Nota - 90%
90%
Must-Have!
Logitech Streamcam este o camera foarte potenta, care gratie componentei software solide va fi potrivita pentru foarte multi utilizatori. Daca pretul nu este o problema, nu vad un motiv bun pentru a o trece cu vederea.
Eram acum ceva timp pe la birou si vorbeam cu Dan despre ce continut ar trebui sa mai facem. Nu a durat mult (practic, cateva secunde) pana cand am zis ca ar merge sa facem live streaming. Ideea a picat ok, mai ales ca aveam ce ne trebuia… mai putin o camera web. Si aici a intervenit Logitech StreamCam. O camera micuta si eleganta, care ofera o imagine FullHD la 60 de cadre pe secunda si un soft stufos din care o poti seta in fel si chip.
Am mai testat in trecut si Logitech C922, un model deja legendar printre streameri. La vremea aceea insa, nici prin cap nu-mi trecea ca voi face streaming.
Logitech Streamcam este o camera simpla si usor de folosit
Ceea ce m-a surprins la aceasta camera este usurinta cu care o poti seta. Pachetul este micut si contine camera in sine, alaturi de doua accesorii pentru montura camerei. Astfel, aceasta poate fi pusa pe un trepied, fie agatata de monitor in mod clasic. Conectivitatea este si ea super simpla, astfel ai un cablu USB Type-C care iese direct din camera si cam asta este tot.
Trebuie insa sa vorbesc putin despre cablul lui Logitech Streamcam. Mai exact, acesta ar putea avea doua dezavantaje pentru anumite persoane. In primul rand, este vorba despre lungimea acestuia. Imi tin PC-ul langa birou, insa am avut probleme cand am vrut sa pun camera pe un trepied, in capatul celalalt de birou, pentru ca nu ajungea cablul. Acesta are o lungime de doar 1.5m, ceea ce mi se pare extrem de putin pentru un accesoriu care trebuie sa ajunga de cele mai multe ori in varful monitorului, iar multi oameni isi tin PC-urile sub birou.
O alta chestie este conectivitatea USB Type-C. Inteleg de ce Logitech au ales sa doteze camera cu un astfel de cablu; pentru filmare FullHD la 60FPS ai nevoie de conectivitate USB de mare viteza. Fiind Type-C, asigura viteza necesara si elimina posibilitatea ca oamenii sa conecteze din greseala camera pe un port USB 2.0 ca mai apoi sa vada ca nu functioneaza cum trebuie. Singura parte proasta aici este ca nu toata lumea are inca un port Type-C pe PC, astfel unii pot afla cu stupoare ca nu pot folosi camera. Bine, treaba se rezolva usor cu un adaptor, pe care Logitech… nu l-a inclus in pachet (dar se pare ca la precomenzile de pe emag pe care le gasesti la finalul articolului s-ar putea sa primesti si asa ceva).
Montarea camerei se face foarte simplu, dupa cum am spus si mai sus. In pachet sunt incluse doua cleme care se ataseaza pe camera foarte usor. De asemenea, modul de montare permite utilizatorilor sa foloseasca Logitech StreamCam si in format portrait pentru platformele mobile.
Design-ul lui Logitech Streamcam este foarte placut si comparativ cu alte modele are ceva special. Ma refer la materialul textil de pe fata camerei, care o face sa iasa in evidenta, dar in acelasi timp ii confera un aspect office care nu va distrage atentia de la restul setup-ului. Iar peste toate acestea, obiectivul scos in evidenta mi se pare ca face tot designul.
Componenta software este la fel de importanta ca si camera in sine
Cred ca mai mult decat camera in sine, m-a impresionat softul Logitech Capture. Aceasta interfata iti permite sa configurezi camera dupa bunul plac si iti ofera o multime de setari utile. De la setarile standard care tin de calitatea inregistrarii si framerate, pana la autofocus, setarea cadrului si chiar adaugarea de elemente grafice peste video, Logitech Streamcam are un partener software foarte bun.
Poti vedea in timp real schimbarile care apar in urma modificarii parametrilor si iti poti seta imaginea, inca dinainte sa incepi sesiunea de livestream. In plus, poti sa iti faci linistit setarile, dupa care bagi Logitech Capture in bara si deschizi OBS (cel putin asta am folosit eu). De acolo, selectezi ca si sursa video softul de la Logitech si toate setarile tale vor fi transferate in interfata OBS. Asta este genial!
Alta chestie foarte interesanta este ca poti lega doua camere, spre exemplu daca vrei ca una sa iti urmareasca miscarile mainilor pe tastatura si mouse, iar setarea acestora este foarte simpla. Logitech Capture suporta doua canale de input, astfel poti configura individual fiecare camera dupa bunul plac.
Calitatea imaginii si a sunetului de pe Logitech Streamcam
Chiar daca unii nu ar fi de acord la prima vedere, calitatea video si audio de pe un livestream este importanta. Indiferent daca fata ta apare mica intr-un colt de ecran, este destul de important sa fie clara in cazul in care te adresezi publicului sau vrei sa arati ceva in fata camerei. De asemenea, exista oameni care folosesc camera web pentru conferinte video, intruniri online si multe altele. Deci si pentru acestia este nevoie de calitate, cateodata chiar mai mult decat pentru streameri.
Logitech Streamcam nu este nici de departe un DSLR, insa reuseste sa fie o solutie versatila scopul in care a fost creata. Indiferent daca ai lumina buna in camera sau nu, indiferent de unghiuri sau orice alte impedimente, acest webcam iti asigura o imagine de calitate foarte buna.
Pe partea audio nu ma asteptam la mare lucru, insa Logitech Streamcam ofera doua microfoane si posiblitatea de a inregistra vocea atat stereo, cat si mono. Pentru un streamer este o caracteristica neimportanta, deoarece majoritatea oricum folosesc microfoane separate, insa pentru un om care doreste sa vorbeasca cu clientii, sau cu familia, ori nu are alta alternativa la indemana, solutia aceasta este numai buna.
Pentru a va crea o idee despre calitatea video si audio a lui Logitech StreamCam, am facut un mic video. Din pacate, YouTube mai taie putin din calitate, insa ca punct de referinta, cred ca este de ajuns.
Merita sa investesti intr-o camera de streaming?
Logitech Streamcam este fara doar si poate, ceva mai mult decat o simpla camera de streaming. Este o solutie versatila care iti permite sa ramai conectat cu lumea, iar usurinta in utilizare o va scoate in fata pentru multi oameni. De asemenea, complexitatea softului o face potrivita si pentru cei ceva mai pretentiosi, astfel se va potrivi pentru toata lumea. Singura problema reala pe care o vad pentru multi oameni este pretul, care la 750 de lei este putin cam piperat. Daca vrei insa calitate premium, pretul va fi pe masura.
Alte scenarii in care o poti folosi
A primit si Dan una la test, si daca eu am folosit-o pentru streaming live de gaming (CoD Warzone si Modern Warfare – apropo, uitati-va pe linkuri ca sa o vedeti in actiune), el a folosit-o pentru alt tip de lucru. Microsoft Teams si TeamViewer in timp ce lucra la un proiect mare cu animatie si compozitare in After Effects, cu cineva aflat la distanta (asa e moda acum). Camera merge flawless si pentru mai mult confort a folosit microfoanele incorporate. Proiectul dureaza deja de 4 zile si se mai intinde inca vreo cateva, asa ca daca Logitech StreamCam a mers flawless cate 8-9 ore pe zi, nimic n-o mai poate ingenunchea. I-a placut mult faptul ca e compacta, ca softul este super-robust, lui i-a placut de asemenea chestia cu conexiunea USB-C si cel mai mult a fost incantat de faptul ca e stabila, ca nu „crapa”. Deloc.
Daca sunteti interesati de Logitech StreamCam, iata doua linkuri pentru precomanda, precomanda care ascunde si ea niste suprize zic eu placute tare:
Grafit: https://www.emag.ro/camera-web-logitech-streamcam-usb-c-graphite-960-001281/pd/D5C5CBMBM/
Alba: https://www.emag.ro/camera-web-logitech-streamcam-usb-c-alb-960-001297/pd/D6C5CBMBM/