ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Review MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X – Ce e mult nu strica!

Deja stim cu totii ce stiu sa faca noile placi video de la NVIDIA. Pana acum nu am pus insa mana pe o varianta custom cu care sa ma joc o perioada mai lunga. Dar iata ca a venit si momentul asta, iar astazi o sa va povestesc experienta mea cu MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X. O placa video cu o racire imensa dar foarte eficienta si tot RGB-ul pe care ti l-ai putea dori.

Am testat-o pe o perioada lunga pentru a vedea cum se descurca in timp. O sa ma leg de frecvente, de temperatura, de implementarea in sine si de cele mai importante aspecte ale acestei distributii. Si sunt cateva 😀

MSI Gaming Trio X – O distributie masiva, dar eficienta!

Prima oara cand am cochetat cu MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X a fost in momentul in care am facut recenzia video pentru lansarea RTX 3070. O puteti vedea si in thumbnail-ul videoului de pe PlayGround. De atunci am spus ca avem in fata o placa masiva, mai ales cand o comparam cu Founders Edition sau chiar si cu TUF Gaming de la ASUS. Dar haideti sa intram mai adanc in miezul problemei.

MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X foloseste sistemul de racire TRI FROZR 2. Acesta este format dintr-un radiator masiv cu control al fluxului de aer care asigura o circulatie in liniste. Contactul cu componentele placii video se face prin intermediul unor tevi special concepute pentru fiecare model de placa video in parte. Iar pentru a raci intregul ansamblu, MSI a inclus ventilatoarele TORX FAN 4.0. Acestea folosesc un design cu zece pale, grupate cate doua si unite asemenea. Asta asigura o circulatie mult mai eficienta a aerului si un flux mai mare.

Review MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X

Pe partea de alimentare vedem cea mai mare schimbare fata de versiunea Founders Edition a placii. In locul conectorului de 12 pini asezat foarte incomod pe centrul placii, MSI a preferat doi conectori clasici de cate opt pini. Asta va face posibila asezarea mult mai buna a cablurilor si nu va mai necesita adaptorul enervant de care este nevoie in cazul variantei de referinta.

Alt aspect pe care unii il vor aprecia cu siguranta la MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X este iluminarea. Ai multe zone pe care le poti personaliza, incluzand logo-ul lateral insotit de lateralul backplate-ului, plus cateva accente din jurul ventilatorului central de pe fata placii. Acestea sunt toate RGB, iar daca nu-s pe placul tau, au buton de inchidere.

Performanta si temperaturi

MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X impresioneaza prin sistemul de racire si aspectul „de gaming” insa aici se cam opresc beneficiile. Chiar daca are un sistem de racire mult mai capabil decat Founders Edition, cel putin la prima vedere, imbunatatirile pe partea de performanta sunt mici; chiar isesizabile in anumite circumstante. Asta se datoreaza frecventelor placii de la MSI. Acestea nu sunt nimic special pe langa placa de referinta. Viteza de baza este de 1500MHz pe ambele modele, iar singura diferenta sesizabila o regasim in frecventa Boost, unde modelul de la MSI atinge 1830MHz, comparativ cu 1730MHz ai editiei Founders. Asta se traduce intr-un spor de performanta de maxim 5%, prin traducerea frecventelor in procente.

In jocuri insa, diferentele vor fi adesea de maxim 5FPS, astfel nu a fost nevoie sa refac tabelele de la review-ul editiei de referinta, intrucat diferenta a fost in marja de eroare tot timpul. Asadar, performante bune, insa ma asteptam la mai mult.

Assassin’s Creed Odyssey

Chiar daca performanta este cam la fel, anumite date ale problemei se schimba. Aici este vorba despre temperatura atinsa de placa. In conditii de stres, NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition bate spre 80 de grade Celsius, iar ventilatoarele se tureaza simtitor. Bine, nu e foarte galagioasa, dar o auzi. In acelasi timp, MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X se lafaie la sub 70 de grade, cu un maxim de 68. Asta in timp ce operatiunea este complet silentioasa. In functie de carcasa si racire, aceasta valoare poate varia, insa este un punct de plecare foarte bun. Asta se traduce si intr-un spatiu mai mare de manevra cand vine vorba de overclock.

Review MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X

O aparitie rara…

MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X va fi un model destul de rar cand vine vorba de noua generatie de placi video de la NVIDIA. Si aici sunt vreo doua motive pentru acest lucru. Primul ar fi datorat stocurilor foarte mici de placi din noua generatie. Chiar si cu ocazia Black Friday, RTX 3000 a fost aproape de negasit, iar unde a fost, parca s-a evaporat din stoc. In al doilea rand, zilele trecute vorbeam despre un incident neplacut care s-a petrecut la un centru MSI din China. Acesta a fost cuprins de flacari si se pare ca pe teritoriul acestuia se afla doua fabrici ale companiei si un centru de cercetare si dezvoltare. Deci se poate ca producatorul si capacitatea acestuia sa fi avut de suferit.

NVIDIA cu siguranta a dat lovitura cu noile placi din perspectiva performantei si a raportului pret/calitate, insa lansarea defectuoasa din punct de vedere logistic nu a ajutat cauza. In plus, distributiile custom au avut probleme, iar multe dintre acestea sunt pur si simplu triste. Aceleasi metale cu plastice pe ele, pline de luminite si nu prea multe beneficii.

In cazul modelului de fata insa, avem parte de un pachet ceva mai rasarit. Racirea este exemplara, mentine temperaturi foarte bune in timp ce nivelul de zgomot este isesizabil in majoritatea timpului. Unii ar zice ca MSI GeForce RTX 3070 Gaming Trio X este masiva, dar pentru acestia, MSI a inclus in pachet si un bracket de sustinere a matahalei. Deci nu ai motive sa spui ca o distributie atat de mare cu un headroom pentru overclock bun si temperaturi super nu merita cumparata.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button