GamingReviews

Review Red Dead Redemption 2: Haihui prin vestul sălbatic

La mai bine de 8 ani de la lansarea primului Red Dead Redemption, ne reîntoarcem în vestul sălbatic la începuturile găștii de nelegiuitori Van Der Linde.

Unul dintre cele mai așteptate jocuri ale anului, Red Dead Redemption 2 reușește să redefinească genul open-world și să te țină cu mâna pe controller, în ciuda ritmului destul de încet.

Recunosc, am fost sceptică având în vedere cât hype a fost în jurul acestui joc, însă mă bucur că m-am înșelat. Campania ține mai bine de 60 de ore, însă vei avea destule activități chiar și după ce se termină epilogul.

Red Dead Redemption 2 s-a lansat pe 26 octombrie pe Playstation 4 și Xbox One.

Haihui prin vestul sălbatic

Red Dead Redemption 2 este un prequel al predecesorului său, acțiunea petrecându-se cu mai bine de 10 ani înainte. După o misiune eșuată condusă de Dutch, gașca se mută spre Est, unde luptă pentru libertate și este în continuă luptă cu membrii clanului O’Driscoll. Aceștia trăiesc în sălbăticie, unde își crează propria tabără pe care o poți îmbunătăți prin diferite upgrade-uri pe parcursul jocului. Fiecare membru al găștii trebuie să contribuie cu bani sau mâncare pentru ca tabăra să supraviețuiască – așa că mi-am petrecut foarte mult timp la vânătoare de căprioare sau urși ca să am ce aduce acasă.

În ciuda faptului că jocul este un open-world RPG, lumea nu ți se deschide încă de la începutul jocului. Primele câteva ore ți le vei petrece încercând să înveți mecanica jocului și să testezi diferite acțiuni și misiuni pe care Arthur le poate face în universul Red Dead. Primul capitol servește ca un fel de prolog în care nu ai atât de multă libertate și încearcă să te introducă în poveste. De asemenea, ne reîntâlnim și cu prieteni vechi din primul Red Dead Redemption: John Marston și consoarta sa Abigail, chiar și liderul găștii, Dutch van der Linde care sunt mult mai tineri, însă știm cu toții cum se va sfârși povestea lor.

În noul Red Dead, intri în bocancii lui Arthur Morgan, un cowboy care a fost crescut de van der Linde și care devine un fel de lider alături de Dutch. Rockstar a introdus un sistem în stilul Sims în care Arthur trebuie să mănânce, să bea și să doarmă pentru a supraviețui, care pentru unii poate părea un pic cam multă bătaie de cap.

Poți merge în oraș la cumpărături și literalmente să te plimbi printre rafturi și să îți cumperi cafea sau conserve pe care să le consumi mai târziu. De asemenea, acestea îți vor reîncărca viața sau stamina și le poți căra după tine în geantă sau să le depozitezi pe cal.

Că tot vorbim de animale, calul tău este cel mai de încredere partener. Cu cât petreceți mai mult timp împreună, se creează o legătură de încredere și poate fi mai ușor de mânuit. Mai mult decât atât, trebuie să îți îngrijești calul, asta dacă vrei să-l ții în viață. Sunt o mulțime de animale în sălbăticie pe care le poți vâna atât cu arcul sau cu pușca și nu pot descrie cât de fluidă și naturală este animația lor.

Zilele în Red Dead trec încet, așa cum probabil se întâmpla și pe vremea aceea. Mi-am petrecut o zi întreagă mergând la pescuit, sau făcând diverse activități domestice în tabără, cum ar fi să tai lemne sau făcând o baie după o zi de muncă. Sunt o mulțime de activități pe care le poți face în Red Dead, de la călărit în sălbăticie, până la mers la o beție în barul orașului care se termină într-o bătaie epică cu toții localnicii.

Dar să trecem și la lucrurile mai serioase: side-missions. Poți să participi la jafuri alături de alți membrii van der Linde sau să pleci de unul singur fie să recuperezi niște bani sau să cauți alți nelegiuiți pentru șeriful din oraș. Sfatul meu este să lootezi orice îți iese în cale: vei găsi diverse iteme de la băuturi, bani sau alte lucruri care îți vor fi de folos mai târziu.

 

Arthur poate interacționa cu orice NPC, pe care îi poți fie saluta sau antagoniza în funcție de ce relație vrei să ai cu ei. Ai destul de multe opțiuni de dialog, însă ia în considerare că acțiunile tale vor avea un impact asupra relațiilor pe care le ai cu oamenii din jur. Iar aici trebuie menționat sistemul de honor. Tu vei decide dacă Arthur va fi un nelegiuit și va fura sau omorî oameni sau dacă îi vei ajuta ca un adevărat Robin Hood. Reputația pe care ți-o faci va determina comportamentul celorlalți NPC, inclusiv dacă ataci câini sau dacă te bați cu cineva.

Sistemul Dead Eye care a devenit această serie, revine și în partea a doua. Dead Eye pentru necunoscători, încetinește lumea din jurul tău pentru a putea nimeri inamicii mai ușor, însă abilitatea se consumă destul de repede și nu se încarcă automat. Va trebui să consumi diverse iteme ca să o poți reîncărca, însă sinceră să fiu, Arthur se descurcă foarte bine și fără această abilitate.

RDR2 este noul GTAV?!

Încă de la primele secvențe de cinematic, vei rămâne cu gura căscată. Tranziția de la cinematic la gameplay este fără cusur, iar jocul îți permite să te joci cu camera în funcție de stilul tău preferat. De la first-person, până la o cameră cinematică pe care o poți activa oricând dorești, ca un adevărat regizor care își creează propriul film. Nu mai menționez voice-actingul sau cât de natural par să vorbescă personajele. Atât povestea, cât și dialogul fac din Red Dead Redemption 2 o experiență narativă inedită pentru orice jucător.  

 

De menționat și câteva lucruri care nu mă încântă prea tare: interfața este destul de diferită față de multe alte jocuri de acest gen, unde nu ai tot inventarul sau progresul în același loc. Îți va lua ceva vreme până să te obișnuiești cu sistemul și să știi unde să te uiți dacă ai nevoie de o anumită informație.

Probabil vei spune că Red Dead Redemption este un GTA V pe cal, însă nu poate fi mai departe de adevăr. Clar UI-ul și anumite aspecte seamănă cu GTA, însă Rockstar reușește să creeze un univers atât de complex și plin de surprize la tot pasul. Da, nu ai parte de toate lucrurile cool ale vieții moderne cum ar fi mașini sau telefoane mobile, dar nu se compară sentimentul pe care îl ai atunci când pleci să cutreieri munții călare pe cal sau atunci când pleci la vânătoare alături de gașca ta.

Acțiunea jocului este foarte greoaie, însă nu îl văd ca pe un dezavantaj. Trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare, iar sfatul meu este să te bucuri de lumea din jurul tău. Peisajul este divers și nu încetează să mă uimească de fiecare dată cât de realist este. De multe ori am crezut că mă uit la un film și nu pot decât să consider Red Dead un concurent fără egal pentru Game of the Year.

O nouă eră în gaming

Rockstar Games reușește să livreze un joc care stabilește noi standarde pentru genul open-world. Abia aștept și lansarea Red Dead Online, unde voi putea să îmi fac propria mea gașcă de nelegiuiți și să străbatem vestul sălbatic. Până atunci, îmi continui peripețiile în vestul sălbatic alături de calul meu, pentru că aventura din Red Dead, abia a început.

Ar mai fi destul de multe puncte de atins, însă sper că ți-am stârnit interesul ca să explorezi de unul singur. Sunt curioasă de ce alte lucruri faine ați făcut voi în noul Red Dead, pentru că sunt sigură că nu am văzut nici pe departe tot ce poate oferi acest joc.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button