Un artist roman zicea candva ca este greu sa gasesti un mix bun. Cam asta este situatia si cu ROG Chakram, un mouse de gaming care pare a fi rodul dragostei dintre un mouse si un gamepad. De ce zic asta? Ei bine, pentru prima oara in viata mea apuc sa pun mana pe un mouse cu joystick. Curiosi cum merge jucaria asta? Ramaneti cu mine pana la final.
Un pachet premium pentru un mouse rasfatat
Chakram este un fel de copil singur la parinti care a primit toata atentia din lume. Sau cel putin ambalajul sau ma face sa cred asta. Nu va mint cand spun ca in cutia imensa a mouse-ului gasesti inclusiv piese de schimb.
Pe langa casuta pentru mouse, cutia contine si un pouch in care il poti cara, alaturi de o cutiuta de accesorii, un adaptor USB, un cablu USB – USB-C si un capac pentru semnul ROG de pe mouse. Astfel, fie ca vrei sa-ti personalizezi sobolanul, sau sa-l repari, in pachet vei gasi tot ce-ti trebuie.
Cand ideile curajoase ajung realitate
ROG Chakram pare a fi rezultatul unui proces lung de dezvoltare. Zic asta deoarece soarecul vine dotat cu toate nebuniile posibile. Pare ca ROG a studiat piata, a pus pe Chakram toate dotarile moderne si a plusat cu ceva special. Ceea ce scoate acest mouse in evidenta comparativ cu alte modele este faptul ca are un joystick.
Da, da! Ai citit bine! Are un joystick analog pe partea stanga a mouseului. O aditie pe care nu as fi vazut-o niciodata pe un soarece de gaming, insa ASUS s-a hotarat ca-mi trebuie. Din pacate, fix ceea ce ar trebui sa vanda acest produs, s-a dovedit o aditie inutila. Am incercat sa-i gasesc un rost pe lumea asta si am zis ca poate sunt eu mai tantalau si nu stiu sa o folosesc. Si credeti-ma, ca mi-am dat interesul, insa pare-se ca nu-s gata pentru un joystick pe mouse inca.
Spre aparararea sa, manetuta asta stie sa faca ceva mai mult decat simplu gaming, astfel am folosit-o cu succes pentru a scrolla pe net si pentru a parcurge textul din editor fara sa fie nevoie sa mai iau mana de pe mouse si sa ma folosesc de sagetile de pe tastatura. Un lucru pe care ASUS l-ar putea face pe viitor, ar fi sa mute acest joystick intr-o pozitie mai usor accesibila, astfel ar deveni mai usor de folosit.
Partea plina a paharului umplut cu ROG Chakram
Ok, am dat cu joystick-ul de pamant, insa trebuie sa ii acord unui produs laudele cand le merita, iar ROG Chakram este un mouse bun. Lasand manetuta la o parte, vorbim de un mouse de gaming serios. Avem parte de un senzor foarte potent, combinat cu o tehnologie wireless foarte precisa si practic zero input lag. Bateria a fost un alt atuu al mouse-ului, iar experienta per total a fost foarte relaxanta.
Dupa cum spunea, ROG Chakram este un soarece imens. Insa asta i-a conferit un avantaj pe partea de confort. Chiar daca este masiv, nu am avut probleme in a-l manevra, iar diferenta de greutate dintre partea din fata a mouse-ului si cea din spate cred ca este intentionata. Chiar daca la inceput imi cam venea sa condamn treaba asta, dupa cateva meciuri de Call of Duty Modern Warfare am inteles. Este un mouse potrivit pentru persoanele care se joaca cu sensitivitate mare. Faptul ca poti sa misti doar fata, de parca ar fi un pendul, iti ofera un oarecare avantaj in momentul in care tragi. Am observat ca m-a ajutat in special cand jucam cu sniper-ul si aveam nevoie de precizie, deoarece miscarea era mult mai mica.
Pe langa precizia de care a dat dovada in modul wireless, ROG Chakram mai are un as in maneca. Poate fi conectat la aproape orice dispozitiv folosind unul dintre cele trei moduri de conectare: wireless prin intermediul adaptorului USB inclus, Bluetooth sau prin cablu USB-C, inclus si el in pachet.
Designul lui ROG Chakram este simplu, dar eficient
E timpul sa-i mai dau inca o bila alba lui Chakram. Niciun mouse bun nu este grozav daca design-ul il lasa balta. Categoria asta insa a fost dominata de ASUS. Au reusit sa creeze un mouse masiv care are un aspect agresiv si pe care iluminarea are un sens. Da, inca lumineaza logo-ul ROG si scroll-ul, insa ASUS a facut ceva interesant si a inclus o banda RGB si in partea frontala a soarecelui. Aspectul sobru ii sade ok, iar pe partea de confort, dupa cum am mai spus, se simte foarte bine. Aspectul asta e valabil in special daca sunteti ca mine si aveti lopeti pe post de maini.
Un fel de doua feluri
Cam asta imi vine in minte cand ma gandesc la ROG Chakram. Este un mouse performant si aratos care insa nu reuseste sa-si motiveze pretul cu caracteristicile speciale pe care le-a introdus. Joystick-ul este ceva ce nu ma vad vreodata folosind. Trebuie insa sa apreciem curajul celor de la ROG care au incercat sa aduca ceva inovator pe piata. Din punctul meu de vedere, nu le-a iesit de data asta, dar nu toate inventiile bune au inceput cu dreptul si cred ca pe viitor, joystick-ul asta ar putea deveni chiar folositor. Sau poate nu sunt genul de om caruia i se adreseaza. Oricare ar fi situatia, a fost o experienta interesanta.