ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH
Trending

Review NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition – Tot ce are mai bun NVIDIA, la un pret accesibil!

NVIDIA si-a incordat muschii odata cu lansarea noii generatii de placi video. Dupa ce am vazut performanta oferita de RTX 3090 si 3080, a venit clipa in care ne indreptam atentia spre adevaratul bestseller al acestei generatii. Este vorba despre NVIDIA GeForce RTX 3070, o placa video cu un pret de plecare de la 2.500 de lei care ofera tot ce are mai bun producatorul. De la performante impresionante in gaming 2K si 4K, pana la toata suita software menita sa iti imbunatateasca experienta de joc. Am pus mana pe Founders Edition si am pus-o la treaba sa vad ce performante ascunde.

De cum am scos-o din cutie am stiut ca noua NVIDIA GeForce RTX 3070 nu este la fel ca si surorile mai mari. Asta in ciuda faptului ca imparte poate cea mai enervanta noutate: alimentarea de 12 pini. In fine, revenind la ce poate face noua placa, producatorul sustine ca ar putea oferi performante asemanatoare cu cele obtinute de RTX 2080 Ti, flagship-ul generatiei anterioare. Haideti sa aruncam o privire peste specificatiile noii placi video!

GPU RTX 3070
SMs 46
Nuclee CUDA 5888
Nuclee Tensor 184 (3rd Gen)
Nuclee RT 46 (2nd Gen)
Unitati de Textura 184
ROPs 96
Frecventa Boost 1725 MHz
Frecventa Memoriei 7000 MHz
Capacitate Memorie Video 8192 MB GDDR6
Interfata Memoriei 256-bit
Latimea de Banda a Memoriei 448 GB/s
Consum 220W


Un sistem de racire ceva mai familiar

Cred ca cea mai mare schimbare adusa de NVIDIA GeForce RTX 3070 este fix sistemul de racire. Daca surorile mai mari impart acelasi sistem nou cu un ventilator pe fiecare parte a placii, acesta nu apare si aici. In schimb, avem parte de un sistem de racire cu doua ventilatoare independente. Acestea imping aerul spre placa, insa au roluri diferite. Ventilatorul din stanga raceste in mod direct PCB-ul si evacueaza aerul cald prin partea din spate a placii, in timp ce ventilatorul din dreapta ofera un airflow cat mai eficient cu putinta, asigurand si temperaturi mai bune pentru placa.

Iar NVIDIA GeForce RTX 3070 chiar se descurca foarte bine cand vine vorba de temperaturi. In sesiunea de teste nu am intampinat temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius. Asta este posibil multumita profilului setat pentru ventilatoare. In acest fel, ventilatoarele s-au turat putin dar nu a fost nimic de speriat. Ca si comparatie, zgomotul scos de sistemul de racire lichid de 360mm de pe platforma de teste a fost mai usor de distins decat placa video. Iar caldura degajata nu a fost un factor care merita luat in considerare intrucat placa video a ramas relativ rece in tot acest timp.

Toate acestea se datoreaza si consumului. Comparativ cu placile mai puternice din serie, NVIDIA GeForce RTX 3070 are un consum de 220W. Asta o plaseaza intr-o categorie mult mai atractiva din punct de vedere al cerintelor, astfel o sursa de 650W este recomandarea oficiala. Tineti cont de faptul ca aceasta recomandare include si un procesor Intel Core i9 sau AMD Ryzen 9, deci cu mult sub ce vor folosi utilizatorii care vor cumpara RTX 3070. Si chiar daca inca este prezent, conectorul cu 12 pini are doar sase dintre acestia cablati, restul fiind „de forma” si in loc de doua alimentari 8-pin, necesita una singura.

Cat de puternica este noua NVIDIA GeForce RTX 3070?

Cand a fost prezentata initial, NVIDIA GeForce RTX 3070 era eroul noii generatii; o placa de 500 de euro care avea sa se ia la tranta cu flagship-ul generatiei trecute care se vindea in momentul anuntului cu peste 5000 de lei. O pastila pe care fanii producatorului nu prea au inghitit-o fericiti, mai ales ca multi abia pe atunci isi cumparau o placa din seria RTX 2000. Si iat-o ca a venit sa cucereasca rolul pe care liderul generatiei precedente il ocupa. Sau nu?

Platforma de teste a ramas la fel, cu acelasi AMD Ryzen 5 3600X, 16GB de memorie la frecventa de 3200MHz si sursa de 1000W. De dragul comparatiei, am pastrat si rezultatele obtinute de RTX 2080 si RTX 3080. Din nefericire insa, nu am avut la indemana RTX 2080 Ti-ul pe care se presupune ca-l bate. Veti vedea insa ca rezultatele sunt oriunde intre 2080 si 3080, deci cam pe la acelasi nivel de performanta pe care l-ar oferi flagship-ul generatiei trecute.

Cam asa arata rezultatele; trebuie sa admit ca sunt surprins placut. Chiar daca nu ofera o experienta la fel de fluida precum RTX 3080, avem de aface cu o placa foarte puternica. NVIDIA GeForce RTX 3070 are si alte avantaje fata de modelele mai scumpe. In mod evident, vorbim despre pretul mult mai mic. Noua placa ar trebui sa fie disponibila incepand de la 2.500 de lei conform site-ului NVIDIA. Pe langa asta, daca ai deja o sursa de 550W sau mai mare, ar trebui sa poti rula fara probleme noua placa video. Cu un mic asterix aici insa, deoarece procesorul ar trebui sa aiba un TDP de circa 100W pentru a fi in siguranta.

O placa prea buna pentru magazinele din Romania!

Cum aceasta este ultima mare lansare din noua generatie de placi de la NVIDIA, trebuie sa ma leg de un aspect foarte sensibil. In primul rand, avem parte de o problema foarte mare de aprovizionare la nivel global. Chiar daca producatorul incearca din rasputeri sa faca ceea ce este corect si sa fabrice la foc continuu aceste placi, utilizatorii tot nu ajung sa se bucure de ele. NVIDIA GeForce RTX 3070 pare ca va schimba asta cu stocuri mai mari si o disponibilitate extinsa. Iar aici ajungem la adevarata problema: pretul. Oricat ar spune producatorul ca pleaca de la 2.500 de lei, acest pret este disponibil doar pentru varianta Founders Edition care mai mult ca sigur va fi de negasit inca din primele minute.

Ce ramane sa faci daca vrei un upgrade la next-gen? Ei bine, daca locuiesti in Romania esti in mare parte obligat sa cumperi de aici. Asta inseamna ca vei plati cateva zeci de procente in plus pe langa MSRP pe niste implementari mai slabe ale placii. Asta s-a intamplat si cu celelalte doua modele de placi din serie si cu siguranta va fi valabil si cu NVIDIA GeForce RTX 3070. De ce se intampla asta oare? Raspunsurile ar trebui sa vina de la partenerii 3rd party si de la magazinele care umfla preturile in nesimtire pentru a trage cat mai mult dupa vanzarea unei placi. Astfel, oricat de mult v-as incuraja sa cumparati o placa din seria RTX 3000, nu m-as ierta daca ati cumpara-o in urma recomandarii mele de la un magazin din Romania la preturile de-a dreptul nesimtite practicate de acestea.

Am vazut in comentariile voastre (da, le urmaresc, stati fara griji) ca mi-ati cam dat in cap cand am spus ca aceasta lansare este cea mai tare pe care am prins-o de cand ma stiu. Oricat as vrea sa va fac pe plac, nu-mi schimb parerea. Din punct de vedere tehnologic si al avansului dintre generatii, este ceva nemaivazut pentru mine. Din punct de vedere logistic insa, nu este fiasco si sper ca macar spre inceputul anului viitor, NVIDIA sa gaseasca solutii prin care sa ofere produsul cat mai aproape de pretul real. Pana la urma, tot noi, utilizatorii de rand va asiguram profitul; nu guvernele infometate de bani, magazinele care vand la supra-pret si producatorii 3rd party care mai baga un covrig in burta!

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button