
Minecraft este un joc dezvoltat de Mojang si este desp…. ok, hai ca deja va plictisesc cu asta. Cred ca pana in punctul asta, stie toata lumea despre ce joc vorbesc. Nu aveti insa de unde sti ca ma joc de cateva zile prin Minecraft RTX. Da, ati citit bine: jocul cu caramizi si crescut de oite a primit tratamentul complet cu ray tracing si DLSS 2.0.
Cat ray tracing are Minecraft RTX?
Pe tot 😀 Minecraft RTX a fost dezvoltat de NVIDIA impreuna cu Mojang si este disponibil prin intermediul Windows Store. Colaborarea cu producatorul de placi grafice a adus in joc tot pachetul ray tracing. Asta inseamna ca avem parte de umbre, reflexii si iluminare globala care se bucura de tehnologia asta. Adunate, inseamna o gramada de resurse, astfel trebuie sa le si rulam cumva, nu? Pentru asta avem nevoie de DLSS 2.0. Haideti acum sa va explic si cum se mananca fiecare din nebuniile astea.
Am fost sceptic la inceput si ma asteptam ca ray tracing-ul din Minecraft RTX sa fie asa, de amorul artei si sa vedem niste cubulete mai realiste. Stiti ce? Nu-mi pare deloc rau ca am plecat cu asteptarile atat de jos. Momentul in care am incarcat una dintre hartile demo, am ramas prost. Reflexii realiste, lumina super faina, dar acelasi art direction cubic pe care il cunoastem si care este iubit de atatia gameri.
Minecraft RTX ON!
Se spune ca o poza vorbeste cat 1000 de cuvinte. Pe aceasta nota, am atasat mai jos cateva mii de cuvinte; comparatii directe, mano-a-mano intre aceleasi scene cu si fara ray tracing. Am zis sa aleg cateva scenarii diferite, astfel va pot arata cum ray tracing face din Minecraft RTX o experienta atat de familiara, dar in acelasi timp atat de noua.
In scena de mai sus, putem vedea reflexiile si iluminarea globala la treaba. Cu ajutorul nucleelor dedicate, placile NVIDIA RTX calculeaza sursa de lumina si pozitia acesteia, astfel reuseste sa creeze un efect foarte realist de lumina. Si nu, pozele nu sunt editate in niciun fel.
In aceasta scena, am vrut sa surprind modul in care ray tracing-ul reuseste sa insufle viata intr-un cadru. Accentul este pus aici pe lumina care patrunde prin gaurile din tavan si pe umbrele de pe peretii exteriori. Vedem clar unde pica lumina si cum sunt create umbre foarte realiste.
Ultima comparatie este intr-un cadru care combina toate elementele ray tracing si cred ca arata cel mai bine direfenta dintre Minecraft RTX si editia normala. Vedem cum luminile de pe tavan se reflecta in acvarii. De asemenea, acestea sunt mult mai vii si plantele din interior arata mai realist datorita modului in care pica umbrele pe ele. Podeaua este si ea parca scoasa din alt joc, iar eu va las sa admirati. Explicatii mai sunt, dar in urmatorul paragraf.
Ce impact de performanta are ray tracing-ul si de ce placa video ai nevoie?
Am ajuns in punctul sensibil al acestui review: toate pozele de mai sus includ, in mod intentionat si statisticile oferite de joc. In toate cadrele puteti observa ca jocul a atins oriunde intre 50 si 80 de FPS-uri. Nu e rau, nu? Dar daca va zic ca asta a fost posibil pe un RTX 2080 ce ziceti? Daca prima reactie a fost sa ramaneti cu gura cascata, suntem pe aceeasi lungime de unda. Da tati, RTX 2080 a rulat toate nebuniile astea cu numa’ 60FPS sau prin apropiere.
DLSS 2.0 mi-a crutat placa pusa in genunchi de Minecraft RTX
Minecraft RTX s-a dovedit un adversar pe masura puterii brute pe care o genereaza RTX 2080, insa trebuie sa recunosc: am avut un ajutor secret. Este vorba de noul DLSS 2.0 de la NVIDIA. O sa vorbesc despre aceasta tehnologie intr-un articol separat care vine zilele astea, dar haideti sa va explic pe scurt. DLSS-ul asta ia jocul si-l randeaza la o rezolutie mai mica, pe care o mareste cu ajutorul inteligentei artificiale pana la rezolutia nativa a monitorului, sau pana la cea la care ai ales sa rulezi jocul. Treaba asta rezulta in imbunatatiri enorme cand vine vorba de performanta. Cat de mari? Mai jos aveti inca vreo 2000 de cuvinte de poze.
In prima poza, dupa cum puteti vedea si in statisticile de pe ecran, am DLSS 2.0 activat si framerate-ul este la 75.8 FPS. In cea de-a doua poza, pastrand acelasi cadru, dar fara tehnologia de upscale de la NVIDIA, scaderea in FPS este enorma, ajungand la 36.9FPS. Nu sunt bun la matematica, dar cred ca ati inteles ideea: DLSS 2.0 imbunatateste performanta cu mult% si daca nu v-as fi spus, pun pariu ca nu ati fi realizat ca in prima poza, jocul este randat la 720p si upscaled la 1440p, comparativ cu a doua unde ruleaza nativ la 1440p.
Suntem pregatiti pentru viitor?
Eh, nu va imaginati ca viitorul va arata ca Minecraft RTX si ca am avea in fata noul benchmark universal. Nici de departe. Cred ca cel mai simplu va explic asa: Minecraft este ca o plansa de desen care are pe ea doar o schita. NVIDIA este ca un pictor talentat care a venit si a imbogatit acea schita. A adaugat culorile, lumina si umbrele si a iesit ce avem in fata. Mai mult o demonstratie de forta decat un joc in toata regula, Minecraft RTX m-a lasat cu gura cascata.
Din nefericire, viitorul asta despre care indrug eu aici este inca destul de departe. O placa precum cea folosita in teste este inca departe de termenul „accesibil„, iar tehnologia ray tracing abia acum se maturizeaza, insa este o privire in ansamblu foarte buna a ceea ce va sa vina.