În ultima vreme, telefoanele realme au început să răsară ca ciupercile după ploaie, iar asta nu e neapărat ceva rău. Îmi place să observ cum astfel de modele devin un standard pentru consumatorul obișnuit, atât ca performanțe, dar și ca preț, iar realme pare că înțelege întocmai cum stau lucrurile în cazul celor care nu doresc să cheltuiască o avere pentru a beneficia de niște funcții serioase. Producătorul ne prezintă astfel cel mai nou mid-range, pe numele din buletin realme GT Master Edition.
Voi porni din start cu ceea ce mi-a atras atenția. Avem în fața ochilor un ecran Super AMOLED foarte crisp și fluid, o baterie mare și rapid de încărcat dar și o alegere nouă în ceea ce privește procesorul. realme GT Master Edition se prezintă ca o combinație interesantă și avantajoasă în materie de design și hardware. Este mai slim, mai ușor de manevrat și este al doilea telefon care să ascundă în circuitele sale un Snapdragon 778G după Motorola Edge 20, dar haideți să trecem prin ele pe rând.
Ecran | FHD+ Super AMOLED, 120Hz, 1080 x 2400 |
Sistem de operare | Android 11, Realme UI 2.0 |
Procesor | Snapdragon 778G 5G (6 nm) |
RAM+Stocare | 6GB/128GB, 8GB/128GB, 8GB/256GB |
Extindere stocare | Nu |
Camere foto | 64MP+8MP ultra-wide+2MP macro+32MP selfie |
Video | 4K/30FPS, 1080p/60FPS, HDR |
Senzor amprentă | Da (under-display, optic) |
Baterie | 4300mAh, încărcare rapidă 65W |
Un design clasic, lipsit de pretenții
realme GT Master Edition a aterizat la noi în varianta Cosmos Black. O nuanță plăcută, care îmbracă spatele din plastic, de altfel nu prea fericit atunci când vine vorba de urme și amprente. Din fericire, husa flexibilă inclusă în pachet poate juca rolul mantiei lui Superman, cu o tentă de gri interesantă, care vine în completarea carcasei telefonului.

Combinația este simpatică și îmi pare că se contopește perfect cu formele lui GT Master edition, rezultând într-un tot unitar care cuprinde și modulul de camere. La rândul său, modulul abia de iese în relief, deci nu se poate pune problema de vreun wobble pe suprafețe, iar combinația cu husa este cat se poate de multumitoare.
Avem o „perforatie” de selfie în partea de stânga sus a acestui ecran de 6.43 inci, cu margini destul de subțiri sus și în laterale. Din păcate, nu sunt adeptul bezel-ului inferior îngroșat, deci marginea de jos a ecranului mi se pare o alegere mai putin statisfacatoare din punct de vedere estetic și practic. Tot in partea de jos dai și de un difuzor (doar unul, sadly) și de un jack de 3.5mm pentru căști, de care să știți că încă mai este nevoie în 2021.
Hardware, software și performanțe
realme GT Master Edition a venit la noi în varianta de 8GB cu 256GB pentru stocare. Deși nu există posibilitatea de extindere a stocării, acei 256GB sunt mai mult decât suficienți pentru tot felul de fisiere, mai ales în cazul unui telefon de mijloc.
La mijloc… de circuit regăsim procesorul Qualcomm Snapdragon 778G 5G, un octa-core cu 2.4GHz pe nucleul principal. Puterea chip-ului este sustinuta și de testele sintetice, dar și de jocuri. În Geekbench, realme GT Master Edition a obținut un scor frumușel de 2,788 de puncte, adică o îmbunătățire sesizabilă a performanței față de Snapdragon 768G.
Pe jocuri, telefonul se descurcă foarte bine. În meciurile de Call of Duty: Mobile nu s-a pus problema de vreo încălzire excesivă, chiar și la setările grafice maxime. Aici, telefonul oferă și un GT Mode, regăsit DOAR pe line-up-ul GT, prin care se presupune că procesorul îi dă bice și ecranul operează pe o rată de refresh de 120Hz. Nu beneficiază de posibilități extinse de personalizare și are tendința de a încălzi mai repede telefonul fără a oferi vreun boost sesizabil performanței. Deci aș putea spune că nu este ceva necesar atunci când vrei să te relaxezi cu niște meciuri de CoD, Fortnite sau mai știu eu ce.
În materie de software, GT Master Edition operează pe Realme UI 2.0, care la rândul său se bazează pe Android 11. Este un touch interesant pentru că se folosește cu succes de puterea 778G-ului și oferă posibilități extinse de personalizare (Settings > Personalisations, duuh). Aici îți poți modifica inclusiv forma iconițelor aplicațiilor și îți poți seta propriul model pentru activarea Always-on-Display. Telefonul este iute, este ușor de configurat și de gestionat, ai acces rapid la funcții simple, dar importante, iar tranzițiile se fac extrem de natural.
Aș vrea să aducem în discuție și bateria lui realme GT Master Edition. Cei 4,300mAh pot fi încărcați rapid la 65W, un atuu al unui smartphone mid-range. Practic, telefonul se încarcă de la 0 la 100 în aproximativ 35 de minute, si asta pentru ca vorbim despre așteptările utilizatorului modern, pe care producătorul le onorează cu succes. În plus, nu vă lăsați păcăliți de lipsa magicului 4,500 mAh, căci realme GT Master Edition poate duce aproape o zi și jumătate de sarcini casual și aproape o zi pentru gaming la greu (plus GT Mode activat).
Un ecran rapid
Trăim vremuri în care ecranele rapide își fac loc pe mai toate telefoanele, iar realme GT Master Edition se alătură acestui trend cu al său panou de 6.43 inci la 120Hz. Este un Super AMOLED foarte luminos, cu un touch rate precis, de 360Hz și rezoluție FHD+. Animațiile sunt fluide și plăcute, jocurile și clipurile se văd foarte bine chiar și în plină zi, datorită unei luminozități puternice.
realme GT Master Edition – Specificații foto
Ni se pun la dispozițite trei camere: un senzor principal de 64MP, un ultra-wide de 8MP și un macro de 2MP. În completarea acestora vine și o cameră de selfie de 32MP.
Ce-i drept, fotografiile ocazionale pe timp de zi se prezintă corecte și dinamice, chiar dacă ne-am lovit de culori cam prea saturate indiferent de prezența sau lipsa softului AI. Aici, obiectivul ultra-wide s-a descurcat ceva mai bine în redarea culorilor corecte și naturale, însă este nevoie de niște compoziții și cadre istețe pentru ca modulul de camere să-și poată face 100% treaba.
Bine, nici fotografiile pe timp de noapte nu au ieșit rău, la fel cum și macro-ul își face binișor treaba (dar oare cine ar vrea să-l folosească prea des?) insă putem observa ușor micile lipsuri în materie de performanță foto. Repet, avem de-a face cu un mid-range suficient de fâșneț pentru segmentul în care se încadrează.
Vrei filmare 4K? Hai că merge și aceasta, la 30 de cadre pe secundă. Not great, not terrible, ci mai degrabă onorabil. Există mereu alternativa 1080p la 60 de cadre pe secundă, cu stabilizare decentă și pe zi, și pe noapte.
Concluzie
realme GT Master Edition se prezintă ca un smartphone potent și suficient de versatil pentru a satisface nevoile utilizatorilor. Dispune de o alegere interesantă și puternică în materie de procesor (Snapdragon 778G), are destul RAM și stocare pentru a stoca și edita diverse fișiere iar bateria de 4,300mAh chiar livrează, după cum spune americanul.
Telefonul nu este străin de gaming, în vreme ce ecranul rapid și precis îți asigură experiențe de vizionare mai mult decât satisfăcătoare. Pe comparatoarele de preț am găsit această variantă – Cosmos Black 8GB/256GB – la aproximativ 1900 de lei, ceea ce nu este deloc rău. La acest capitol, realme GT Master Edition se apropie de prețurile competitorilor săi, reușind să întreacă într-o oarecare măsură o parte din performanțele acestora.
Este un smartphone mid-range capabil, chiar dacă nu poți fotografia Luna cu el, dar este puternic, este rapid, finuț și ușor de manevrat, iar pe măsură ce telefoanele de mijloc devin din ce în ce mai căutate pe piață, realme și-a asigurat cu brio o bucățică din acest trend.