ReviewsTelefoane

Oppo Find X5 Pro este schimbarea de paradigmă din lumea telefoanelor high-end și un nou rival pentru competiție (review)

Cum anume trebuie să fie un telefon și ce căsuțe trebuie el să bifeze că să poată fi considerat un flagship, și prin urmare să poți pretinde asemenea sume exorbitante? Și asta mai ales în cazul de față, când alternativele au nume atât de cunoscute și o clientela stabilă. Le vom lua pe rând, și vom vedea dacă Oppo Find X5 Pro, cel mai nou flagship al producătorului, dă să nu check acestor criterii. Și hai să pornim de la design, build quality și diferențiatori. Deci standardul actual cere că un telefon să fie frumos, bine construit și… diferit, să aibă ceva deosebit care să-l individualizeze. Și mai ales în ceea ce privește acest ultim criteriu, mi se pare foarte greu să vii cu ceva nou, în condițiile în care telefonul inteligent este același dreptunghi spartan de mai bine de un deceniu încoace. Weeell, îmi pare că Oppo Find X5 Pro bifează căsuța asta.

O construcție și un ecran foarte interesante

Pentru început, spatele lui Oppo Find X5 Pro reușește cumva în mod miraculos… să fie diferit. Dacă majoritatea producătorilor de telefoane fie ele scumpe sau ieftine atașează un modul de camere pe spate, Oppo sunt singurii care reușesc cu adevărat să integreze acel modul „în” spate! Spatele lui Oppo Find X5 Pro este o monolitică bucată de ceramică ce încorporează efectiv camerele, iar asta îl face să pară fluid și elegant că o cobra care iese din coș. Bump-ul camarelor deși vizibil, abia dacă se mai simte la mâna, nu mai există acea asperitate pe care o regăsești la toate telefoanele unde modul de camere este atașat cumva pe spate.

Oppo Find X5 Pro

Sunt absolut convins că nu este nici ușor nici ieftin să construiești așa ceva, dar efectul obținut este cel dorit: un spate dintr-o singură bucată. Iar asta aduce niște avantaje, pe lângă diferentiatorul de design: Oppo afirmă că, în felul asta, telefonul e mai rezistent și disipă mai bine căldură. La asta contribuie, evident, și alegerea materialului: nu mai este sticlă, ci o ceramică de două ori mai rezistență. Din păcate, n-am avut cum să testez, singurul test credibil ar fi fost să-i dau drumul pe gresie, dar am avut o reținere, știți, prețul! Deci nu știu ce să va zic despre rezistență la impact, cât despre rezistente la intemperii, care este, firește, IP68, deci ține fără probleme la apă și praf. Practic, nu doar că se simte durabil, ci și ESTE durabil. Oricum, alegerea asta „ceramică” îi împinge greutatea peste 200g, dar până la urmă este un flagship și trebuie să se fie greut că să se simtă premium și oricum, la 218 rămâne în limitele categoriei.

Oppo Find X5 Pro vine în două culori: alb și negru, cam zgârcită alegerea;personal, cel alb îmi place maxim, e mai…  deosebit, dar în România va fi disponibil doar cel negru. Nu ne luăm dintr-atâta, dar această unică varianta mi se pare cam puțîn. La 6500 de lei aș fi vrut să am mai multe opțiuni.

 

Oppo Find X5 Pro

Întorcându-l acum pe față, dăm peste unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață: un excelent display AMOLED LTPO2, cu o tehnologie care permite acestui ecran să-și ajusteze dinamic frecvența în funcție de conținutul rulat între 1 și 120Hz, adică între minimul absolut și maximul absolut al ratei de refresh, miscorand astfel consumul de energie. Totodată,  are acel touch sampling rate la 1000Hz, este vorba despre viteză cu care telefonul răspunde la atingere și chiar e din altă lume.

Ideea este că, deși ecranul este mare, 6.7 inch, adică în zona de dimensiuni a competiției, deși este foarte, foarte strălucitor, limita maximă fiind pe undeva pe la 1300 de nitsi, deși rezoluția este și ea mare, 2K 1440p, mai e și HDR10+ 10 bit, consumul rămâne decent. Despre ecran nu pot să zic decât că este absolut splendid și 1 la 1 cu ceea ce oferă „inamicii”, ba chiar îndrăzni să spun că în anumite aspecte chiar peste.

Asta are rezoluția cea mai mare, 3216 cu 1440. În alte aspecte este puțin sub competiție, cum este brightness-ul mediu, dar per ansamblu nu este cu nimic mai prejos decât oferta concurenței. Atât filmele cât și jocurile, dar și conținutul obișnuit, arată și rulează impecabil, ajută la asta și gamutul 100% P3, culorile sunt vibrante, contrastul, sharpness-ul sunt desavarsite, deci nu am absolut nimic de reproșat în ceea ce privește ecranul.

Evident, pe parte de rezistență are Gorilla Glass Victus, deci Oppo s-au asigurat că pe lângă spatele din ceramică, și față este la fel de rezistență. Cele două felii ale acestui senviș sunt unite zdravăn de o ramă metalică extrem de discretă care îmbină seamless cele două elemente ușor curbate pe margini.

Să aruncăm o privire peste hardware

La interior, Oppo Find X5 Pro se aliniază cu restul telefoanelor de top. Adevărul este că în ecosistemul Android nici nu prea ai alte opțiuni, este Qualcomm și cam atât, deci vine cu noul și pe alocuri controversatul Snapdragon 8 Gen 1.  În unele implementări merge mai bine, în altele mai puțîn, dar Oppo parcă au vrut să se asigure că nu vor avea surprize, așa că l-au răcit cât au putut ei de bine, cu un vapor chamber impunător. Mai contribuie la disiparea căldurii și spatele monobloc din ceramică și tot așa. Scorul pe care am reușit eu să-l obțîn fără vreun efort sau preparaive speciale în Geekbench 5 este unul bun, 3509 puncte cu modul high performance activat la baterie, un scor pe care eu l-am mai obținut în trecut și pe precedentul 888.

Oppo Find X5 Pro

Qualcomm susține că noul procesor ar avea o creștere de performanță de 30% față de bătrânul și greu încercatul 888, dar eu o spun direct că deocamdată cel puțîn, în testele sintetice nu văd această diferența. Și desigur mai zic ei că este mai eficient la consum cu 25%. Dar astea cu niște puncte plus minus în sintetice, sunt chestii care ne ronțăie OCD-ul nouă, ăstora care ne ocupăm cu testat tehnologie. Însă pentru orice utilizator obișnuit aceste nuanțe vor fi absolut insesizabile, pentru că în orice ai rula pe el, telefonul merge foarte, foarte bine.  Ne-am jucat din greu pe el ore întregi, și nu doar jocuri, ci orice aplicație ai rula merge flawless, prin urmare nu prea ai de ce să-ți bați capul cu tehnicalitati. Așadar, și la capitolul asta al performanței brute se încadrează în limitele categoriei din care face parte.

Procesorul ăsta nou pe 4nm este secondat de 12GB RAM și 256 stocare în cazul configurației testate de mine, înțeleg că ar mai există o versiune 8GB cu 256GB dar și una de 12GB cu 512GB, dar despre disponibilitatea ăstora în România nu știu nimic. Ideea este că această varianta despre care discutăm acum se lansează la prețul de 6500 de lei, deci la specificațiile astea de memorie și stocare, din nou, Oppo Find X5 este similar cu S22 Ultra și cu orice alt flagship indiferent de compania producătoare.

Tot acest angrenaj este alimentat de o baterie de 5000mAh cu încărcare rapidă pe 80W, așa-numitul SuperVOOC, dar mie 80W mi se pare la limita de sus a prudenței. Știu că au venit alții chiar cu 120W și că se discuta și despre 140W, dar pe acesta îl consider mai mult decât suficient. N-am stat să cronometrez pretențiile lor de viteză la încărcare, dar pot confirmă că se încarcă al naibii de repede, dat fiind ca la câte teste și jocuri am rulat pe el, am avut nevoie să facem chestia asta de câteva ori. De asemenea, are încărcătorul asta ultra-rapid în pachet, o chestie corespunzătoare în condițiile în care dai 6500 de lei pe un telefon.

Oppo Find X5 Pro

Pe lângă încărcarea asta pe fir la 80W, Oppo Find X5 Pro suportă, pe soluția proprietara firește, încărcare rapidă wireless la 50W, ceea ce iarăși este o premieră. Și tocmai pentru că și-au asumat niște riscuri evidente împingând în sus aceste limite de viteză la încărcare, Oppo au vrut cumva să se asigure că nu afectează sănătatea pe termen lung a bateriei, așa că au imlementat niște sisteme de protecție, așa-numitul Battery health Engine, care permite până la 1600 de cicluri de încărcare, deci peste media industriei.

Oppo Find X5 Pro

Dacă intri în setări ai o puzderie de opțiuni de optimizare, de la super power saving mode până la high performance sau reverse charging. Evident, Oppo Find X5 Pro rulează Android 12 cu interfață lor Color OS 12.1, destul de rapidă, intuitivă și foarte customizabila. Este simplă și ușor de înțeles chiar dacă nu ai mai folosit niciodată un telefon Oppo, și mai are și câteva goodies în plus. De exemplu, funcția numită Mulți Screen Connect, care face exact ceea ce îi spune numele și pe care o găsești în meniul rapid drop-down. Este un cast ceva mai avansat care sugerează ideea de ecosistem și îți permite practic să afișezi conținut și să rulezi aplicații pe mai multe dispozitive simultan, precum laptopuri Windows cu tot cu funcții de share și așa mai departe. Astea nu mai sunt o raritate, cam toți producătorii mari le implementează acum pe dispozitivele lor, dar ele nici nu mai pot lipsi de pe dispozitivele care se respectă.

Oppo Find X5 Pro

Fotografia pe Oppo Find X5 și atenția la detalii

Și ultimul dar nu cel din urmă capitol la care Oppo Find X5 Pro promite să exceleze, și anume camerele. Sistemul ales de Oppo este diferit și destul de interesant și este printre primele care alege să aibă un tandem de camere principale, adică nu una, ci două. Interesantă alegere, nu?

Cu alte cuvinte, atât camera wide cât și cea ultra-wide au 50MP și fix, fix aceeași senzori: Sony IMX 766, singură chestie care diferă este focală folosită. Și asta nu este singură noutate, dar să le luăm pe rând. Avem așadar o camera Wide de 50MP de 25mm. Și aici vine partea interesantă: Oppo par să fie primii din armada Android care aduc pe telefoanele lor sensor shift, capabilitatea introdusă de Apple odată cu seria 12 pe modelele lor de top și care este acum disponibilă și pe 13, dar iată că Oppo vin și ei acum cu funcția asta.

De ce este asta important? Pentru că cel care se mișcă efectiv pentru a compensa bâțâiala, este senzorul însuși. Este ani lumina superioară oricărei stabilizări electronice, și în felul asta, mai ales pe video, scapi de jitterul ăla pe care îl induce o stabilizare electronică. Stabilizarea este în felul asta mai curată și mai naturală, și în principiu este o tehnologie împrumutată din lumea camerelor mirrorless high-end. Și asta nu e tot.

La sistemul asta se adaugă stabilizarea optică din micul obiectiv al camerei, și uite așa, Oppo reușește să aibă stabilizare pe 5 axe… pe un telefon! L-am testat și pe video și pe foto și rezultatul este indiscutabil impresionant. Practic sensor shiftul este 3 axe și stabilizarea optică pe două, iar cele două tehnologii lucrează împreună. Niiice! Cea de-a două camera de 50MP, cea ultrawide, are 15mm, nu beneficiază de toate aceste bunătăți, dar fiind cumva tot o principala, cu exact același senzor și aceleași caracteristici optice bune, este un add-on cât se poate de solid. Iar tripticul este completat de un tele cu senzor de 13MMP și lentilă de 52mm, care este mai degrabă o focală de portret decât de telefoto. Dar este oricum bine-venită.

Oppo Find X5 Pro

Sincer, rareori am simțit nevoia de mai mult de 50mm. Nu mă înțelegeți greșit, eu sunt fan telephoto, mi se pare o focală mai valoroasă decât ultra-wide-ul, dar nici nu simt nevoia de un telefon de mai mult de 50-70mm. Ideea este că cele două principale sunt adevăratele vedete. Senzorii identici permit o excelență consistentă și coerentă a imaginii de pe o focală pe altă, și vei simți chestia asta mai ales la video, unde telefonul duce 4K la 60FPS pe toate cele 3 camere și rezultatele arată foarte bine. Un alt aspect remarcabil este faptul că Oppo par să fi moștenit de la One Plus, frații de grup, colaborarea cu Hasselblad, faimoasa companie suedeză producătoare de camere pe format mediu.

Nu înseamnă că respectivele camere sunt făcute de Hasselblad, ci despre calibrare și eventual certificare. S-a investit multă grijă în sistemul asta de camere de pe Oppo Find X5 Pro, inclusiv lentilele camerei principale wide sunt din sticlă și nu din plastic pentru a reduce aberațiile cromatice, și toată atenția asta acordată detaliilor se simte și se regăsește din plin în rezulatul final, în pozele și filmările făcute cu Find X5 Pro.

Pe partea de selfie au pus o camera de 32MP și 21mm, cu un senzor tot Sony, dar IMX709, RGBW, adică mai are în plus acel pixel alb care ajută la luminozitate. Oppo spun că ar furniza cu 60% mai multă lumina. Dați-mi voie să fiu sceptic, dar o îmbunătățire se simte fără îndoială. Ultima dar nu cea din urmă chestie care reflectă grijă asta pentru partea de camere și imagine, este acel procesor dedicat, un NPU, neural processing unit, numit MariSillicon X, care ajută serios la fotografia de noapte. Este așadar hardware dedicat, un chip pe 6nm, care răspunde practic de partea asta de AI și de procesarea imaginilor.

Oppo Find X5 Pro

Asta înseamnă că nu mai pui stres pe procesorul sistemului și că task-urile astea care cer procesare intensivă, cum ar fi reducerea zgomotului de imagine, tonuri de piele, acuratețe cromatică,detalii, sunt prelucrate separat, atât pe foto cât și pe video. Deci sistemul de captare de imagine de pe Find X5 Pro este o abordare mai degrabă diferită, nu știu dacă poate fi comparat 1 la 1 cu alte soluții din piață, pentru că Oppo par să fi investit într-o altă direcție, nu neapărat în îmbunătățirea unor specificații că rezoluție sau distanțe focale exotice.

Într-un fel, dezvoltatorul pare să fi investit în mai bine, nu în mai mult. Rezultatele finale sunt indiscutabil foarte bune, de aceea aș zice că direcția lor este corectă, este o pauză înviorătoare de la cursa asta demență a megapixelilor și milimetrilor. Cam atât despre camere, ar mai fi însă câteva chestii interesante de menționat înainte să încheiem. De exemplu, Oppo Find X5 Pro suportă Wi-Fi 6E, cel mai avansat standard wireless în clipă asta, acea bandă de 6 GHz care permite rate și viteze foarte mari de transfer. Find X5 este evident 5G, are Bluetooth 5.2, deci este pe cât de nou și up to date posibil, și nu în ultimul rând un sunet foarte bun pe difuzoarele stereo.

Oppo Find X5 Pro

Oppo Find X5 Pro – Costul și concluzia

Cât despre preț, well, este cel pe care l-am specificat, 6500 de lei pentru versiunea testată de mine, cu 12GB RAM și 256GB stocare, și de azi până pe 6 aprilie, la precomanda vine bundle fix în banii ăștia, adică la 6500 de lei cu încă un dispozitiv, deci două la preț de unul. După această perioada de precomanda, prețul rămâne cel menționat, dar probabil el va mai scădea cu trecerea timpului și cu ofertele care vor mai apărea peste an.  La final de zi, din punct de vedere strict rațional nu există niciun motiv pentru care nu ai alege Oppo Find X5 Pro în detrimentul unor modele percepute că fiind de lux.

Oppo Find X5 Pro este în aproape fiecare privința iar un unele chiar peste, on par, la același nivel cu numele, cu brandurile populare și consacrate. Sigur, va există mereu acel grăunte al îndoielii, nu ai cum să nu ai dubii, eu însumi recunosc că am, dar după ce l-am testat intens, concluzia provizorie cel puțîn, este una singură: că Oppo Find X5 se bate cu oferta comparabilă a competiției. Sunt convins că dacă Oppo o țin tot așa, și insistă pe zona asta high end, în timp ar putea înlătura astfel de îndoieli.

Este bine că mai există companii care să ridice mănușă aruncată de nume că Apple și Samsung și care demonstrează că au și ambiția și capacitatea de a face față provocării. Sigur, este dificil să-i zici cuiva să dea atâta amar de bani pe un produs pe care nu îl cunoaște foarte bine, de aceea nici n-am s-o fac. Dar cu siguranță unii vor vrea să încerce. Din vorbă în vorbă, din experiență în experiență, a fiecăruia și apoi a mai multora, poate ne trezim într-o bună zi, din nou, cu o bătălie interesantă la vârf care să se dea în mai mulți. Iar asta nu poate fi rău. Oppo Find X5 Pro are tot ce-i trebuie pentru a acceptă provocarea, rămâne să vedem dacă și userii au curajul și deschiderea să-l adopte.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button