PC

Review: Overclocking showdown-Intel inlocuieste 4790K cu 5775C [VIDEO included]

Intel a lansat de curand modelul i7 5775C, un procesor care face parte din seria Broadwell-H si este produs pe 14nm. Procesorul merge pe socket LGA 1150, si poate fi folosit pe acelasi chipset Z97, majoritatea producatorilor avand deja disponibila o actualizare pentru BIOS. Acest procesor este ultimul care va mai fi produs pentru socketul LGA 1150, pentru ca in curand va fi lansat noul procesor din seria i7 6000 care va necesita o noua platforma, avantajul urmatoarei serii fiind suportul pentru DDR4. Modelul i7 5775C doreste oarecum sa il inlocuiasca pe vechiul i7 4790k, care este produs pe 22nm. Dar oare va reusi? Merita un upgrade de la 4790K la 5775C? La aceste intrebari incercam sa raspundem aici.

Pentru testarea procesorului am folosit o placa de baza AsRock Z97 Extreme 6/3.1. Dupa cum ne sugereaza si numele, AsRock Z97 Extreme 6/3.1 este o placa de baza high-end dedicata celor care doresc sa faca overclocking, si spre deosebire de varianta normala, aceasta vine la pachet cu un adaptor PCI-express pentru USB 3.1. Extreme 6 are socket LGA 1150 si suporta majoritatea procesoarelor din generatia a patra si a cincea Intel Core si Xeon, iar daca folositi un procesor care are la sfarsitul numelui C sau K, aveti posibilitatea de a face overclocking. Pentru a face overclocking in cel mai simplu mod, puteti folosi optiunea de Turbo din Bios – aceasta creste automat voltajele si frecventa nucleelor.

Placa are zece porturi SATA 3 iar sase dintre ele suporta RAID 0, 1, 5 sau 10, placa suporta de asemenea si Intel Rapid Storage sau Smart Response pentru cache pe un SSD. Pe placa se regasesc si doua sloturi M.2, trei PCI-Express 16x, un PCI-Express 1x si un miniPCI Express, iar placa suporta SLI si Crossfire. Daca nu doriti instalarea unei placi video dedicate, aveti posibilitatea de a utiliza chipul grafic integrat in procesor, iar ca si conectivitate aveti la dispozitie un port DVI, unul HDMI si un DisplayPort. Placa de baza este una excelenta, cu un etaj de alimentare format din 12 faze, si mosfeti acoperiti cu radiatoare din aluminiu mari, pentru o racire eficienta. Ca si conectivitate matherboard-ul mai are un port combo pentru mouse si tastatura, sase USB 3.0, un E-SATA si doua porturi LAN Gigabit. Pentru testare am folosit placa video integrata a procesorului, pentru ca aceasta este un model nou, si am testat procesorul si in overclocking pentru a vedea cata performanta putem castiga in plus si pana la ce frecventa functioneaza stabil. Programele folosite pentru testarea sunt Aida 64, Cinebench R15, Metro Last Light, GTA 5 si CS GO. Da, am ales CS GO pentru ca multi dintre voi au cerut acest lucru.

In GTA 5, placa video integrata se descurca binisor: a avut o medie de 71 FPS-uri, minim 60 FPS-uri si maxim 88 FPS-uri. Toate setarile au fost puse pe normal, iar rezolutia a fost de 800×600 pixeli. Aveam posibilitatea sa marim putin detaliile, dar memoria vRAM este limitata la 512MB. In CS GO pe rezolutia FULL HD, cu toate setarile la minim, am scos in jur de 100 FPS-uri, dar cand am scazut rezolutia la 1024×768 pixeli, FPS-urile au trecut lejer de 200, asadar cine doreste sa cumpere acest procesor pentru CS GO si prefera rezolutia de 1024×768, alegerea este una buna. Nici in Metro Last Light nu sta rau, cu setarile pe minim si rezolutia Full HD, am avut un mimim de 32 FPS-uri, o medie de 46 FPS-uri si maxim 70 FPS-uri.

Am folosit Aida64 pentru stresarea procesorului, in full load acesta nu depaseste 57 de grade, iar dupa overclock la 4GHz, acesta a ajuns la maxim 73 de grade. In Cinebench R15 placa video a atins 69 de FPS-uri, iar procesorul a obtinut 738 de puncte. Dupa overclocking-ul la 4GHz acesta a obtinut 764 de puncte. Pentru overclock stabil la 4GHz am folosit un voltaj de 1.35v. Am incercat sa facem overclock peste 4.5GHz, dar din pacate sistemul devine instabil, iar voltajul de 1.55 este deja prea mare, asadar nu se poate compara cu i7 4790K la acest capitol, desi ca performante clock pe clock, pe hartie cel putin sunt aproape identice, doar placa video integrata este putin mai buna pe 5775C. Dar tinand cont ca este prima aparitie pe 14nm, probabil abia urmatoarea va fi un succes, adica seria 6000 care urmeaza sa fie lansata in curand. Avantajele fata de 4790k ar fi temperatura mai mica si consumul de curent. Acest procesor nu poate fi considerat un upgrade peste 4790k, dar cine are un procesor mai slab si nu este foarte pasionat de overclocking extrem, poate merge pe varianta i7 5775C.

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button