Review Lenovo Yoga 900 – un mic laptop, un mare avans

Am avut ocazia saptamana aceasta sa testez modelul Lenovo Yoga 900, un dispozitiv hibrid ce dubleaza ca laptop si tableta.
Acesta reprezinta varful de lance al gamei de PC-uri hibride destinate consumatorilor, folosind decizii de design luxuriante, de la texturile folosite pentru carcasa si palmrest, marginile gumate ce ofera un mai bun confort al incheieturii si o suprafata mai aderenta la mana, la soliditatea constructiei si a balamalelor folosite sau alegerea superba pentru ecran.
Daca tot am mentionat design-ul, haide sa il abordam mai in detaliu.
In comparatie cu modelul Yoga 3 Pro de anul trecut, Yoga 900 este foarte putin mai gros, cu aproximativ 2 milimetri si jumatate, insa compenseaza prin carcasa de magneziu si balamalele extrem de bine puse la punct. Acestea sunt compuse din 813 parti individuale si confera o soliditate exceptionala, chiar daca suspectam ca repararea acestora in caz de accident se face „cu totul”.
Sistemul de racire este ascuns de balamale, iar spre deosebire de Yoga 3 Pro, culoarea balamalelor se potriveste cu cea aleasa pentru restul sistemului. Ca veni vorba de culori, optiunile sunt portocaliu (Clementine Orange), auriu (Champagne Gold) sau argintiu (Plantinum Silver).
Din pacate, cu toate ca Lenovo incearca sa sugereze ca tehnologia Auto Lock a balamalelor face sistemul usor de deschis cu o singura mana, putem spune ca in aceasta privinta nu prea au avut succes.
Ecranul include un buton capacitiv in rama ecranului, cu un logo de Windows. Am avut probleme in a-l declansa insa. Acesta este in esenta un buton de start pentru utilizarea in modul tableta, dar pe langa faptul ca nu functioneaza cum trebuie pe exemplarul de test, nu i-am inteles utilitatea. Nu-i de parca butonul de start din Windows devine mai putin accesibil, decat poate in momentul utilizarii unei scalari native pentru ecran.
Mi-ar fi placut sa nu vad acest buton capacitiv si in schimb sa fi vazut din partea Lenovo un set de difuzoare frontale suplimentare sau o optiune de ecran mai mare, precum la modelele Dell XPS cu display InfinityEdge. Pe de alta parte, acelea nu ofera un mod tableta.
Rama din laterala dreapta include butonul de curent, un buton pentru aplicatia OneKey Recovery si inca un buton ce blocheaza si deblocheaza rotatia ecranului.
In orice caz, cu o lungime de 32.2cm, o latime de 22.5cm, o grosime maxima de 1.5cm, si o greutate de 2.1 Kg, Yoga 900 este cam cel mai mic hibrid de 13″, si mai subtire si usor chiar si decat Macbook Air-ul de 13″.
La capitolul tastatura, Yoga 900 ofera acelasi stil distinct folosit de tastaturile Lenovo din ultimii ani.
Tasta Shift din dreapta este in continuare dezamagitor de mica, dar acum include taste pentru functii deasupra tastelor pentru cifre. Acestea dubleaza ca Function Keys cat si taste de control ale functiilor precum volumul, inchiderea aplicatiilor, actualizarea ferestrei, activarea si dezactivarea trackpad-ului, a modului Avion, o tasta de selectie a aplicatiei curente (in loc de alt-tab), o tasta de deschis/inchis ecranul, una dedicata pentru selectia de display, si in final, controlul intensitatii luminoase a ecranului.
O alegere nefericita insa a fost plasarea tastelor Home, End si PgUp/PgDn in extrema dreapta, alegere care – combinata cu dimensiunea mica a butonului Return – rezulta deseori la apasarea pe PgUp sau End cand de fapt incercam sa apas Enter.
La capitolul utilizare a tastaturii, desi tastele au o adancime a apasarii de doar 1.1mm, ele reactioneaza favorabil la atingere si se preteaza bine scrierii de documente.
Touchpad-ul masoara 9 x 6.3cm si are o suprafata texturata foarte placuta la atingere, cu o buna recunoastere tactila. Touchpad-ul actioneaza si ca un click-pad, iar delimitarea suprafetei peentru butonul stang si cel drept este efectuata foarte precis.
Ecranul este superb, atat in reproducerea culorilor cat si din punct de vedere al claritatii, si ofera o intensitate luminoasa buna, de aproape 285 cd/m2, chiar daca mai scazuta decat a competitorilor precum Surface Book sau HP Spectre x360, sau chiar si Dell Inspiron 13 7000.
La capitolul acoperire de culoare, ecranul este capabil sa redea aproximativ 93% din spectrul vizual sRGB, ce este iar sub Surface Book si Spectre x360.
In mod special acuratetea culorii este neimpresionanta, cu o valoare Delta-E inregistrata de peste 2.70, ceea ce face Yoga 900 relativ nepotrivit pentru activitatile ce necesita fidelitate de culoare ridicata, pentru care o valoare sub 2 ar fi fost necesara, de preferat chiar sub 1.5.
La capitolul sunet, Yoga 900 ofera difuzoare JBL pozitionate in dedesubtul carcasei si ofera certificare Dolby DS 10.0 Home Theater.
Din pacate, design-ul este relativ nefericit din doua motive: unul este lipsa bass-ului, datorata lipsei unui subwoofer. In conditiile in care Surface Pro 9.7″ ofera patru difuzoare si o experienta sonora exceptionala intr-o asemenea dimensiune, scuza ca nu era loc e putin subtire. In al doilea rand, pozitionarea sub carcasa nu numai ca face sunetul de neauzit daca folositi hibridul pe picioare, dar calitatea sunetului o sa varieze puternic depinzand de suprafata pe care este asezat.
Conectivitatea este insa buna. Chiar impresionanta, avand in vedere natura acestui PC. Un USB Type-C, doua porturi USB 3.0 si un port hibrid USB 2.0 / Curent Direct (pentru incarcare), impreuna cu cititor de carduri SD si un slot combo pentru casti/microfon.
Lipsa unui port HDMI sau DisplayPort dedicat, fie el si mini, este nefericita, dar poate fi compensata prin folosirea unui adaptor USB Type-C la DisplayPort.
O alegere foarte neinspirata din partea Lenovo este livrarea sistemului impreuna cu un incarcator ce pare mai degraba destinat utilizarii cu un telefon decat cu un laptop, lungimea cablului fiind de doar 1.5m. Este o alegere pe care nu o intelegem, pentru ca inseamna ca va fi greu de utilizat Yoga 900-ul impreuna cu o priza, atata timp cat nu exista si un prelungitor prin apropiere.
In concluzie, Lenovo Yoga 900 este un hibrid premium, cu o experienta de utilizare buna si cu o calitate a constructiei excelenta, care sufera pe alocuri din pricina unor decizii de design neinspirate, compensate insa prin performanta si calitate.
Chiar si asa, este unul din laptop-urile hibride mai rasarite de pe piata. Pe piata romaneasca pretul acestuia incepe in jurul sumei de 5700 de lei.