PC

Review LG 34UC98 cu FreeSync – Viata e buna

Monitoarele curbate au un loc aparte in inimile noastre si nu doar din cauza ca tind sa fie superbe. In recenzia de azi am abordat unul din noile modele oferite de LG in gama UltraWide, cu denumirea nu-prea-inspirata 34UC98.

Nu iubim UltraWide-urile doar pentru ca sunt frumoase (desi modelul de azi, cu a sa carcasa in intregime alba are o atractie aparte). Nici pentru ca tind sa fie mari si perfecte pentru filme, desi nu ne plangem de diagonala de 34 de inch si formatul 21:9.

Nu, le iubim pentru ca ofera muuuuuult spatiu virtual. LG 34UC98 ofera o rezolutie de 3440 cu 1440 pixeli, impreuna cu suport pentru tehnologia FreeSync, impreuna cu o rata de improspatare de 60Hz si un timp de raspuns de circa 4 milisecunde.

Daca aceasta categorie de monitoare are si un punct negativ, acesta este reprezentat mai intotdeauna de pret, care nu este unul mic in general si nici acum – experienta premium oferita de acest monitor solicita si un pret premium.

Constructia este solida si stilata.

Piciorul greu, de metal, se curbeaza la randul sau sub monitor. Acest picior ofera abilitatea de a ridica si cobora ecranul si de a-l inclina in fata sau in spate. Din pacate rotatia sau pivotarea acestuia nu este posibila.

Ne-ar fi placut sa vedem ca alegerea materialului folosit pentru picior sa se fi extins si la carcasa ecranului. Acesta foloseste o selectie de plastic alb, care desi arata bine, nu ofera aceeasi senzatie de rezistenta.

La capitolul conectica, ei bine… e loc berechet.

Review LG 34UC98 cu FreeSync (22)

LG 34UC98 nu duce lipsa de optiuni. Nu sunt prezente numai optiunile clasice de intrare precum HDMI sau DisplayPort, ci si doua porturi USB (inclusiv unul cu mai multa putere pentru incarcat dispozitive), si doua porturi ThunderBolt 2.

Interactiunea cu monitorul este una dintre cele mai bine proiectate pe care am intalnit-o pana in prezent.

Daca e ceva care ne calca pe nervi la capitolul monitoare, este felul cum se interactioneaza cu meniurile acestora. Singurul lucru mai rau decat prezenta a mai mult de 5 butoane pe un monitor este prezenta butoanelor ne-etichetate sau cu un raspuns nefavorabil la atingere.

Monitorul UltraWide oferit de LG nu se sinchiseste de asemenea probleme. Acesta ofera un buton, sau mai bine zis, un fel de mini-joystick. Acesta este accesat cu usurinta, fiind pozitionat in mijlocul zonei de sub ecran. Este responsiv la apasare cat si la navigarea intr-o directie sau alta, iar setarea optiunilor necesare se face cu usurinta in orice situatie.

Mult mai putin inspirata insa este descrierea unora dintre optiunile individuale din meniul monitorului. Spre exemplu exista un meniu pentru selectia valorii de Gamma, care iti ofera… Gamma 0, 1, 2 sau Off. Toate bune si frumoase, doar ca nu se explica ce rezultat va obtine utilizatorul din aceasta selectie, la fel cum nu se explica setarile optiunii de Response Time.

Intre noi fie vorba, cand un jucator are optiunea sa seteze timpul de raspuns al monitorului la High, Middle, Low sau Off, ce jucator va alege vreodata sa aibe experienta unui timp de raspuns ridicat? Manualul monitorului specifica ca pentru scene in rapida miscare, spre exemplu, se recomanda optiunea High, ceea ce este un pic contra-intuitiv.

Rezulta asadar ca pentru intelegerea unora dintre optiunile de setare va deveni necesara consultarea manualului, ceea ce este un obstacol in plus ce ar fi putut fi evitat printr-un design mai bun.

Chiar si asa, LG ofera o sumedenie de functii pentru controlul acestui monitor, de la moduri predefinite pentru o sumedenie de situatii (precum lucrul cu imagini, vizionat filme, citit, jucatul unor jocuri de tip shooter sau RTS, etc.) la moduri precum utilizarea a doua surse simultan, FreeSync, ajustarea culorilor s.a.m.d.

Acestea sunt prezentate intr-o maniera usor accesibila si navigabila, chiar daca nu prea bine explicate.

In orice caz, oricare ar fi functiile de control, un monitor se remarca prin imagine, asa ca sa vedem cum sta LG 34UC98 la capitolul imagine, contrast, luminozitate si culori.

Am folosit un colorimetru pentru a masura o sumedenie de trasaturi, de la intensitatea luminoasa pana la uniformitatea de culoare.

Intensitatea luminoasa este una buna, acest ecran masurand maxim 312 candela pe metru patrat, Aceasta intensitate e dublata de o uniformitate a luminii chiar buna pentru aceasta clasa de monitor, cu variatii de pana la 10%.

La capitolul acoperirii paletelor de culoare, LG UC98 este capabil sa redea 99% din spectrul sRGB, o valoare aproape ideala.

Din pacate un punct minus al acestui ecran este contrastul, cu o valoare maxima inregistrata de doar 450:1, lucru care-l face mai potrivit pentru continut multimedia decat pentru vreo activitate profesionala ce implica lucrul cu imagini.

Acuratetea de culoare este de asemenea un punct controversat. Cu toate ca unele review-uri de pe net au inregistrat valori ale acuratetii (Delta-E) de sub 1,7 – o valoare foarte buna – valoarea inregistrata in testele noastre a fost de peste 2,4, reconfirmand faptul ca destinatia principala a acestui monitor nu poate fi in medii profesionale foto/video.

In concluzie, avem de-a face cu un monitor de calitate, destinat segmentului de consumator premium, in special jucatorilor.

Prezenta tehnologiei FreeSync, impreuna cu specificatiile tehnice ce mizeaza pe necesitatile jucatorilor directioneaza clar acest monitor la segmentul gamerilor entuziasti ce utilizeaza tehnologii AMD, lucru dublat si de prezenta porturilor ThunderBolt 2, gandite pentru legarea impreuna a multiple asemenea monitoare. La ora actuala, este si singurul monitor UltraWide curbat cu functie FreeSync ce ofera aceasta rezolutie.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Detin fratele mai mic al acestui monitor -LG 34UC97- si pot spune ca este wowww! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button