar te obișnuiești repede atunci când ecranul vioi îți ia ochii și ți-i aruncă într-un serial pe Netflix sau în Asphalt 9.
Specificații tehnice tocmai bune pentru un mid-range (sau două)
Atât A33 5G și A53 5G au specificații decente, cel puțin pentru segmentul lor țintă. Samsung au optat pentru soluția proprietară, adică Exynos 1280 Octa-Core pe 5 nano pe ambele modele. Două telefoane cu același procesor, dar scoruri ușor diferite: Samsung Galaxy A33 5G a scos 1768 de puncte, iar A53 5G a obținut 1830 de puncte în Geekbench 5, ceea ce le plasează în exact aceeași categorie de performanță cu versiunile Qualcomm similare.
Este un procesor bun la toate, menit să păstreze un echilibru între performanță și autonomie. Și că tot am pomenit de autonomie, cei 5000mAh de pe cei doi frați sunt în standardele categoriei…. vorba aia, corecți și corespunzători din familia mid-range. Ambele telefoane suportă încărcare rapidă la 25W, pe care însă eu personal n-aș mai numi-o rapidă, atâta vreme cât competiția vine cu 50, 60, sau chiar 100 și peste. Încă o chestie care nu-mi place este că noile A-uri se aliniază și ele trendului de a nu mai include în pachet și un brick de încărcare, pe motiv că ai deja unul prin ogradă.
Hai să vorbim puțin și despre RAM și stocare. Ambele modele primite la test vin cu 6GB de RAM și stocare de 128GB, dar am înțeles că ar există, sau vor există, configurații și de 8 cu 256, dar momentan nu am reperat decât varianta care specifică strict stocarea de 256GB ca opțiune pe site-ul Samsung pentru A53 5G. În fine, chestiile astea țin de nevoile personale și de cum anume îți gestionezi spațiul din telefon, fie că vorbim despre aplicații, filme descărcate sau puzderia de jocuri.
Aici există însă și acea diferență între cele două modele. Spre deosebire de fratele mai mic, A53 5G îți oferă și un slot pentru memorie externă de până la 1TB și funcția prin care poți folosi o parte din spațiul de stocare drept memorie virtuală. Astfel poți boosta capacitatea RAM dacă ai nevoie de performanță extra în multitasking sau în aplicații mai solicitante.
Și pentru că suntem în 2022 nu putea să lipsească taman 5G-ul, menționat până și în numele acestor modele, dar la restul conexiunilor wireless aș zice că ele nu excelează: nu există WiFi6 și nici Bluetooth 5.2, iar asta este o dezamăgire, acum când routerele WiFi6 au început să se ieftinească și să se răspândească iar căștile care să suportă acest standard bluetooth nu mai sunt vreo raritate. Pentru confortul cititorului, iată și specificațiile pe scurt:
Samsung Galaxy A33 5G | Samsung Galaxy A53 5G | |
Procesor | Exynos 1280 (5 nm) Octa-Core | |
Ecran | 6.4″ sAMOLED 1080 x 2400 (FHD+) 90Hz | 6.5″ sAMOLED 1080 x 2400 (FHD+) 120Hz |
Camere | 48.0 MP + 8.0 MP + 5.0 MP + 2.0 MP | 64.0 MP + 12.0 MP + 5.0 MP + 5.0 MP |
Cameră selfie | 13MP | 32MP |
Rezoluție Înregistrare Video | UHD 4K (3840 x 2160) @30fps / FHD @ 30/60FPS | UHD 4K (3840 x 2160) @30fps / FHD @ 30/60fps |
Stocare | 128GB | 128GB / 256GB |
RAM | 6GB | |
Conectivitate 5G | Da |
Având toate informațiile astea la îndemână, zic eu că poți opta pentru A33 5G. Ai pe el cam tot ce ai și pe modelul mai scump: procesor bun, conectivitate 5G, stocare și RAM îndestulătoare și per ansamblu performanțe onorabile. Aș vrea să mai punctez niște aspecte legate de sistemul de operare și de interfață. Ambele modele vin cu cea mai recentă versiune Android, numero 12, iar interfață asta One UI 4.1 cu care m-am obișnuit deja aduce destule artificii vizuale și o mai bună optimizare, în special pe partea de fotografie.
Fotografii pe măsura bugetului alocat
Și apropo de fotografie, regulă cere că performanțele foto să fie măcar satisfăcătoare în categoria asta de dispozitive. Mă rog, în limitele bugetului, cum s-ar zice. Galaxiile de pe masă includ module compuse din patru camere: wide, ultra-wide, macro și adâncime, în ordinea asta.
Diferențele oarecum notabile dintre modele stau în numărul de megapixeli, adică, în ordinea stabilită mai sus, Galaxy A33 5G vine cu setup-ul 48.0 MP + 8.0 MP + 5.0 MP + 2.0 MP, iar ăl’ mai mare ajunge la 64.0 MP + 12.0 MP + 5.0 MP + 5.0 MP. Iar că selfie, avem 13MP versus 32MP, dar zâmbetul tău este scos în prim-plan cu foarte multă tragere de inimă în ambele cazuri.
Evident, diferențiatorul s-ar lega în primul rând de senzorul principal, unde umanitatea aproape că nu mai concepe să existe ceva sub 64 de megapixeli, dar credeți-mă, nu este vreun capăt de lume. Deosebirile sunt ceva mai nuanțate pe partea de procesare a imaginii și pe senzorul macro, deși nu pot spune că un microscop de genul ăsta este atât de dorit de grosul utilizatorilor. Și nu în ultimul rând, senzorul principal de 64 scoate imagini puțiiin mai luminoase și ceva mai sharp.Dar în rest, în ambele cazuri, vorbim despre poze clare și cu nivel bun de detaliu.
Ambele telefoane dispun de capabilități de filmare în 4K, deși în mod regretabil framerate-ul este limitat la 30 de cadre pe secundă. Lucrurile se mai schimbă dacă trecem pe Full HD, unde ai posibilitatea să rămâi fie la 30 de cadre pe secundă, fie să treci că băieții la 60. Partea bună este însă că există stabilizare optică pe camerele principale ale ambelor modele. Dar înainte să dezbatem ultimul capitol, și anume prețul, aș vrea să aduc în discuție o chestie foarte exotică, ce beneficiază din plin de ecosistemul creat de Samsung: un televizor.
Conectivitate fără bătăi de cap în ecosistemul Samsung
Desigur, va veți întreba care-i legătura între telefoanele astea televizorul Samsung The Sero. Pe ăsta l-aș numi… vărul hipster al familiei, și asta pentru că se dă peste cap, la propriu, să fie o soluție pe care să-ți poți proiecta conținutul de pe telefon. Care-i faza? Păi, The Sero nu este un televizor obișnuit. El se adresează acelora care chiar știu cum anume să-l pună în valoare. Incă de la unboxing am realizat că TV-ul ăsta nu este normal… la cap.
Te lupți cu el, îl montezi, este al dracului de greu, dar odată ce te dumirești cum stă treaba cu suportul și cu toate cele, ai în față… o oglindă 4K. Da, oglindă, pentru că îl poți roți în mod portret. Da, pentru mirroring, pentru că ceea ce se derulează pe telefon să fie proiectat tot vertical pe TV-ul asta impunător și ciudat. Am luat A33-ul și l-am conectat la drăcia acrobată ca să vedem supradimensionat toate dubioșeniile pe care le-ai putea deschide pe telefon: TikTok, Insta, și de fapt orice presupune un layout vertical. Iar TV-ul în sine este un monstru pe steroizi.
Are un procesor Quantum 4K, are HDR10+, și după ce îți conectezi telefonul, ai de joacă un ecran de 43” ce poate fi orientat atât în mod portret cât și landscape… că se rotește. Ce derulezi în mod portret pe telefon va fi proiectat fără probleme pe The Sero, deci poți oricând să faci prezentări, demonstrații și tutoriale, să afișezi poze, etc.
Am încercat să văd cum da pe TV-ul asta și un clip video. Deci am sucit în landscape telefonul, iar proiecția de pe The Sero a percutat imediat. Hâț, sau fără hâț că am înțeles că este cu copyright, se rotește și ecranul în landscape și uite așa poți s-o pui de un home cinema interesant. Foarte tare!
Să tragem și niște concluzii
Bun, și acum revenind la telefoane hai să vedem… prețurile! Pe site-ul Samsung, A33 5G, în varianta Awesome Peach cu 128GB stocare și 6GB de RAM, de fapt și singura variantă pe care am găsit-o acolo, pornește de la 1500 de lei. La polul opus, A53 5G cu aceeași configurație pe Awesome Blue ajunge la 1800. Iar prețul sau poate urca până la 2200 de lei, dacă vrei stocare de 256GB. La fel, dacă nu ții cu dinții de niște detalii precum niște megapixeli în plus la camere, niște herzi în plus la ecran și câteva puncte în benchmark-uri pe procesor, eu zic că Galaxy A33 e best buy-ul.
Pentru 1500 de lei (asta când nu sunt promoții active!) , ai la dispoziție conectivitate 5G, un procesor bun, potrivit pentru o mulțime de task-uri, stocare decentă, un ecran rapid, și un design simplu și elegant. Caracteristicile sale sunt apropiate de cele ale lui A53 5G, și nu cred că vei simți lipsa acelor megapixeli în plus sau a ratei de refresh superioare. Dacă pe de altă parte cei 300 de lei diferență nu sunt o problemă , atunci mergi pe modelul mai scump: ecranul este mai rapid iar camera principală mai bună .
Samsung pare să fi abordat în cazul acestor modele de mijloc… din seria de mijloc un fel de politică a pașilor mărunți , a îmbunătățirilor din aproape în aproape, pentru a fi siguri că acoperă la nivel micro fiecare segment de buget din 300 în 300 de lei. Interesantă este și decizia lor de a folosi același design, aceeași construcție , aceeași baterie, același procesor și aproape același ecran pe ambele modele, lăsând singurii diferentiatori la latitudinea frecvenței ecranului și a megapixelilor camerelor.
Este ca și cum A53 ar fi un A33 upgradat și invers, A33 un A53 downgraded. În principiu nu greșești cu niciunul, pentru că ele sunt foarte apropiate, decizia este una strict legată de bugetul alocat. La final, nu uita că poți urmări prezentarea video a acestor două modele pe pagina noastră de YouTube: Galaxy A33 si A53: lumea fără fițe si figuri!