ReviewsPC

Review Kingston KC600 1TB – Sunt SSD-urile SATA inca relevante?

Ma uitam zilele trecute la dimensiunile jocurilor din 2019-2020 si ma intrebam: oare unde incap toate nebuniile astea? Titluri precum CoD: Modern Warfare depasesc 100GB iar spatiul de stocare incepe sa para din ce in ce mai mic. In acelasi timp, nevoia de stocare rapida incepe sa se simta, iar trecerea la SSD-uri pare naturala. Astazi voi vorbi despre Kingston KC600, un SSD clasic, cu conexiune SATA-III si capacitate de stocare de 1TB. Oare a venit timpul sa renuntam la HDD-uri in favoarea unor medii de stocare mai rapide?

Kingston KC600 – Un SSD simplu, insa eficient

Cand mi-a sosit SSD-ul acasa stiam la ce sa ma astept. Ambalajul este foarte simplu si contine doar SSD-ul. Exista si versiunea laptop upgrade care ofera si un adaptor pentru a baga chestiunea in laptop/notebook, dar astazi vorbesc despre varianta simpla.

Kingston KC600 Review

Spuneam despre Kingston KC600 ca este un SSD simplu, iar asta din cauza faptului ca nu are RGB si alte nebunii. Specificatiile sunt si ele modeste si arata cam asa:

  • Tip SSD: Intern
  • Form Factor: 2.5″
  • Interfata: SATA-III
  • Capacitate: 1TB
  • Viteza citire: 550MB/s
  • Viteza scriere: 520MB/s
  • Random 4KB Citire: 90K IOPS max.
  • Random 4KB Scriere: 80K IOPS max.
  • Controller: Silicon Motion SM2259
  • MTBF (Mean Time Between Failures): 1.000.000 ore
  • TBW (Total Bytes Written): 600TB
  • Criptare Date: XTS-AES 256-bit

Vitezele din realitate vs specificatii

Metodologia de testare a unui SSD nu este chiar complicata, astfel am descarcat Crystal Disk Mark si Crystal Disk Info pentru a observa cum se comporta Kingston KC600 in teste si daca vitezele oferite de producator coincid cu cele din teste si realitate.

Am conectat SSD-ul la sistemul personal care foloseste o placa de baza ROG Crosshair VIII Impact, deci nu se pune problema de bottleneck de vreun fel. Vitezele, dupa cum puteti vedea si in testul de mai sus, nu au fost la fel de bune ca cele din specificatii. In utilizare normala insa, nu cred ca va fi o diferenta foarte mare. Daca ar fi sa analizam modul in care un utilizator standard foloseste un SSD, cred ca am intelege ca un SSD pe SATA-III este inca destul de bun.

Pe partea de temperaturi sta foarte bine, insa aici pot intereveni multe variabile. Spre exemplu, la mine a fost montat intr-o carcasa cu un airflow foarte bun, astfel nici in timpul testelor de viteza nu a depasit 29*C. Temperatura maxima de operare a lui Kingston KC600 este de 70*C, iar undeva la 60 de grade inca am fi intr-o zona sigura, dar nu cred ca este cazul decat pentru utilizatorii de laptop-uri; si nici aici nu este o regula.

Kingston KC600 are un as in maneca

Chiar daca la prima vedere pare doar un alt SSD, Kingston KC600 ascunde cateva atuuri care il diferentiaza de competitie. Este vorba de tehnologia de criptare a datelor, XTS-AES 256-bit si suport eDrive. Asta asigura siguranta sporita a datelor stocate pe SSD si il fac potrivit pentru companii sau pentru persoanele care folosesc NAS-uri si vor sa-si securizeze informatiile.

Din pacate, marele atuu al acestui SSD ii devine si dezavantaj. Odata cu implementarea tehnologiei de criptare, pretul lui Kingston KC600, in mod natural, a crescut. Mi se pare insa un compromis destul de ok daca vrei un mediu de stocare rapid, cu capacitate mare si metode eficiente de securizare a datelor.

Deci, mai merita un SSD pe SATA-III in 2020?

Kingston KC600 ne-a dovedit, fara doar si poate, ca un SSD pe magistrala SATA-III inca este relevant in piata hardware a anului 2020. Nu are vitezele unui model NVMe si nici nu poti sa-l conectezi direct la placa de baza fara cabluri ca pe cele M.2. Ce primesti in schimb este un SSD solid cu mult spatiu si viteze mult mai bune decat un HDD clasic.

Kingston KC600 vine in mai multe variante: 256GB, 512GB, 1TB si 2TB. Cel din urma va sosi ceva mai tarziu, dar este sigur ca exista. Pretul nu este nici el SF, astfel in momentul redactarii, puteti cumpara acest model cu 790 de lei de la PC Garage.

Kingston KC600 Review

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button