ReviewsGamingRSS PaginaDeMedia

Review Rainbow Six Extraction – Simulator de pandemie… În pandemie!

La fel ca sfârșitul lui 2021, și începutul noului an aduce niște lansări interesante în materie de jocuri. Producătorii par să nu ducă lipsă din inspirație atunci când vine vorba de creionarea unor premise pe baza cărora să ne putem pierde în lumi virtuale ca Back 4 Blood-ul anului trecut, Dying Light 2 și, ce surpriză, Rainbow Six Extraction. La o adică, realitatea este cel mai bun material narativ și dacă în viața de zi cu zi ne confruntăm cu o pandemie, de ce să nu fim și eroii care salvează lumea, cel puțin la butoanele tastaturii sau a gamepad-ului?

De la debutul său în 1998 pe PC, seria Tom Clancy’s Rainbow Six a adunat o mulțime de jocuri și o mulțime de fani odată cu ele, iar Siege se menține foarte bine în topul celor mai jucate titluri din franciză. Bunăoară, ceea ce mie personal mi s-ar fi părut mai degrabă un DLC pentru Siege decât un standalone a făcut cumva să ajungă la mine pe lista cu jocuri „de interes”. Așadar și prin urmare, care-i treaba cu Rainbow Six Extraction?

Apocalipsa și carantina cu care te-ai obișnuit deja

Fiind inițial programat pentru lansare cu numele Quarantine, Rainbow Six Extraction te aruncă fix în mijlocul acțiunii, unde un parazit de origine extraterestră a acaparat draga noastră planetă. Creaturi numite Archæans și-au făcut cuiburi peste tot și este nevoie de trei suflete curajoase care să se aventureze în zonele contaminate pentru a îndeplini diverse obiective care să ducă omenirea mai aproape de găsirea unei modalități de învinge ciuma dintr-o galaxie foarte, foarte îndepărtată.

Rainbow Six Extraction Review

Simplu si nu prea impresionant. Este o premisă foarte simplă care are oferă nițel context acțiunilor tale și implicit misiunilor la care vei participa alături de alți doi oameni. Rainbow Six Extraction este același shooter co-op cu care s-au obișnuit pasionații clasicului Siege; păstrează rețeta clasică a părintelui său, bazându-se între timp pe componenta stealth și pe abilitatea de a lua deciziile optime în cadrul fiecărei misiuni.

Rainbow Six Extraction Preview

Inspirația pentru Extraction a venit dintr-un mod de joc care a fost lansat pe Siege pentru o perioadă limitată, deci cei care au trecut prin Outbreak (2018) știu despre ce vorbesc. Practic, ai aceiași Operatori, botezați aici drept Rainbow Exogenous Analysis and Containment Team (REACT), antrenați exclusiv în co-op, fără vreo campanie single-player sau moduri PvP.

Să plecăm la vânătoare, zic

Odată ce ți-ai ales Operatorul și te-ai echipat cu tot ce trebuie, tu și restul echipei vă treziți într-una din zonele contaminate. Fiecare din aceste incursions vă atribuie trei obiective alese aleatoriu, iar harta în sine este împărțită în trei sub-hărți, fiecare având unul din cele trei obiective aleatorii indicate. Poate trebuie să colectezi mostre de mâzgă extraterestră, sau să salvezi un Operator captiv, sau să omori cine știe ce dihanie, caz în care trebuie să lucrezi în armonie cu echipa ta.

Să fii stealthy nu este chiar un must, dar este imperios necesar în foarte multe situații. Aici intervin și abilitățile unice ale Operatorilor aleși. Plasarea obiectivelor și a punctelor-cheie din fiecare sector este procedurally generated, fapt care crește rejucabilitatea lui Rainbox Six Extraction. Și mai este o chestie fun pe care am apreciat-o chiar dacă nu mă declar pe deplin fascinat de franciza R6: luarea deciziilor și consecințele acestora.

Rainbow Six Extraction Review

Cu cât avansezi mai mult pe hară și cureți sectoarele, cu atât recompensele sunt mai mari. Dar la fiecare completare a unui sector echipa ta poate alege dacă să continuie să avanseze sau să se retragă și să părăsească zona, păstrând reward-urile acumulate până atunci. Ce-i drept, nu este nicio rușine într-o retragere tactică, mai ales dacă simți că nu ești suficient de pregătit pentru a-i înfrunta pe inamicii din spatele ușilor, în condițiile în care abia ai scăpat cu viață din sectoarele anterioare.

Oare unde am mai văzut asta? Ah, da, în timpul orelor petrecute în Back 4 Blood, Darkest Dungeon și XCOM, știți voi, în jocuri unde vrei să simți că ți-o iei rău dacă îți supraestimezi abilitățile. Și pe bună dreptate, dacă tu sau altul muriți, Operatorul cu pricina devine MIA (Missing In Action), unplayable și nu mai poate fi selectat pentru nicio altă descindere până nu este salvat pe loc sau în cadrul unei misiuni speciale de salvare.

Da, este o adiție interesantă pentru o piață suprasaturată, aceea cu shootere generice care nu prea reușesc să-mi atragă atenția, dar parcă era loc de mai bine. Partea și mai bună este că jocul nu are tendința să devină repetitiv pre curând, grație obiectivelor plasate aleatoriu și a dificultății volatile. Este atmosferic, este fun să-l joci în echipă și să te iei la harță cu jupânii care insistă să intre în zonă precum persanii la Termopile când tu vrei să mergi la sigur, dar parcă lipsește ceva care să-l facă mai deosebit.

Level design-ul este simpatic, dar inamicii sunt plictisitori

Rainbow Six Extraction reușește cumva să mă facă să mă avânt mai mult în lumea sa pandemică datorită level design-ului său. Hărțile sunt un adevărat teren de joacă pentru cei cărora le plac abordările strategice și modalitățile diferite de a duce la bun sfârșit un obiectiv.

În plus, nivelurile sunt și ele cu tematică. Odată intrat în luptă, simți cum îți iei avânt într-o lume contaminată de parazitul extraterestru. Pereții și podelele sunt acoperite cu materie organică, un element similar creep-ului din StarCraft. Calci pe ea și te miști mai încet, dar inamicii nu au parte de acest dezavantaj. Împușcă-l ca să-ți poți curăța drumul și vezi cum faci să te poți fofila printre Archæans fără să trezești cuiburile care sforăie amenințător.

Rainbow Six Extraction Review

Aici comunicarea este cheia. Decideți cum doriți să ajungeți la obiectiv și care este traseul pe care îl veți urma. Astfel, te simți cu adevărat aruncat în mijlocul inamicilor, însă vei ieși victorios nu prin clasicul run and gun, ci prin stealth, cooperare, tactică, rapiditate și composure. Pentru că da, Rainbow Six Extraction îți testează reflexele, și nu de puține ori vei fi surprins de unul sau mai mulți inamici porniți să îți facă felul.

Doar că inamicii în sine sunt destul de plictisitori și bidimensionali. Nu au substanță, le lipsește acea aură care să le ofere o oarece unicitate, sunt foarte repetitivi și ești mai degrabă motivat de recompensele în urma grindfest-ului decât de provocările înaintate de creaturile extraterestre.

Rainbow Six Extraction Review

Îmi place tenta asta de Prototype (ah, ce joc bun la vremea sa) adusă construcțiilor organice și monștrilor din fiecare sector, însă nu este un model suficient de îndrăzneț cât să-ți rămână în memorie și să te facă să revii la Rainbow Six Extraction odată ce te-ai plictisit cu adevărat de el.

Gunplay-ul este satisfăcător, armele se simt bine, iar asta aduce două avantaje. În primul rând, veteranii Siege nu vor avea nicio problemă în a se obișnui cu ceea ce are de oferit Rainbow Six Extraction. În al doilea rând, nici cei care fac pentru prima oară cunoștință cu franciza R6 prin intermediul lui Extraction nu se vor simți excluși. Mecanicile de bază se învață ușor, dar jocul ascunde cumva și o complexitate binemeritată care ar fi avut un avânt semnificativ dacă Ubisoft reușea cumva să ofere mai mult zvâc și personalitate acestei lumi.

Grafica și sunetul lui Rainbow Six Extraction nu dezamăgesc

Extraction este un spin-off construit pe fundația lui Siege, deși mi se pare că este mai degrabă un DLC al acestuia. În mod normal, te-ai aștepta ca jocul să fie puțin demodat din punct de vedere al graficii. Doar că Ubisoft a făcut treabă bună și a venit cu schimbările necesare, astfel încât Extraction să arate și bine și să nu depășească nici cerințele de sistem ale predecesorului său.

Inamicii, deși lipsiți de substanță, arată bine, la fel ca mediul înconjurător. Totul este amenințător și te pune să-ți ascuți simțurile, iar asta iese în evidență fie că mă joc Extraction pe laptop, pe PC-ul de acasă sau pe GeForce NOW pe micul AIO de la bioru. Rainbow Six Extraction arată și se simte ca un shooter „pandemic”, iar ambiența redată de sunete este cu atât mai intensă cu cât avansezi în bârlogul inamicului.

Rainbow Six Extraction are potențial și era loc de mai bine

Extraction se bazează mai mult pe gameplay-ul co-op și pe progresie în sine decât pe vreo poveste propriu-zisă. Bine, nu duce lipsă de flavor text, unul destul de banal, care îi oferă mai multe credibilitate și context, dar reușește să suplinească acest mic gol printr-o atmosferă intensă, mecanici interesante și o oarecare rejucabilitate. În cele din urmă te vei trezi că repeți și tot repeți aceleași hărți și obiective, alterate însă de setările dificultății și de dispunerea aleatorie în cadrul fiecărui sector.

Rainbow Six Extraction Review

Rainbow Six Extraction este un punct de pornire potrivit pentru cei care fac abia acum cunoștință cu seria dezvoltată de Ubisoft, chiar dacă era loc de mai bine. Grafica și sunetul sunt satisfăcătoare, spiritul tactic este la locul său, dar parcă tot se prezintă ca un shooter fără suflet într-un ocean de shootere fără suflet. Este fain să-l joci cu prietenii, dar ce te faci atunci când chiar te plictisești de aceiași monștri și aceeași idee?

Concluzie

Poveste - 7
Gameplay - 7
Grafică si sunet - 8.5

7.5

Se putea și mai bine

Rainbow Six Extraction este acel shooter co-op cu care te vei amuza o perioadă bunicică, dar căruia îi lipsesc motivele pentru care să vrei să revii asupra sa. Da, este fun, dar nu iese în evidență.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button