Review Razer Huntsman V2 Analog – Tastatură, controller sau doar un hibrid ciudat?

Încă de puștan eram interesat de mașini, iar pasiunea asta a evoluat odată cu mine și pe măsură ce am descoperit jocurile video am ajuns să consum în mod regulat Need for Speed-uri, Forza-uri și alte titluri cu fiare pe roți. Dar o piedică permanentă de care m-am lovit a fost controlul mașinilor din tastatură, astfel am făcut trecerea pe controller și nici măcar nu am încercat să mai revin la taste. Razer Huntsman V2 Analog m-a făcut însă să îmi reconsider alegerea, oferind o soluție cu force feedback pe care o aveam doar pe controller. Experiența a fost însă cu dus și întors și trebuie să recunosc că senzația a fost diferită față de cum ma așteptam inițial.
O tastatura speciala cu un pret pe masura
Nu pot să întru în detalii despre Razer Huntsman V2 Analog fără să vă spun întâi cât costă. Prețul pentru acest model este de 1.200 – 1.300 de lei. Gata, putem să încheiem aici… sau nu. Haideți să va zic și de ce cred că este oarecum motivat. În primul rând, este prima tastatură analogică pe care o putem cumpăra în masă, singurul model de acest fel de care am mai auzit până acum fiind Wooting one. Cea din urmă a fost vândută în cantități limitate, iar acum este „sold out forever„, fiind înlocuită cu un model nou.
În al doilea rând, Razer Huntsman V2 Analog nu este doar o tastatură cu un feature special și gata. Este Razer! Asta înseamnă hrană pentru sufletul pasionaților de RGB, un software (foarte enervant) destul de util, integrare cu Razer Chroma și un wrist-pad la fel de colorat ca și restul tastaturii. Nu în ultimul rând, mai ai și un port USB 3.0 lateral, taste multimedia și o construcție solidă.
Că tot am adus vorba de construcția tastaturii, nu prea pot să îi reproșez nimic. Este grea, se simte solidă și materialele folosite sunt premium; bine, până ajungem la taste. Pe cât de interesante și speciale sunt switch-urile mecanice, pe atât de proaste sunt key-cap-urile. Și nu aș comenta despre asta prea mult în mod normal, dar să nu uităm cei 1.300 de lei pe care se presupune c-ar trebui să-i plătești ca să pui mâna pe așa ceva. Există o inconsistența la iluminare, unele taste par nefinisate și nu știu dacă sunt eu nebun, dar pare că nu vin la aceeași înălțime. Asta din urmă am mai întâlnit-o, dar la o tastatură de 350 de lei, nu la ceva cu circa patru cifre mai scump.
Iar dacă urăsc ceva la tastaturile astea super colorate și cu USB și nebunii, este cu siguranță nevoia absolut ridicolă a producătorilor să includă nu unul, ci două cabluri. Amandoua sunt groase, iar ca să fie și mai nasol, ai nevoie de un USB 3.0 și un Type-C pentru conectare. Asta înseamnă că dacă te joci pe laptop, îți iei adio de la Type-C pentru Razer Huntsman V2 Analog. Dar hei, măcar primești un USB 3.0 lateral.
Cum se simte Razer Huntsman V2 Analog in jocuri?
Am conectat minunatele cabluri la PC și am băgat o sesiune de Forza Horizon 4. Instinctul a fost să apăs tasta normal, pân’ la fund, vorba aia. Și la început este greu să îți controlezi degetele să apese doar puțin pe butoane, mai ales dacă, la fel ca mine, petreci mult timp și scriind. Perioada de acomodare nu a fost nici ea cea mai fericită, astfel mi-a luat lejer vreo două – trei ore să mă prind cum se apasă pe chestiune și la un moment dat era de-a dreptul frustrant.
Odată ce te-ai obișnuit cu Razer Huntsman V2 Analog situația se schimbă, iar jocurile precum Grand Theft Auto V par să prindă un alt sens, mai ales dacă nu ai jucat niciodată titlul respectiv din altceva decât mouse și tastatură. Nici în shootere nu este rău, mai ales în campaniile single-player din seria Call of Duty care sunt faimoase pentru viteza de deplasare a NPC-urilor. Din tastatură fie alergi pe lângă ei și tre’ să oprești să-i aștepți din când în când, fie mergi prea încet și nu prea are continuitate. Cu tastatura asta, am fost în stare să merg la pas cu Captain Price în Modern Warfare 2019… să merg, nu să alerg de nebun, da?!
Dar să revenim la problema mea inițială: jocuri cu mașini. Aici, senzația a fost în continuare ceva cam ciudată și tot timpul în care m-am jucat pe Razer Huntsman V2 Analog s-a simțit greșit; de parcă degetele, creierul și ochii nu voiau să se sincronizeze. În continuare prefer să folosesc controller-ul pentru racing, deci aici nu prea mi-a gâdilat simțurile.
Orb am fost, dar acum vad totul
La început mi s-a părut că Razer Huntsman V2 Analog chiar și-ar merita prețul cerut. Adică, e cam singurul model de pe piață care face ceea ce face, construcția este bună, tastele alea merg înlocuite (cred) și are toată voma RGB de care se vor bucura toți copiii de 12 ani. Dar jucându-mă pe ea, am înțeles de ce prefer mereu un controller și mi-am dat seama că nu era deloc confortabil. În primul rând, am petrecut prea mult timp ca să învăț cum se apasă pe taste, după care m-am băgat la somn, mi-am scris articolele și m-am pus iarăși pe joacă. Și ce să vezi? Iar uitasem că e analogică nebunia.
Per total, aș putea s-o recomand fanilor înfocați Razer și celor care vor neapărat să joace totul din mouse și tastatură, însă nu mă pot obișnui cu așa ceva și mi se pare că unele tehnologii trebuiesc lăsate așa cum sunt, mai ales când nu este nevoie de inovații. Pentru mine, o tastatură ce-mi place, alături de un controller (ori trei) îmi sunt de ajuns. Voi ați cumpăra Razer Huntsman V2 Analog?