PC

Review Lenovo ThinkPad Edge E540 – Afaceri… dar si placere

Lenovo ThinkPad Edge E540 este un laptop care face parte din categoria entry-business. Acesta este dedicat celor care doresc un laptop de business cu ecran mare, de 15.6 inch, la un pret acceptabil.  E540 este un laptop care se regaseste in mai multe configuratii, varianta cea mai slaba fiind echipata cu un procesor i3-4000M iar cea mai puternica se lauda cu un procesor i7-4702MQ si ecran touchscreen Full HD, iar pentru stocare exista variante cu HDD, SSD sau HDD si 16GB SSD pentru cache, pretul pentru varianta de top fiind de 1000Euro. Modelul testat de noi are un procesor i3-4000M, 6GB RAM, un HDD de 500GB pentru stocare si un ecran cu o rezolutie de 1366×768 pixeli. Carcasa lui E540 este din plastic, spre deosebire de modelele mai scumpe care au carcasa din magneziu sau aluminiu. Aceasta este fina la atingere dar este si magnet pentru amprente.  Greutatea este de 2.4KG iar grosimea de 3cm.

Ca si conectivitate Lenovo ThinkPad Edge E540 are cam tot ce este necesar: in partea stanga avem un port VGA, un HDMI, doua porturi USB 3.0 si o mufa pentru casti, iar in partea dreapta avem o mufa USB 3.0, o unitate optica, o mufa LAN si mufa pentru incarcare, care se poate transforma in OneLink. OneLink este mufa pentru conectarea unui docking station care permite folosirea mai multor monitoare, sau adaugare de porturi noi. Pentru conexiunea wireless Lenovo ThinkPad Edge E540 are un modul care din pacate nu integreaza Bluetooth 4.0 si nici nu suporta retelele WiFi pe 5GHz, dar exista versiuni ale lui E540 care vin cu placa de retea Intel Dual Band.

Pentru ca este un laptop de business acesta are integrat si un cititor de amprente, care se poate folosi pentru deblocarea laptopului in locul unei parole. Mentenanta se poate face destul de usor la acest model, trebuie doar sa indepartati capacul din spate pentru a avea acces la HDD, sloturi pentru RAM, modul WiFi si baterie pentru BIOS, asadar cine doreste un upgrade il poate face si acasa.

Tastatura este asa cum ne-a obisnuit Lenovo, una placuta la utilizare si care are incorporat celebrul TrackPoint. Touchpadul este si el unul reusit, care suporta pana la patru degete simultan, un lucru excelent pentru ca acesta are butoanele pentru clock integrate in  el. La multe laptopuri este deranjant faptul ca nu puteti tine degetul peste trackpad deasupra unui clock si sa miscati cursorul cu alt deget. Ecranul are un panou de tip TN dar care se vede acceptabil, iar rezolutia acestuia este de 1366×768 pixeli.

Procesorul Intel  i3-4000M este un dual core cu Hyperthreading la o frecventa de 2.4GHz. Acesta poate rula fara probleme aplicatii de tip office sau chiar Photoshop sau Lightroom. Am testat laptopul in Cinebench R15 unde procesprul a obtinut putin peste 200 de puncte iar placa video a avut 19 FPS-uri in testul OpenGL. Bateria dureaza in jur de 3 ore si jumatate spre 4 ore cand il folosim la navigare pe net sau vizionarea de clipuri, iar luminozitatea a fost setata la nivelul 10 din 15. Lenovo ThinkPad Edge E540 se descurca bine, dar ar fi fost fain sa adauge si o placa video separata, care sa fie mai buna decat Intel HD4600.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close