ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Review Logitech G915 TKL Lightspeed – Tastatura perfectă nu exis…

Când vine vorba de tastaturi mecanice, modelele pe care le găsim în magazinele online sunt doar vârful iceberg-ului. Dacă vrei să descoperi într-adevăr ce înseamnă o tastatură de calitate, există variantele de nișă, cele pe care ți le construiești de la zero. Dar din când în când, un producător mainstream surprinde publicul cu un model special, iar asta este și cazul lui Logitech G915 TKL Lightspeed.

V-am spus în recenzia pentru Logitech MX Keys Mini că voi vorbi și despre acest model și chiar dacă este la mine de mult timp, abia acum mi-am găsit momentul pentru a vă povesti despre experiența mea. Și cred că este bine, întrucât în ultimele două-trei luni am tot butonat-o zilnic și am putut observa pe o perioadă mai lungă unde strălucește și unde dezamăgește acest model.

Construcție premium, aceleași vechi probleme

Știți ce mă enervează mai rău decât un produs mediocru al unui brand necunoscut? Un produs bun de la un brand mare care are un dezavantaj major. Și asta am simțit-o pe pielea mea de-a lungul anilor cu tastaturile Logitech. Sunt deținător de G Pro TKL de ceva ani, cam din perioada în care a apărut și în timpul asta deja am pus mâna pe o a doua tastatură identică. De ce? Piese de schimb, pentru că producătorul nu se obosește să comercializeze kit-uri de reparat, deși keycap-urile și switch-urile Romer G au o problemă majoră.

Logitech G915 TKL Lightspeed este construită pe o bază metalică solidă și arătoasă, cu un finisaj brushed de mare efect. Aceasta servește că faceplate peste ceea ce este o carcasă de plastic, total obișnuită. Dar nu construcția este marele atuu al acestui model, ci tastele low-profile în combinație cu formatul compact și conectivitatea wireless.

Review Logitech G915 TKL Lightspeed

Și fix aici găsim și problema despre care vorbeam mai devreme. Tastatura folosește aceleași switch-uri Romer G pe care le-am tot întâlnit în dotarea tastaturilor Logitech în ultimii ani. Bine, pe bună dreptate, întrucât au devenit destul de rapid switch-urile mele favorite, deși în colecția personală de tastaturi am și modele cu switch-uri Cherry MX și copii ale acestora de la producători precum Republic of Gamers și HyperX.

Dar dacă este ceva ce am urât de la bun început la Romer-urile folosite pe tastaturile producătorului elvețian, este cu siguranță sistemul de prindere al keycap-urilor. Acesta folosește niște piciorușe din plastic extrem de fragile, pe care am reușit să le rup după numai câteva curățări. Asta a fost situația cu Logitech G PRO, dar G915 TKL Lightspeed are ceva ce înlătură această problemă: construcția open-air în care tastele și switch-urile sunt expuse, astfel curățarea este posibilă fără să scoți nici o tastă.

Review Logitech G915 TKL Lightspeed

În afară de asta, nu am avut nicio problemă cu tastatura. Rotița de volum este extrem de satisfăcătoare, tastele media sunt numai bune acolo unde sunt puse, iar tastele pentru conectivitate, Game Mode și iluminare de lângă logo-ul Logitech ajută la simetria construcției. Good job, Logitech!

Cea mai subțire tastatură mecanică pe care am văzut-o

Logitech MX Keys este tastatura oficială Zona IT, dacă există un astfel de termen. Avem vreo două sau trei bucăți în birou și toate merg excelent, bateriile rezistă foarte mult și se conectează extrem de ușor. Dar lucrul care le face cu adevărat speciale este faptul că sunt slim, tastele sunt foarte bine așezate și experiența de redactare pe acestea este foarte plăcută. Logitech G915 TKL Lightspeed ia toate elementele de mai sus, le adaugă switch-uri mecanice și iluminare RGB et voila!

Astfel avem cea mai subțire tastatură mecanică pe care am văzut-o vreodată și chiar dacă la început mi se părea mai de grabă un gimmick cu care producătorul avea să atace o piață a pasionaților de tastaturi, câteva luni mai târziu am înțeles de fapt care este treaba. Tastele se apasă extrem de ușor, lucru benefic atât în sesiunile de scris, cât și în jocuri, unde timpului de reacție nu i se mai adaugă și timpul necesar apăsării tastei. Acțiunea este aproape instantanee și senzația este foarte bună.

Review Logitech G915 TKL Lightspeed

Și chiar dacă nu sunt switch-uri full-size, Romer G-urile tactile de pe tastatura mea se simt extrem de bine. Deși nu știam ce așteptări să am de la tastatura asta la început, acum îmi este destul de greu să trec înapoi pe un model standard. Și după ce am explorat câteva modele cu format 60%, am realizat că îmi trebuiesc ceva mai multe taste pentru a mă simți confortabil, astfel formatul TKL (Tenkeyless) abordat de Logitech G915 TKL Lightspeed este fix ce aveam nevoie.

Dacă v-ați întrebat până acum de la ce vine Lightspeed-ul ăla din nume, o să vă lămuresc chiar acum. Această denumire o poartă tehnologia de conectare wireless dezvoltată de Logitech. Asta înseamnă că nu ai nevoie de un cablu și nici nu vei întâmpina input lag. Bateria ține destul de mult, astfel îmi încarc tastatura cam la o săptămâna și jumătate spre două, în funcție de cât stau pe PC în perioada respectivă.

Review Logitech G915 TKL Lightspeed

Iluminarea RGB și prăpastia numita G Hub

Logitech G915 TKL Lightspeed are iluminare RGB per tastă, ceea ce înseamnă că fiecare tastă poate fi luminată cu altă culoare. Asta deschide o mulțime de oportunități de personalizare când vine vorba de lumini și te lasă să îți programezi tastatura așa cum îți place ție. Din păcate, toate setările acestea trebuiesc efectuate prin intermediul Logitech G Hub, sau cum îmi place să-l numesc, cel mai dezastruos software pentru periferice din lume. Și asta vine de la un om care urăște din suflet Synapse de la Razer și se confruntă des cu monstruozitatea aia de ROG Armoury. Dar măcar astea două merg și îți oferă control asupra perifericelor.

Logitech G Hub este o aplicație care atunci când funcționează, este extrem de bine structurată, îți oferă control aproape complet asupra tuturor caracteristicilor produsului și este prietenoasă cu utilizatorii noi. Partea proastă este că merge când are ea chef, iar în ultimul an și jumătate am fost martor la apariția a din ce în ce mai multe probleme: de la faptul că nu-mi detectează perifericele, până la faptul că-și uită setările și-mi dă peste cap iluminarea, ori pur și simplu refuză să pornească și trebuie reinstalată mai des decât o actualizez.

Review Logitech G915 TKL Lightspeed

Asta servește ca o mare bilă neagră pentru perifericele Logitech și îmi pare rău să văd cum produse de altfel solide și calitative sunt însoțite de un software foarte slab. Poate pe viitor, producătorul va reuși să repare aceste probleme, dar momentan situația nu este deloc roz.

Merită să dai banii pe Logitech G915 TKL Lightspeed?

Cu un preț cuprins între 900 și 1.100 RON, tastatura Logitech G915 TKL Lightspeed este o recomandare foarte grea de făcut. Astfel o să ofer două perspective asupra acestui produs și o să încerc să lămuresc pe toată lumea. Prima dată vreau să vorbesc dintr-o perspectivă obiectivă: nici o tastatură pe lumea asta nu merită atâția bani, iar dacă nu ești pretențios, dar totuși vrei o mecanică, poți să alegi un model mai ieftin. Prin zona a 500 de lei (100 de euro) găsești o mulțime de tastaturi bune care vor rezista ani întregi.

Dar vorbind dintr-o perspectivă subiectivă, aș da și mai mult pentru o astfel de tastatură. Pasionații de mecanice vor aprecia fără doar și poate reușita celor de la Logitech, care au făcut din acest model nu doar un produs bun, ci un statement. Din punctul meu de vedere este una dintre cele mai bune tastaturi de pe piață și pentru prima dată în mulți ani, nu simt nevoia să caut ceva mai bun.

De când am renunțat la Logitech G PRO am tot căutat o tastatură care să îmi ofere tot ce am nevoie. Am avut HyperX-uri, am avut ROG, am trecut și prin brand-uri precum Xtrfy și aproape am căzut în gaura neagră a tastaturilor custom-built. Dar până acum, niciuna nu mi-a oferit conectivitate wireless, confort în utilizare și caracteristici extra la fel de bune precum Logitech G915 TKL Lightspeed. Dar din nou, asta este perspectiva mea de gamer destul de hardcore și de om care este plătit să scrie, deci investiția într-o tastatură se amortizează în mod natural.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button