TECH

Review JVC GC-PX100 – O camera video surprinzatoare intr-un format… diferit [VIDEO included]

JVC GC-PX100 este o camera de filmat cu un design… SLR 🙂 Senzorul camerei are o dimensiune de 1/2.3 inch de tip CMOS back illuminated la o rezolutie de 12.8 MP, iar camera poate face si poze la o rezolutie de 4000 x 3000 pixeli. Pentru filmare avem la dispozitie formatele MP4, AVCHD si MOV. Formatul MOV ofera cea mai buna calitate la filmare, la un bitrate de 40Mb/s si rezolutie Full HD cu 50 de cadre pe secunda.

La aceeasi rezolutie in format MP4, avem disponibil un bitrate de 36Mb/s in timp de AVCHD ofera 28Mb/s. Optiunea IFrame ofera rezolutie 720p cu 25 de cadre pe secunda si un bitrate de 36Mb/s. Folosind formatul MOV impreuna cu un card de 32GB putem filma in jur de 107 minute, la calitatea cea mai ridicata.

PX100 ofera un zoom optic 10x ce poate urca pana la 19x dinamic sau 200x digital. Camera beneficieaza de o stabilizare optica avansata, iar ca optiuni avem AIS, EIS/OIS si Enhanced AIS. Imaginea este stabilizata bine, tremurul camerei fiind indepartat cu succes, chiar si cand este folosit un zoom de 10x.

Desi este mai scumpa decat predecesoarea sa, avand un pret de aproape 1000$, performantele au fost crescute semnificativ. In pachet alaturi de camera este disponibil un accesoriu interesant: un vizor electronic care se poate atasa camerei, daca nu preferati sa utilizati ecranul care se afla deja pe camera. Ecranul integrat are o diagonala de 3 inch, de tip touch, la o rezolutie de 406milioane pixeli. Acesta poate glisa, oferind posibilitatea de a filma din diverse pozitii cu usurinta, dar din pacate acesta nu se poate roti.

Pe obiectiv se afla un inel care are rol de focus sau de zoom, tot pe obiectiv mai regasim si un buton pentru comutare intre focus automat si manual, doua microfoane stereo, un hot shoe iar in partea frontala este disponibila chiar o lumina. In partea stanga a camerei avem o rotita cu care puteti selecta diverse functii, cum ar fi timpul de expunere sau diafragma.

Langa acest control se afla un buton numit Time Contol, care odata apasat ofera acces la cadrele pe secunda; aici aveti posibilitatea de a seta de la 1/80 pana la 500 de cadre pe secunda pentru slow motion si time lapse. Daca alegeti sa filmati cu 100 sau 250 de cadre pe secunda rezolutia scade automat la 640 x 360 pixeli, iar daca alegeti 400 sau 500fps rezolutia scade la 320 x 176 pixeli.

In partea de sus a camerei se regaseste butonul de power, rotita pentru selectia modului de filmat si fotografiat, un buton pentru zoom sub care se afla un alt buton pentru fotografiere rapida in timp ce filmati, si inca doua butoane: unul de selectare a modului de filmare sau fotografiere si altul care ofera acces direct la galerie.

Viteza obturatorului in timp ce filmati poate fi setata de la 1/2 pana la 1/4000, iar diafragama de la f1.2 cu obiectivul deschis la maxim sau f2.8 cand folositi zoom la maxim. PX100 este o alegere interesanta: un utilizator avizat are la dispozitie modul full manual, dar si utilizatorul obisnuit poate folosi functia Auto care isi face treaba de minune, aceasta regland automat focalizarea, expunerea si diafragma.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button