PCReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Review ROG X570 Crosshair VIII Impact – High-end compact!

O sa incep acest articol prin a mentiona faptul ca ador directia in care merge industria hardware in ultimii ani, cu o atentie mai mare acordata segmentului de PC-uri compacte prin dezvoltarea si lansarea de carcase, placi de baza, coolere si chiar si placi video create pentru calculatoare cu amprenta la sol mai mica decat un monitor CRT de acum cativa ani.

Astazi vorbim despre ROG X570 Crosshair VIII Impact, o placa de baza SFF (Small Form Factor) care ofera mai multe dotari decat multe alte placi de baza de pe piata. Suporta toata seria de procesoare Ryzen 3000, chiar si pe cele mai insetate de energie si ofera cele mai noi tehnologii pentru un sistem high-end, dar totul vine cu un pret.

Degeaba este un PC puternic, daca nu este si frumos…

…iar ROG s-a asigurat ca acest „pui” de placa de baza o sa fie una din piesele de rezistenta din configuratia celui care o alege, astfel designul este atat aratos, cat si functional, iar faptul ca ASUS a reusit sa inghesuie atata tehnologie pe o suprafata atat de mica ar trebui sa vina ca si confirmare a faptului ca avansul tehnologic vine cu anumite beneficii.

Primul lucru care mi-a sarit in ochi cand am vazut placa, a fost zona de I/O, adica partea din stanga sus, unde sunt situate USB-urile si nu numai. Ei bine, ROG X570 Crosshair VIII Impact are aceasta zona acoperita de un fel de armura care serveste insa mai multe roluri. Prima oara cand am vazut asa ceva, era pe o placa de baza ASUS Sabertooth, dar intre timp, vechiul „scut” care acoperea intreaga placa a pierdut din popularitate, facand insa loc unei noi aditii pe care o vedem si aici. Sub acel capac plasat peste I/O, gasim, alaturi de clasicii conectori, doua ventilatoare mici care asigura stabilitatea termica atat pentru zona mai sus amintita, cat si pentru VRM si componentele de alimentare ale placii.

Un alt aspect demn de mentionat este ca ROG X570 Crosshair VIII Impact nu este o placa mini-ITX, ci formatul acesteia este, de fapt, mini-DTX. In limbaj uman, asta inseamna ca de la dimensiunile de 17x17cm, cat are o placa ITX, subiectul acestui articol a mai castigat trei centimetri pe inaltime, astfel avem parte de un format 20×17. Ok, poate va intrebati ce treaba au astia trei centimetri in plus. Suprafata in plus extinde formatul cunoscut de majoritatea oamenilor si ii ofera cateva caracteristici in plus, fara sa incurce, de fapt, in nici un fel la montaj. Diferenta majora este ca placile de baza ITX au slotul PCI-Express X16 chiar la marginea inferioara a placii, iar o placa video mai groasa, care ocupa doua sau mai multe sloturi, nu va sta efectiv deasupra placii de baza, ci „in aer”. Formatul mini-DTX foloseste spatiul de sub placa video pentru a extinde placa de baza si permite, in cazul acestui model, montarea placii audio sub un heatsink.

Pe partea din spate, ROG X570 Crosshair VIII Impact este acoperita de un scut asemanator celui despre care vorbeam, de la seria Sabertooth, care in afara de rol estetic, serveste drept un „strat” de protectie suplimentar. Tot pe partea de aspect, trebuie mentionat, chiar daca de la sine inteles, suportul pentru AURA Sync, un software prin care iti poti crea un ecosistem de iluminare in PC fara prea multe batai de cap.

Conectivitate foarte bogata, intr-un format minuscul

Ceea ce ASUS a reusit sa obtina cu ROG X570 Crosshair VIII Impact este de admirat, mai ales daca luam in considerare solutiile pe care producatorul le-a folosit. Pe langa placa audio conectata printr-un port mSATA adapostita sub propriul heatsink, ASUS a inclus si un port proprietar care ofera posibilitatea montarii a doua SSD-uri M.2 pe o placuta verticala acoperita de un heatsink care asigura functionarea la temperaturi bune ale acestora. Ansamblul de SSD-uri vine fix deasupra portului PCI-Express x16, astfel nu va incurca deloc in momentul in care montam o placa video, fie ea si mai groasa.

Mai devreme vorbeam despre acel conector care permite montarea a doua SSD-uri. Ei bine, pe langa suportul pentru doua SSD-uri M.2 PCIe 4.0 de mare viteza, acesta mai ofera si un port pentru RGB adresabil si doua headere pentru ventilatoare in cazul in care vrei sa montezi un sistem de racire pe apa, astfel extinzand si mai mult conectivitatea si asa bogata a placii de baza. Ca tot veni vorba, pe suprafata placii gasim patru porturi SATA 6Gb/s. Alt aspect interesant sunt conectorii pentru front panel, care sunt orientati la 90 de grade, facilitand managementul cablurilor, care este ceva mai dificil intr-o carcasa SFF.

Pe partea din spate, ROG X570 Crosshair VIII Impact ofera opt porturi USB, dintre care unul este Type-C, doi conectori pentru antena Wi-Fi, alaturi de trei jack-uri audio si o intrare pentru optical audio. O caracteristica interesanta este includerea butoanelor de Clear CMOS si Reset BIOS alaturi de un buton mic de restart si a ecranului pentru debugging pe spatele placii, pentru a fi usor de accesat; o caracteristica care intareste si mai tare afirmatia ca ASUS intelege cerintele si limitarile unui sistem mic si incearca sa ofere niste solutii care sa usureze experienta de instalare si utilizare.

Buturuga mica rastoarna carul mare

Sa vorbim insa si despre partea tehnica, anume chipsetul X570. Acesta ofera suport pentru procesoarele de top din generatia a treia de Ryzen, alaturi de frecvente foarte mari pentru memoriile DDR4 dar si un port PCI-Express 4.0, un slot introdus de AMD pe piata odata cu lansarea generatiei mai sus amintite. Acesta ofera latime de banda mai mare, iar pentru un format asa mic este bine-venit intrucat permite montarea unei placi video high-end precum Radeon RX 5700 XT sau NVIDIA RTX 2080 Ti, placi care folosesc memorie GDDR6. Acest port asigura o latime de banda dubla comparativ cu PCIe 3.0 astfel noile placi folosesc la maximum memoria imbunatatita pe care o poseda.

Odata cu suportul pentru procesoare high-end, si partea de alimentare a placii trebuia sa fie pe masura consumului acestor monstri, astfel avem parte de un conector special cu opt pini pentru alimentarea procesorului. Acest port numit ProCool II, ofera o enduranta sporita si un ciclu de viata mai mare prin micsorarea impedantei pentru a preveni problemele de conectare. Noul design al conectorului include si o armura metalica si pini solizi pentru o disipare mai buna. Daca doar conectorul este atat de destept, trebuie sa va spun si despre VRM. Acesta este alcatuit din 8+2 faze de alimentare care suporta cate 70 de amperi per bucata, ceea ce asigura o livrare a energiei eficienta si destul de puternica cat sa nu creeze probleme niciunui procesor, fie el si Ryzen 9.

Ganduri de Incheiere

Mini placa de baza de la ROG ofera dotarile unei placi ATX si performanta de care cele mai noi componente au nevoie, astfel nu mai esti nevoit sa ai un middle sau chiar full tower pentru a te bucura de ultimele noutati din lumea PC-urilor. Pe langa asta, suportul software oferit de ASUS este foarte solid, incat vei putea controla fiecare aspect al componentelor tale dintr-o interfata usor de folosit.

Desigur, tot ce este bun vine cu un cost, iar ROG X570 Crosshair VIII Impact este definitia cuvantului premium. Pretul pentru o asemenea placa de baza o sa fie undeva intre 1800 si 2000 de lei, ceea ce este aproape de media pe care romanul de rand isi permite sa o investeasca intr-un calculator, fie el si de gaming, astfel putem vedea clar carui public este dedicat acest produs. Daca luam insa in considerare si faptul ca o sursa SFX de calitate incepe de la 400 de lei in sus, iar carcasele SFF pot ajunge si pe la 1000 de lei, in ciuda formatului mic, putem spune cu mana pe inima ca doar un adevarat entuziast va pune mana si se va bucura de aceasta placa.

Verdict

Performanta - 10
Dotari - 10
Raport Pret/Calitate - 8

9.3

WOW!

ROG X570 Crosshair VIII Impact nu este nici de departe o placa accesibila, dar calitatea si dotarile pe care le ofera o fac probabil cea mai interesanta placa de baza pe care am vazut-o pana acum si o sa adorm de multe ori cu gandul la ea 🙂

User Rating: 4.6 ( 3 votes)

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button