Review Lenovo ThinkPad X1 Tablet
Lenovo ThinkPad X1 Tablet este un hibrid 2 in 1 de exceptie inca de la prima vedere. Produsul nu este inca lansat oficial, in review-ul de azi avand ocazia sa va prezentam un prototip al acestuia.
Citeste varianta in engleza a acestui review pe site-ul nostru partener.
Desi vanzarile globale de tablete sunt in declin continuu din 2014 incoace, Lenovo nu se dau batuti si lanseaza in continuare modele hibride, adica tablete ce se pot transforma foarte usor in laptop.
Pentru inceput design-ul este unul sobru, stilat, perfect pentru business.
Carcasa este fabricata dintr-un material rezistent – inclusiv la amprente. Lenovo au luat cu X1 Tablet urma celor de la Microsoft si au echipat acest hibrid cu un stand incorporat si o tastatura magnetica.
Un aspect interesat este conectivitatea – X1 Tablet este un dispozitiv modular, cu o multitudine de optiuni de accesorii (sau module):
Modulul „Productivity”, oferit separat la un pret de 149$, ofera o baterie ce adauga pana la 5 ore la viata dispozitivului, impreuna cu un conector HDMI-out si un port Lenovo OneLink, pe langa un port USB suplimentar.
Modulul „Presenter” este oferit la pretul de 279$, si reprezinta un videoproiector integrat ce poate proiecta o imagine cu diagonala de pana la 154cm de la o distanta de doi metri, impreuna cu un conector HDMI in/out cu suport pentru sharing.
In final, modulul „3D Imaging” costa 149$, si foloseste o camera cu tehnologia Intel RealSense pentru a salva modele editable in trei dimensiuni ale unor obiecte, pentru design sau pentru printare 3D.
Din pacate modelul primit de noi a venit doar cu dock-ul clasic, adica bateria suplimentara, impreuna cu tastatura iluminata atasata magnetic.
Lenovo au orientat acest dispozitiv catre cei care calatoresc foarte mult si au nevoie de portabilitate, dispozitivul avand o greutate de noar 735 de grame, sau 1.08 kilograme cu tastatura cu tot.
Tastatura are de asemenea rol de protectie a ecranului atunci cand aceasta este inchisa. Ecranul are o diagonala de 12 inch, asadar nici prea mare nici prea mic, aceasta diagonala fiind foarte buna pentru lucru dar si transport. Ecranul are un panou de calitate de tip IPS, cu unghiuri largi de vizualizare si luminozitate crescuta. De asmenea, spatiul de lucru este mare datorita rezolutiei de 2160×1440 pixeli, spre deosebire de alte modele care au ecran HD sau Full-HD pentru aceasta diagonala.
Conectivitatea este compusa dintr-un port USB 3.0, unul USB Type C care are rol si de mufa pentru incarcare, un mini-DisplayPort, un slot pentru card micro-SD. un port audio de 3.5mm, si in premiera un slot pentru nanoSIM care suporta LTE-A.
Am fost placut impresionati de calitatea semnalului oferit de modemul LTE. Acesta, mai ales cand se foloseste bateria secundara, permite unui profesionist sa ramana conectat de-a lungul unei zile intregi de munca fara priza in apropiere. In cadrul unei excursii prin tara de doua zile dinspre Bucuresti inspre Valea Prahovei, folosind reteaua Digi, am putut lucra pe tren cu un numar minim de intreruperi de semnal (mai exact, la Peris si undeva pe dupa Comarnic).
Este o ruta pe care o frecventez relativ des, iar majoritatea telefoanelor si tabletelor, chiar si laptop-ul personal echipat cu 3G (un Dell Latitude e6430), nu reusesc sa mentina integritatea semnalului nici pe sfert. Mi s-a intamplat des sa pierd semnalul telefonic intr-un apel, dar sa continui sa lucrez pe X1 Tablet fara scaderi de viteza la conexiune sau deconectari.
Viata bateriei in timp ce imi desfasuram activitatea in multiple ferestre de Chrome, cu streaming de muzica in background si incarcand o tableta pentru un pasager de langa, tot a trecut respectabil de pragul de 10 ore, inregistrand aproximativ 11 ore si jumatate de autonomie.
Lenovo promoveaza tableta impreuna cu bateria extra a acestui hibrid pomenind o durata posibila de autonomie de pana la 15 ore. Credem ca in conditii mai putin intense de utilizare, aceasta estimare e cu siguranta realizabila.
Dar povestea nu se opreste aici. O tableta dedicata designerilor ar fi fost destul de anemica fara o functionalitate suplimentara importanta. Asadar, X1 Tablet ofera un stylus cu digitizer, denumit ThinkPad Stylus Pen (lipsit de inspiratie, stim).
Acesta este un stylus de tip Active, extrem de util celor care folosesc tableta pentru desene tehnice sau pictura digitala.
Sa vorbim un pic si de specificatii tehnice si performanta.
Modelul primit de noi in teste a venit echipat cu un procesor Intel Core M5-6Y54. Acest procesor are doua nuclee cu HyperThreading si este suficient de puternic pentru prelucrare de poze sau mici editari video. Este un cip foarte interesant, cu un consum redus de curent. Cipul foloseste arhitectura Skylake, iar cele doua nuclee sunt capabile de frecvente de pana la 2.7GHz, sau 2.4GHz daca sunt incarcate simultan.
Procesorul este suficient de economic incat nu are nevoie de o racire activa, asadar racirea este pasiva – din acest motiv tableta este si subtire – dar avand o racire pasiva spatele se poate incinge in zona procesorului.
Supus la sarcina cotinua, frecventa procesorului ramane undeva in jurul valorii de 2.1-2.2GHz. Lenovo au proiectat X1 Tablet sa limiteze automat frecventa procesorului in momentul in care temperatura sistemului atinge 80 de grade Celsius.
Exemplarul de review al X1 Tablet ofera 4GB de memorie RAM dar Lenovo promoveaza tableta ca avand o capacitate de pana la 16GB de memorie LPDDR3 in momentul lansarii, iar pentru stocare se va oferi un SSD de pana la 512GB.
De mentionat e si performanta pe Wi-Fi. In experienta noastra, asemenea device-uri nu sunt intotdeauna cele mai rapide. Ei bine, X1 Tablet ne-a impresionat cu o latime de banda pe router-ul de la birou de 430Mbps.
Si de parca asta n-ar fi destul de impresionant, device-ul este echipat si cu un modul Intel Wireless Gigabit W11000, tehnologie care promite latimi de banda de pana la 7Gbps.
In final, putem spune ca X1 Tablet este un produs versatil, ce ofera o varietate de optiuni pentru publicul tinta. Am apreciat enorm performanta oferita intr-un pachet asa mic si usor, impreuna cu calitatea semnalului celular si ecranul de inalta calitate pe care se poate munci serios.
De reprosat am avea de spus despre tastatura – desi este ergonomica pare putin fragila. Ne-ar fi placut un design mai rigid, dar poate in viitor Lenovo vor schimba materialele de productie.
In concluzie, Lenovo X1 Tablet este un produs excelent in nisa din care face parte. Asteptam sa il vedem lansat oficial pe piata.