ReviewsGamingPCPC&ConsolesTECH

Review ITD Custom Works Cronus iCUE – Un sistem românesc certificat de Corsair

Într-o perioada în care PC-ul de gaming devine mai popular, din ce în ce mai mulți oameni vor să pună mâna pe unul. Din nefericire, este un teritoriu care îi sperie pe mulți și ideea de a construi de la zero un calculator pare o sarcină prea complicată pentru majoritatea cumpărătorilor. ITD Custom Works urmărește să rezolve această problemă și oferă o gamă de sisteme preasamblate. Astăzi vorbim despre unul ceva mai special: Cronus iCUE. Un calculator de gaming certificat de Corsair care combină cele mai puternice componente disponibile în acest moment cu un eco-sistem de iluminare foarte customizabil.

Compania din spatele acestor sisteme este IT Direct (de aici și ITD), un nume mai puțin cunoscut în piața din România. Însă această expunere limitată are un motiv bun: firma se ocupă mai mult de distribuție pentru alte magazine, fără a prioritiza vânzarea directă către clienți. ITD Custom Works este încercarea sa de a se remarcă prin intermediul unor sisteme pre-asamblate de oameni cu experiență în domeniu care nu fac rabat la calitate niciodată.

ITD Custom Works Cronus iCUE

Ambalajul nu vinde produsul, dar ajută la imaginea de ansamblu

ITD Custom Works a ales un mod foarte ingenios de a-și livra sistemele. Acestea vin gata asamblate și împachetate în cutia carcasei, care mai apoi este încastrată într-o altă cutie de lemn, alături de accesorii și un set de mănuși cu care să poți manipula calculatorul fără să-l umpli de amprente înainte de prima utilizare. Și chiar dacă nu aduce neapărat un plus de valoare produsului în sine, este un bonus bine-venit prin intermediul căruia producătorul ne arată că este serios în legătură cu sistemele pe care le construiește.

ITD Custom Works Cronus iCUE

După ce am terminat de măsurat, mirosit și învârtit cutia pe toate părțile, am dat nas în nas cu PC-ul. Cronus iCUE este creat folosind cele mai tari componente de pe piață, astfel avem parte de un adevărat sistem high-end:

Procesor AMD Ryzen 9 5950X
Cooler Corsair H115i Elite Capellix
Placă de bază GIGABYTE X570 AORUS PRO
Memorie Corsair Vengeance RGB PRO SL 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16
Placă video GIGABYTE NVIDIA RTX 3090 Gaming OC 24GB
Stocare Samsung 980 PRO 1TB
Stocare Hikvision C100 1.92TB
Sursă Corsair HX Series 1200W 80+ Platinum
Carcasă Corsair 500D + 6 ventilatoare Corsair RGB

La o privire rapidă observăm numele Corsair trecut de multe ori în acest tabel. Asta se datorează faptului că IT Direct a folosit câte componente a putut de la producătorul american, astfel a obținut certificarea acestuia și va fi listat în curând pe pagina iCUE-CERTIFIED GAMING PCs. Asta înseamnă că majoritatea componentelor sunt legate între ele prin intermediul unei interfețe software care permite monitorizarea întregului sistem, controlul facil al ventilatoarelor și peronalizarea iluminării RGB.

ITD Custom Works Cronus iCUE

ITD Custom Works Cronus iCUE prinde viață grație iluminării RGB

În trecut am criticat direcția estetică pe care au ales-o cei de la IT Direct când vine vorba despre sistemele ITD Custom Works, însă de această dată pot să spun că mix-ul de componente este făcut cu cap, iar până în momentul în care „îi dai prima cheie” vei avea doar o cutie neagră din metal cu niște chestii la fel de întunecoase înăuntru. Iar acest aspect sobru al PC-ului m-a cucerit prin simplitatea sa elegantă. Dar magia are loc abia după prima apăsare de buton, când toate componentele ies din întuneric într-o explozie de lumini.

Abțibildurile cu elicoptere și alte nebunii sunt de domeniul trecutului, singurele chestii cu adevărat custom fiind sticker-ul cu numele sistemului de pe panoul frontal al carcasei, alături de tag-ul metalic cu numărul PC-ului pe care-l găsim pe shroud-ul sursei de la interior. Schimbarea asta m-a cucerit, doar că de aici ajung și la un punct sensibil. Când numești orice obiect „custom” te aștepți să existe ceva muncă extra: o modificare a carcasei, componente vopsite aftermarket, un ceva care să-mi arate că nu e vorba despre un simplu sistem asamblat de niște băieți cu foarte mare atenție la detaliu.

Este păcat, mai ales că am fi putut vedea câteva chestii extra în Cronus iCUE. Carcasa de la Corsair permite așezarea pe verticală a plăcii video cu ajutorul unui riser, iar unde cele trei sloturi grosime ar fi devenit o problemă, o răcire custom pe apă nu ar fi fost ceva SCI-FI în această categorie de preț. Nici un set de cabluri custom pentru sursă nu ar fi fost rău, iar această modificare chiar ar fi fost una simplă, dar de efect. Ori măcar banda de LED-uri RGB de la ASUS ROG pe care o găsim în marginea carcasei să fi fost fie centrată, fie destul de lungă. Per total, sunt dezamăgit de elementele „custom” din acest PC, dar performanța reușește să-i spele păcatele.

AMD și NVIDIA fac casă bună într-un sistem aproape imposibil de întrecut

Hai s-o spunem direct: AMD Ryzen 9 5950X plus RTX 3090 de la NVIDIA! Ce poți să ceri mai mult? 32GB de RAM, aproape 3TB de stocare pe SSD, sursă de 1200W, răcire numai bună și o carcasă foarte solidă cu suport pentru wire management și șase ventilatoare eficiente. O combinație care îți va oferi toate cadrele de care poți avea în cele mai noi jocuri ale momentului, ori performanță foarte mare pentru muncă profesională. Până la urmă primești un procesor cu 16 nuclee dublate de thread-uri, pentru un total de 32 de fire de execuție și o placă video cu 24GB de memorie VRAM; adică destul cât să instalezi Crysis 3 direct pe ea și să îl joci la Ultra cu 60FPS.

Benchmark Scor
Cinebench R23 25009
Superposition (1080p Extreme) 11928
TimeSpy 17569

Mai sus aveți rezultatele alea plictisitoare din benchmark-uri sintetice, dar nu asta este specialitatea lui Cronus iCUE. Monstrul adăpostește tot ce are nevoie pentru a te juca cele mai „greoaie” titluri la detalii maxime și rezoluție 4K. Și dacă tot am vorbit de detalii maxime, cred că merită să vorbim puțin și despre RTX și DLSS pentru că acest sistem chiar poate să le ruleze fără probleme.

ITD Custom Works Cronus iCUE

NVIDIA a introdus termenul de Ray Tracing pe piață în 2018, odată cu anunțul seriei de plăci video RTX 2000. De atunci și până astăzi, tehnologia a evoluat extrem de rapid, iar impactul asupra performanței a scăzut din ce în ce mai mult. Iar cu seria RTX 3000, producătorul ne-a dus la un cu totul alt nivel și a deschis o ușă largă pentru gaming RTX ON. NVIDIA GeForce RTX 3090 este apex-ul generației când vine vorba de performanță și poate rula cele mai noi jocuri și aplicații fără probleme. Însă implementarea ține mult și de producătorul jocului care se bucură de Ray Tracing, iar pentru acele cazuri în care impactul este în continuare mult prea mare, există și DLSS.

Deep Learning Super Sampling (DLSS) este răspunsul celor de la NVIDIA la întrebarea: „La ce e bun RTX dacă îmi omoară placa video?” Încă de la prima sa iterație a fost clar că va reprezenta un avantaj enorm al taberei verzi, dar nimeni nu s-a așteptat la impactul pe care urma să-l aibă de fapt. Și adevăratul mare atu al DLSS-ului nu este că te lasă să te joci cu RTX ON fără să scazi sub 30-60FPS, ci pentru că funcționează și în titluri care nu au Ray Tracing, astfel îmbunătățește enorm performanța unor plăci mai slabe, precum RTX 2060.

ITD Custom Works Cronus iCUE

Și după atâta pălăvrăgeala, haideți să vă arăt și ce performanță oferă combinația asta de CPU și GPU din Cronus iCUE în jocuri. Am testat patru titluri, toate demanding, la setări maxime și trei rezoluții: 1080p, 1440p și 2160p. Adică FullHD, așa-numitul 2K și 4K. Unde a fost disponibil am folosit atât RTX cât și DLSS, astfel am tras la maxim de tehnologiile oferite de placa video de la NVIDIA.

Benchmark Medie FPS FPS Minim
Metro Exodus EE 1080p 99 54
Metro Exodus EE 1440p 86 50
Metro Exodus EE 2160p 61 41
Horizon Zero Dawn 1080p 158 110
Horizon Zero Dawn 1440p 138 99
Horizon Zero Dawn 2160p 85 69
Control 1080p 154 83
Control 1440p 99 64
Control 2160p 60 51
Cyberpunk 2077 1080p 80 50
Cyberpunk 2077 1440p 73 49
Cyberpunk 2077 2160p 49 37

Singurul joc care chiar putem spune că i-a creat probleme sistemului a fost Cyberpunk 2077, însă este deja recunoscut pentru optimizarea slabă, deci nu este o surpriză. Chiar și așa, există spațiu de manevră și un DLSS setat pe Performance cred că ar mai oferi un boost de performanță cât să te poți apropia de 60FPS. Iar dacă nu te deranjează să scazi puțin din fidelitatea grafică, realist, cam toate jocurile de pe piață vor putea rula la peste 100FPS pe un monitor cu rată de refresh mare.

ITD Custom Works Cronus iCUE

Sistem pre-asamblat sau unul făcut de mâna ta de la zero?

Din punctul meu de vedere, un sistem de gaming construit cu cele două mâini din dotare îți oferă o satisfacție mult mai mare, dar necesită și un nivel de cunoștințe destul de avansat și ceva curaj. Iar pentru cei care nu vor să riște, sau n-au timpul necesar pentru research și asamblare, există soluții precum ITD Custom Works Cronus iCUE. Și când vine vorba de sistem pre-asamblate, pot spune cu toată sinceritatea că nu există în România (cel puțin momentan) un integrator de sisteme care să-ți poată oferi mai multă calitate decât IT Direct.

Partea bună este că nu îl țin doar pentru ei, astfel poți achiziționa acest PC și de la parteneri precum PC Garage. Și haideți să vorbim puțin și despre preț, că până la urmă asta așteptați. Cronus iCUE te va scuti de nu mai puțin de 24.000 de lei, însă este o sumă oarecum motivată. În momentul de față, doar RTX 3090-ul din sistem valorează cam cât jumătate din prețul total, iar dacă pui la socoteală și procesorul, restul componentelor și manopera de nivelul celui întâlnit aici, ieși cam pe acolo. Și mai scazi și stresul de a aștepta după curier, nervii aferenți asamblării și tot ce înseamnă configurarea BIOS-ului, setarea ventilatoarelor și toate cele necesare unui sistem nou.

ITD Custom Works Cronus iCUE

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button