PC

Review: Maguay Powerstation X1 E5 o statie grafica performanta si accesibila

Statiile grafice sunt acele PC-uri la care visam cu ani in urma, dar care “pe vremea mea” aveau preturi prohibitive. Cu timpul acestea au scazut, iar power PC-ul este folosit acum pe scara larga in scopuri creative: proiectare, arhitectura, animatie, editare video si foto sau programare. Maguay Power Station X1.E5 este o surpriza recenta foarte placuta a acestui producator si integrator autohton, care aduce toate capabilitatile statiilor branduite traditional Apple, Dell, HP sau Lenovo la un pret foarte accesibil.

Statia de fata este una extrem de versatila si usor configurabila. Primul lucru care conteaza la un asemenea sistem este desigur procesorul, si putem opta fie pentru un i7 din generatia Haswell,  cu patru nuclee si opt threduri sau pentru  procesoare Xeon din gama cu puteri si frecvente variate in functie de buzunar. Nici din punct de vedere al memoriei RAM nu avem obiectii. Cei 32 Gb de baza, 4 module a cate 8 GB DDR3 la o frecventa de 1600 sunt mai mult decat suficienti pentru pasionatul de editare video sau grafica si animatie. Si  stat pana la 4 dimineata in fata PC-ului. Ca si in cazul procesorului, stocarea este si ea dupa preferinte.

Screen Shot 2014-04-03 at 9.28.09 AM

Ai baza, adica un SSD Intel de 180 de giga, extrem de indicat pentru rularea sistemului de operare si a programelor, la care poti sa iti adaugi ce hard doresti, sau poate mai multe, avand in vedere ca discutam despre o placa de baza ce suporta toate modurile Raid imaginabile, o optiune indicata si ea pentru productivitate. Toate acestea sunt intregite de o placa video Nvidia Quadro K2000 cu 2GB memorie video GDRR5, numai buna pentru a fi abuzata la render. Nu este o placa de joaca si nici pentru joaca, ci una dedicata softurilor de producativitate, iar cei care cauta o experienta fluida si putere de procesare video, Quadro este in general prima alegere, abia dupa uitandu-se la restul ofertelor de pe piata. Adaugam si o sursa de 700 de Watti si avem tot ce ne trebuie pentru a ne pierde noptile in fata PC-ului cu aplicatii Adobe, Autodesk si altele asemenea.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button