PC

Review Monitor LG 32GK850G: Cu siguranță, high-end!

În ultimii ani, piața de monitoare pentru gaming a devenit tot mai competitivă, giganții precum LG, ASUS, Samsung, Zowie aducând pe piață modele noi an de an, unul mai bun decât altul. LG 32GK850G este cel mai nou monitor de gaming al companiei sud-coreene care reprezintă, de asemenea, și vârful de gamă.

Monitorul are un ecran cu o diagonală de 32 inch, suportă G-Sync, are un refresh de 144Hz și iluminare RGB pe spate. Monitoarele noi de gaming înseamnă viteză și calitate crescută a imagini. Prin viteză ne referim la un refresh rate crescut, peste 144Hz și un timp de răspuns cât mai mic. Pentru îmbunătățirea calității imaginii, producătorii de plăci video au dezvoltat tehnologii precum FreeSync și G-Sync, ajutând astfel la sincronizarea ratei de refresh cu FPS-urile din jocuri și eliminând în acest mod screen tearing-ul. La o diagonală de 32 inch, LG a decis să adauge un panou cu rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, cu un refresh de 144Hz, care are posibilitatea de overclock până la 165Hz și, evident, mai are și suport pentru G-Syc.

LG 32GK850G arată și se comportă ca un monitor de gaming high-end. Baza monitorului este foarte stabilă, are forma unui V, cu accente roșii, astfel că ecranul de 32 inch își face bine simțită prezență pe birou, fiind foarte impunător, iar marginile subțiri  oferă posibilitatea de a forma configurații multi-monitor imersive. Sphere Lighting by LG este numele dat iluminării RGB de pe spatele monitorului. Cercul de pe spate nu are doar un rol estetic, ci și unul cât se poate de practic – acolo sunt dispuse găurile de ventilare pentru componente, în special pentru modulul G-Sync.

„Abundența de lumini RGB din calculatoarele zilelor noastre, a forțat oarecum producătorii de periferice să se conformeze, dar suntem curioși cât timp va mai ține această modă, pentru că și „Bling-Bling-ul” a murit acum ceva vreme. Totuși, lumina de fundal din spatele monitorului, poate fi și benefică ochilor, dar totul depinde de modul în care este setată. Aceasta poate fi configurată astfel încât să reducă oboseala ochiilor și să îmbunătățească percepția de tonuri negre” – Dan Cadar

Lumina se poate controla în mod evident, iar accesul este rapid și intuitiv utilizând un buton de pe carcasă. Din meniu se pot selecta șase culori diferite și două moduri  dinamice. Puterea iluminării se poate ajusta prin rotire, iar pentru a porni sau opri iluminarea este necesară o apăsare lungă. Conectivitatea se află în spatele monitorului, la vedere, și apreciem acest lucru pentru că oferă accesibilitate ușoară, în comparație cu alți producători care amplasează mufele sub carcasă, în spate.

Pentru conexiunea video, avem la dispoziție un HDMI 1.4 și un DisplayPort 1.2. Monitorul are rol și de hub USB, deoarece acesta dispune de două USB 3.0 cu încărcare rapidă. Pentru că cei de la LG sunt darnici, au inclus și un suport pentru cablul mausului care se atașează în partea inferioară a monitorului.  Monitorul dispune, evident, și de o mufă jack de 3.5mm.

Ne place meniul LG – acesta este incredibil de ușor de înțeles și de navigat. Navigarea se realizează printr-un buton care are patru direcții de navigare, plus posibilitatea de apăsare. Pe lângă opțiunile standard de setări ale imaginii, la acest model avem și setări specifice unui monitor de gaming. Modul Game Adjust ne permite ajustarea ratei de refresh până la 165Hz prin overclock. Tot în acest meniu există trei setări pentru Black Stabilizer. Această opțiune ajută la vizibilitatea mai bună a zonelor întunecate din imagine, fără a supra-expune zonele luminate. Am putea considera că acest monitor este și un hack pentru anumite jocuri, deoarece dispune de ținte integrate.

Monitorul permite ajustarea pe înălțime, poate fi  înălțat cu 11cm, și, de asemenea, se poate înclina și roti. Ecranul are capacitatea de a fi înclinat cu 20 de grade în față sau în spate, iar pivotarea este de 90 de grade, adică se poate pune în modul portret. Monitorul poate fi adaptat și pentru montare pe perete, dar utilizând un suport care se cumpără separat.

Ecranul de 32 inch a lui GK850G poate fi considerat mare de unii gameri, ținând cont că cei profesioniști preferă ecranele de 24 inch, dar este, totuși, distractiv. LG a ales un panou de tip VA pentru acest monitor – este puțin mai slab decât cel IPS dar mult mai bun decât unul TN, el fiind practic, la mijloc. Asta înseamnă că oferă o calitate foarte bună a imaginii, încât să puteți edita și poze sau clipuri, dar în același timp să beneficiați și de un refresh rate mare. Culorile sunt excelente și nu am simțit nevoia de o calibrare separată în afară de cea cu care a venit din fabrică. Panoul este uniform iar contrastul este crescut. Panourile de tip VA au un timp de răspuns mai crescut, dar 5ms este totuși un timp de răspuns acceptabil, în condițiile în care acesta are până la 165Hz.

„În concluzie, LG 32GK850G este un monitor mare, cu un ecran excelent, care nu duce lipsă de viteză. În acest moment, este singurul monitor care oferă un ecran de 32 inch cu funcția G-Sync și 165Hz. Să ne jucăm pe acesta a fost o plăcere și cu siguranță LG ne va surprinde și pe viitor, iar aceștia vor deveni sinonimi cu monitoarele de gaming. Și să nu uităm că LG își produc singuri ecranele! Prețul pentru LG 32GK850G este de cca 3500LEI.” Dan Cadar

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button