PC

Review NAS Synology DS418 – Solutie de stocare smart

Synology sunt cunoscuti pentru NAS-urile lor performante la preturi accesibile.

Dupa ceva timp de asteptare, acestia au lansat in sfarsit succesorul modelului din 2016. Synology DS418 vine la pachet cu un procesor nou, capabil sa transcodeze in timp real fisiere video 4k pe 10 bit. Modelul precedent avea un procesor dual core pe 32bit la 1.4GHz; modelul de anul acesta este echipat cu un procesor Realtek1296 cu patru nuclee pe 64 bit, care are o frecventa tot de 1.4GHz.

Da, este putin ciudat sa vedem procesoare facut de Realtek, deoarece ei produc in mod normal cipuri de sunet si placi de retea. Inca o imbunatatire este pe partea de RAM, unde modelul DS416 avea o capacitate de 1GB DDR3, modelul DS418 are 2GB de tip DDR4. Noul NAS dispune de patru bay-uri cu un suport total de 40TB. Pe spate acesta are doua porturi LAN Gigabit cu suport pentru Link Aggregation.

Daca utilizati aceasta functie veti beneficia de o viteza de citire de 230MB/s si o viteza de citire de 170MB/s, de asemenea avem si un cip nou pentru criptare hardware in timp real, iar daca porniti aceasta optiunea viteza de scriere scade la 130MB/s iar cea de citire este redusa la 220MB/s. Oricum acesta sta mult mai bine la capitolul viteze fata de modelul anterior.

Modelul din 2016 era dedicat in special pentru stocare si back-up, insa modelul de anul acesta are si functii noi care in mod normal erau asociate NAS-urilor din seria Play, de exemplu transcodarea de fisiere video in timp real. Acesta poate converti fisiere 4K 10Bit in timp real la alta rezolutie, in functie de dispozitivul de pe care va conectati la NAS. Pentru testare am avut la dispozitie doua HDD-uri Seagate Enterprise de 5TB si doua de 4TB. Am pus cele patru HDD-uri in RAID 6, pentru a beneficiea atat de viteza cat si de backup.

Setarea NAS-ului este extrem de simpla, iar interfata este prietenoasa si asemnatoare cu cea a unui desktop. Odata setat am copiat aproximativ 9GB de fisiere, iar viteza sustinuta a fost de peste 100MB/s. NAS-ul a fost conectat la router pe o singura mufa LAN, iar in timp ce copia fisierele, in background rula un proces de verificare a HDD-urilor. Per total este o solutie care merita toti banii daca doriti acasa un server care sa faca de toate.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button